Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Építettem egy bonyolultabb led villogtatót (csatoltam a rajzot), de akadt némi problémám vele. - A 12V föld és 5V föld között mérek 10mv-ot. Fura. Földek össze vannak kötve. (PC táp) - A mérő ellenállásoknál is mérem ezt a feszültséget. - Ha elindítom a villogtatást és terhelést rakok az egy ágra, akkor azon is emelkedik valamennyit amelyik nincs is bekötve. Pl 1A folyik az ellenálláson, ahova a terhelést raktam akkor itt kb jót mérek uc -vel, de másikon is megjelenik kb 0.5V. Ha nagyobb terhelést rakok szétesik teljesen a mérés. - És amit még nem értek azaz, hogy miért mérek párba teljesen ugyan azt a feszültséget D6-D8; D5- D7 diódákon, de mégis terhelés alatt - nincs bekötve mind, csak az egyik pl D8-hoz tartozó rész - kb 3x akkora az egyikeken mint a másikokon. Ez üresen is megfigyelhető kisebb mértékben pl 3mV és 4mV körül mozog. Még egy dolog ha közvetlenül összekötöm a földeket még az áramkör előtt akkor nem 10mV mérek csak 3mV. De jelenség ugyan az. Kérdésem mit nem vettem figyelembe? Gondolom sok mindent. A lényege az áramkörnek, négyszögjelet adok a fet-re (10khz max) és ha túl sokat venne fel az eszköz akkor a mérőellenállás segítségével szabályozom az áramerősséget. Segítségeteket előre is köszönöm.
A PC tápegységek általában úgy vannak megcsinálva, hogy csak az egyik kimeneti feszültséget figyelik, a többi ahhoz igazodik. Feltételezve van, hogy minden kimeneti ág arányosan van terhelve, nem jobban az egyik, mint a másik.
A GND pontok között azért mérsz feszültségkülönbséget, mert a GND-n folyó áram a hozzávezetéseken is ejt némi feszültséget. Ezt ki lehet küszöbölni úgy, hogy minden GND egy pontban csatlakozik a többihez, csillagpontos rendszerben. Ha nem szükséges (pl. csak LED-et hajtasz), használj alacsony PWM frekvenciát, sokkal kevesebb a veszteség. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
Látni kellene a nyák kialakítását is de:
- az áramméréshez inkább különbségképző megoldás kellene, úgy hogy az erősítő bemenetei közvetlenül a söntre csatlakoznak (nem csak akárhova a földre), - az aluláteresztő szerintem kicsit nagy, és valószínűleg jobb helyen lenne egyből a sönt ellenállás után, ha a PWM freki kiszűrésére szánod, - az IRF740-hez valami fet meghajtás kellene mert a pic 3,3V-ja kevés lesz, főleg hogyha 1-2A emelgeti a source feszültségét is, - az 1N4148 pontosan milyen funkciót valósít meg?
Így már világos. Én bootloadert még sosem használtam, de gyanítom, nem is kezdőknek való téma ha meg kell írni. A PIC lábtörések megelőzésére azt tudom mondani, hogy a dip tokos PIC lábainak tövére (ahol a műanyag tokkal találkozik) rá lehet forrasztani vezetéket ideiglenesen, hogy ne kelljen mindig kicibálni a helyéről, én is így csináltam, bár az nem dip tokos volt hanem valamelyik smd, de működik a dolog.
IRF740 Jogos, erre nem figyeltem, hogy a rajzon mi van IRLZ34N használok, + opamp max494cpd is. Így már minden infó megvan. Elnézést. A dióda csak + mint a fet-ben is.
@Bakman: Nem csak ledre kellene jónak lennie ... ![]() Hozzászólásaitok alapján nem kicsit lőttem mellé, de azért csatolom a nyákteret. Gyakorlatilag minden hibát elkövettem, amit leírtatok ![]() Kérdés: Mit kalapáljak rajta? (tervek alapján) Üdv.
Mit értesz azon, hogy nem csak LED-hez kellene jónak lennie? Mire kell még?
Mellékletben egy N csatornás MOSFET kikapcsolásának karakterisztikája. A FET Gate lábát egy direkt MOSFET meghajtó vezérelte, ezért e rövid kapcsolási idő. A két fehér vonal közötti részben megy át a FET vezetőből szigetelővé, ebben az állapotban melegszik a FET. Ez frekvenciától viszonylag független, tehát 1000 Hz-en kétszer annyi ilyen játszódik le, mint 500 Hz-en. Ha a FET gyengébb meghajtást kap, a felfutási- és lefutási átmenetek ideje drasztikusan nő, termelve ezáltal (feleslegesen) a meleget. Tehát nagyon is érdemes meggondolni, milyen frekvencián használod a PWM-et.
Szia!
Hogy nem elsődlegesen led-t akarok vele villogtatni. Igazából 100Hz köröl lenne használva, és áramszabályozás csak a rákötött eszköz zárlata esetén érdekes (mágnesszelep), gyakorlatilag biztonsági funkciót tölt be. Köszi az infót.
Rajzold újra
![]() Szerintem az ellenállások túl nagyok (helyfoglalásban, értékben lehetnének nagyobbak), a különbségképzőhöz úgyis kell még kettő. Ha már van erősítőd vedd kisebbre a sönt értékét, így csökken a rajta eső feszültség és kisebb teljesítményű is elég, legfeljebb növeled az erősítést, főleg ha csak indikáláshoz kell nem pontos méréshez. A pic földjét és a fetekét határozottabban össze kel kötni, hogy ne kolbászoljon olyan hosszan. Az erősítő körben levő földek a sönthöz legyenek közelebb. Szerintem nem ártana egy kisebb ellenállás a gate körbe is, hogy korlátozza az áramot, főleg ha nem lesz nagy a freki. A pic táplábára esetleg lehet egy pár mikrós kondit is tenni a másik mellé. Ha induktív dolgokat is kapcsolgatsz, a védődiódát a drain és a kapcsolandó táp közé kell tenni, és esetleg ide is egy nagyobb kondi a tápra. Ja igen, ha már ennyi átkötésed van, nem érdemes kétoldalas nyákban gondolkodni? A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
PIC-el szeretnék megvalósítani SMS küldést / fogadást.
Ezt néztem ki hozzá. AT parancsokkal vezérelném ... Ami nem egyértelmű számomra, hogy mi a különbség az Operating voltage és a Power voltage között? Ha az előbbi pl az RX TX szintekre vonatkozik, és a második a tápfeszültség, akkor mi a táp felső határa? Esetleg más bevált típus, amit inkább ajánlanátok?
Idézet: „mi a különbség az Operating voltage és a Power voltage között” Az operating voltage az a sáv, ahol tudsz a modullal mikrovezérlővel kommunikálni. A Power voltage pedig amikor GSM-en kommunikál. Szerintem. Idézet: „mi a táp felső határa” 4.2V A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2016
Ha megnézed a panelt közelről látszik, hogy van egy VCC5.0 és egy PWR.
És ha jól láttam van a panel hátulján egy MPS1584 kapcs fesz szabi tehát az 5V-ból 3.3V környékét csinál és ez a logic level meg a belső vezérlő áramkör feszültsége és ugye van egy antenna is a panelon ami valószínűleg elkülönül a logic fesztől és ez kapja a PWR-ről a tápot, szerintem. Bár azt nem értem minek 3A-es fesz szabi a logic fesznek.
Megfaragtam az áramkört (szó szerint), elég csúnya lett a vezetékekkel és a + ellenállássokkal, de úgyis másik lesz belőle és látni szerettem volna a különbséget.
És tényleg sokkal barátibban viselkedik, köszönöm az építő kritikát nektek. Értékben milyen mértékben gondoltál nagyobbat (10x 100x) az ellenállásoknál? (Számodra mit jelent a kisebb, nagyobb ellenállás? (Helyfoglalásban igazából nem zavar addig, ameddig nem lesz tőle rossz az áramkör, ilyen volt itthon.) Kétoldalas azért nem lett, mert az alapanyag is egyoldalas volt és fel akartam használni, ha már volt/van. Valamit még esetleg, hogy jobb legyen? (Ha már úgyis kuka...) (De egyszerűek a digitális történetek az analógokhoz képest.)
Használ valamilyen normálisabb modult pl SIM900-at, mert ez egy vacak. Ha elakadsz nem sok infót találsz róla.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2016
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem! Van egy 18F14K50 es uC, amit PK3-mal szeretnék programozni, de valamiért nem ismeri fel a PIC-et (gondolom). Pár éve írtam erre a picre egy progit, amit most tovább szeretnék fejleszteni. Anno simán felprogramoztam, most viszont nem megy. A képen látható hibaüzeneteket dobja fel. 3,3V-van beállítva az MPLAB-ban. Esetleg növelnem kellene a programozó feszültséget? A hibaüzenetből ezt veszem ki, de nem akarom tönkretenni ezért inkább megkérdezem. Segítséget előre is köszönöm!
Ez a pic simán megy 5V-ról, próbáld úgy, nem fog tönkremenni.
Én csak PICkit2-vel programoztam. VDD 3,3 V legyen és 100 nF legyen rajta, a VUSB láb és a föld közé 470 nF kell (nálam 1 µF van). MCLR értelemszerűen 10 k-val felhúzva (kondenzátor közvetlenül ne legyen ezen a lábon). Bővebben: PICCOLO projekt, a bootloader beégetése
5 V-os jelszinttel ne próbálkozz, a PGD, PDC lábak max. 3,6 V-ot bírnak ki!
Kipróbáltam de nem megy. a programozó beállításoknál kipróbáltam 5V-tal is de ugyan ez a helyzet. Ha nincs csatlakoztatva a pickit, akkor is ugyan ezeket írja ki, tehát nem érzékeli a picet. próbáltam többször összedugni probapanelon, tehát nem hiszem hogy kontakt hiba. Viszont a picet visszatettem az áramkörébe és működik ahogy eddig, tehát nem töröltem és nem tettem tönkre. Egyébként, kb 1 hónapja már a 24h-s szériás picnél a full chip programminget nem engedi használni, csak a segment programming-et. Kódvédelmről szóló hibaüzenetet feldobva. Lehet hogy kezd behalni a PK3?
Minden tisztelettel, de nincs ez keverve a 18LF szériával? Adatlapból:
Idézet: „Absolute maximum ratings on Vdd pin PIC18F1xK50...-0,3V to +6,0V”
Bár tudom, hogy bűn ahogy programoztam anno de kondik ellenállások és egyebek nélkül csak összekötve a pic megfelelő lábait a pickittel, úgy is ment a programozás. Bekötöm az ajánlott alkatrészeket is, hátha csak emiatt nem megy.
Nincs otthon PK2 ? Nekem ugyan ez a mag simán ment PK2 - vel.
Csak PK3 van. Papiron mennie kellene vele.
Idézet: „Minden tisztelettel, de nincs ez keverve a 18LF szériával?” Persze, hogy nincs keverve! A VDD valóban lehetne 5V, de a PGD és PGC lábak egyben az USB interfész D+/D- lábai is, emiatt van a 3,6 V korlátozás ezeken a lábakon. Azt viszont a PICkit2 nem tudja, hogy a VDD és a programozó lábakon eltérő feszültséget adjon ki, ezért kellett 3.3 V-on programoznom. (Külső táplálás esetén megoldható, hogy átverjük a programozót hogy 5 V lehessen a VDD programozás közben, de ebbe most ne menjünk bele!)
Sziasztok!
Van egy neo6m gps modulom,annak a tx lábát rákötöttem a pic rx lábára (pic16f690 12. láb).Először is ki akarom próbálni a gps modult.A pickit2 uart tool menüjében a vdd-nél pipa van,a baudratet 38400-ra tettem,majd connect,és nem látok semmi változást a főablakban.Miért?
9600-as bauddal próbálkozz első lépésként. Ha nem megy, logikai analizátor vagy USB - UART konverter.
A modulnak a VccRF lábon 60 .. 100mA maximum áramfelvétel van megadva. Ennyit a PICkit2 nem képes (garantáltan) kiadni. (Az USB leírójában 50mA van megadva). A modult tápláld meg 3.3V -tal, a Vdd checkbox -ból vedd ki a pipát, csatlakoztasd, a PICkit2 Vdd kivezetését kösd rá a 3.3V -os tápra. Próbáld a kommunikációt.
Sziasztok! Kipróbáltam 16F,18F szériákkal is a törlést/felprogramozást de mindenhol feldobja a feszültségszintes üzeneteket, és az eszköz azonosítóval is problémázik, konkrétan fel sem ismeri őket szerintem. Egyedül a 24H-s pic-emet tudom programozni vele, de azt is úgy ha full chip programing helyett, csak a segment programming opció van bepipálva. Lehetséges hogy meghibásodott a PK3-mam?
(A pic-ek környezetében minden felhúzás és kondi megvan) Valakinek ötlet?
A PK3-nál nem kell cserélgetni a firmware-t ha más családokat programozol? Valami ilyesmit olvastam régebben, de ez csak tipp, én Pk2-öt használok.
Igen, kell, de az MPLAB intézi automatikusan, ha már ki van választva a PIC.
A pk3 adja a tápot? A 16F 18F gondolom 5V-os, ha a pk3 adja a tápot akkor ne 5V-ra állítsd a tápot, hanem pl 4.75V. Nekem is problémázni szokott, ha a pk3 adja a tápot és 5V-ra van állítva.
Ha esetleg ez nem segítene akkor próbálj egy olyat, hogy mielőtt rádugod az USB nyomva tartod a gombot, ez asszem reseteli vagy visszálítja a gyárira a frimware a pk3-on. |
Bejelentkezés
Hirdetés |