Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nekem van 3mm-es gumilapom. Az is jó lehet. A mostani toroidom teljesen csendes.
Ez is csak dobozra szerelve hangos, egyébként csak közelről van pici búgása!! De a dobozra mindig rugalmasan kell felszerelni! ÉN gumi, vagy parafa alátétet szoktam, de a filc sem rossz ötlet, kár, hogy ninc sitthon
Akkor egyre gondoltunk!! Én is hipermarketben vettem 50 Ft-ért 10 darabjával
én is gondoltam erre, de eredetileg is össze volt, meg itt is javasolták, meg más is javasolta, egyébként egy csepp pillanatragasztó volt, csak, hogy megfogja, amíg meghúzom a bilincset.
Holnap megmérem az üresjárási áramfelvételt, lehet menetzárlat van, azért búg ennyire... jajj de nincs kedvem újratekerni
Jó ragasztóval működhet a dolog , csak úgy , hogy a ragasztás pillanatában satuban összehúzzuk a vasakat nagyon nagy nyomás alatt , csak a bilincsre bízva a szorítást..... kevés.
Erős összehúzás nem okoz igzán légrést mivel tömöríti a kevés ragassztót a felületek között .....
Ha már a trafók rögzítésénél tartunk , szeretném elmondani , hogy a kimenő vasait csak szigetelve
( DC) érdemes felfogatni , sokkal jobb átvitelt és hangot kapunk....... szerintem .
Bakelit lap forrfülekkel? Azt vaterán vettem, meg bontani szoktam!
A "kétsorosat" vaterán vettem, a sima forrléceket meg régi trafókról, amatőr készülékekről ( konkrétan egy Tesla transzformátorról ), meg régi TV-ből ( Tavasz, Munkácsi .stb ), rádióból, csöves tranyós cuccokból a 60-as évek végéig
Elővettem egy régebbi félkész tervemet: PCL86SE párhuzamosan 4 cső oldalanként. Tehát 8 cső. Azon morfondíroztam, hogy mekkora trafó kéne neki tápnak. Cak a fűtés ugye 35W (14.5V; 0.3A X 8). Ezt még akár Külön trafóra is megcsinálhatnám. A nyolc cső max. anód disszipációja meg 72W (9W X 8). Egy 100 W os trafót azért "illene" belebiggyeszteni az anódoknak. -Szerintem.- Ha nem így van akkor javítsatok ki. Van egy 11.76cm2 -es vasmagom, meg 0.35 -ös huzalom. Ebből tudnék neki tekerni valamit. Szerintem a vas is meg a huzal is kicsi lenne hozzá. A vasból szerintem 70W-nál nem lehetne többet kihozni. Primerhez kicsit vastagabb huzalt választanék (0.45), de nincs ilyen. Vagy a jó öreg orosz szallagmagos trafóra lesz megcsinálva ami két csévetestes és max 150VA -es. Két külön csévét tekernék a két oldalhoz 0.35-ös huzalból. Erre még a fűtés is felmehetne; de ezt a trafót inkább a PPP-hez szántam. Majd kitalálok valamit. De elötte megkérdezem a ti véleményeteket, hogy melyiket használjam.
Ennyi csővel már miért nem gyártassz PP-t, amiben 2-2 cső fut párhuzamosan? Menten megszűnne a vas DC gerjesztése. Semmivel sem lenne komplikáltabb.
Üdvözlök Mindenkit.
Pont ilyen rajzra vadászok egy ideje,de nem találtam még.
Túl sok változtatásra nincs szükség, beteszed a csövet, és gondoskodsz a munkapont beállításáról, és fűtöd. Ennyi. Meg más lesz az illesztése is.
85 mA üresjárási áramfelvétel egy 47 w-os trafónál sok, nem? Mi okozhatja ezt? Légrés, menetzárlat?? Vag ycsak simán az, hogy 1,8 teslára van gerjesztve?
Nem tudom, hogy ahoz (PCL86 PP párhuzamosan 2-2 cső) elég lenne-e a 7cm2 -es vas a kimenőnek. Mert, hogy az van. Abból gondolom kb. 20W jönne ki. Ha se-ben csnálom akkor kicsit kissebb teljesítméy jönne ki. Viszont annak meg nagy a nyugalmi árama. Lehet, hogy tényleg PP-t kéne. Ott nem kéne légrés sem a trafóba. Én úgy tapasztaltam, hogy légréssel nincs annyi mély benne. Van egy hálózati trafó (15W; 2X11V) Azzal nagyon szépen szól, és nagyon jó mélye van. Próbáltam már más hálózatikkal is, és némelyikkel viszonylag jól szóltak volna, ha lett volna benne magas elég. De a légrésesnél nincs benne annyi mély.
Hiperszil, és a Ferenczi Ödön - Tápegységek amatőröknek című könyvben táblázatosna meg van adva különböző méretű Hiperszil ( és EI ) magokhoz, a voltonkénti menetzsám, megengedett áramsűrűség, vaskeresztmetszet, tekercskeresztmetszet, gerjesztés ...stb, és így egyzserűen lehet számolni, de már rájöttem, hogy hülyeség, legközelebb sokkal ksiebb gerjesztéssel számolok ...
Most leterheltem, meg kötöttem rá egyenirányítót, olyan 25-30 Watt secunder teljesítménnyel terhelem, és most olyan 110 mA az áramfelvétel, és nem melegszik .. (ez az 5C4Sz mire felfűt!!! Nem semmi )
El tudnád küldeni nekem azt a könyvet elektronikus formában? Nagyon jó lenne. Vagy meg tudod mondani, hogy hol találom meg, ahonnan letölthetem?
Sajnos elektronikus formájában nincs meg, csak a maga fizikai valóságában, mint könyv beszkennelni meg elég sok idő lenne
De ha csak a trafó számítás része érdekel, azt szívesen beszkennelem, kb 20 oldal, de nem most, max jövő héten! De SZÓLJ RÁM, mert elfelejtem
Na már vagy 20 perce rajta van a műterhelés, igaz nem nagy, kb 10 W telejsítményt "fogyaszt" + az egynecső fűtése még 10 W, és valami nagyon halvány hőmérséklet emelkedés észlelehtő a trafón Még majd jön ez mellé kb 20 w, remélem bírni fogja
Mindig úgy "izgulok", mikor egy saját tekerésű trafót tesztelek, hogy menniyt bír
Köszönöm, nekem csak a trafós része kellene. Majd jövő hét közepén érdeklődök.
Azért most már van vagy 30 fokos ... Kezdek aggódni Mi lesz, ha rajta lesz az összes cső??? Mondjuk a másik erősítőm trafója csak a fűtéstől olyan meleg, hogy nem állja a kezem..
A vas a nagyobb terheléstől sem melegszik jobban. Csak a melegebb tekercstől lesz melegebb.
köbzoli,abraboro utolagos engedelmetekkel elküldtem a keresett könyvet a mail cimetekre djvu formátumban
És én is köszönöm : megkíméltél egy szkenneléstől
Hello! Most terveztem egy pcl86 se-nek nyákot. Holnap fogom kimaratni aztán próba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |