Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2985 / 3993
(#) FDAssasin válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Létezik 4 pályás poti? Vagy azt barkácsolnom kéne? mert a google ebben nem segít
(#) pucuka válasza FDAssasin hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /

Valószínűleg barkácsolni kellene. Volt olyan műszer, aminél több poti volt egy tengelyen, de az egyedi gyártásban készült.
(#) proli007 válasza MikulaSan hozzászólására (») Ápr 21, 2017 / 2

Hello! Nem ismerem a bluetooth hangrendszereket, de attól hogy valami egy hangszórónak néz ki, még nem biztos hogy az is és lehet sztereó is.
Ugyan is a legismertebb sztereó rendszer, az LR. Itt két egyforma erősítő és hangsugárzó van. De a sztereó rendszernek vannak sajátosságai. Ilyen, hogy a térhallást úgy érzékeljük, hogy a két fülbe érkező hang fázisviszonyából az agy dekódolja a forrás helyét. Egyszerűsítve, ha azonos fázissal érkezik a jel, akkor "középről halljuk". Ha fáziskülönbségek vannak, akkor valamelyik szélső oldalról halljuk hogy szól, a fázishelyzetektől függően.
Alapvetően a fázishelyzetet, a fülbe érkező hangjel, megtett útkülönbsége hozza létre. Mivel alacsony frekvenciák hullámhossza nagy és a fülünk egy adott távolságban van egymáshoz képest, így a fáziskülönbség ezeknél a hangoknál kicsi lesz. Vagy is irányhallásunk, alacsony frekvenciák esetén meglehetősen rossz. Így nem véletlen hogy a hanganyagoknál a basszus rendre középen van.
De átlagos zenei anyag spektrális elosztásánál a mély hangoknak van a legnagyobb teljesítménye. Így a basszust akár monóban is sugározhatjuk. Látható, hogy vannak mélynyomók, ahol csak egy centrális sugárzó van. A térhatást a magasabb frekvencia tartományokban helyezkedik el. Itt a teljesítmény is kisebb, ezért ehhez viszont nem kell méretes hangszóró. (Pont ezért más az átlagos zenei sugárzók és a zenekari cuccok felépítse és nem is alkalmas egyik a másik helyére.)
Nos, az LR rendszeren kívül, ismert még az MS rendszer. Ott is két csatorna van, de nem egyforma felépítésű. Az M csatornán az LR két csatorna összege jelenik meg. Ez tulajdonképpen monó és egy hangszóró igénye van. Az S csatornán a különbségi jelek vannak képezve és ez tartalmazza a sztereó információt. Mivel ennek frekvenciái magasak nem szükséges méretes hangszóró hozzá. Az S csatorna sugárzója 90 fokot zár be az M csatorna sugárzójára és előtte van. A fázistolás keverése az akusztikai térben megy végbe. Így nem szükséges még az sem, hogy a két eszköz egymás előtt ténylegesen el legyen helyezve. Mikrofon rendszereknél, ismertebbek ezek az eljárások.
De mint írták is, ehhez komoly műszaki felkészültség, tervezés, akusztikai méretezés és erős kompromisszum készség szükségesek, az elfogadható eredmény eléréséhez. Tehát még közel sem az "asztal sarkán össze reszeljük" feladatot képez. A JBL sem tegnap kezdte a szakmát és nem is a legrosszabbak közül való.
MS sztereó
(#) MikulaSan válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Köszike a magyarázatot. Az 1 hangszorós dolgot azért írtam mert, láttam a készülékről videót hogy mit is takar a burkolata. Nagyon sokmindent elmagyaráztál számomra és hálás vagyok. Köszönöm szépen!
(#) luigi71 hozzászólása Ápr 22, 2017 /

Sziasztok! Jó reggelt.

Azt szeretném kérdezni,hogy egy 9 voltos transzformátor feszültségét fel lehet e emelni ? Mondjuk duplájára?
(#) vargham válasza luigi71 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Fel.

(Mondjuk nem ártana több információ. Primer vagy szekunder feszültséget szeretnél emelni? Mi van a másik oldalon? Áramfelvétel? Egyenirányítás? Vagy ezeket mi találjuk ki? Tippelek: Jelenleg a transzformátorod 9 Volt AC-ból csinál 64 Voltot. Te viszont 18 Voltból szeretnéd csinálni a 64-et. Jól tippeltem?)
(#) Stewe válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

A "jól szellőző" megfogalmazás szerint akár elég is lehet, de nagyon nem mindegy, hogy körülötte milyen alkatrészek vannak, milyen helyzetben van beépítve.
A legbiztosabb mód, hogy a készüléket bekapcsolod, és méred a hőfokát. Ha a kezed még bírja (~50°C), akkor nem lesz vele baj. Ha melegebb, akkor sem biztos, hogy bordára kell tenni, magát a dobozt is fel lehet használni hűtőfelületnek.
(#) Stewe válasza Mairtin hozzászólására (») Ápr 22, 2017 / 1

Nem, a közönséges villogtató nem csinálhat az általam leírthoz hasonló problémát, csak az áramgenerátor okozhatna esetleg meglepetést, az se feltétlenül.
(#) Stewe válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Ha megnézed egy 1W-os ellenállás felületét, látni fogod, hogy ennek a többszörösét is elviselheti.
(#) sdavid96 hozzászólása Ápr 22, 2017 /

Sziasztok!

Nemrég regisztráltam a fórumra, bocsánat ha valamit nem szabályszerűen csinálok. Keveset értek az elektronikához.
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy RK3188 Android TV box-om, ami 5V-tal működik, de véletlenül rákötöttem egy 12v-os adaptert (az 5V helyett). Nem füstölt, nem volt szaga, csak nem kapcsolt be, nem világított. Aztán rákötöttem az 5V-ra, de már úgy sem kapcsol be, nem világít (a bekapcsológomb, ami előtte világított). Gondolom kiégett az eszköz.
Meg lehet javítani, vagy kár vele foglalkozni?
(#) Stewe válasza FDAssasin hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Nem beszerezhetetlen, de ez sajnos nem az olcsó kategória. Kérdés, hogy mit spórolsz meg vele...
Bővebben: Link
A motort nem muszáj használni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
(#) (Felhasználó 116638) válasza sdavid96 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Annak vége van, mint a botnak.Ez volt a tanulópénz...
Vegyél újat.
(#) teglascs válasza sdavid96 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Nem mintha sokat jelentene, de az RK3188 az nem a processzor típusa?
(#) Kovidivi válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Többszörösét nem, maximum kétszeresét, ha hosszútávról beszélünk. Rövid ideig tud többet is, de átlagban akkor se több, mint 1.5-2W szellőzéstől függően.
Idézet:
„One is the resistance from junction to ambient (that is, just the case sticking up in the air) and another of junction to case. The junction-to-ambient (JTA) is 65C/W, meaning if you make the chip generate one watt, the junction will rise 65C higher than the surrounding air. If the air is 25C, then the junction is at 90C.

Put another way, with 25C air, the most power you can dissipate internally is (150C-25C)/65 c/w = 1.923W.

However, if you bolt that thing to a heat sink with a thermal resistance of 0.5 c/w and either lap the metal surfaces smooth or use heat sink goo to get the heat transferred over the gap between the two down to 0.7C/w, then the total resistance junction to ambient is the junction to case resistance of the package (5c/w) plus the interface plus the heat sink, or a total of 6.2c/w, and the allowable power is (150-25)/6.2 = 20W.”

Bővebben: Link
(#) gyulank hozzászólása Ápr 22, 2017 /

1.; Mi kell ahhoz, hogy opus fájlokat (is) le tudjak játszani? 2.; hogy cue fájl alapján is 3.; hogy keresni is lehessen szöveg alapján 4.; microSD-ről; pendrive-ról; mobilról USB-n 5.; megosztott mappából WiFi-n 6.; ha már WiFi, akkor rádió streamet is 7.; esetleg youtube-ról hangot 8.; és Bluetooth-ról is szóljon?
(#) abcdabcd válasza sdavid96 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Kéne fotó az áramköri panelról, ha szerencséd van, akkor lehet, hogy csak egy biztosíték égett ki a panelon, amit valamilyen túlfeszültségvédő kapcsolás hozott működésbe, de az is lehet, hogy tényleg tönkrement az egész, szóval látni kéne a dolgot...
Meg az egy másik dolog, hogy a biztosíték a lehet, hogy olyan kivitelű (sőt valószínű) amit mondjuk csak forrasztással lehet kicserélni, szóval ha úgy van, akkor kell valaki aki megcsinálja...
(#) uniman válasza sdavid96 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Ez lenne az ?: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

1. Ez hogy jön ide?
(#) vargham válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

1: Opus fájlok biztosan kellenek hozzá.

Mi lenne, ha írnál egy bevezető mondatot is? Példa: Szeretnék egy olyan eszközt, amivel zenét tudok hallgatni a műhelyben. Szeretném, ha ezeket tudná: Felsorolod a pontokat. Wifi nincs, 220 van, stb.

Ha ezt a kérdést jól megfogalmzod, akkor arra is rájössz, hogy nem ebbe a topikba való.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

1. Mi kell ahhoz, hogy valamit le tudjak játszani? Mi kell ahhoz, hogy opus-t, flac-et, mp3-at stb.-t?
Hova kellett volna?

Néhány topik a hanglejátszós témához: Bővebben: Link

De engem kevésbé érdekel az mp3, engem FLAC; APE; opus; AC3; AAC; mp3 érdekel, kb. ebben a sorrendben, lehetőleg nem csak az egyiket szeretném lejátszani. Nem tudom, melyikbe kéne feltennem.

Ha univerzális lejátszóban gondolkozol, akkor az univerzális Raspberry Pi-t nézd meg. Topic: Bővebben: Link.
(#) tbarath válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Hát azt én se tudom h melyikben kellene feltenned, de biztosan nem ide tartozik a téma. Mint ahogy az sem, hogy hol kellene feltenned...

Az drága. Azért tettem fel így, mert főként a FLAC, és az OPUS érdekel, nem az mp3. Meg úgy az, hogy mi kell hozzá. És csak mp3 van mindenhol, és az se úgy, hogy mondjuk egy programot kell betölteni, pl. egy arduinoba, vagy wifi modulba, hogy betölthetem az mp3 kodeket, és/vagy opust, stb., hanem van egy mp3 lejátszó IC vagy modul. És opus modult nem is találtam. Pedig a gépbe sincs opus IC, mégis lejátssza.
(#) tbarath válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

De az is lehet h egy használt noti jobban megéri. Kb. 1 perc guglizás után találtam 22k-ért Core2 Duo notit, magánszemélytől talán még olcsóbban is talál. Ez a bluetooth "vevő" kivételével mindent tud, de lehet h az is megoldható.
(#) Stewe válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Vegyél táblagépet!

Na most ha nincs hardveres lejátszó IC az adott igényhez, akkor kell szoftveresen megoldani a problémát. Itt jön jól a miniszámítógép.

És az említett 2 mikrokontrolleres eszközzel nem lehet megoldani?
(#) sdavid96 válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Köszi a válaszokat, itt vannak fotók róla
Következő: »»   2985 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem