A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Jól van na....
Ezt egy kicsit benéztem! Köszi
Én is jártam így régebben, pont ezért vettem még egy PICkit2 őt, hogy legyen mivel visszaprogizni az "ostobát". Akkor akcióban volt....
3 hete, mikor megrendeltem a 24LC256-os és 24LC512-es eepromokat még én is azt hittem, hogy milyen sok-sok memóriám lesz. Aztán rá kellett döbbennem az igazságra...
Mondjuk jó is lenne fél gigás memóriát venni 3-400 Ft-ért.
No, en az akciosat vettem.
Azert az "kicsit" felhaborito, hogy ez csak igy siman megtortenik. Ilyen alapon vegyek egy kocsit, meg hozza egy utanfuton huzzak egy ugyan olyant, hogy hatha az elso elromlik akkor a masikkal haza tudjam huzni... Vagom en, hogy kb. 6k HUF, nem nagy tetel, meg hogy ez egy belepo szintu programozo...de azert ne legyen mar ilyen szhar... Azt irta Szilva, hogy a BOR bitet allitgatja a FW valamiert a konfig wordben es elofordul, hogy neha atallitodik a VREGEN is. Kerdem en... hogy fordulhat elo, mi okozhat olyat, hogy "NEHA" maskent mukodik a FW a PIC-ben... milyen behatas kell hozza?
Egyik kollegamnak van egy ICD2-je, amivel fel tudom programozni a PICkit2-met. A kerdes mar csak az, hogy az ICD2 csatijan hol van az /MCLR, Vdd, Vss, PCLK, PD.
Ezért használtuk anno a "K" jelölést (és "ká"-nak mondtuk), ami 1024-et jelent, szemben a "k"-val, ami az SI kilo- prefix jele, és 1000-et jelent. Sajnos az idők során ez az elnevezéskonvenció nagyon eltűnt, valamint a mai kezdőknek teljes a káosz a fejében a mértékegységekkel (pl. bit, byte) kapcsolatban is.
Nem tudom, nekem a gyárival sem és az utánépítettel sem volt ilyen jellegű gondom, egyszer sem. A konfig megváltoztathatatlanságát előidéző konfigbitet nyugodtan megpróbálhatod, biztos nem fog gondot okozni.
Azt irta Szilva, hogy a BOR bitet allitgatja a FW valamiert a konfig wordben es elofordul, hogy neha atallitodik a VREGEN is. Kerdem en... hogy fordulhat elo, mi okozhat olyat, hogy "NEHA" maskent mukodik a FW a PIC-ben... milyen behatas kell hozza?
Igen, ezt egy microchipes fórumban olvastam, amikor először felmerült a probléma. Az az igazság, hogy el kellene olvasni tüzetesen a dolgot, hogy miért és mi történik ilyenkor pontosan, akkor csak a megoldást kerestük, ezért ennyire nem mélyedtem bele a dologba. Esetleg egy ticketet dobhatsz a support.microchip.com-ra, jelezve, hogy már nem először fordul elő, és hogy a legújabb firmware ellenére fennáll a probléma, hátha írnak valami értelmeset rá.
Helló Mindenkinek.
A következő gondom van. MPLAB 8-ast használom, írok egy kis programot. (16F887-re) Egy státus ellenőrzés után "goto egyenlo" utasítás van, és nem sokkal lejjebb a "egyenlo" programrész. ( a programban előtte és utánna is vannak goto utasítások, melyek tökéletesen működnek.) Ha le akarom fordítani akkor erre és még egy másik goto utasításra azt írja ki hibának, hogy a szimbólum nincs előzőleg definiálva. Bármit teszek ezzel a kettő cimkével, pl. átnevezem, akkor is reklamál hogy nincs a szimbolum definiálva. Kérdésem, hogy mi a baj? Köszönettel.
Üdv MIndenkinek.
Már elötte és utánna is mindent kitörőltem de akkor sem óhajtja lefordítani. Itt a kis program részlet. Köszönettel
A kikommentezett "nagyobb" szubrutinnál van egy felesleges end direktíva; mivel az utána lévőket már nem is fordítja, jó, hogy nem találja meg a szimbólumaidat...
A MAX_EGYENLO, MAX_KISEBB regiszterek pedig hiányoznak a cblock-nál, pótold, különben azért is hiba megy majd.
És ha nem akarod a bankcserét folyton olvasni akkor a chipdefiniciot követöen ird be :
ERRORLEVEL -302 HellÓ! Tud valaki ajánlani usb-és Pic programozót? A cipcad-nél néztem, van több fajta pickit, de nem tudom hogy melyik lenne jó? jelenleg jdm-es programozóm van és ez helyett szeretnék egy rendeset! Amúgy laptopról szeretném haszni.
Helló kobold, és kocici17.
Köszönöm a tanácsaitokat, holnap ki is próbálom. Köszönettel.
Szia!
Szerintem (feleslegesen) ne áldozz rá, ha meg is építheted... Ezt ajánlom a figyelmedbe! Sok sikert! Üdv: Peti
Én személy szerint picstart+ használok usb/rs232 interfészen keresztül a laptophoz /bár a chipcadnál van usb-s is ebböl. De ha nem akarsz gyárit vanni akkor marad a gyártás. Nekem bevált, megbizható, és eddig mindent tudott amit kell.
Koszonet es hala nektek, mukodik vegre a soros kommunikacio a pic es a PC kozott.
De hogy en mit szivtam, az eszmeletlen. Mint utobb kiderult, maga a pic belul valahogyan hibas volt a TX labnal. Az RX-et siman fogadta,de nem adott ki semmit azon a labon. Masik ugyanolyan PIC-el jo lett. Valoszinuleg valami korabbi, elvetelt kiserlettel pukkanthattam el az RC6-ot a probapanelemen...
Helló Mindenkinek.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket. A kérdésem az MPLAB-bal kapcsolatos. A legalsó sorában, ahol a prg számláló, a sor és oszlop stb. kijelzés látható, ott nem állítható semmi. Ott látható a "Z, DC, C" a státusregiszterből, de értéke semmi. Ez nem tehető láthatóvá? Köszönettel
Sziasztok
Valaki már megcsinálta EZT az égetőt??? Érdekelnének róla tapasztalatok, mennyire kezeli a gép meg minden ami vele kapcsolatos Válaszaitokat előre is köszönöm
Khmmmm.... Nem ismerős véletlenül az URL egy része? Én a helyedben megpróbálnék párhuzamot vonni a "watt" nicknév és a http://www.wattmep.tvn.hu URL között... Ha ráklikkelnél a fent említett nicknév tulajdonosának nevére itt a fórumban, mindjárt megoldódna a "rejtély".
Sziasztok
Találtam EZT Namost, a Letöltéseknél van a kapcsolási rajz PDF-ben. Meg szeretném építeni ezt a kapcsolást csak van néhány alkatrész amelyiknek nincs megadva az értéke csak egy kis magyarázat ami nekem nem mond sokat. Tudnátok segíteni hogy melyik szöveg mekkora alkatrészt jelent? Nagyon köszönöm
Idézet: „Meg szeretném építeni ezt a kapcsolást” Minek?
Ez tulajdonképpen egy nagyon jó kis cucc. A szöveges megjegyzésű alkatrészek értékei az adatlapokból olvashatók ki.
A MAX662A adatlapja szerint a "pump cap"-ok 0.22µF-ok, a be- és kimeneti kondentzátorok pedig 4.7µF-ok. A "just in case" valami kis értékű, mondjuk 100nF, kerámia vagy jó minőségű fóliakondi, nagyfrekvenciás hidegítés. A PIC melletti "power smoothing" szintén nagyfrekis hidegítés, 100nF kerámia, vagy fólia, az USB csatinál lévő helyre én tennék mondjuk egy 1µF tantált, a "Vusb smoothing"-ra az adatlap 220nF-ot ajánl, de lehet nyugodtan 330-at vagy 470-et tenni helyette. A "just in case" szintén nagyfrekis hidegítés (100nF), ha kell, tantál C10 esetén szerintem felesleges. A PIC lábán lévő 100nF fontos! Csak azt nem értem, miért kell mindig olyan égetőt keresni, aminek nincs gyári támogatása, amikor a gyári támogatásúakat is után lehet építeni! Nemrég veséztük ki itt a PICkit2-t, lett is róla nyitva topic, watt is készített egy teljes értékű utánépítést belőle, én pedig egy csökkentett funkcionalitásút - ez annyival kevesebb, mint az eredeti, hogy csak 5V-os Vdd-vel tud dolgozni, ami szerintem nem lényeges hátrány (viszont nincs benne SMD alkatrész). Szerintem érdemes megnézned ezeket a PICkit2 klónokat, mert a gyári microchipes cuccokkal működnek, teljes támogatást élveznek pl. az újonnan megjelenő PIC-ek is, ellentétben egy 3rd party cuccal, amibe ki tudja, mikor lesz a támogatás beleépítve, ha egyáltalán bele lesz. Watt PICkit2 klónja Szilva PICkit2 klónja Ezen kívül építhetsz még ICD2 klónt is, arról pedig itt, a HE-n is volt cikk korábban. USB ICD2
Üdv!
Jelentem bontottam. Mire tudnám a PIC16C84-04 IC-t? Ugyanis lett egy marékkal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |