A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   95 / 182
(#) Petyaa válasza killer9 hozzászólására (») Dec 28, 2016 /

Jó lett ez a házi H7-led most már csak egy jó foncsort kell hozzá gyártani
(#) mraulajos hozzászólása Jan 2, 2017 /

Hali!
Ismerősöm LED izzókra cserélte lakásában az égőket. Elhívott, mert mindegyik fel-fel villan időközönként. Lakótelepi lakás, ami a 60-as években épült. Kiderült, hogy az egész lakótömbben, a világítás lekapcsolásakor, a nulla vezeték van megszakítva. Járható e ebben az esetben is, mint az energia takarékos izzóknál, a 100nF/400V kondi berakása.
(#) kadarist válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Szia!
Az lenne a járható, ha a lakás biztosítéktáblájánál mgfordítanád a bekötést úgy, hogy a helyes felállás alakuljon ki.
(#) mraulajos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Igen, - valószínű az lessz, de ettől függetlenül érdekelne, hogy az megoldás járható e itt is, amit kérdeztem.?
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Valószínűleg a csere után is villogna. 100 nF/400V, X2-es típus.
(#) Marko Ramiusz válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 2, 2017 /

Megkérdezhetem, hogy mi az a LED izzó? Ez olyan, mint az elektromos ablak, vagy az elektromos tükör? Biztosan egy új találmány.
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 2, 2017 / 3

A LED izzó és a 220, valamint a tölthető elem olyan fogalmak, amik kimondottan idegesítenek téged. A kérdezők szándékosan neked szánják ezeket a mondatokat, hátha megtámadod őket ahelyett, hogy megpróbálnál segíteni.
(#) zuzo1222 hozzászólása Jan 8, 2017 /

Sziasztok szeretnék egy tengeri akváriumi led világitást épiteni, kb:125db ledböl fog álni.A kérdésem pedig hogy a ledek 750mA -800mA az áram kórlát ,2-4.5 V-ig terhelhetö.
Ahonnan veszem
Be lessz iktatva egy led vezérlö ilyen amivel a napfelkeltét és nyugtát szimulálom majd,ehez lessz egy táp ö lenne 24V 17A 400W mindennek a forrása "remélem".A bekötését igy tervezem hasonlóan a ledek elé szeretnék én is egy áram kórlátot 700mA-et,a kérdésem hogy lehet-e helyettesiteni a képen látható rajzon a 700mA led drivers-t a következövel ezzel,vagy esetleg bámi mással amit javasóltok a ledek bekötése lehet több is 15-20db egyszerre.
Válaszotokat elöre is köszönöm.
(#) mraulajos válasza zuzo1222 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

Hali!
Amit be linkeltél, semmit nem lehet megnyitni.
(#) kadarist válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

(#) zuzo1222 hozzászólása Jan 8, 2017 /

Bocsánat,és köszönöm a javitást.
(#) zuzo1222 hozzászólása Jan 8, 2017 1 /

A vezérlö az egy tc 420 lessz.
(#) pjg válasza zuzo1222 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /

A szöveg sem érthető. Mit akarsz kérdezni?
(#) totipityu hozzászólása Jan 17, 2017 /

Sziasztok!
Vásároltam villogó 5 mm-es piros ledet és hozzá való ellenállást, viszont sajnos a led nem úgy villog hogy kialszik és felvillan, hanem gyenge és erős fény villog rajta....
A led minősége rossz, vagy valamit én rontottam el???
(#) Bakman válasza totipityu hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Mekkora az ellenállás és mekkora a tápfeszültség?
(#) totipityu válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

12V 470 Ohm
(#) Bakman válasza totipityu hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

12V 820 Ohm esetén is ilyen? Ha igen, akkor nincs mit tenni.
(#) totipityu válasza Bakman hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Igen ilyen, csak halványabban adja elő.......
Akkor egy nagy sz**t kaptam a boltban.
(#) nedudgi válasza totipityu hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Pontosabban melyik gyártó, melyik típusát vetted meg?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2017
(#) Kinka István válasza totipityu hozzászólására (») Jan 17, 2017 / 2

Szia!
Találkoztam már olyan villogó LED-del, ami nem szerette az 5V-nál nagyobb tápfeszültséget.
Amikor a LED sötét, nem folyik áram rajta, így a soros ellenálláson se esik feszültség, ezért a LED-en a tápfeszültség mérhető. Próbáld ki 5V-ról, hátha beválik.
(#) totipityu válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Hát ezt nem tudom megmondani...
(#) totipityu válasza Kinka István hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Igazad van, 4.5 V-ról szépen villog.....
A gond csak az, hogy nekem továbbra is 12 V a tápfeszültségem.....
Lehet ebből olyat kapni ami a 12 V-ról is jól működik???
(#) nedudgi válasza totipityu hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

A meglevő villogódhoz használj egy 78L05-öt.
(#) Kinka István válasza totipityu hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Szia!
A LED-del köss párhuzamosan egy 4,7 vagy 5,1V-os zener diódát és használd a 12V-hoz vett ellenállást. Amikor a LED kialszik, a zener megfogja a feszültséget, nem megy fel 12V-ra.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
(#) totipityu válasza Kinka István hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Húú, köszi!
Egyből két megoldás! Szerintetek melyikkel lesz kevesebb áramfelvétel? Mert inkább azt választanám!
A feszültségszabályzó IC három lábát amúgy hogyan kellene bekötnöm???
(#) nedudgi válasza totipityu hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Ha számít az áramfelvétel... Ez valami akkumulátoros megoldás?
Attól függ, mekkora ellenállásod van a célra, milyen színű a LED. A zener dióda esetén az áramfelvétel fix, ha feszültségszabályzót használsz, akkor körülbelül a fele (amennyiben azonos a világító és sötét szakasz hossza).
Zener diódás megoldás, és 470/820 ohm esetén 15-25 mA árammal számolhatsz, nagyobb ellenállással kisebb az áramfelvétel.
A bement a tápfeszültségre, a kimenet a LEDre. A GND lábat a földre kösd.
(#) proli007 válasza Kinka István hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Hello! Esetleg megpróbálhatsz sorba kötni az egésszel néhány Led-et. Azok is csökkentik a feszültséget, és ha igaz még villogni is fognak. Többletfogyasztást meg nem okoznak..
(#) totipityu válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Hát végülis talán annyira nem számít! Autóba lesz amolyan "hülyegyerekriasztó"! Úgyhogy a kocsiakkumulátor egy ideig elvillogtatja!
Amúgy piros fényű 5mm led áttetsző domború házzal!
Ha egyformán stabil mindkettő megoldás, akkor lehet inkább feszültségszabályzót veszek!
Tényleg a feszszabályzós megoldáshoz is kell az ellenállás???

Zenerből inkább az 5,1V-os kellene igaz???
(#) teszti hozzászólása Jan 18, 2017 /

Sziasztok!

Használ valaki közületek 10W, 20W vagy 30W ledeket? Ilyenre gondolok: Bővebben: Link
Ez elég fényt ad egy átlagos szobában? Ha eddig pl. 1db 60W izzó világított lesz ennek akkora fénye mint az izzónak? Látom, hogy lumen értékben magasabb a led, de a valóságban is érezni ezt?
(#) oilver hozzászólása Jan 18, 2017 /

Sziasztok!

Mélyebb témákat érintő kérdésem lenne, melyet itt szeretnék feltenni. Szeretnék LED-es akvárium világítást készíteni, olyat, amit tudok programozni, hogy mikor mennyit világítson. A gyári megoldások (60-70 ezer forint) nekem túl drágák, hasonlót azonban kis kézügyességgel szerintem én is tudok otthon csinálni, töredékpénzből (20-25 ezer forint).

Elsősorban készre szerelt, csillag-hűtőlapra forrasztott diódákat nézegettem, kínából (ebay). A szalagos megoldás az élettartam miatt nem járható út számomra.

Ilyen ledeket tervezek vásárolni, illetve írom a gyári adatokat is:

20 db normál fehér - 1W, 3.2V-3.4V, 350mA
10 db meleg fehér - 1W, 3.2V-3.4V, 350mA
5 db piros - 1W, 2.0V-2.2V, 350mA
5 db kék - 1W, 3.2V-3.4V, 350mA

Lehet, hogy elsőre soknak tűnik, egy 100 literes akváriumhoz akarom készíteni, de inkább túlméretezem, és lejjebb veszem a fényerőt, így is kímélve a ledeket.

Ezeket szeretném rákötni egy ebay-ről vásárolható programozható dimmerre úgy, hogy mind a négy típus egy-egy külön csatornán legyen, így minden színt külön tudok programozni, hogy mikor és mennyire világítson.

Ehhez ugye még kell egy megfelelő tápegység vagy driver is és itt jön a bibi a képbe, hogy fogalmam sincsen, hogyan kell bekötni ezeket a ledeket, hogy a fent leírt módon működjenek, illetve kell-e még valami (előtét ellenállás vagy akármi) és ehhez az egészhez milyen driver kell (hány wattos, hány amperos stb...), mert rengeteg fajtát találtam - szintén az ebay-en.

Neten egyszerűen értelmes leírását a dolognak nem találom, külföldi oldalakat és videókat is próbáltam már, de ott is csak az elkészült világításokat mutogatják, illetve a tervezésről és kivitelezésről nem nagyon találok adatokat.

Ebben a kérdésben szeretném kérni a többi kedves fórumtárs segítségét!

Előre is köszönettel,
Attila
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
Következő: »»   95 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem