Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   266 / 274
(#) reloop válasza atiber hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Szia! A TDA2030A megfelelő helyettesítő.
(#) atiber válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Köszi!
(#) gybalazs hozzászólása Feb 13, 2017 /

Üdv!
Megérkeztek az alkatrészek a TDA2050-es erősítőhöz. Még a tda2030-assal probálom a hangokat finomitani,de eredménytelenül :/ A mélyet és a magasat akarnám "szétszedni", probálgattam többmindent,de nem sikerültek. Tudna valaki egy ötletet adni,hogy hogyan lehetne megcsinálni a magas és a mélyszürőt?

Üdv,Balázs
(#) reloop válasza gybalazs hozzászólására (») Feb 13, 2017 / 1

Szia! Hogyan próbálkoztál? Így például?
(#) elektroncso hozzászólása Feb 14, 2017 /

Sziasztok.
Építettem egy erősítőt TDA2030-al. Az erősítő feladata nem éppen szokásos, egy kis televízió képcső függőleges eltérítő tekercsét hajtja meg. A bemenőjel 50Hz-es fűrészjel (sárga vonal), a kimenő jel viszont pocsék (piros vonal). Mellékletben az oszcilloszkóp kijelzőjéről készült fénykép, azon minden szépen látszik.
A kérdésem a tapasztaltabbakhoz szól, milyen alkatrész értékét kéne megváltoztatnom, kicserélnem, beépítenem stb., hogy a kimeneten is szabályos jel jelenjen meg? Ez az eredeti kapcsolás, amit megépítettem, sajnos ezzel is ez a helyzet. Egész nap ezzel dogoztam, annyira jutottam, hogy ha a negatív visszacsatolást biztosító ellenállással párhuzamba kötök egy 100nF-os kerámia kondenzátort akkor a jel pozitív része illetve a negatív részének egy szakasza is tökéletesen letisztul, de a zöld vonalak közötti rész ugyan olyan zajos marad. A zaj független attól, hogy rá e van kötve az eltérítő tekercs, vagy nincs. A mellékletben van a jelenlegi rajzom, ami meg volt építve az oszcilloszkópos mérésnél.
A eltérítő tekercs induktivitása 100Hz mérőfrekvencián 4,17mH.
Bármilyen ötletet szívesen fogadok, előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Szia!
Annyira nem is szokatlan, mert a Colortron 4000 függőleges végfokozatában is 2030 van. Rajz.. Nézd meg a kapcsolástechnikát és a jelalakokat.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Megnéztem, kirajzoltam, holnap kipróbálom (bent van az áramkör a suliban).
Köszönöm szépen! Remélem jó lesz.
(#) MikulaSan hozzászólása Feb 15, 2017 /

Sziasztok! Remélem tudtok segíteni nekem, a problémám az hogy szükség lenne kocsiba egy erősítőre aminek 2.1 es kivitele van. Az elképzelés 2x60w illetve mély számára 100w kimenő teljesítmény 4OHM-on. Ha valakinek esetleg erre a célra alkalmas rajza van vagy bármely segítsége megköszönném! Előre is köszönök mindent.
(#) reloop válasza MikulaSan hozzászólására (») Feb 15, 2017 / 1

Szia! A feladat nehézsége a tápfeszültség előállításában rejlik, ha ez lenne az első kapcsoló-üzemű tápegységed, akkor inkább lebeszélnélek róla. Az igény ±25V és közel 20A csúcsáram.
(#) MikulaSan válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2017 /

Szerencsére volna aki elkészíti és jártasabb nálam bőven ebben a témában én csak internet felhasználó lévén egy ""kapcsolatártó/ terv-rajz beszerző"" személy vagyok.
(#) Pafi válasza MikulaSan hozzászólására (») Feb 15, 2017 / 1

Kb. 10 és 20 ezer Ft között van ilyen használtan. De tán újonnan is. Ha csak a dobozt és csatikat összehozod gyárihoz közelítő minőségben 10 ezer Ft-ból, már ügyes vagy.

Amúgy az elektronika része nudli. Pláne ha megveszed eBay-en modulonként.

Mondjuk a 2*60W és 100W meglehetősen ön-szopatós specifikáció, mivel két különböző tápfeszt igényelne, vagy az egyik erősítőt mesterségesen vissza kéne fogni. Sokkal értelmesebb lenne 2*4 ohmos dupla tekercses mélynyomót (vagy simán két mélynyomót) venni, és 4 egyforma csatornából 2-t kötni a mély ágba. Így 4*60 W-os erősítőt (ClassD, ha jót akarsz magadnak) kell venni, egyféle tápfesszel. Hidalt végfokokkal (ez ma már az alap) csupán 24V táp kell neki, ez egy izmosabb step-up konverterrel lazán megvan. Ezután kell még két kivonó áramkör, két szűrő (már ha nem eleve olyan erősítő modult veszel, amiben mindez benne van), és kész. Na persze bizti, csatik, doboz...
(#) gybalazs hozzászólása Feb 21, 2017 /

Üdv!
Lenne egy kérdésem.
Építetem egy tda2050-es erősítőt. Egy a jobb oldalt,egy másik a bal oldalt,és a harmadik a mélyet hajtaná. Probálgattam LOW és High pass szűrőket a netről,de igazán egy sem segített. A mélyhez kellene egy mély szűré és a kettő magashoz,magas szűrő. Ebben kérnék segítséget,hogy mit érdemes megépíteni,ami rendesen működik,és nem csak megöli a hangszórot

Üdv,Balázs
(#) reloop válasza gybalazs hozzászólására (») Feb 21, 2017 /

Szia! Milyen szűrővel próbálkoztál? Szimmetrikus tápot használsz?
(#) gybalazs válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2017 /

Szia!
A kondi és ellenállásos kapcsolást probálgattam,de ezek nálam a magasnál működnek,a mélynél nagyon rossz :/ Nem szimmetrikusat használok.
(#) highand válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Feb 21, 2017 /

Működni működik, - kis módosítással - de ahogyan reloop írta, nem arra való.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2017
(#) reloop válasza gybalazs hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

A kollégának éppen elkészült az egyszeres tápos szubszűrője Bővebben: Link. Kérd el tőle a bevált kivitelezési tervet!
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

Sziasztok.
Még mindig nem sikerült ezzel a vacakkal zöld ágra vergődnöm. A Colortron 4000 függőleges végfokát még akkor megépítettem, de a bemenő fűrészjelből egy túllövéses négyszögjelet állít elő. Nem foglalkoztam vele tovább, de lehet, hogy azt fogom elővenni inkább.
Visszaalakítottam a régi panelemet az eredeti rajza és újra elvégeztem pár mérést. Hülye voltam, hogy múltkor nem "nagyítottam" rá a jelre és nem próbáltam ki bemenőjel nélkül. Ugyanis ha a bemenet szabadon van hagyva akkor is gerjed, mégpedig 1,4MHz torz szinuszjel mérhető az IC 4-es lábán ha az eltérítő tekercs rajta van. Ha nincs rajta, vagyis a bemenet szabadon van hagyva szintén ez a 1,4MHz-es torz szinuszjel van, de egy sokkal magasabb frekvencia is "rá van ülve". Az IC 2-es lábán 735kHz tökéletes szinusz van mind két esetben. Nem bírok rájönni, hogy mi okozhatja, de az őrületbe kerget. Elképzelhető, hogy IC hiba? Vagy mi lehet? A tápok tökéletesen tiszták, semmi zavar nincs rajtuk, ráadásul stabilizáltak is (7812, 7912). Az őrületbe kerget.
Az D5, D6 az 1N4007 a D7, D8 pedig BAT85. Az IC 5-ös lába és a föld közé illetve a 3-as láb és a föld közé van betéve 100nF-os kerámia, ezeken kívül minden úgy van mint a rajzon.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

A Colortron áramköre tartalmazza azt a kéttranzisztos relaxációs oszcillátort, amely a 2030 bemenetére van kapcsolva. A szinkron-bemenetet nem kell bekötn, anélkül is működik az oszcillátor a végfokkal.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

Azt lehagytam. Nekem saját fűrészjel generátorom van. Ez: fűrészjel generátor TL082-vel. Ez egy vobbulátor lesz, szükségem van a fűrészjel visszafutásakor kijövő impulzusra is. Ráadásul jó volna, hogy ha a fűrészjelemnek a felfutó éle lineáris lenne, mivel ez hangolja közvetetten a RF generátort is.
A mellékletben van, hogy mit ollóztam össze a Colortron rajzából, van olyan érzésem, hogy abban követtem el valami hibát.

Csináld meg az eredeti kapcsolást, próbáld ki, aztán írd meg a tapasztalataidat. Egyébként a kimeneti áram lefolyása lesz fűrész jellegű, amit egy, az eltérítő tekerccsel sorba kötött kis értékű ellenállás sarkain ellenőrizhetsz, feszültségméréssel.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

Kipróbálom, de csak jövő héten bent a suliban. Addig még megpróbálok ezzel valamit kezdeni. Hátha van valakinek valami ötlete, hogy miért gerjed.
Ez a rajz valamikor a RT-ben jelent meg, és egy négy csatornás "sweeper display" tartozéka. Azt építettem után, minden része működik, csak ez nem. Ha jól emlékszem egy TÜNDE televízió képcsöve, sortrafója képezte az alapot. Én egy hasonló kaliberű de modernebb távol-keleti fekete-fehér "kamionos tévét" bontottam szét, annak az alkatrészeit használtam fel.

Tudom, emlékszem rá, ismerem ezt a Tündés vobblerszkóp rajzot. Tehát a végfok kimenetén normális az, ha egy feszültségtüskés, torz jel van, mert az áramnak kell fűrészelnie.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Sikerült!
Abbamaradt a gerjedés. Tökéletes fűrészjel jelenik meg a kimeneten, a bemeneti jel alakhű mása.
A megoldás:
A TDA2030 2-es és a 4-es láb közé a múltkori tapasztalatokból kiindulva beforrasztottam egy 40pF-os kerámia kondenzátort (múltkor ennél nagyobb kb. 270pF kapacitással próbálkoztam). Az eredmény nagyon látványos volt, sokat esett a gerjedés amplitúdója, de még jelen volt. Ezután jön képbe a szerencse. Mondom megnézem, hogy mit változik a jelalak, ha kiforrasztom ezt a kondenzátort, bekapcsolt állapotban hozzáértem a pákával a 2-es lábhoz és meglepődve tapasztaltam, hogy abbamaradt a gerjedés! Beépítettem a 2-es láb és a GND közé egy 100pF-os kerámia kondenzátort és teljesen abbamaradt a gerjedés!
Pontosan nem tudom mi lehet az oka a sikernek. Én a TDA2030 belső tranzisztorainak Miller-kapacitására gondolok, Pucuka írta valamelyik témában, hogy bár tranzisztor HF erősítőnél okozott annó őnekik is ez nagyfrekvenciás gerjedést és a megoldás egy külső kapacitás beépítése volt. Mivel a TDA2030-ban is valójában tranzisztorok vannak és azoknak is van Miller-kapacitásuk erre tudok csak gondolni.
Kipróbáltam úgy is, hoy kivettem a 40pF-os kondenzátort a 2-es 4-es láb közül, de akkor újra kezdődött a gerjedés.
Már csak le kell tisztázni az áramkört a módosítások alapján egy rendes NYÁK-ra, mert most több alkatrész van már a forrasztási oldalon mint az alaktrészoldalon.
U.i.: Az IC-t tegnap már kínomban vezetékeztem ki, mert megpróbáltam azt is kicserélni, persze sikertelenül.
U.i.2:Módosítottam a visszacsatoló hálózatot is, de csak egy soros 250k-s trimerrel, amivel tudom állítani a TDA2030 erősítését, mert túl nagy volt, "beverte a fejét" a fűrészjel a tápfeszültségbe.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Milyen eltérítőtekercs van a kimenetre kötve?
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2017 / 2

A kis tévé eredeti függőleges eltérítő tekercse. Egyenáramú ellenállása 4OHm körüli ezért sorba van kötve vele egy 10Ohm-os 10W-os huzalellenállás máskülönben nagyon melegedett a tekercs. A képcső ernyőmérete megegyeznek az eredeti cikkben lévő képcső ernyőméretével. A vízszintes eltérítő tekercs a sorvégfokozatba csatlakozik, úgy mint az eredeti cikkben, az eltérítő tekercs 90o-al el van fordítva, így a eredetileg függőleges eltérítő tekercs lett a vízszintes.
Ilyen tévé volt mint ez: Bővebben: Link.
De amúgy tökéletes lett minden. Már be is állítottam a kijelző többi fokozatát, volt mit csiszolni rajta. Még egy kis zavar van az alsó részen, de azzal majd jövő héten foglalatoskodok, mert bent van a suliban a tavaly készített vobbulátorom, azzal akarok kipróbálni.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Nagyon szép siker, csak így tovább! Gerjedés ellen a rövid alkatrészlábak, rövid fóliacsíkok és a hidegítőkondenzátorok sokat segítenek.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Köszönöm.
Igen a hidegítők, több helyre is kellett pluszban forrasztanom a NYÁK-ra. Ha minden jól megy akkor az idei Országos Konstrukciós versenyen fogok ezzel a vobbulátorral "szerepelni", ez annak a kijelzője.
(#) bereczk.jans hozzászólása Ápr 22, 2017 /

luigi71-nek küldöm a kettős tápegységes TDA2030 áramköréhez a kettős tápegység működésének magyarázó ábráját.
(#) zenebolond hozzászólása Máj 8, 2017 /

Sziasztok!

Ha kicserélem a TDA230-a IC-t TDA2040-re és az RC elemeket is kicserélem az ajánlottra. ez oké. A két 1N-es diódát el kell hagyni vagy maradhat?
(#) atiber válasza zenebolond hozzászólására (») Máj 8, 2017 /

Szerintem semmit nem kell változtatnod/kicserélned. Amelyik kapcsolásban a 2030 működik, abban a 2040/2050 is működni fog gond nélkül...
Következő: »»   266 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem