Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap javítása

Témaindító: csiperke, idő: Okt 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 38
(#) balan hozzászólása Jan 13, 2017 /

Szeretném a segitségét kérni, annak aki már javitott Studio IK 2000 tipusú indukcios föző lapot. Cseréltem benne IGBT-t, valamint a panelon minden elkot, és müködött is néhány napig, de most elkezdet folyamatosan csipogni. Az üveglap alatti NTC-t kimértem az 100kohm körül volt, de az IGBT alatti az csak 10 kohm, összedugva a csatit valamivel több mint 10kohm-ra jött ki az ellenállás. Az a kérdésem, hogy az IGBT védelmére milyen értékü és milyen fajta (NTC? PTC) üveg termisztor van beépitve. Megköszönöm, ha valakinek van erröl informácioja
(#) bedo13 hozzászólása Jan 17, 2017 /

Sziasztok van egy electrolux indukciós főzőlapom! A hiba a következő: Be sem kapcsol nem csinal semmit. Ha áram alá kerül akkor felvillannak a kijelzők de el is alszanak. Kicserélve az összes kondi az igbt nem zarlatos egy diófa volt zarlatos ami miatt a panelen levő nyákbiztosíték vagy mifene elcsattant ami at lett hidalva az új kondik levágott szalaival. A zarlatos dioda ki lett cserélve egy unipolárisra. Nincs hibakod semmi sincs. Típusa 1.5KE 400a cserélve lett 1.5KA400ca
Ez egy 7,2kw-os 2 paneles csoda! Bármilyen ötlet erdekel
(#) Sebi válasza bedo13 hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

A vezérlésnek külön van egy kis tápegysége, azt kellene megtalálni...
(#) bedo13 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Ilyen a panel!

Egy másik szogbol

A kereten belüli 8 lábú DIL-tokos IC lesz a vezérlő
Típust leolvasva adatlap alapján lehet mérni, keresgélni.

Az egy viper 22a ic és az is ki lett cserélve!

Ok. (Ettől még nem kizárt, hogy leáll a táp, van körülötte egy s más.)
Én azt mondom, hogyha a kijelzés sötétre megy, akkor nincs tápja a procinak, kijelzőnek...
Mérni kell: megkeresni a GND-t (10-25V-os elkó negatívja), ehhez képest mérni a processzor körül.
Az is lehet, hogy leáll a processzor órajele.
(#) bedo13 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

A vezérlőpanelen ahol a gombok is vannak stabil az 5 volt! Akkor is amikor elalszik minden kijelző. Bekapcsolni továbbra sem tudom. Ha valamelyik főzőrész hőfokállítóját nyomom folyamatosan akkor pittyeg. de más gombra nem reagál. Mitől lehet hogy leáll a processzor órajele?
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
(#) Sebi válasza bedo13 hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Az órajel leginkább a kvarc hibájából állhat le, de az utóbbi írásod alapján ez is kizárt, mert a nyomógombok kezelésére pittyent és ezt a hangot is a proci generálja.
A kijelzőt is a proci hajtja meg, olyan állapot hogy sötét legyen programból nem szokás előállítani.
Lehetne hibás a kijelző meghajtó, de akkor fel sem villanna.

Esélyes a processzor hiba...

Akkor menthetetlen?
(#) Sebi válasza bedo13 hozzászólására (») Jan 18, 2017 /

Mivel van márkaneve (ami régen nem csengett rosszul) lennie kell szerviznek is.
Meg kell kérdezni mennyibe kerül és eldöntöd megéri-e.

Köszönöm a segítséget!
(#) averes hozzászólása Jan 21, 2017 /

Tiszteletem!
A Fórum olvasgatása után döntöttem, hogy felteszem a kérdésemet.
A mellékelt képen levő főzőlap ( MIA IKP2201) már a 220V-ba bedugásnál leveri a biztosítékot.
Én inkább nem állnák neki a javításnak.
Tanácsot kérnék jó szervíz vagy szakember ajánlására.
köszönöm
(#) balan hozzászólása Jan 24, 2017 /

Valaki árulja el, hogy milyen értékü az IGBT termisztora, az is 10 kilohm? A fözőlapom /Aldis /egy percig pityeg utána E3 hibaüzenettel leáll. Nagyon szépen köszönöm előre is.
(#) lyukaskez hozzászólása Jan 26, 2017 /

Sziasztok!
A fórum eddigi 17 oldalát végigolvasva, visszatérő vendégnek számító fagor 5ift 22 x főzőlap miatt kérnék egy kis segítséget.
Előélete: vidéki nagymama használta, túlmelegedett, kondik kiszáradtak. Valaki javította a panelt (a kicsit), de a 3ból csak az egyik kondit cserélte. Főzőlap visszakerült a helyére / vagy nem, innen kicsit homályos a történet, a lényeg, hogy valahogyan a pincében végezte, jó lesz még alkatrésznek címszóval.
Én ajándékba kaptam, előéletéről ennyit tudok.
Pincéből az én pincémbe utazott, ott ideiglenes tápkábellel bekapcsoltam, 4-5 percet üzemelt, minden főzőlapot, kerámiát, indut kipróbáltam, működött, kapcsolt, stb.
Egy napra rá elkészítettem a munkapultban a helyét, felhoztam, beszereltem, bekapcsoltam - VOLNA.
Bekapcsolás helyett a kijelző 2 másodpercenként egy rakat nullával felvillan, majd elalszik.

Eddigi javítások, megtalált hibák:
- kispanelen kicseréltem mindhárom kondit. Az egyik még nem cserélt SMD kondi ESR-je 0 volt, másik 150mohm, azt OK-nak mondanám. Sérült nyákon javítottam a huzalozást, a kondik most stabilan be vannak forrasztva. Beszereltem, kipróbáltam, de a hibajelenség továbbra is fenn állt.
- Mentem tovább. Nagy panelen szintén kicseréltem az összes kondit. Látszólag egynek volt mechanikai sérülése, mintha fogóval behorpasztották volna az oldalát.
- A soklábú tekercs mellet (ami szerintem a vezérlő kis panel számára állít elő 12V-ot) volt egy ellenállás, ami el volt kissé színeződve, kiforrasztás után szakadás, tehát cserés.

Ez sorba volt kötve az egyik kondival, tehát az tuti nem töltött fel/sült ki.
A hibajelenség során lehetett hallani egy enyhe tápegység zúgást, ami a villogáskor megszűnt egy másodpercre, majd ismét kezdi, szóval a villogással szakaszosan zúg, elhalkul, zúg, elhalkul.
Az ellenállást ma megyek venni, viszont ha volna még valami tippetek, mit lenne érdemes kiforrasztani, ellenőrizni, és esetleg cserélni az összerakás és ellenőrzés előtt, meg tudnátok egy pár kört spórolni.

Előre is köszönöm!

Péter
(#) lyukaskez válasza lyukaskez hozzászólására (») Jan 27, 2017 /

Üdv, vettem tegnap egy 27k 2W ellenállást az R7 helyére, beforrasztva működik a panel, szóval az sült meg és az volt a baja.
A 2W-ot kicsinek találom a többi mellett, de a másik csak 5W szögletes tokos volt a boltban, az meg bazinagy.
Hogy lehetne kideríteni, hány W-os ellenállásra kellene kicserélni őket? Számolásba most nem biztos h belemennék...
(#) weend válasza lyukaskez hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 1

Ha melegnek találod, akkor megpróbálhatod kettő darab 56 Kohm 2 Wattos ellenállásból is összerakni. Párhuzamban a teljesítmény is megoszlik.
(#) Sebi válasza lyukaskez hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 1

Pedig egyszerű: üzem közben rámérsz a két végére, mekkora feszültség esik rajta. Az értékét ismerve (27000 ohm), a névadója által jegyzett törvény alapján: I=U/R megkapod a rajta átfolyó áramot. (U:feszültség voltokban, R:ellenállás ohm-ban, I: áram amperben). Az áram ismeretében a teljesítmény: P=U*I, ahol wattokban kapod az értéket.
(#) lyukaskez válasza Sebi hozzászólására (») Jan 27, 2017 /

Köszönöm, weendnek is, este méregetek
3W-ost tudnak szerezni keddre nekem, annál nagyobb tuti nem kell bele, bár majd a mérés után kiderül.
(#) lyukaskez válasza Sebi hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Szóval, 135V egyenáram.
Ami annyit tesz, mint 135V/27000Ohm=0,005A
Ez alapján totál feleslegesen volt ott egy 3W-os ellenállás, számítás alapján elég lenne egy 0,675W-os is.
Ehhez képest ez, és az összes többi is meg van pörkölődve...
Jelenleg ott tartok, hogy ezzel a 2W-os ellenállással működik szépen a vezérlés, óra, minden kerámia lap, viszont csak az egyik indukciós megy, a másikon fel sem ismeri a fazekat, csak villog a beállított érték.
Hogy is működik ez a fazékfelismerés dolog?
Lehet, hogy még az egyik kör abszolult nem megy a nagy panelen levő hibás ellenállások miatt?
Vagy a kis panelen a 3 cserélt kondiból az egyik felel az egyik körért, a másik a másik körért, a harmadik meg valami közös, és a kis panelen levő egyik kondit nem raktam volna vissza jól? (kétlem)
(#) Sebi válasza lyukaskez hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

Lehet, hogy üzemelő lapnál nagyobb az áram, vagy impulzus-terhelést is kap - ezért tettek oda több Wattosat.
Ha két indukciós tekercs van, a hozzájuk tartozó nagyáramú részek is külön vannak mindkettőhöz, csak a vezérlés (indítás, beállítás) közös.
Az edény felismeréséhez is kell a teljes áramkör, az is a működési frekvenciával történik, csak kis teljesítménnyel.
(#) averes válasza averes hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

A nagypanelen levő ellenállások cseréjét még be tudom vállalni, de ha a kicsin vannak hibák.... ahhoz nincs felszerelésem
Lehetséges, hogy az IGBT miatt veri le a biztosítékot?
köszönöm
(#) Sebi válasza averes hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Természetesen. De lehet még a graetz is - illetve kis eséllyel - bármi más, ami az áram útjában van.(X2 zavarszűrő kondik, keresztfojtó - láttam már, de csak egyszer...)
Mérni kell: graetz diódáit, IGBT-t zárlatra.
(#) lyukaskez válasza Sebi hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Üdv,

szóval, az indítás során egy 20milisec impulzust ad ki, külön van a vezérlés mindkét oldal számára (oldalanként 2 opto és két IGBT)
Kimértünk mindent, ellenőriztünk mindent, IGBT ket, diódákat, nagyfeszes kondikat, még a visszamérő köröket is.
A hiba végül: az egyik opto bemeneti oldala halott volt, ezáltal csak a híd egyik oldala indult meg, a másik nem ( ha jól rémlik az alsó ág volt halott)
Opto cseréje után tökéletesen működik.
IGBT-k alá raktunk pasztát is, nem csak a szilikonlapot hagytuk ott.

Hogy mi tudja kinyírni egy optocsatoló bemeneti oldalát, passz, mert direktben a kis nyák-ra van kivezetve, ahonnan nem kaphat feszültségtüskét...elvileg...ezt már sosem tudjuk meg.

Köszönöm az ötletelést, segítséget mindenkinek!
Péter
(#) hpe74 hozzászólása Ápr 22, 2017 /

Sziasztok

Én egy érdekes problémával fordulnék hozzátok.

Nekem van egy SENCOR SCP 3201GY tipusú indukciós főzőlapom. (1 zónás). És garija még bőven van mert 2 hete vettem.
Gondolom azt tudjátok, hogy ezek az új tipusú indukciós főzőlapok már olyanok, hogy ha bekapcsolod és nem érzékel rajta vasfazekat vagy amit előirnak (ezt most nem ragoznám túl ha nem gond) akkor E0 hibakóddal stand-by üzemmódba kapcsol.

Tehát Én azt szeretném hogy ne érzékelje a vasfazekat vagy az előirt serpenyőt, hanem azonnal kapcsolja rá a tekercsre a kakaót ahogy bekapcsolom, és például 1000W ra állítom.

Ezt szeretném kiiktatni belőle.

Megoldható e?

És szerintetek milyen szenzor érzékeli hogy közeledik felé a vas és akkor bekapcsol.
Hall jeladó lehet ez - vagy mi? Persze már létezik szolid state hall jeladó is.

Szerintetek hogy lehetne becsapni magyarán szóval az indukciós főzőlapot.

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel Péter
(#) kadarist válasza hpe74 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Szia! Valószínű, hogy elszállna az inverter, ha üresen indítanád el, ezért is van benne ez a védelem.
(#) hpe74 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Szia bocsi én nem inverterről beszélek hanem indukciós főzőlapról. Ezek az új masinákban lehet 200-1800 vagy 2100 W-ig szabályozni a teljesítményt. Lehet az időt (1-180 percig ) és a hőmérsékletet 60-240 fokig.
(#) Dino71 válasza hpe74 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

A saját tekercsén keresztül érzékeli a vasat. Ezért nehéz lesz kiiktatni. Nincs benne külön érzékelő.
(#) hpe74 válasza Dino71 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /

Szia de akkor a régiekben hogy oldották meg?

Mert tudok olyan filmet mutatni, ahol ezt még nem tudta és bekapcsoláskor kapásból működött.
Következő: »»   17 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem