Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   888 / 1210
(#) Hp41C válasza joco53 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Idézet innen:
Idézet:
„En kısa sürede yapmam gereken bir devre. Volt amper metre devresi 2×16 lcd ekran üzerinde voltaj ve akım bilgisini görüntülüyor kullanılan mikrodenetleyici PIC16F876 yazılım picbasic pro ile hazırlanmış.”

Ugyen nem tudok törökül, de valami azt súgra PIC Basic Pro kell hozzá...
Ebben a csomagban van hex is.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) Elektro.on válasza joco53 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Hp41C megadta a választ. Egyébként Törökül még én sem tudok.
Miért nem írsz saját kódot?
(#) zenetom válasza Elektro.on hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

De a Google Fordító egész jól tudja ezt is: Bővebben: Link
Szerk.: basszus most nézem, nem is arra írtad.. nem baj, attól még a google jól fordít.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) pajti2 hozzászólása Dec 22, 2016 /

Talált valaki neten normális 32mz devboardot emberi áron? A jelek szerint ez az év is 32mz mentesen telt el nekem.
(#) joco53 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

Köszönöm a válaszokat. Különben a Bas fájl át lett irva,csak leforditani nem tudom Hex-re
(#) Hp41C válasza joco53 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /

(#) urh hozzászólása Dec 24, 2016 /

Sziasztok!

Adott egy Drone, amelyet szeretnék PC-re kötni és esetlegesen kimenteni az EEPROM belsejét amit egy LT5910 tartalmaz esetleg módosítani rajta és azt visszatölteni, vagy tovább bővíteni tudását esetleg + modulokkal, hogyan tehetném ezt meg? Csatoltam nektek a képet. Ha lehetséges Arduniot hanyagoljuk, mert a keret nem futja, USB TTL converter jó lehet a célra?

Előre is köszönöm nektek a segítséget!
(#) Bakman válasza urh hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Konkrét adatlapot nem találtam az LT5910-hez de az szinte biztos, hogy egy USB-UART konverter nem elég a belső tartalom kiolvasásához.
(#) urh válasza Bakman hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Ha esetleg egy USB-UART kerül rákötésre károsodhat? Illetve hogyan és milyet kellene vásárolnom, hogy rátudjam kötni?

Nem tudom, nem találtam adatlapot. Az USB-UART átalakítók többnyire 5 V-os feszültségekkel dolgoznak. Kibír ennyit az IC? Az IC-nek vannak UART kommunikációs portjai (TX, RX)? Beforrasztva is rá lehet csatlakozni?

Bővíteni akarod a programját (már persze ha ki lehet egyáltalán olvasni, tehát nincs levédve, ami valószínűtlen) de az alapok hiányoznak ehhez. Hogyan képzelted a dolgot?

Ha a biztos bekötésem meglenne, a PC felé, szerintem a többivel már boldogulnék szerintem.
Csak az a 4 beforrasztatlan pont van

SCL és SDA: I2C kommunikációs protokoll lábai, alapvetően különbözik az UART-tól.

Ahhoz mit kellene használnom? Mert gyakorlatilag neten utánanézve mindenhol RS232 dolgok jönnek ki.
(#) icserny válasza urh hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Addig semmit nem érdemes rákötni, amíg ki nem derül, hogy mi az az LT5910-es IC és hogyan működik. Ezen az oldalon található információ szerint egy 2.4 GHz-es RF kommunikációs képességgel kiegészített mikrovezérlőről van szó. Ha tudsz kínaiul, találsz hozzá részletes leírást, mintaprogramokat és fejlesztőrendszert, akkor érdemes visszatérni a kérdésedre - de akkor sem ebben a topikban.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2016
(#) cross51 válasza urh hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Esetleg érdemes lehet megnézni a MCP2221 USB -> UART/I2C/SMBus protokoll konvertert ez megy 5V-on is és 3.3V-on is valamint van DIP-esbe is, de esetleges driver probléma lehet vele.
(#) benjami válasza urh hozzászólására (») Dec 24, 2016 /

Ha áramkörileg sikerül is összehozni az olvasást, szinte kizártnak tartom, hogy ne lenne bekapcsolva az olvasás elleni védelem. Én a kis Eachine H8-miniben levő ARM magos GD32f130-ból próbáltam kiolvasni a programot, sikertelenül. Pedig rendelkeztem a hozzávaló hardverral is (stlink).
(#) urh válasza benjami hozzászólására (») Dec 25, 2016 /

Értem, hát nagyon szépen köszönöm nektek, akkor lehet inkább hanyagolom szegénykét és építek egy sajátot abba úgy és azt rakok amit szeretnék, egyébként is termetesebb kell egy GoPro emeléséhez
(#) pajti2 válasza urh hozzászólására (») Dec 25, 2016 / 1

Ugyan nem néztem utána részletesen a drón vezérlőknek, de ha a hardver rendben van, tudod, melyik drót micsoda, kategóriákkal egyszerűbb egy saját vezérlőt építeni a nulláról, mint egy meglévőt hekkelni - ami a saját supportja nélkül közel lehetetlen. Ha kotorászol netes blogokban, valószínűleg találni fogsz készen vehető vezérlőket is, amiket rá tudsz illeszteni a hardveredre, és van melléjük support fórum az esetleges módosításokhoz (ahol megtalálhatsz forráskódot is).
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) sanca29 válasza cross51 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

ilyen konverterem van nekem is usb_i2c Bk5811 chip-et akarom kiolvasni vagy a regisztereket átírni a RF pw nőveléséhez, csak kis segítségre szorulok ez ügyben ha valaki esetleg tudna segíteni milyen pc software lenne jó hozzá
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) fater0827 válasza urh hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Üdv
Talán ez közelebb visz ! .
Ez klón lehet ?!!
(#) david10 hozzászólása Dec 26, 2016 /

Sziasztok,
Lehet, hogy ez a kérdés már sokszor volt, de megkérdezem újra (remélem nem baj):
A PIC16F873-hoz létezik-e olyan bootloader, mint amilyenje van az Arduino-nak, azaz hogy sorosporton lehet programozni?
A választ előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) Pali79 válasza david10 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Van soros portos programozó PIC-hez, de kifejtenéd, hogy mi értelme van ennek? A mai gépekről egyre inkább eltűnőben van a soros port.
(#) david10 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Van egy gyári 48x8 pixeles led matrixom, amiben van egy PIC16F873-as PIC.
A led matrixot szeretném "fejlesztői panelnek" használni, mint az Arduino-t.
Az Arduinoban is egy USB-sorosport átalakító van, ezzel lehet programozni.
A hárdver felében már készen benne van egy RS232-TTL átalakító MAX232-vel, amit a szöveg megváltoztatásához kell majd használni, ha ez már adott, akkor szeretném egyúttal programozni sorosporton, hogy ne kelljen szétszedni a led matrixot, a programozáshoz.
(#) cross51 válasza david10 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Ha vállalkozó szellemű vagy kicserélheted a PIC-et egy USB kompatiblis PIC-re és egy HID/CDC stack-et rárakni és gépre írni egy programot.

Ha az egyszerűbb út kell, akkor egy USB->UART protokoll konverter és majdnem megvagy.
A szöveget amit rá akarsz programozni két úton rakhatod rá, vagy írsz pl.: Visual Studio-ban egy custom sw-t a programozáshoz a "szád íze" szerint.
Vagy a PIC-ben elkülönítesz speciális karaktereket és egy ilyen AT kódra hasonló programozást hajtasz végre Virtual Terminal-on keresztül.
pl.: +++ (kilép a kijelzésből), "parancs" (megmondja, hogy programozni fogják), string, 0x0D(enter, szövegzáró parancs)

Nem biztos, hogy csak ezek lehetségesek, én az első módszert valósítottam meg és a másodikat egy kicsit másképp használtam, használom mint kommunikációs protokoll.
(#) kissi válasza david10 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Szia!

Létezett PIC-re downloader ( persze a megfelelő bootloader betöltése mellett), korábban ezt használtam, normál soros portról és ha jól emlékszem gyári, USB-soros átalakítóval is használható volt !
PIC downloader v1.3

Kellemes ünnepeket !
(#) david10 válasza cross51 hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Köszönöm a válaszodat!
A nyákon van egy 24C64-es eeprom gyárilag, ami tárolta/tárolni fogja a szöveget. Nekem a fő problémám az a PIC firmware cseréjével van.
(#) david10 válasza kissi hozzászólására (») Dec 26, 2016 /

Köszönöm a válaszodat!
Ilyesmire volna szükségem, ezt a CCS C Compilerrel tudom-e használni?
(#) Pali79 válasza david10 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Szerintem itt lesz a kutya elásva. A soros port azért van, hogy a szöveget rá tudd tölteni PC-ről és nem azért, hogy a PIC programját piszkáld vele. Gyanítom, hogy van is hozzá egy program amiben a szöveg kezelést meg tudod valósítani. Tehát ha működik a kijelzés jelenleg akkor nem is kell a PIC-ket programozni. Ha mindenképp bele akarsz piszkálni akkor át kell nézni tüzetesen a panelt sok gyári panelon láttam kiépítve az ICSP csatlakozást vagy legalább a furat galvános helyét.
(#) david10 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Nem írtam még le a részleteket...
Ez a led kijelző gyárilag egy játékgépben volt benne, a játékgépben egy RJ11-es dugasszal volt összekötve az alaplappal. Biztos, hogy az RJ11-es dugaszon soros port lehetett, mert a PIC és az RJ11-es dugasz között egy MAX232 biztosítja a szintillesztést.
A benne lévő 24C64-es eepromot kiolvastam, megkaptam, hogy a szöveget hogyan lehet változtatni, de gyárilag csak 48x8 pixeles szöveget tud megjeleníteni és nekem arra volna szükségem, hogy futó szöveget is tudjon. Az egyik forumtárs már kísérletezett vele, ő írt a PICre egy olyan programot, amelyikkel sorosporton lehet elküldeni, hogy mit jelenítsen meg. A PIC eredeti programja olvasásvédett volt, ezért nem tudtam azt elmenteni, helyette felülírtam a kolléga által írt programot. Az eredmény az az lett, hogy tudok rá oszloponként szöveget küldeni gépről de az eepromba mentés még nincsen megírva. A programot szeretném fejleszteni, hogy tudjon az eepromból olvasni és megjeleníteni szöveget.
A bootloadert azért szeretném, mert a PIC-et kivenni belőle átok, kb. minden harmadik kivevés/visszatevés után letörik egy lába. Azt megértettem, hogy a bootloadert egyszer külső programozóval kell felírni. ICSP dugasz nincsen rajta.
(#) kissi válasza david10 hozzászólására (») Dec 27, 2016 /

Bármivel tudod használni, amivel a megfelelő hex-et elő tudod állítani ( a bootloader-eknél a "normál" programot mindig el kell tolni valamennyivel, hogy a boot programot ne írd felül!) !
Következő: »»   888 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem