Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Szerintem nincs jól bekötve.” Szerintem sem. USB kábellel infra panelt? Hány KW-os? ![]() Idézet: „A beállított hőmérséklet alatti szobahőmérséklet esetén az 1-3 csatlakozási pontok záródnak, miközben az 1-4 pontok közötti csatlakozás megszakad. A beállított hőfok feletti szobahőmérséklet esetén az 1-3 pontok közötti csatlakozás megszakad, és az 1-4 csatlakozási pontok záródnak.” Én is ezt találtam mint VIM mester, de jó kérdés, hogy a három csavar közül melyik az 1, 2 és a 4? Mondjuk a másik feléről lehetne egy képet feltenni... A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Szia! Inkább a régi termosztátot kellene megjavítani ha lehet mert az hozzávaló.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2016
Jó akkor tudnál ajánlani valamit nem csillagászati áron?
Ugyanez a típus csak a rendelési cikkszáma 11-re vagy 16-ra végződőt kell belőle venni (424511 vagy 424516) az egyik 2 perces a másik 8 perces elengedésű. Ebben a katalaógusban van leírva, hogy melyik-melyik és hogy mit tud.
![]()
Jobban megnéztem ezt a termosztátot és hát elég kuszán van a számozása és a fedelében a magyarázó bekötési ábra, mert nem egyezik a kettő. A lényege a bekötésnek, hogy a közös ponthoz képest az egyik kapcson, kézzel növelve a skála értéket zárni fog az érintkező (ez kell a fűtéshez), míg a másikon ellenkezőleg, bontani (ez a hűtéshez lenne). Remélem érthetően írtam le, mert amikor a hőmérséklet fogja működtetni akkor éppen az ellenkezője fog történni a kapcsokon.
![]()
Ott a gyári bekötésbe firkáltam bele amit "proli007" talált előzőleg. A könnyebb érthetőség miatt az ábra számozott és benevezett részei jól látszanak és a sorkapocs igénybevételével így be lehet kötni utólagosan. Az időzítőnek nem rajzoltam be a táp részét csak az indító kontaktusát képező termosztátról jövő vezetéket.
![]()
"Szia! Én nem vitatkozhatom veled, mert ez nem szakterületem, de mi a különbség a gravitációs megoldás és a szivattyús között ebben az esetben?"
EBBEN az esetben, ugye, szó sem volt gravitációs fűtésről, hanem azt javasoltad a felhasználónak, hogy kösse a szivattyúját a gázszeleppel párhuzamosra. Na, ez pedig egy szimpla ...... najó, nem akarlak megbántani. "Szia! A meglévő rendszered így, most lesz igazán kihasználva ha a termosztát a rövidzár helyére és a szivattyú a kombinált szeleppel párhozamosan lesz kötve." Jól idéztem? De lépjünk kissé hátrább, és nézzük meg ennek a kazáncsaládnak a történetét! Ezeknek a lemezkazánoknak az ősét valamikor a hetvenes években alkotta meg az ÉpítésTudományi Intézet. Ebből származik az ÉTI név. A cél az volt, hogy a terjedő gázszolgáltatás mellé hazai gyártású gázkazánt tudjanak biztosítani. Hjah, akkor még volt szándék a hazai gyártás támogatására.... A gengszterváltáskor privatizálták a gyártást, ekkor alakult ki a Termotéka, Hőterm márka, és maradt meg az ÉTI márkanév is. És volt még néhány klón is a piacon. Ezek a készülékek mind gravitációs fűtésre lettek kitalálva, az elektromos bekötésük pontosan mutatja, hogy NINCS szivattyú csatlakozási pontjuk. Ezért írtam azt, hogy a szivattyúbekötéseket a villanyszerelők találták ki, hol jól, hol rosszul. Amit Zoszka ajánlott, az a vezérlési mód a Termomax kazánjaiban a Color szériában jelent meg. Ez a módszer az öntvénykazánokra jó, de lemezkazánok induláskori kondenzációját nem oldja meg. Másrészt az átkötés, áthuzalozás bizonyos hozzáértést feltételez, namost a szivattyút a gázszeleppel párhuzamosra kötő villanyszerelőben én nem bíznék meg. Harmadrészt a szivattyúvisszacsatolásos kötésmódhoz olyan kazántermosztát kell legyen beépítve a kazánba, ami három kivezetéses, tehát van C, NO, NC csatlakozása. Vagy cserélni kell a termosztátot... Szóval nem butaságból javasoltam a csőtermosztátot, mert ebben az esetben kifejezetten előny a nagyobb hiszterézis. Miközben magam is alkalmatlannak tartom fűtéstechnikai alkalmazásra. No, és még egy gondolat: volt forgalomban olyan csőtermosztát, amiben kutyaközönséges bojlertermosztát volt beépítve. És az irgalmatlanul nagy hiszterézisét az okozta, hogy az érzékelő csövének mély volt a fészke és nem ért hozzá a vascsőhöz. Megoldás: vékony szivacs-csíkkal rászorítani az érzékelőt a fűtéscsőre....
A 7-8-9 es sorkapocsra ezt a termosztátot nem tudod bekötni, mert csak modulációs termosztátot tud figadni. A kétpontos termosztátot máshova kell kötni.
Ez tök jól hangzik,de mit jelent pontosan?
Igen ez alapján kötötte be az első villanyszerelő is, de úgy folyamatosan ment, csak áramtalanítással állt le.. A második kötötte át a jelenlegire, most legalább kézzel le lehet kapcsolni.
Ebben nagy az igazság, mert úgy tűnt mintha fordítva működne. Ok. Akkor mit kell tennem hogy működjön ?
Én is csodálkoztam, hogy miért ilyen vékony vezetékkel kötik be, de hát amihez nem ért az ember fia, abban nem tud vitatkozni. Mellesleg 400, 600, 1200 W-osak de mindegyikhez külön termosztát van.
Köszönöm a hozzászólásokat,de ezekre mi is rájöttünk.Azt reméltem van közöttetek valaki aki tud valami hasznosat ami használható.Sajnos a töröttel nem lehet mit kezdeni össze vissza csúszkál és ezért a kazán is össze vissza fűt.Nem tudod hol mikor melyik hőfoknál áll,ha beragasztod akkor már csak széttörve tudod szétszedni a termosztátot.Új kellene,de milyen?Ezt most hétfőn visszaviszem és lehet hogy
Lehet hogy hülyén hangzik, de nem lehet hogy amikor szerelték és levették a hőfokbeállító műanyag fedelét, a képen látható fekete bütyökre rosszul lett visszatéve? Vagy ezzel a gombbal lehet állítani azon hogy hűtsön vagy fűtsön?
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Ha megnézed a termosztát csatlakozási pontjait (csavaros kötési pontokat) az nem stimmel a rajzon közölt sorban állással. Ha a rajzot nézzük a 3. pont középen van, míg a kötéspont bal szélen.
![]() ![]()
A szakemberek pedig azért vannak, hogy szétcsapjanak az amatőrök között. Én pedig talán azért, hogy kihozzam belőled azt amire amúgy nem biztos hogy így reflektálnál a kérdező irányába.
![]() ![]()
Szia!
VIM mester nem véletlenül kérdezi, hogy, ha "kézzel" tekergeted, akkor "kattog"-e (úgy 10..25 fok közötti tartományban)? Ez szerintem egyben válasz is lehet a fordított összerakás kérdésedre is. Nekem pedig az lenne a kérésem, hogy a vezeték másik felének (úgymint az infra panelnél) a bekötését is fényképezd le, ha lehet. Az is sokat segítene. Köszönöm. A "hűtsön", vagy "fűtsön" kérdést a bekötés dönti el, Ez a termosztát egy egyszerű váltókapcsoló. Ha ugyanis: - Fűteni akarsz, akkor arra az érintkezőre kell kötni fűtést, ahol alacsonyabb hőmérsékletnél zár a közös ponthoz képest. - Ha hűteni akarsz, akkor a klíma berendezést oda kötöd, ahol a kívántnál melegebb hőmérsékletnél zár a közös ponthoz képest.
Rendben de még mindig adott hogy a Ganz tipusún ami most van fent miért van olyan sok vezeték bekötve?Egyszerűen csak annyi a dolga hogy tartsa a szivattyút a beállított ideig.Ezen a másikon meg nincs annyi csatlakozási pont.Hogy kössem be?
Ehhez egy jól látható bekötési képre volna szükség, ahol látszanak a relé számozásai. Talán ki lehetne következtetni, hogy hogyan oldották meg vele a kapcsolást.
![]()
Köszönöm a segítséget, következő életemben villanyszerelőnek fogok tanulni. A négyből három már működik.
És tanulságul megosztanám veletek, hogy a negyedik miért megy állandóan, AZT HITTEM ELDOBOM AZ AGYAMAT: MERT A HUZATOS AJTÓ MELLÉ SZERELTÉK AZ ÉRZÉKELŐT. Erre csak annyit mondanák, hogy manapság nagyon nehéz igazán jó szakembert találni.
Az A1 és A2 pontokon amikor a kismegszakító fel van kapcsolva van feszültség.Nos jelenleg az van hogy amikor a szobatermosztát kikapcsol akkor ez nem áll le.Ha a kismegszakítót lekapcsolom akkor kienged a relé és visszakapcsolva újra normalizálódik a helyzet úgymond
![]() A fényképek meg nem tudom miért fordulnak el.Amikor feltöltöm még jól állnak. A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Ha szeretnél vele "molyolni", a relé képe alapján ami magába foglalja a magyarázó szöveget is, ki tudod méricskélni, mit hová kötött a villszerelő. Az új relén felül van az indítás "A1"-"A2"-n és itt hálózati feszültséggel tud indulni a relé, tehát az oda adott feszültség az előző megoldás indító kontaktusával kapcsolható oda (sorba kötve). A kimenete a "B1"-"B2"-n záró kontaktust ad amíg a késleltetési idő le nem telik, ezt pedig a szivattyú áramkörével kell sorba kötni és abban a fázist megszakítva kell bekötni. A régi GIF relében a szivattyú mindkét szála bontva volt, ha jól látom a fotókon a bekötéseket.
![]()
Nem értem. Ennek a relének késleltetve kell kikapcsolni a rajta beállított idő letelte után, ha jól látom ez most 2 percre van állítva. Ha le veszed minimumra az értéket akkor sem kapcsol ki ha letelik az idő? A karakterisztikát mellékelem, a "K" sort kell nézni.
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Akkor sem.Valahogy direktre nem lehetne kötni mert sajnos csak jövő hét pénteken leszek újra itthon és akkor addig folyamatosan megy a szivattyú,bár gondolom nem árt neki.
Akkor örülünk, ügyes vagy
![]() Még annyi motoszkál bennem, hogy ezek tényleg UTP kábelek és ezeken megy a fűtő panelekhez a 230V is? ![]()
Mi zárja rövidre a B1, B2 kapcsokat? Nem marad rajta állandóan?
Az adatlap 2. oldal szerint ennél nem lehet állandó rövidzár.
Nem tudom nem vagyok villanyszerelő se műszerész.Nincs más veszek egy másik ugyanilyet vállalva annak a kockázatát hogy abban is előbb utóbb kiszáradnak a kondik.Ha most ezt elviszem javítgatni valahova az sem lesz olcsóbb!
Üdv! Segítséget szeretnék kérni egy olyan dologban, hogy van egy olajkazánom ami csinálja nekem a fűtést a házamban. Az vele a probléma hogy régebben mielőtt megvettem a házat tönkre mehetett benne a kazán és a termosztát között lévő mágneskapcsoló és az időrelé amit meg is találtam eldobva a kazánházba,teljesen leégve. Na most a következő a helyzet valaki barkácsba összekötötte a kazánt a termosztátot és a szivattyút hogy működjön a rendszer. Csak az a bökkenő hogy a termosztáttal csak a szivattyút kapcsolom hogy ugye forgassa a meleg vizet legyen fűtésem a kazán pedig a saját belső érzékelőjét használja arra célra hogy időnként újra induljon hogy ismét felmelegítse a vizet.Tehát nem a termosztát által küldött jelre indul a kazán.Na most ez így nincs rendben ezt szeretném megoldani de itt Németországban ez iszony pénz és szerintem nem is tudják ezt megoldani csak ha mindenből újat veszek, tapasztalat alapján vélekedek így
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |