Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1894 / 2208
(#) konyak6 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 3, 2016
Nem. Rendeltem újjat, csak még nem érkezett meg.
(#) CHZ válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 4, 2016
Idézet:
„Az ECC83-as meghajtás nem az ördögtől való, használta már más is.”

Nem is állítottam, hogy nem használható. Katódin fázisfordító kimeneti impedanciája erősen aszimmetrikus, nagy belső ellenállású csövet használva még rosszabb. Nagyobb teljesítményű pentódák meghajtása esetén jelentős minőség romlást okoz. Komolyabb teljesítményre készített végfokhoz nem is alkalmaznám a katódin fázisfordítót. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem használható, csak nem igazán ideális megoldás.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2016
(#) tyraw hozzászólása Dec 4, 2016
Apropó, tudja valaki hol vagy kitől lehet aranyozott forrfüles oktál illetve alacsony (kettőstriódához) árnyekolós novál foglalatot. Venni?
(#) bakos13gab válasza tyraw hozzászólására (») Dec 4, 2016
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2016
Idézet:
„Katódin fázisfordító kimeneti impedanciája erősen aszimmetrikus, nagy belső ellenállású csövet használva még rosszabb.”

Az még a legkisebb baj, hogy a forrásimpedancia asszimetrikus, és nagy, mert amúgy sem nagyon van terhelve, (amíg nincs rácsáramos üzemmódban a végcső) nagyobb baj a linearitással van. Az ECC83 kiszajú, nagyerősítésű, következésépp kisjelű cső. Nagy kivezérléseknél, ami szükséges a nagyteljesítményű végcsövekhez, már nem elég lineáris.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2016
Igazad van, lehetne ezt még tovább ragozni, lényeg van jobb megoldás.
(#) bakos13gab válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2016
Williamson
Amikor a katodinnak hosszú farka nő.
(#) küzmös Gergely válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 4, 2016
A rajzon szereplő áramkörbe illeszthető ECC83, de hogy a munkapont hová esik az kérdés. Nagyon sacc/kb. Ahogy pucuka írta, nem mindegy hogy milyen alkatrészek vannak körülötte. Pl. hogy 50k van-e az anódban, vagy 22k (ami ugye ideálisabb felállás az ECC83-nak, és így tovább.) Tény.. kis jelű nagy erősítésű cső. Nem a legvagányabb erre a felhasználásra. Sokkal inkább, még a jelenlegi alkatrészeket is alapul véve egy (s most érdekeset mondok ECC85, vagy 6N3P) valami "közepes" erősítésű trióda. Lábkiosztást figyelembe véve. Valóban deszkamodellen kell helyrerakni a végfokot, mert a hangszínszabályzó bevitt a susnyásba rendesen. S azt szidod.. Holott a vége sem az igazi.
Van jobb megoldás, a differenciál erősítős. Ha összehasonlítjuk ugyanabban a kapcsolásban (adatlap) a két csövet, (ECC83, ECC82) az utóbbi ugyanakkora kimeneti feszültségnél kb. harmada torzítást, vagy ugyanakkora torzítás mellett kb. kétszer akkora kimenő feszültséget produkál.
Igen, ebben a végfokban alkalmazom, nem okozott csalódást.
(#) CHZ hozzászólása Dec 4, 2016
Rajzon is látható áramgenerátor sokat javított a fázisfordító minőségén.
Nem kell beállítani az AC szimmetriát, torzítása is csökkent.
Mérések során módosítottam, 5k6 5W ellenállás helyére került kis segédpanelen.
Diff erősítőben mindíg jó szolgálatot tesz egy áramgenerátor, tisztességesen linearizálja az áramkört.
Ez így van, gyakorlat, mérések is bizonyították, hangzásbeli különbség is érzékelhető.
(#) soos csaba válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 4, 2016
Szia!
Inkább nem deszka modellezek, mert még több időt rabol el tőlem majd ez a gép.
Idézet:
„Így is az Asszony ki van hogy állandóan a műhelyben ülök!

Hoztam egy jobb döntést, hála CHZ forumtarsnak, kuldot nekem egy panel tervet, amit szeretnék meg építeni!, és ott az EL34-es csöveket 6N6P hajtsa meg, és az előerősítő része pedig egy 6N3P végzi.
Hamarosan neki állok az új panel maratásának, és még be kell szerezek 1-1 darab 6N6p, és 6N3P-t.
(#) Peter_S válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2016
Egészen eddig az volt a mondás, hogy ECC81 vagy ECC83-ból kell építkezni, mert az van.
Azért javasoltam azt amit, mert még a kész panelt sem kell kidobni.

Persze lehet csiszolgatni a dolgot, de egyelőre ugye ott tartunk, hogy nem is szól rendesen az erősítő.
Kicsit olyan ez a dolog, mint amikor épül a tuningautó, beszélgetünk a finombeállításokról, miközben még a kapun sem képes kigurulni a verda...
(#) CHZ válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 4, 2016
Igen, közben elvetette Csaba azt az áramkört, szerintem jogosan.
Másik megoldást, panelt csinál, biztosabb utat választotta.
(#) tyraw válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 4, 2016
Őket ismerem, esetleg Budapesten található boltot is tudsz? Ahol nem kell rendelni...?
(#) granpa válasza tyraw hozzászólására (») Dec 4, 2016
Így jár az, aki nem jár börzére (ott olcsóbb).
(#) CIROKL válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2016
Sajnos nem a börzén már nem tudják a szemétert milyen árat kérjenek sok esetben az üzleti ár többszörösét szeretnék !
Nekem eddig mindig sikerült a Tajti Music-on keresztül rendelni postaköltség nélkül. De már 2 éve nem vettem semmit. Bemész a boltba, megkérdezed és nekem a srác anno segített a neten összeszedni és pár nap alatt a boltban volt.
Küldhetsz nekik emailt is.
(#) tyraw válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2016
Jártam már párszor. mikor lesz a következő? Lehet be kéne szerezni majd pár dolgot...
(#) Andrei1181 válasza tyraw hozzászólására (») Dec 4, 2016
Itt vannak kiírva a dátumok:
Bővebben: Link
Bár most az év végén volt valami kavar, egy nosztalgiát átraktak korábbra, le is maradtam
Januárban szokott lenni nagy börze talán. arra érdemes kimenni. De ne készülj úgy, hogy olcsó lesz. Már csak ritkán van jó fogás.
Bozó Balázs az elektroncső.hu-ról. Úgy tudom, már itt lakik valahol pesten. Neki van mindenféle.
(#) Peter_S válasza tyraw hozzászólására (») Dec 5, 2016
Csöves-audiós szempontból egyre rosszabb a helyzet. Nem mondom hogy nincsen semmi, de nagy fogásra ne számíts. Ami van, az főleg szovjet katonai vonalon kerül elő - már ameddig kerül.
Mondjuk ilyen egyszerű dolgok sincsenek már, mint az EL84. A 6П14П is hiánycikk, és az utóbbi időben a 6П1П is eltűnt.

Hónapok óta szeretnék ruszki kerámia loktál foglalatokat venni, ezt majd külföldről ked vadászni. Bakelit meg kínai vacak az persze van. Lassan hozzá kell szokni a nemzetközi beszerzéshez és árakhoz.
(#) CHZ válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 5, 2016
Itt:
viszonylag olcsón kapható foglalat, csövek már drágábbak.
(#) Peter_S válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2016
Köszönöm, sajnos itt sincs amit keresek.
(#) tyraw válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 5, 2016
Van rimlock. Nem ugyanaz?
(#) Peter_S válasza tyraw hozzászólására (») Dec 5, 2016
Nem. A rimlock az a 40-es sorozatú peremcsapos csövekhez való. Ezek 8 lábúak, és a búra alsó részén van egy üvegből kialakított csap.

Én meg ilyenre vágyom, ez a 20-as loktál sorozathoz való:
(#) gcsabee válasza Peter_S hozzászólására (») Dec 5, 2016
Következő: »»   1894 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem