Fórum témák
» Több friss téma |
A kijelzővezérlő egyébként R61581:
http://www.allshore.com/pdf/Renesas_R61581.pdf Most kipróbáltam hogy olvasás előtt 0x28-as paranccsal kikapcsolom a kijelzőt majd a kiolvasás után vissza. AZ eredmény sajnos ugyan olyan.
Igen, és utólag jobban megnézve a képeket, mintha a hibák mindig ugyan azokban a sorokban jelentkeznének.
Igy van. Teljesen ugyanazt a kepernyot lementve mondjuk negyszer, bitrol bitre megegyezik?
Ha igen, az olvasoprogiban van hiba, valoszinuleg a cimkepzesben. Ha mindig mas, akkor valoszinuleg szinkronizacios hiba, az idokkel, labakkal kell jatszani, illetve minden megszakitas le van tiltva az olvasas alatt? Hogyan is mented pontosan? SD kartyara tortenik? A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
Lementettem egymás után tízszer a képernyő tartalmát úgy hogy az közben semmit sem változott. A hiba nagyjából ugyan azokban a sorokban, ugyan azokon a területeken jelentkezik de mégis más és más, pár példa:
A képernyőmentő függvény elején letiltok minden megszakítást majd a végén újra engedélyezem.
Igen, SD-kártyára mentem a képet bmp formátumban.
Az SD kartya egeszen biztosan megbizhato? Tehat ugyanazt kapod vissza a PC-n, mint amit rairtal a PIC-en? Tudod lassitani az orajelet legalabb kiiras alatt?
Egyszer probald meg teljesen RAW formaban kimenteni es ugy hasonlitsd ossze a tobbfele, azonos keprol keszitett mentest. Probald ki teljesen feher es teljesen fekete kepernyovel, valamint a piros, zold, kek alapszinekkel, illetve szurkearnyalatokkal? Nezted-e mar hexeditorral, hogy amikor hibazik, akkor milyen hibat ejt?
A címzésnél válassz kisebb területet, ahol könnyen felismerhető a hiba, és azt vizsgálgasd meg. Pl. a narancs menüben a zöld csík adatai hogyan alakulnak ki a feldolgozás során.
Próbálj olyan olvasást, ahol nem az elejéről kezded a képet olvasni (pl. 30. sortól). Akkor hogyan alakulnak a hibák? A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
Az SD-kártya írása-olvasása tökéletesen működik. Már 3-4 másik korábbi projektemben is tökéletesen működött és a jelenleginél is a képernyő beolvasása mellett egy html fájlba loggolok dolgokat ami több MB méretű időnként, több másik fájlt pedig beolvasok stb. Az SD-kártya kezelés a legerősebb láncszem a projektben. Amúgy az SD-kártya kezelő függvények ha valami hibát észlelnek akkor hibaüzenettel térnek vissza, szóval ha gond lenne arról tudnék.
RAW formátumban kimenteni? Miért nem mindegy hogy milyen struktúra szerint írom rá az SD-kártyára a képet? A RAW-ot nem ismerem, de a BMP-nek az a nagy előnye hogy relatíve egyszerű felépíteni... Megpróbálom teljesen fekete, fehér, piros, zöld stb. színekkel, amint kész van megírom mi lett az eredmény. Nem néztem HEX-editorral. Illetve néztem nem is keveset de azt egy más jellegű hiba miatt amiről itt a fórumon nem is írtam mert megoldottam magam. Ezt a mostani hibát még nem néztem hex editorban, de most meg fogom.
Soronként olvasom be a képernyőt, melynek oka egyébként az hogy a BMP fájl felépítése olyan hogy az utolsó sorral kezd és az elsővel fejeződik be. Ezért soronként olvasom a képernyőt, a legalsó sorral kezdve. Tehát nem a teljes képernyő van kijelölve.
A RAW formatum a nyers, atalakitatlan adat...
Úgy gondoltam, mivel pontosan tudod címezni honnan olvasol, kiolvasol a zöld csík előttiből pár pixelt, meg a zöld csíkból párat, és közben figyeled a memóriában hogyan alakul ki az érték. Már az olvasás hibázik vagy az átalakítás.
Akkor már értem miért vannak olyan hibák amik egy végig vannak egy sorban.
1. Gondolom PMP-n kezeled. Lassítsd le az órajelet. 2. Olvasd be egybe a kijelzőt.
Nekem TFT írásnál jött elő hasonló hiba. Ott is a képtartalomtól (egymásutáni színkombinációktól) függött a hibák helye. Rájöttem hogy több színbit együttes változása az órajelvezetéken hibás impulzust idéz elő, ami extra beírást eredményez. Az órajel lelassítása nem hozott eredményt, viszont az adat- és órajelvonalakra tett soros ellenállás (33ohm) már hatékonynak bizonyult.
Még mindig napirendben van a képernyő beolvasásának problémája, csak közbejött valami:
Megérkezett egy másik kijelezőm az Ebay-ről, ez az: Bővebben: Link Ezt szeretném nyolc bites (plusz az öt vezérlőláb) módban működtetni. Építettem is hozzá egy kis panelt azonban a kijelző nem csinál semmit. Ránéztem a vezérlő (ILI9341) adatlapjára: Bővebben: Link Ez a 10. oldalon azt írja hogy a vezérlési módot a az IM[3:0] lábakkal lehet beállítani. Elvileg most 0b0001-en van és a 8 bites módhoz 0b0000 kellene. Viszont ez egy komplett modul és nincsenek kivezetve sehova az IM lábak. Sőt, még csak nem is látom az ILI9341-et, lehet hogy a TFT panel alatt van?! Nincs valamilyen más mód a megváltoztatásra? Még a kis karakteres LCD-knél is megoldották hogy tud menni 8 és 4 bites módban is normálisan, egyszerűen nem lehet igaz hogy egy ilyen komoly TFT-vezérlőnél ennyire primitíven oldották meg ugyan ezt...
A panelon mi az R4 és R5 szerepe? Nem lehet, hogy azokat kell babrálni? Itt azt olvasom, hogy egy másik panel esetében így történik a 8-bites és a 16-bites mód közötti váltás.
Szerintem vegyél egy rendes kijelzőt, kerüld ezeket a ebayes vackokat.
Nincs vele semmi baj, teljesen jó képe van! Kipróbáltam. Csak most jó lenne ha nem 16 hanem 8 bites módban menne hogy kevesebb láb kelljen neki.
Mindössze 2000Ft ez a kijelző, nálunk boltban ennek többszörösébe került a legolcsóbb kijelző is.
Nem tudom, semmilyen dokumentációt nem kaptam hozzá. Írtam az eladónak hogy küldjön valami rajzot de még nem válaszolt. Jelenleg nincs nálam a kijelző hogy meg tudjam nézni.
HMI kijelzőben nem gondolkodtál még? A többiekhez képest kb. olyan kezelni, mint egy kalapácsot. Egy trükk van, a grafikát előre le kell készíteni.
Pont ez a baja, képe jó, de semmi doksi, azt sem tudod mi van rajta. Nem eléggé biztos a működése.
Nem kell feltétlenül itthonról megvenni, de ennyit az off-ról, én próbáltam segíteni, hogy kevesebbet szívj.
Bocs, hogy belevau, de nincs ezeknek a kijelzőknek semmi baja. Többet is vettem már.
Egyszerűen mindig olyan kimenetekkel legyártott kijelzőt kell venni, mint amire szükség van. Nem bántásból mondom Attila86. Ez 16 bites pmp-t kíván, gyárilag így van legyártva. Nem a kijelző hibája, ha olyat akar amire nem készítették fel. Mellesleg a Magyarországon boltban megvehető kijelzők egy fikarcnyival sem jobbak. Sokszor ugyanazt árulják 4x annyiért, mert kell a haszon.
Ennyi baja van, hogy nincs hozzá doksi. De ráírtam az eladóra és azt válaszolta hogy elküldi a dokumentációját, most ebben reménykedek.
Viszont ha sikerül kitalálni vagy kísérletezni a lábkiosztásukat ezeknek a kijelzőknek akkor van egy jó és nagyon olcsó kijelzőnk. Egyszer kell csak rájönni. Itt van mondjuk ez, jelenleg ezzel szemezek nagyon: Bővebben: Link Kemény 1750Ft. Ez olyannyira olcsó, hogy bizonyos helyeken itthon egy 2x16 karakteres LCD is simán többe kerül! Ha egyszer végre eljutok oda hogy befejezzem a panelmérő III-at, az már lehet hogy ilyen kijelzővel lesz... Na ennek a kijelzőnek még a lábkiosztását sem lehet tudni, a másiknál (amit most szeretnék 8 bitesen hajtani) ez legalább ismert mert rá van írva a panelra.
Bár 300Ft-al drágább, de miért nem veszel inkább ilyen kijelzőt: Bővebben: Link
Ennek van rendes panelja, nem kell szenvedni a forrasztással, és feliratozva van, hogy melyik kivezetés mi és még van rajta pluszban egy kártya foglalat is, ami eleve többet ér mint 300Ft. Ennél nem kell agyalni semmin.
Ebben (Bővebben: Link) pont az tetszik hogy nincs hozzá panel. Olyan nyákot szándékozom hozzá tervezni amely kétoldalas, de a nyák egyik oldalán csak vezetősávok lesznek és akkor arra a felére ráfeküdhetne a TFT kétoldalas ragasztóval. Így egy nagyon vékony kis áramkör jönne létre ami nekem bizonyos leendő projektjeimnél nagy előny lenne.
Amit linkeltél azért nem szimpatikus mert csak soros porton lehet vezérli és szerintem az túl lassú lenne. Amúgy ezeken az ebay-es kijelzőkön amik vannak SD-kártya foglalatok nagyon primitívek, én nem szoktam őket használni hanem inkább rátervezek a panelra egy normálisat.
Így már értem miért a panel nélkülit választottad.
Az SPI buszos kijelzők elég gyorsak már. Bővebben: Link Bővebben: Link És kevés láb kell nekik. A kártyafoglalatot én sem szoktam használni
Megnéztem az R4-R5-öt. R4 nincs beforrasztva, R5 pedig be van és nulla Ohm. R5 egyik fele a GND, a másik fele közös az R4-gyel. R4 másik fele pedig VCC. De hogy hova megy a közös felük, nem tudom. Átforrasztom a nulla Ohmot az R4 helyére és kipróbálom nyolc biten, hátha.
Szerk.: Sajnos nem jött be. A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
Azért küzdjél még vele egy kicsit, mert máshol pont így csinálják a 8/16 bites váltást! Bővebben: Link
Adtam még neki egy esélyt:
A kijelzőt rádrótoztam egy teljesen más panelomra amin ki van vezetve mind a 16 bit. Ezzel a panellal és ezzel az inicializáló kóddal működik a kijelző 16 bites módban:
A két függvény így néz ki:
A PORTB felső nyolc bitjét nullába állítottam az inicializálás előtt, illetve az előbbi két függvényt kicseréltem erre:
És átforrasztottam azt a 0 Ohmos ellenállást az R5 pozícióból az R4-re. Sajnos a kijelző nem csinál semmit, fehér az egész kép. De nem adtam fel! Szétszedtem a kijelzőt és a szalagkábelen találtam egymás mellett két ellenállásnak a helyét melyből csak az egyik volt beforrasztva, mégpedig egy 0 Ohm volt. Azért tűnt izgalmasnak a dolog, mert ahol a 0 Ohm volt ott a szalagkábelen "R16" pozíciószám szerepel, a mellette levőn ami nincs beforrasztva pedig talán "R8". Nem biztos mert elég nehéz kiolvasni de mintha R8 lenne oda írva. Mellesleg ez az ellenállás 0201 tokozású(!!!) de simán átültettem az R16 pozícióból az R8-ba. Sajnos azonban a képernyő így is hófehér csak. Közben válaszolt az egyik kínai hogy elküldte a dokumentációt az e-mail címemre az egyik TFT-hez de nem kaptam semmit. Lehet hogy a kínai tűzfal kifelé is működik?!
Sőt, azt is kipróbáltam hogy az eredeti 16 bites módban vezérlem a kijelzőt de az R5-öt átrakom az R4-re. A kijelző így is működött. Ha azonban a szalagkábelen forrasztottam át az R16-ot az R8 helyére akkor fehér lett a képernyő. Visszaraktam a 0 Ohmos ellenállász az R16 pozícióba és ismét működött 16 bites módban.
Válaszolt ennek a kijelzőnek az eladója, azt mondta hogy itt van a TFT-hez a dokumentáció:
http://www.uctronics.com/download/U4346.zip Azonban nálam valami hibája van a ZIP-nek. Közben megtaláltam ugyan ezt a kijelzőt itt: Bővebben: Link Itt azt írják hogy elvileg konfigurálható 8 bites módra! A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |