Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   103 / 2208
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2008
SE gitárkombó 6p3sz -szel a végén, kemény 6 watt, két db 8"-os hangszóróval, 3 sávos EQ +tremolo
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Nem volt még időm rá. Talán majd holnap Mert elöbb hazaérek és estig összeütök valamit. Alapnak az el84 se lesz. Az egyik el84 elől kicsatolok kondival. És akkor csak a pl508 munkapontjával kell vacakolnom. Kell még egy 17v-os trafó (nekem 18v van) a fűtésnek. Ezt egyenirányítom az előfesznek. Az anódfesz az el84 se tápjáról megy majd.

Más: egy észrevétel
Azt vettem észre a 6p14p nem teljesen csereszavatos az el84-el mert ha bedugom helyette akkor kevesebb anódáram folyik ezért katódellenállást kell állítani.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Annak idején - mikor mi dugtuk a ruszki színesbe az EL84-et - előjött egy másik, egyébként elhanyagolható eltérés is. Az EL-nek az 1. lábra is ki van vezetve a vezérlőrácsa. A 6P14P-nek nincs, ezért az oroszok az 1. lábon keresztül vitték a foglalat földelését. Az EL meg szépen kitestelte a vezérlést, és teljes csend állt be.
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Szerintem nagy a gerjesztés és nem bántásból mondom! Tudom a könyv alapján tényleg ennyit kibír. De csak gyárilag lesz így zajtalan. Én már sokszor megszívtam a hálózati hiperszilekkel ha át kellet tekerni és ahogy feláldoztam némi teljesítményt a gerjesztés oltárán és kisebbre vettem a gerjesztést teljesen halk lett. De remélem sikerül mechanikailag orvosolni és élvezhető lesz az erősítő a trafó mellett.
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Kívűl nincs már hely rajta ? Ha lenne hely tudnál még tekerni a primerhez, az anódtekercs akkor is jó lenne valószínűleg, a fűtéshez szintén kéne, hogy jó legyen.
A lakk nem fogja megoldani a problémát, az csak akkor jó, ha éppencsak hallatszik valami.
...lehet, hogy újra kellene tekerni
Aha, biztos hoyg ez lesz amúgy a gond! csak a könyv el felejtette közölni, hoyg ekkora gerjesztés mellett illik vákuumimpregnálni a trafót ..
Én eddig még csak EI-t meg M-et csináltam, azokat nem is lehet ennyire kigerjeszteni
(#) abraboro válasza kocos hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Esetleg illeszd össze palmatex-el. Úgy nem szokott zörögni.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Megyógyítottam a másik kimenőt és feltekertem a hiányzó meneteket. A vasat szépen lefújtam mattfeketére. A vasak közé egy réteg szigetelő szalagot tettem légrésnek. És a gyári szorítóval van már összerakva, nem kötegelővel. Holnap a másikat is festem és rendesen összerakom.
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Éppen csak hallatszik valami, de zavar! Ha meg rászerelem a fémsasszira az tuti felerősíti ...

Ja, nem tudok már rá tekerni, épp hogy elfértem !
(#) djhans hozzászólása Ápr 1, 2008
Toroid kimenőnél ugye nem kell olyan sok részre osztani a tekercseket mert a "cséve" sokkal nagyobb és kevesebb menet van egymás tetején. De ez csak pp-hez jó mert ott nem kell légrés. Javítsatok ki ha rosszul kapizsgálok.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Pedig valahol a neten láttam erősítőben toroid kimenőt. De mindegy nem mintha meg tudnám tekerni. Maradok a hiperszilnél, szerintem ez a legjobb kimenő alapanyag amit házilag jól lehet késziteni. Mert könnyen szerelhető és a légrést is könnyű kivitelezni.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2008
MIért kellene pp-nél légrés?
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Ja és elég a szigetelőszalagnyi légrés se-hez?
a magyar gyártmányú powerstate gitárerősítők is toroid kimenővel vannak építve Rossz hangjuk van, de nem (csak) azért
A vasakat az illesztésnél meg kell tisztogatni, precízen összeilleszteni, oldalanként összehuzatni, semmi légrés nem lehet. Ha még meg is mártod lehet, hogy jó lesz (legközelebb erősítőhöz hiperszilnél 1,3-1,4 Teslával, hagyományos EI-M vasnál 0,8 T-val számolj, akkor nem lesz gond). Hipersil vasaknál 1,5-1,75 T indukcióval lehet számolni, de ha nincs pontos adat vagy bontott a vas, akkor a legkisebbnél is 1-2 tized T-val kisebb kell. Hagyományos si. vasnál 0,9-1 T a plafon, 0,8 T jó szokott lenni (oszcilloszkópban 0,6 T). :yes:
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Köszi! Nem is vettem figyelembe, csak számoltam a táblázat alapján, meg volt adva a voltonkénti primer, meg secunder menetszám, meg ilyenek
Jaja, szkóphoz 0,6 tesla egyszer én is tekertem leégett trafós csöves szkóphoz hálózatit, Ei 84 es vasra, de kb 40 wattot ha tudhat aztán nem lett jó, mert akkora földhurok volt a szkópban, még az alapvonal is görbe volt, meg vettem egy tranyósat , így került a hálózati trafó a PCl 86 stereo SE-be de még ott is melegszik, egyébként teljesen zajtalan
Elfelejtettem mondani, a felületek tisztítását annyira komolyan kell venni, hogy még a kézről rákerült zsírréteg is lekerüljön (alkohol, jófajata pálinka segítségével)
(#) djhans hozzászólása Ápr 1, 2008
El84 se kimenőmnél a primert két részre osztottam és közé került a szekunder. A két primer tekercslési iránya ellentétes kell hogy legyen? Mert én egyirányba tekertem.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2008
Jaja! Nem pocsékolunk !! Denaturált szesz erre való, meg az izopropil alkohol is, de az nincs
(#) djhans hozzászólása Ápr 2, 2008
Imi! működik a pl508 SE és jól szól! Többet ad le mint az el84 egy kicsivel.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Ez egy SE! Hang minőségben nem hallok különbséget. De teljesítményben kicsit többet lead a pl508 noha az anódteljesítményük egyránt 12w.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Ez az! Mindig is tudtam, hogy tehetség szunnyad barátainkban. Hát igen. Azért ez lehet, hogy a vaskosabb katódnak köszönhető, mivel nem fullad ki olyan hamar, mint a 84-esé.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Ahol az el84 betorzít ott a pl508 még vígan tisztán szól. Rátákoltam az egyik el84 foglalat tetejére és odavezetékeltem. És kapott egy 17v-os trafótváltóban a fűtésre és egyenirányítva az előfesznek. Érdekes mert elég volt neki -16,5v hogy 50mA follyon 250v-nál .A diagramról sokkal többet olvastam. Ja vagyis pont fordítva minél jobban közelítünk a 0-hoz annál nagyobb lesz az anódáram. Bocsi a képért de csak telóval tudok még.
Azért szeretjük még a pl508-at mert olyan szép nagy mint a pl500,504 viszont nincsen anódsapka!
Mindenki elfoglalt
(#) cln válasza seedz hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Építettem egyszer egy csöves erősítőt, 30 évvel ezelőtt. Volt neki 10W-ja meg jó nagy brummja.
EL84 volt a végfokban.
Nem kell már ezekkel foglalkozni, túlhaladta az idő ezeket mint a Trabantokat.

(#) Müszi válasza cln hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Akkor sikeresen elqrtad a tápját, vagy a huzalozást!
Más kedvét nem kell elvenni
(#) djhans válasza cln hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Nekem fogalmam sem volt a csövek működéséröl amikor megcsináltam az első csöves erősítőmet. Nem szólt olyan nagyon jól és brummos is volt. Nem adtam fel mert tudtam hogy majd jó lesz és saját magam meg a fórum segítségével tanultam és most már kifogástalanul és brumm nélkül szól a lámpás erősítőm. Lehet hogy csak pár vatt de szobai hangerőn símán veri a több tízezres félvezetős erősítőket.
(#) l48 válasza cln hozzászólására (») Ápr 2, 2008
Még nem késő! állj neki mégegyszer és talán a brummot is sikerül megszüntetned ha végigolvasod a fórumot. A véleményedet ráérsz utána módositani ( trabant, kontra el84)
A mostani félvezetős erősítők túl vannak bonyolítva. Bemegy a jel, digitalizálják aztán ott a digitális hangszín aztán visszaalakítják analóggá majd jön a végfok. Szegény jelet jól elcseszik. Egy jó végerősítő jó analóg hangszínnel símán lenyomja őket. Egy csöves rendesen elkészített meg pláne! Én még egy pcl86-os se adnék egy házimozi erősítőért olyan csúnyán szólnak stereoban.
Következő: »»   103 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem