Fórum témák
» Több friss téma |
Én próbaképp vetem 12 V-os LED paneleket (lásd melléklet, 12V White Light 24 LED Piranha LED Panel), a 20 Ohm-os ellenállást kicseréltem 22 Ohm-ra. Vígan működnek. Nehogy ilyennel tapétázzam ki a mennyezetet itt-ott...
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
A házban már joval 70 felett van a LED világitostestek száma meg 12drb 120 cm LED lámpa van ( a fénycsövek helyett). A kezdetben nekem is sikerült 2 rosszat becsavarhato LEDlámpát venni (egyik villogott a másik nem világitott) kicserélték szo nélkül és azota müködnek. Egyetlen villanykörte alaku 60 LEDes lámpa ment tönkre, abban valoban kondi volt és a 60 LEDböl egy dobta be a törülközöt és emiatt nem világitott a többi sem. Azota ilyen tipusu lámpát nem is látni.
Olyat már ne vegyél amibe fénycsövet is meg LEDcsövet is lehet rakni. Az valoban nem ér semmit és még drága is.
Én ilyeneket használok, belül egy szolig kapcsitáp van.
Biztosan jó, de én porolni is fogok... Szerintem nekem valami ilyesmi való:Bővebben: Link
Külön vicc, hogy a LED fénycsőre előkészített verzó pár forintal drágább....
Még 2 kép a traforol meg a fényükröl.
Köszönöm az ajánlást és a képeket. Utána is néznék ha adnál vmi. elérhetőséget hozzá.
Nálunk néhány hónapja készült egy faipari megmunkáló gyártócsarnok, amiben többek között új elektromos hálózat, és világítás is kiépítésre került.
Több kivitelező is pályázott, és beszéltem velük a lehetőségekről. Alapból elzárkóztak a LED-es megoldásoktól, különböző okokra hivatkozva. Egy volt köztük, aki hajlandó lett volna elmozdulni a LED irányába, de ő sem "csövet", hanem reflektorokat használt volna, amiket kellő számban a plafonra szerelve (egymást átfedő fénykúppal), elérhető az árnyékmentes megvilágítás. De ennek ára drámai. Végül ilyen csövek, kettesével, porvédő armatúrában került felszerelésre. A csarnok kb. 5 m magas, és ez a cső minden várakozást kielégítően megvilágítja. Nálunk fontos a színek jó érzékelhetősége is, amit ez a fény nagyon jól megold. Az én szemem nem érzékel különbséget a természetes napfény, és ennek a mesterséges megvilágításnak a tónusaiban.
5 méter magas csarnokot szerintem nagynyomásu lámpákkal ( utcai fényforrások) vagy halogén izzokkal sokkal hatásosabban lehet megvilágitani. Ott már számit a távolság is.
Karácsony elött jöttem haza Kínából ott egy uj gyárcsarnok világitását egy kb 1,5x1,5 cm-s LED háloval világitották meg ( lenyügözö volt a mintegy 600 nm-s világito plafon... igaz a hálo csak kb 3 m magasan volt - felette mindenféle klimaberendezés meg egyébb kábelcsatornák voltak. Az az épület is volt legalább 5 m magas. Érdekes volt mikor megmutatták, hogy az egész LED hálot mint egy redönyt össze is lehet huzni, hogy hozzáférjenek a szerelvényekhez.
Én nem vagyok LED ellenes. Csupán mint konkrét esetet említettem, hogy nálunk kifejezetten ezzel foglalkozó cégek, egymástól függetlenül nem ajánlották a LED-et.
Az armatúrák kb. 4 m magasan vannak, ami két okból is indokolt, mert részben a targoncának mozogni kell tudnia alatta, illetve előfordul, hogy fordítani kell a 4m-es szál-anyagot, amit kényelmesebb nagyobb térben megtenni, mint szigorúan vízszintesen. Mint érdekesség elmondom, hogy egy másik csarnokunkban 2x36W-os armatúrák vannak, szintén hasonló magasságban, és sűrűséggel. Nagyon jelentős a fényerő a 2x36 és a 2x58 W között. Előzőnél a frekventált helyeknek külön megvilágítás szükséges, míg utóbbinál az egész csarnokban homogén "szerelő-fény" van (ebben szerepe lehet az új csarnok fehér plafonjának is). Idézet: „Csupán mint konkrét esetet említettem, hogy nálunk kifejezetten ezzel foglalkozó cégek, egymástól függetlenül nem ajánlották a LED-e” Ennek millio oka lehet, pl tele a raktáruk más vilagitotesttel, nincs semilyen tapasztalatuk a LED világitással, nem férnek a jo vilagitotestekhez, nem stimmelnek az árak stb.
Madáreleség gyártó üzemben próbálkoztak LED reflektoros megvilágítással, mert a főnök olvasta a neten, hogy az milyen szuper, meg takarékos, meg lumen, meg kandela, meg modern, meg 60 ezer óra, meg hűha. Kerül amibe kerül, de olyan lesz. A műszaki vezető próbálta észérvekkel meggyőzni, hogy az igen drága, nem kiforrt technika, macerás, drága a javítás stb. No, végül megvették a refiket. Amikor az első 100 ezer feletti áron vett 150W-os, egy reggelen, bekapcsoláskor elszállt még csak mérgesen legyintettek, mikor megtudták hogy a gari valamilyen oknál fogva csak a javítási munkadíjra vonatkozik, a hírt már igencsak dühödten fogadták. A végső ütés kb egy hónap múlva jött, mikor másik kettő is beadta a kulcsot. Azóta nem erőltetik már a LED-es világítást. Kültéren maradnak a fém-halogének, bent pedig a fénycsövek. A LED-es fénycsövek sem húzták sokáig nálunk, pedig az nekem is tervbe volt. Lehet valami jó drága márkás bírja, de annak az árán elvilágítok évtizedekig a tradicionálissal.
Műhelyemben a kompakt fénycsöves világítást kiváltottam 5db. 10W-os leddel. 2 hónap alatt 3db. bedöglött, pedig csak 70%-os teljesítményen mentek. Apróban -nem tudom hol- 2 éve vett ledek PWM vezérléssel, bóven jó hűtéssel. Kidobtam az egészet, újra kompakt fénycsövek adják a fényt.
Gyári LED-es megoldást (kiépítést) én nem használnék, nem is használok, LED-es fénycsövet sem vennék, nálam ezek a vicc kategóriába esnek, pedig ugye egyszerűbb feltenni egy csövet vagy egy spot-ot egy adott foglalatba. És utána lehet panaszkodni hogy a LED-es világítás ilyen vacak meg olyan vacak. Nekem a COB vált be mind közül, rendesen méretezve. A gyári megoldások azért mennek tönkre mert:
- Ha olcsót veszel abban olcsó LED van (sokszor a drágában is), aminek nincs hosszú élettartama. Azért nincs mert a CHIP sincs normálisan szerelve, nem tudja a hőt rendesen leadni, és/vagy a kivezető szálai is alul vannak méretezve és egyszerűen elégnek. - Aztán a méretek miatt mindben kapcsolóüzemű előtét van, szintén spórolós kivitelben, ami csak idő kérdése hogy mikor fog elpukkanni. De ha rendesen van megépítve sem fogja néhány évnél tovább húzni, mert a kondi abban is kiszárad, és viszi magával a többi alkatrészt. Egyik haverom asztali lámpájában van 3db 5W-os COB LED, fél teljesítménnyel hajtva, kondis előtéttel. Ez alatt forraszt. Ez olyan mint a régi műhelyek wellerei, hogy munkakezdéskor bekapcsolja, amikor hazamegy akkor meg lekapcsolja. Tehát nem 1-2 percet megy naponta hanem napi 8-12 órát, és évek óta teszi ezt, gond nélkül. Ezzel azt akartam elmondani hogy akkor építs LED-es világítást ha hajlandó vagy ezeket a dolgokat bevállalni, tehát az egyedi kiépítést és a gondos méretezést. Ha nem, akkor tegyél fel inkább fénycsöveket, mert a LED csak szívás lesz, mindenféle szempontból.
Úgy látom még nem érkezett el a LED-kor. Ez a sok negatív vélemény nem lehet csupán a véletlen műve. Tehát vagy veszek drága ledes megoldást és akkor nem spóroltam szinte semmit, vagy veszek olcsóbb bóvlit ami viszont hamar tönkremegy és akkor sem spóroltam semmit.
Fénycsőben érdemes már inkább a T5-ös ben gondolkodni?
Károgtok mint a beteg varjuk. A világban ma már nagyságrenddel több LED világit mint más fényforrás s ha az lenne a valoság, amit irtok, akkor mindenki hülye, ha LEDre vált.
Érdekes modon a falunkban vagy 5 éve LEDre cserélték a közvilágitást a korábbi fénycsöveket kiváltva. Azokat évente 2szer szerelték, cserélgették ( egy lámpatestben 6 fénycsö volt) amiota LED van még nem járt az utcánkban a szerelökocsi. Mindannyian tudjuk ( talán nem piaci kofák csevegö foruma a HE), hogy a LED alapbol nagyon megbizhato fényforrás és ritka amikor tönkre megy ( immár 40 éve bizonyit), igy a hibák inkább a rossz munkára meg egyébb alkatrészekre vezethetök vissza, illetve arra, hogy hirtelen rengeteg került forgalomba s minden boldog boldogtalan ilyen fényforrást csinál minden elözetes tudás meg tapasztalat nélkül. Igy a nagy számok törvényei miatt a selejt mennyisége is növekszik ( de létezik garancia meg szavatosság igy inkább a gyártot, szerelöt kéne megszolitani, mint ilyen hiteltelen megállapitásokat nyilvánosan posztolni). Annak idején 5-6 éve) épitettem egy LEDes lépcsövilqgitást kint a ház falán van, a két végén egy egy PIR szenzor kapcsolja. Azokbol már 6 darab ment tönkre ( nem tudom miért) a LEDekböl még egy sem.
Közel 500db LED fénycsövet üzemeltetünk folyamatosan három éve, egyetlen egyet kellett cserélni. Kb. 20E nettó egy cső, ebből könnyen kijön, hogy a beruházás 10M Ft + szerelési díj. Fogyasztása pont a korábbi csövek fogyasztásának a fele. Még egy év, és behozza az árát a szereléssel együtt. A gyár a csövekre minimum öt év élettartamot garantál (egy darab esetében ez nem jött össze). Az ötödik év nyereséges, de kérdéses, hogy onnantól még meddig tudnak üzemelni (illetve mennyit vesztenek a fényerejükből - három év elteltével egyelőre nem tudunk kimutatható fényerő csökkenést mérni). Ha az öt éven felül még három évet kibírnak, akkor az újbóli teljes csere + munkadíj árát már behozta. A következő nyolc év már valódi hasznot is termel. Aki megveszi a rossz minőséget és nem számol megtérülést, annak valóban nem való. De látható, hogy hosszú távon jó minőséggel nyereséges.
Idézet: „Ez a sok negatív vélemény nem lehet csupán a véletlen műve.” Nem a véletlen, hanem az internet müve. Az ilyen forumokra csak akkor és azok posztolnak, akinél valami baj történt, elromlott a fényforrás, TV, rádio, PC, auto stb., azok akiknél minden rendben van, minek posztoljanak? A baj az, hogy nem tudjuk hány millioan vannak a csendes és elégedett felhasználók, csak azt, hogy hány károgo varju van. Ilyen alapon ha elmész egy korházba nyugodtan megállapithatnád, hogy mindenki beteg, és aki nincs ott egy elmaradott, tanulatlan ember.....
Nekem bejött 3 éve használom. Nálam 5 m es led szalag van a fénycsőarmatúrába 12 V os táppal. Ha most csinálnám hideg/meleg fehér szalagot felválltva tenném bele. A tapadócsíkja már az első órába behalt.
Mit vársz egy ilyen szalagtol, kapsz fillérekért néhány 100 szines LED-t ( egyszer csak azért vettem szalagot hogy legyen honnan kitermelni a LED-ket - olcsobb volt, mint az egyedi SMD LED és nem is olyan könnyen veszik el....) már ragasztora a szegényeknek nem futja.....
Viszont sokáig bírja legalább. Eddig nincs gyenge led. A gépembe is ledet teszek bár a melóhelyi gépbe 4 éve nem cseréltem a félkompakt csövet és sokat megy.
Nálunk is feljavították LEDesre az utcai világítást. Kár volt. Nem a LED hibája,hanem aki ezt a fajtát vette. Hmvhelyen,ahol az országban elsőként váltottak,ott nagyon jól sikerült (Pl Jókai utca).
Itt nálunk kb a pózna feléig világít le,a járdán meg zseblámpa kell. A régebbi Na-gőz fénynek nem volt ilyen hátránya. Amit a város megspórol,a lakosok elköltik zseblámpára... Zseniális
A nejem is imádja a plafonlámpákat ( már az izzos kortol), és mindig csodálkozik, hogy sötét van ott ahol, ilyen lámpák lettek felszerelve.....
Sok luxusszálloban is az ember csak csodálkozik, hogy hány világitotest meg cumputeres vezérlés van, csak a bekapcsolt lámpáknál még az ujságot sem lehet elolvasni. ( - katalogusokban viszont marha jol mutatnak a szobák).....
Lehet azt kihagyod a látókörödből, hogy azért sokan szeretnek eldicsekedni is ha valami bevált. Vagy csak egyszerűen ajánlani másoknak is, ha már ő maga megtapasztalta, utánajárt és jóljárt.
Nálunk is fideszes a vezetőgárda így itt is megtörtént a közvilágítás ledesítése. Fény az kevesebb de azzal ellensúlyozzák hogy tovább világít.
Hát nem tudom, elég sok külföldi meg hazai forumon is jelen vagyok, a panaszosok sora sok nagyságrenddel nagyobb, mint a dicsekvöké. Ha meg megnézed az eladott mennyiséget, akkor még méginkább kibujik a szög a zsákból, azaz néhány 100 készülék rossz a sok tiz-/százezer meg hibátlanul müködik....
Én 2015 december 8-án írtam ide be egy elkészült lámpámról. Jól működik azóta is, most 7db led villog, valószínű hogy forrasztási hiba lehet. Azon kívül hiba nélkül teszi a dolgát. Összesen 4000 db 5730-as ledet használtam fel az otthoni lámpák ledesítéséhez. 1 év alatt 2 hiba jelentkezett, ez az egyik amit leírtam és még volt egy 160 ledes kör panel, azon is villódzott egy sor led, 8 db. Megnéztem egyesével, melyiknél lehet a hiba, azt kicseréltem, aztán azóta is jó. Javítása forintokba kerül. Egy led kb 2 Ft. Ha lecserélem az egész sorokat, akkor 30 forint ennek a hibának a javítása.
Visszatérve a fénycsövet kiváltó ledekhez. Számoljátok meg hány darab led van egy ilyen led panelen. Én 160 ledet raktam egy panelre, az 10W-ot fogyaszt. Fényerőre ezzel a beállítással 60-80W-os hagyományos égőhöz viszonyítanám. Amit boltban veszel, kevés leddel érik el ezt a fényerőt, vagyis túl vannak húzva, melegszenek. A ledek sem tolerálják sokáig a túlmelegedést. Olvastam hogy 40 fok körüli maghőmérsékletet szeretik. Tehát érdemes kipróbálni mit vesz az ember a boltban és megnézni hogy mennyire melegszik. Ami még probléma lehet szerintem, hogy érintésvédelmileg is be vannak zárva a ledek, így a hűtése sem biztosított. Ezért is találom jó megoldásnak a 24V-os méretezést, így nem kell félni hogy megráz valakit és a hűtése is biztosított.
A végén irod a lényeget, legyen a lámpatestben trafo (24-48V) mert igy biztonságos és az általam berakott lámpatestben is 160 LED gondoskodik a fényröl.
Egyébként azt nem értem, hogy miért kell spórolni ezeken a filléres ledeken? Nincs 2ft darabja. Egy nagy gyártó tényleg fillérekért veszi milliószámra. Miért nem lehet 4X annyi ledet beépíteni? Csináltam H7 izzó helyére led lámpát. 24V-ra méretezve. Milyen érdekes én rá tudtam varázsolni 5X18 ledet egy ilyen kicsi helyre. Természetesen a projekt elbukott, mert nem úgy szórja a fényt ahogy kell, egy felesleges projekt lett belőle. Cikk is van a Totalcaron erről: Cikk
Lényeg, hogy kevés ledtől csodát ne várjunk. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |