Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2869 / 3984
(#) Sam Seed válasza vargaf hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Várjatok. Igy néz ki. 47mikrókat raktam bele. Akkor az cserére szorul majd. Hol találok ekkora méretben nagyobbat, az már más kérdés. 25mm
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016

DSCN6351.jpg

(#) pucuka válasza vargaf hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Az már amúgy is felesleges.
(#) Zeus SH válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Köszönöm, én is effélére gondoltam, ezek szerint ez így működik.
Milyen típust érdemes használni hozzá? Elég szélsőséges a feszültség két oldala, hisz a led 1-2 Voltról elvan, a glimmnek meg vagy 170 Volt kéne.
(#) vargaf válasza Sam Seed hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Itt:
100 µF 450 V ∅18 mm x 40 mm

50µF elég 100mA-re? VAlaki azt irta, hogy 2200µF / 1 amper. Az 220uF. 440µF x 4darab.
Valaki optimistább volt. 1000µF / 1amper.
Ekkora méretben biztosan esélytelen. Nemtudom mi történhet, ha kevesebbet rakok ebbe a duplázóba. Vagyis túlterhelem. MI történik akkor?

Amit linkeltél, abból nyolc darab kellene véleményem szerint.
(#) vargaf válasza Sam Seed hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

A 2200 µF nem tudom honnét jött, egy régi "ökölszabály" szerint 1 A áramhoz 1000 µF kondenzátort szoktunk számolni. Ebben az esetben az 50 µF 50 mA-re elegendő lehet.

(#) Csupasz válasza Zeus SH hozzászólására (») Okt 12, 2016 / 1

mpsa 42 vagy 92
(#) pucuka válasza Sam Seed hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Félvezető erősítőknél szokásos az ekkora értékű puffer kondi. Ott a végfok tápfeszültsége ritkán haladja meg a 80 - 90 V -ot. Neked tízszer akkora tápfeszültséged van, így a brumm feszültséged is 10 szer akkora lehet.
Bővebben: Link
(#) Sam Seed válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Ha kitöltöm a 100mA; 55Hz; 500µF adatot, akkor 1,8V peakot ad meg. Nemis kérdezi mekkora a tápfeszültségem.
Ha a kapacitást szeretném megtudni 800V-nál akkor 2µF -ot javasol hozzá. Ez érthetetlen volt akkor is nekem. Szerintem itt nemmarad más, csak a 8 darab 100µF 450V, és a mérés. Valószinű a 4x47µF tényleg kevés lesz.

Azt még nem irtátok, milesz, ha a kapacitásom kisebb ebben a formában. Melegedni fog? MIntmár egyszer megtörtént ez velem CRt csővel kapcsolatban.
(#) RoliNyh válasza Sam Seed hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Nagyobb lesz a feszültséghullámzás, kevesebb áram fog folyni és a fűtőszál alacsonyabb hőmérsékleten fog üzemelni...
(#) pucuka válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2016 /

Ha megengedsz 50 V brumm feszültséget, az 100 mA terhelésnél 40 µF puffert számolt. 800 V feszültségnél, az kevesebb, mint 10 %. Tehát elegendőnek tűnik a 47 µF is. Ha ennél nagyobb a kondid, az csak jó.

50V brumm feszültség? Az marhasok.
A végén ottjárunk, hogy 1000µF x 4 darab kellene. Ezért tettem fel a kérdésem. Lehet, hogy jó ez a feszduplázó csöveshez, dehogy 2szer annyiba kerül az biztos.
Legalábbis elméleti sikon.
Nemrendeltem még a HE-től. Nézek valahol máshol 100mikrókat. 10-30 darabot.

Ami a pozitivuma az egésznek, hogy veszettül meglesz szűrve.

Igen, de ez miért baj. Persze ha 100 V tápfeszültségnél lenne, az gáz, dehát 800 V -nál van. Egy közönséges 250 V körüli csöves végfok tápfeszültségén is tíz V -os nagyságrendű brumm van, és normálisan szól.
Pl. egy hasonló kategóriájú egyenirányító AZ4 csőnél max 60 µF -os pufferkondit lehet használni.
A terhelő áram 120 mA körüli.

Csak nehogy az 1000 µF kondik bekapcsolásnál kinyírják a diódáidat.
Inkább használj az egyenirányító után további LC, RC szűrőket, amit amúgy is kell használnod a végfokot megelőző fokozatok csatolás mentesítésére.

Biztosan érezted az iróniát az 1000µF mondatomban. A brumm, az brumm. MIndegy mekkora anódfesznél. 100mV-nál már nagy a baj. Erre keresek megoldást az elkövetett hibámra.

CLC; CRC ottvan sokhelyen.

007 -MBR?
(#) pucuka válasza Sam Seed hozzászólására (») Okt 12, 2016 / 1

Ez így nem teljesen igaz. A brumm, az brumm, de az arányok számítanak, nem az abszolút értéke. Miért olyan nagy baj, a 100 mV -nál nagyobb brumm?
Szűrni azt lehet a puffer után is, ameddíg csak akarod, de nincs sok értelme egy bizonyos határon túl, úgy sem hallod.
CLC, pedig nincs, mert ebből az első C az a pufferkondi, az egyenirányító része, ahogy láttad, az értékét is más szempontok szerint kell meghatározni. Az azt követő LC szűrő, ami egy frekvencia függő feszültségosztó, aminek osztásarányát úgy kell méretezni, hogy a brummfeszültség frekvenciáján elegendő csillapítást adjon. Ezzel már elérhető a kívánt értékű brummfeszültség, ha nem egy, akkor két fokozatban. A végfokozatnak relatív nincs szüksége extrém alacsony brummfeszültségre, mert igen nagy jelszintek vannak, és a fokozat erősítése sem túl nagy. Az alacsony brummfeszültségre a végfok előtti fokozatoknak van szüksége, ezek nem igényelnek olyan magas tápfeszültséget, mint a végfok, nem is fogyasztanak akkora áramot, ezért további RC szűrők alkalmazhatók szépen sorban, fokozatonként.

Köszönöm, mert sokat segitettél. Értem.

Még csak annyit, hogy az elektroncsöveknek van egy olyan paramétere, hogy áthatás (D, ez a meredekség S reciproka), ez megmutatja, hogy mekkora anódfeszültség változás ellensúlyoz 1 V rácsfeszültség változást. Ha ezt kiszámolod, akkor ez megmutatja, hogy mekkora csillapítást hoz a végfok a brummra nézve. Ez a tulajdonság járulékos brumm elnyomást okoz. Ezért sem kell a végfok anódtápfeszültség brummját eszméletlen módon csökkenteni, az anódtáp árát feleslegesen növelni.

Ezzel a végszóval, akkor hagyom benne a 4x47mikrot, és ha valami brumm lesz élesztésnél - akkor ezekkel a mikrókkal párhuzamba hozárakok még kétszer ennyit.
Megerősités, és tisztánlátás miatt kérdeztem itt. Ezt meg is kaptam. Köszönöm mindenkinek aki válaszolt.
Zoli.
(#) kobtamas hozzászólása Okt 12, 2016 /

Üdvözlet! Tudtok nekem segíteni? A szalagfűrészemen egy régi IMI villanymotor forgási irányát szeretném megváltoztatni. Persze ha ez lehetséges. Képet remélem látjátok. A lényeg, van egy relé, amibe megy gondolom a fázis. Onnan kettő jön ki különböző pontokra. Nem értek hozzá, de szeretném megérteni mert érdekel. Ha az ékszíjtárcsával szemben állok akkor az óra irányával megegyezően forog. Nagy segítség lenne. Fát szeretnék vágni ezzel az 1100wattos géppel. Lehet valamit lehagytam. Köszi a segítséget!
(#) Stewe válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 13, 2016 / 1

Tkovacs kolléga javaslatára annyit fűznék, hogy nem is kell feltétlenül ki-be kapcsolni a fűtőszálat, ha diódán keresztül táplálod, akkor fél teljesítményen mehet folyamatosan, és amikor kell az egész, akkor egy antiparalel tirisztorral odakínálod neki a másik félhullámot is. Így nem fog egészen lehűlni, a hidegellenállásból adódó áramsokkok nem fogják érni, mikor a szabályozó működik.
(#) Kovabe hozzászólása Okt 13, 2016 /

Sziasztok

Egy kapcsolást keresek ahol egy 12V-ról meghajtott LED-et működtetnék oly módon hogy lenne egy napelem és 0,5V feletti feszültségnél nem világitt a led míg alatta világitt. Van valakinek egy kapcsolásirajza erre?
(#) ferci válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 13, 2016 / 1

Szia!
Kérdés az, mit értesz a "12 voltról meghajtott LED" alatt. Ha simán egy ellenállásról és egy LED-ről van szó, akkor tegyél alájuk egy tranyót ( T2 ), amit pl. egy 6k8-as ellenállással kinyitasz a 12 voltról.
Utána fogsz egy másik tranyót ( T1 ), aminek a kollektorát rákötöd a ledet nyitó tranyó bázisára, emitterük közös, pl. a gnd-n.
A T1 bázisát pedig 2k2-vel rákötöd a napelemre, a napelem másik vége lesz a gnd-n.
Így fél volt felett T1 nyit, T2-t lezárja, a LED sötét lesz.
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 13, 2016 / 1

Amit Ferci javasolt..
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2016 /

Köszönöm mind kettötöknek, már működik is.
(#) andraschober hozzászólása Okt 14, 2016 /

Sziasztok!

2N4888 tranzisztor helyett milyen alternatívát tudtok ajánlani, ami egyszerűbben beszerezhető és 1:1-ben cserélhető?

Köszönöm előre is!
(#) vargaf válasza andraschober hozzászólására (») Okt 14, 2016 /

Ezek között biztosan találsz:
2N4888 helyettesítői
(#) bviktor hozzászólása Okt 14, 2016 /

Sziasztok

Ma bugáztam egy kijelzőt egy kidobásra ítélt elektronikai panelról.Szeretnék segítséget kérni hogy hogyan lehetne usb-ről üzemeltetni.Valami leírásra gondoltam ami felsorolja hogy milyen alkatrészeket kell beszerezni illetve az összeépítés menetét.

Nem vagyok nagy szaki, de már forrasztottam pár apróságot.
(#) RoliNyh válasza bviktor hozzászólására (») Okt 14, 2016 /

Én egy arduinoval próbálkoznék, (a felületszerelt IC ből kiindulva), a sima 2x16 karakteres LCD amit arduinohoz használnak ugyan ez a vezérlő IC van, de azon csak egy. Gondolom a kijelződ 5x2x16 karakteres lehet. Már csak a tüskesor bekötését kell kitalálnod.

Kezdetnek keress a google -al a következő kulcsszavakra: arduino hd44780 lcd, és nézd meg hogy is működik, onnan meríthetsz ötleteket...

HD44780 adatlap...

Arduino LCD...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2016
Következő: »»   2869 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem