Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
SE gitárkombó 6p3sz -szel a végén, kemény 6 watt, két db 8"-os hangszóróval, 3 sávos EQ +tremolo
![]()
Nem volt még időm rá. Talán majd holnap Mert elöbb hazaérek és estig összeütök valamit. Alapnak az el84 se lesz. Az egyik el84 elől kicsatolok kondival. És akkor csak a pl508 munkapontjával kell vacakolnom. Kell még egy 17v-os trafó (nekem 18v van) a fűtésnek. Ezt egyenirányítom az előfesznek. Az anódfesz az el84 se tápjáról megy majd.
Más: egy észrevétel Azt vettem észre a 6p14p nem teljesen csereszavatos az el84-el mert ha bedugom helyette akkor kevesebb anódáram folyik ezért katódellenállást kell állítani.
Annak idején - mikor mi dugtuk a ruszki színesbe az EL84-et - előjött egy másik, egyébként elhanyagolható eltérés is. Az EL-nek az 1. lábra is ki van vezetve a vezérlőrácsa. A 6P14P-nek nincs, ezért az oroszok az 1. lábon keresztül vitték a foglalat földelését. Az EL meg szépen kitestelte a vezérlést, és teljes csend állt be.
![]()
Szerintem nagy a gerjesztés és nem bántásból mondom! Tudom a könyv alapján tényleg ennyit kibír. De csak gyárilag lesz így zajtalan. Én már sokszor megszívtam a hálózati hiperszilekkel ha át kellet tekerni és ahogy feláldoztam némi teljesítményt a gerjesztés oltárán és kisebbre vettem a gerjesztést teljesen halk lett. De remélem sikerül mechanikailag orvosolni és élvezhető lesz az erősítő a trafó mellett.
![]()
Kívűl nincs már hely rajta ? Ha lenne hely tudnál még tekerni a primerhez, az anódtekercs akkor is jó lenne valószínűleg, a fűtéshez szintén kéne, hogy jó legyen.
A lakk nem fogja megoldani a problémát, az csak akkor jó, ha éppencsak hallatszik valami. ...lehet, hogy újra kellene tekerni ![]()
Aha, biztos hoyg ez lesz amúgy a gond! csak a könyv el felejtette közölni, hoyg ekkora gerjesztés mellett illik vákuumimpregnálni a trafót ..
Én eddig még csak EI-t meg M-et csináltam, azokat nem is lehet ennyire kigerjeszteni ![]()
Esetleg illeszd össze palmatex-el. Úgy nem szokott zörögni.
Megyógyítottam a másik kimenőt és feltekertem a hiányzó meneteket. A vasat szépen lefújtam mattfeketére. A vasak közé egy réteg szigetelő szalagot tettem légrésnek. És a gyári szorítóval van már összerakva, nem kötegelővel. Holnap a másikat is festem és rendesen összerakom.
Éppen csak hallatszik valami, de zavar! Ha meg rászerelem a fémsasszira az tuti felerősíti ...
Ja, nem tudok már rá tekerni, épp hogy elfértem !
Toroid kimenőnél ugye nem kell olyan sok részre osztani a tekercseket mert a "cséve" sokkal nagyobb és kevesebb menet van egymás tetején. De ez csak pp-hez jó mert ott nem kell légrés. Javítsatok ki ha rosszul kapizsgálok.
Pedig valahol a neten láttam erősítőben toroid kimenőt. De mindegy nem mintha meg tudnám tekerni. Maradok a hiperszilnél, szerintem ez a legjobb kimenő alapanyag amit házilag jól lehet késziteni. Mert könnyen szerelhető és a légrést is könnyű kivitelezni.
![]()
Ja és elég a szigetelőszalagnyi légrés se-hez?
a magyar gyártmányú powerstate gitárerősítők is toroid kimenővel vannak építve
![]() ![]()
A vasakat az illesztésnél meg kell tisztogatni, precízen összeilleszteni, oldalanként összehuzatni, semmi légrés nem lehet. Ha még meg is mártod lehet, hogy jó lesz (legközelebb erősítőhöz hiperszilnél 1,3-1,4 Teslával, hagyományos EI-M vasnál 0,8 T-val számolj, akkor nem lesz gond). Hipersil vasaknál 1,5-1,75 T indukcióval lehet számolni, de ha nincs pontos adat vagy bontott a vas, akkor a legkisebbnél is 1-2 tized T-val kisebb kell. Hagyományos si. vasnál 0,9-1 T a plafon, 0,8 T jó szokott lenni (oszcilloszkópban 0,6 T). :yes:
Köszi! Nem is vettem figyelembe, csak számoltam a táblázat alapján, meg volt adva a voltonkénti primer, meg secunder menetszám, meg ilyenek
Jaja, szkóphoz 0,6 tesla ![]() ![]() ![]() ![]()
Elfelejtettem mondani, a felületek tisztítását annyira komolyan kell venni, hogy még a kézről rákerült zsírréteg is lekerüljön (alkohol, jófajata pálinka segítségével)
![]()
El84 se kimenőmnél a primert két részre osztottam és közé került a szekunder. A két primer tekercslési iránya ellentétes kell hogy legyen? Mert én egyirányba tekertem.
Jaja! Nem pocsékolunk !!
![]() ![]()
Imi! működik a pl508 SE és jól szól!
![]() ![]()
Ez egy SE! Hang minőségben nem hallok különbséget. De teljesítményben kicsit többet lead a pl508 noha az anódteljesítményük egyránt 12w.
![]()
Ahol az el84 betorzít ott a pl508 még vígan tisztán szól. Rátákoltam az egyik el84 foglalat tetejére és odavezetékeltem. És kapott egy 17v-os trafótváltóban a fűtésre és egyenirányítva az előfesznek. Érdekes mert elég volt neki -16,5v hogy 50mA follyon 250v-nál .A diagramról sokkal többet olvastam. Ja vagyis pont fordítva minél jobban közelítünk a 0-hoz annál nagyobb lesz az anódáram. Bocsi a képért de csak telóval tudok még.
Azért szeretjük még a pl508-at mert olyan szép nagy mint a pl500,504 viszont nincsen anódsapka!
![]()
Építettem egyszer egy csöves erősítőt, 30 évvel ezelőtt. Volt neki 10W-ja meg jó nagy brummja.
EL84 volt a végfokban. Nem kell már ezekkel foglalkozni, túlhaladta az idő ezeket mint a Trabantokat.
Akkor sikeresen elqrtad a tápját, vagy a huzalozást!
Más kedvét nem kell elvenni ![]()
Nekem fogalmam sem volt a csövek működéséröl amikor megcsináltam az első csöves erősítőmet. Nem szólt olyan nagyon jól és brummos is volt. Nem adtam fel mert tudtam hogy majd jó lesz és saját magam meg a fórum segítségével tanultam és most már kifogástalanul és brumm nélkül szól a lámpás erősítőm. Lehet hogy csak pár vatt de szobai hangerőn símán veri a több tízezres félvezetős erősítőket.
Még nem késő! állj neki mégegyszer és talán a brummot is sikerül megszüntetned ha végigolvasod a fórumot. A véleményedet ráérsz utána módositani ( trabant, kontra el84)
A mostani félvezetős erősítők túl vannak bonyolítva. Bemegy a jel, digitalizálják aztán ott a digitális hangszín aztán visszaalakítják analóggá majd jön a végfok. Szegény jelet jól elcseszik. Egy jó végerősítő jó analóg hangszínnel símán lenyomja őket. Egy csöves rendesen elkészített meg pláne! Én még egy pcl86-os se adnék egy házimozi erősítőért olyan csúnyán szólnak stereoban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |