Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   127 / 328
(#) nedudgi válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Valamelyik adatlapban olvastam, hogy elhagyható, a biztonság kedvéért van ott, ha a tápfeszültség a felső határ közeében van. Szerintem nagyobb áram esetén csökkentheti a disszipációt ilyenkor.
(#) proli007 válasza jointsilver36 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Azt nem tudod megoldani, mert a töltőáram növeli az aksi kapocsfeszültségét.
Egyébként ha megnézed egy aksi kisütési görbéit, akkor láthatod, hogy a kapocsfeszültsége függ a kisütőáram értékétől is. Ennek fényében csak saccográfnak mondható az ilyen feszültség alapú töltöttség megállapítás.
(#) RoliNyh válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Akkor ha belegondolok, ez csak kissé odébb fűti el a delejt nem az IC -ben...
Stabil (ATX táp) 5V -ról nyomatom 1A -el, akkor pontosan 0.4 V fog esni az ellenálláson,
így 4.6 V megy a töltő áramkörnek...
Valamint 0.4W lesz az ellenálláson a teljesítményveszteségem, a többi megy az IC -re, azaz 4.6W...

Ha áthidalom, akkor meg 5W megy az IC re...

Kösz...
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Pontosabban (( Vcc-BAT ) * 1 amper ) watt.
(#) RoliNyh válasza ferci hozzászólására (») Szept 23, 2016 /

Igen, én azt nem vettem figyelembe...
(#) hobbyboby hozzászólása Szept 24, 2016 /

Üdv mindenkinek!

Lehet hogy én eléggé laikus vagyok ebben a témában, de a Li-ion akksi és a Li-MeH akksi között van valami egetverő különbség.
Avagy - hívják így is - meg úgy is?

Egy lithium-metálhidrid 12 voltos akksikhoz való töltő kapcsolási rajzát (töltőelektronika) tudná valaki ...?
(#) nedudgi válasza hobbyboby hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Ki mesélt erről a "lithium-metálhidrid" akkuról?
(#) pimmi1 hozzászólása Szept 24, 2016 /

sziasztok, szeretném megkérdezni, hogy van egy robotporszívó amiben 11,1 V / 2600 mAh li ion akku van a gyári töltő 19v 0.6A de tönkrement, tölthetem e egy laptoptöltővel? ez 19v 3,42A, a csati ugyan az, köszönöm
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) RoliNyh válasza hobbyboby hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Litium alapú akumlátorok a leggyakrabbi típusok:
Li-Ion (litiumion), Li-Po (litiumpolymer), és LiFePo (litiumvasfoszfát).
Van még más típus is, de ezek a leg ismertebbek.

Viszont amit te említesz, olyan nem létezik.
Viszon van NiCd (nikkelkadmium) és NiMh (nikkelmetálhibrid).

Talán kevered a nikkelmetálhibridel nem?
(#) RoliNyh válasza pimmi1 hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Elvileg igen, ha van áramkorlátozás a védelmi áramkörben.

Ha nem tudod, akkor fogj egy ampermérőt, és mérd meg teljesen lemerült akkunál hány amperrel kezdi el tölteni az adott laptop töltővel. Ha nem haladja meg a 2.6A (vagy valamivel kevesebb), akkor tölthető úgy, hogy első töltés közben figyeled az akumlátorok, és a védelmi áramkör hőmérsékletét is. Ha nem túl meleg, akkor tölthető vele. Ha nagyon melegszik, akkor érdemes áramkorlátozást tenni bele...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Az eredeti töltő 0.6A-t tudott, nem 2.6A-t.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 24, 2016 /

Szerintem abból nem következik rögtön az, hogy esetleg a belső elektronika nem engedne -e többet.

Épp azért kellene ellenőrizni...
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2016
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Igen, de akkor 0.6A-t kellett volna írjál, nem 2.6A-t.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

Szerintem attól, hogy nagyobb árammal tölti, amit bír az aksi és a töltő elektronika is, nem nagy baj lehet. Hamarabb feltölti, persze joban melegszik, azért kellene ellenőrizni...

Mi alapján jött ki a 2.6A-es érték? Majdnem 4.5x nagyobb árammal töltenéd az akksit, mint a gyári?
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

A kérdező írta, 2600 mAh -s aksi van benne, 1C -vel tölthető akkor nyilván...
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 25, 2016 /

A laptop "töltő" nem egy töltésvezérlő. Az egy tápegység, ami 19V feszültséget ad le, és 2,6A környékére van méretezve. Azt kellene megtudni, hogy a porszívó elektronikája foglalkozik-e a töltőáram korlátozásával.
(#) pimmi1 hozzászólása Szept 25, 2016 /

közben kipróbáltam, lemerülten rátettem, nem mértem, nem is tudom mit kéne, de ugyanannyi idő alatt töltötte fel mint az eredeti, kb 4 óra volt , ezek szerint jó lehet?
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016

Tehát innen jött ez a 2.6A. Így már értem a gondolatmeneted. 1C az még rendben van.
(#) world-s hozzászólása Szept 26, 2016 /

Sziasztok!
Powerbankot keresek. 2-t próbáltam, de lírásokban már találtam olyat ami érdekes lehet számomra.

Segítséget, tanácsot, esetleg tapasztalatot szeretnék kérni, hogy ne vegyek 20 darabot, mire megtalálom amit jó nekem a jelmezembe.

Ami fontos:
- nagy kapacitás (8000-10000 szerintem kelleni fog) minél kisebb helyen. Már látom nem sok esélye van, hogy a fejnél legyen a bank, de ha máshol lesz ott se lehessen már nagyon látni vagy érezni.
- lehetőleg valami közel legyen a ráért értéknek a valóshoz.
- több mint 1A kimenet. Szerintem csúcson 2A biztos kell, de lehet több is.
Olvastam, hogy az egyik bankra valaki írta a neten, hogy van rajta 1 és 2.1A-ere kimenet is. Ez jó, de azt is írja a vásárló, ha mindkettőt használja, akkor csak 1-1A jön ki. Akkor viszont ha nincs 3A, akkor felesleges helyet foglal nekem a dupla csati.
- lehetőleg ne csak 1 A-el lehessen tölteni, hogy azért emberi idő alatt feltölthető legyen
- legyen rövid zár védelem meg ilyesmi ha lehet, de ezt ki lehessen hálózati töltő nélkül is
(az egyik powerbank amit próbáltam az töltő nélkül végleg letilt. Az utcán viszont nincs lehetőség 5 másodpercre rátenni egy töltőt)
[/off
- csak úgy ne kapcsoljon le ha nem akarom
[off]Az egyik próbált ha pár másodpercig kicsi a fogyasztás, akkor lekapcsol, de úgy veszem észre, egy idő után terhelés mellett is.

- Bírja a meleget, és akár párát valamennyire.
Tehát 50 fokban anapon, szőrmebundában és szörfruhában aszalódó emberen ha el van helyezve a szőrme alatt, azt azért tolerálja.

Ugye eddig 2-t sikerült kölcsön kérni, de mindkettőnek olyan hibája volt, ami miatt élesben ezeket nem lenne jó használni.

Előre is köszi a segítséget.
(#) martin96 válasza world-s hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Szia!
Például ilyen?
Bővebben: Link
Nekem is van egy házi készítésű 8Ah-s power bankom, de nem igazán tudom kihasználni.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2016
(#) Csupasz válasza world-s hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Hali!
Próbálj meg valami márkásat keresni, pl. Samsung, vagy esetleg a Xiaomi. A kommerszek között biztosan nem fogsz találni.Pl. a meleget (napsütést) nem tolerálja egyik sem, mert a zárt térben megnő a hőmérséklet, és vagy letilt a töltőáramkör, vagy belehal az akksi.
(#) Csupasz válasza world-s hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

A linkelt jónak tűnik.
(#) world-s válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Köszönöm az eddig írtakat.

Ugye a márkás, jobb tűrőképesség, közelebbi valós teljesítmény.
Az jó, de ott is bejöhet olyan szolgáltatás, ami nálam hátrány: Pl. kis fogyasztás, vagy X idő után lekapcsol.
És kérdés miben mi van...

martin96: Érdekes. típus. Ilyet sem láttam, hogy a bemenet dupla (nem értem mire jó), és a kimenetből van egy.
Jobb lenne fordítva, hogy ha csúcsban túl lépem a 2A-t akkor ne legyen gond (egy venti hang, vagy más löket ne azt elvéleményezze, hogy pl. leáll az adruino agy és öltözni kell.).
Ha a bemenettel 3 csati van, akkor inkább 1+2.1A legyen ki, és egy be (ha lehet 2A-es töltés, de erről max lemondok.)
(#) nedudgi válasza world-s hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

A legegyszerűbb lehet, ha olyan megoldást keresel, amiben billenőkapcsoló van. Az nem fog kikapcsolni, ha túl alacsony a fogyasztás (szerinte).
(#) world-s válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 26, 2016 /

Eddig nyak nyomógombost láttam, meg olyat amin nincs semmi.
Tudsz ilyet mondani esetleg?
(#) nedudgi válasza world-s hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Pár éve vettem, de abba nekem kellett beszerelni az akkukat. Az eBay eltünteti a régi rendeléseket, már nem tudom megtalálni.
Alternatív megoldás lehet egy ilyen konverter. Ez biztosan nem kapcsol ki.
(#) gerleimarci válasza world-s hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Szerintem próbálj meg egy ilyet márkás 18650 akkukkal. Ennek a kapacitása csak a használt celláktól függ.
(#) world-s válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Köszi.
Ez nagyon érdekesen néz ki.
Volt egy LCD-s töltőm régen. Nagyon imádtam.
Most ez is azt idézi bennem.
Utána fogok neki olvasni mit tud, és hogy a 4 akku helyből mit lehet mondjuk max kihozni.
(#) martin96 válasza world-s hozzászólására (») Szept 27, 2016 /

Gearbesten néha szokott lenni akció és akkor 11 dollárért hozzá lehet jutni ilyenekhez:
Bővebben: Link
Ezek nem hamisítványok, tudják azt a 3400mah-t.
Következő: »»   127 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem