Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Helló kedves fórumtárs. Pár hozzászólással ezelőtt mellékeltem egy rajzot ami elvben a te munkád. A kérdésem az lenne a dologgal kapcsolatban, hogy megépítetted e kapcsolást a csatolt képen látható verzióban?
Köszönöm válaszod előre is!
Itt érdeklődj, innen ered a gondolat.
Én nem bízok ebben a fajta túláram védelemben, ezért nem is használtam ilyet. Számomra jól elfogadható az a megközelítés, ahol a védelemtől a ki-be kapcsolás kopogásainak kizárását, illetve a hangszóró egyenfeszültségtől való védelmét várjuk el. A túláramot inkább a az erősítő figyelje, és a vezérlésen keresztül korlátozza azt.
Sziasztok!Ezt a koppanásgátlót építettem meg,namármost a relé nem húz meg ha szimmetrikus tápot rakok rá és állandóan szakadásba viszi a zpd 8,2v os zénert.Megnézné valaki hogy működőképes e nincs e hiba a rajzon,ugyanis a 12v os relé helyén is 21-22 v okat mérek, a tápfesz 2x23v+- és a gnd...
Hello!
- Hova adsz szimmetrikus tápot? Mert ezt a két AC pontot egy trafóra kell kötni, ami mondjuk 2*24V-os és a közép kivezetése a GND-vel közös. - Mi az, hogy "szakadásba viszi a ZPD-t? A zéner nem mehet tönkre, mert áramát korlátozza a 150kohm. Gond akkor lehetne ha az 1N4148-az fordítva kötnéd be. Mert ekkor a 10µF-ban lévő nyers feszültség bejutna a zéneren keresztül a bázisba. De várhatóan ekkor a a dióda-zéner-tranyó is tönkremenne. - Ha a 12V-os relén 21-22V van, akkor vagy sokkal nagyobb a táp, vagy kisebb a 470ohm, vagy szakadt a relé. Egyébként az 12V-os OMRON 44mA körül vesz fel. A 470ohm on ez az áram 20V körül ejtene, így a tápfesznek a 10µF-don mérve 32V körül kellene lenni. - Ha a végfok tápja a +-23V, akkor ennek az áramkörnek a tápja a 10µF-on is ennyinek kellene lenni. Ha az meg van, és a relén még is 21V-ot mérsz, akkor szakadt a relé tekercse, vagy a hozzá vezető sáv a nyákon.
Értem köszönöm,nagy valószínűséggel a tápegységet néztem be...A relét kiszedtem a tartása 46 mA környéke mérve és működik..Csak a 8.2v os zpd pusztul (zárlatos lesz) állandóan...És a 150 k ohm előtti 1n4148.Panel rendben van,a táp feszem 23v ac!!!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2017
Akkor bizony fordítva van az 1N4148-as dióda bekötve. Egyébként nem a 150k "előtt" van a dióda, hanem vele párhuzamosan. A lay file-ban jól van jelölve..
Kiegészítés: a táp egy a gnd hez képest 2x23v ~ AC.
Elég érthetetlen. Mert nem mehetnének tönkre a diódák. Mert bekapcsoláskor a 470µF a 150k-keresztül töltődik fel, a dióda pedig csak akkor működik, mikor kikapcsolod a tápot és a 470µF töltését kisüti a relé, majd a 4,7k segítségével. Bekapcsoláskor csak zárófeszültséget kap.
De a panel elég szennyezett, célszerű lenne megtisztítani pld. izopropil alkohol és egy fogkefe segítségével. Nehogy valami átvezetés legyen. Főleg az egyenirányító részen, bár akkor a kondik is melegednének. Célszerű kipróbálni az áramkört egy táp segítségével. Ha ne áramkorlátos, az sem baj, egy ellenállást kell sorba kötni vele. ÉS a tápot így beadni a GND és valamelyik AC pont közé. (Lehet esetleg ez a "táp", az erősítő + tápfeszültsége is.) Ha az ellenállás értéke akkora, hogy pld. 40..50mA-t nem tudja meghaladni az áram, akkor lehet hogy a relé erről nem húz meg, de mérésekkel ellenőrizhető a működés a diódák tönkremenetele nélkül is.
Izzóval indítom,_sorba a 230 v al egy 60 w os.._Igen néztem a szennyeződést.._Sajnos az nem...
A diódákat most hagyjuk az az én hibám volt.._Túl fesz..._Az erősítő még nem készült el alá._Ez a próbálgatós panel úgymond első maratásom..._Hol tudok rámérni a relére hogy megkapja e azt az áramot amivel be tud rántani?_gnd-hez képest a relé táp érintkezőin 21 v okat mérek,_így kutya kötelessége lenne meghúzni,_attól tartok az izzó miatt a táp áram kevés lesz... A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2017
Érdekesség: Ha a bd681 e-c c-b lábat lezárom a műszer mérőszondájával a relé meghúz...
Ha a "lezárom a műszer mérőszondájával" alatt azt érted, hogy a vezetékkel rövidre zárod, akkor ez természetes működés. Hiszen első esetnél a tranyó is ez teszi, ha van bázisáram. A másodiknál pedig Te adsz bázisáramot a kollektorból.
Így van,ezekre következtettem én is,_tehát akkor valószínű működik az áramkör,_csak a trafó felöl kevés az áram a tartáshoz égővel.._Volt már ilyenre példám lágy indítónál pl.._Igen ezeket a lábakat rövidre zárom a műszer fém mérőfejjel..._Köszi a segítséget.
Szia! Na odáig jutottam, hogy kérdezni tudjak. Nekem nem duplatápom lesz csak egyszeres. Ebben az esetben a rajzon lévő negatív és test pontokat összeköthetem?
Ha nem szimmetrikus a táp, akkor a kapcsolásban valószínűleg van egy kicsatoló kondi. Az a DC védelmet megoldja, és a ki-be kapcsolgatás hatását is jó eséllyel eltünteti. Akkor lehet baj ha a hangszórót ki-be dugdosod, de ez ellen is lehet védekezni a kimenettel párhuzamos mondjuk 220 R/2W-os ellenállással.
Tehát érdemes meggondolni, kell-e külön védelem is.
Erről van szó. Ezt már 3 példányban megcsináltam duplatápra, tökéletesen működik.
Szimpla táphoz nem kell ilyen védelem.
Akkor egy olyan kapcsolás ami tartalmaz koppanásgátlót.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
Egyszerűen nem tudok zöld ágra vergődni ezzel a kapcsolással, már napok óta gondolkozom mire gondolhatott a szerző.. Ugyanis egy lehelletnyi életjelet nem mutat holott mindent átnéztem a panelon tápfeszültségeket stb. Van aki ránézne hogy esetleg nincs e elkötés a panelon?
Ha pdf-ben tennétek fel a tervet, többen meg tudnák nézni.
Parancsolj,. Igaz nem pdf, de ezt mindenki meg tudja nézni.
Pontosan azért nem rakom pdf ben, mert így szeretném hogy lássa valaki ugyanis így ahogy van így vasaltam fel a nyákra.
Szia! Bekapcsolás után kissé kivárva, hogy a 470µF maradéktalanul feltöltődjön, mérd meg mindkét kondenzátor feszültségét, valamint a tranzisztoron az emitter-bázis és az emitter-kollektor feszültségeket!
Semmi baj nincs ezzel. Amúgy érdekes, hogy van egy csomó kipróbált, bevált kapcsolás, méretezéssel, nyákkal ebben a topikban, és mindig találtok valami ki nem próbált valamit, aztán itt sírdogáltok, hogy nem jó. Minden elismerésem a tietek.
470 µF 8.7v, 10µF 29v emitter 0v , c 26v bázis 0.08v.Trafó gnd hez képest.
Megértelek viszont én ma kezdtem a nyákvasalást ez egy próba volt igazából,én szeretem befejezni amit elkezdek nem a sarokba dobni,és tanulni belőle..Valószínű működni fog csak okozatot kell keressek ami elvileg már meg is van.A fórum pont ezért van...Nem sírás volt részemről,csak egyszerű kérdés,amúgy a szkori-alkotó félét akarom megcsinálni.
A tranzisztor B-E zárlatos, vagy átvezet a NYÁK. Lemostad?
Átvezetés nincs, lemostam, a darlington tranzisztort gondolom nem helyettesíthetem akármilyen általános tranzisztorral? Esetleg az nem lehet ok hogy égőről indítom a transzformátort?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
A 10µF kondin 29V-od van, arról simán megy az áramkör.
Mérj ellenállást a tranyó B-E között! |
Bejelentkezés
Hirdetés |