Fórum témák
» Több friss téma |
Valószínűleg elég lesz.
A LED hajlamos megsütni magát. Minál magasabb a hőmérséklete, annál nagyobb áramot "szív" magába. Az elméleti több tízezer órás élettartam mindaddig igaz, amíg folyékony nitrogénben hűtöd. Minden más esetben a fényereje folyamatosan, lassan, de csökken. Hűtés nélkül pár másodpercig, legfeljebb 150 mA áramot enged a legtöbb specifikáció.
Ertem.Koszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2017
Sziasztok.Pc tap-bol kinyert hutobordabol csinaltam hutest a ledre csak le kelett faragnom hogy elferjen a zseblampaban es nemtudom eleg lessz e neki megneznetek.1w-os a led.
A LED réteghőmérséklete legyen 60 fok alatt legyen, akkor elég.
De nemtudom mivel megmerni a homersekletet.100ma lessz a leden tobbet nemnagyon akarok raengedni maximum 150
Az emberek hőmérséklettűrése különböző, így hiába mondom, hogy próbáld megsaccolni.
Egy ekkora hűtőborda azért elég lesz, ha raktál pasztát a LED alá.
Még nem raktam ossze a lampat gondoltam elobb kerdezek nehogy megint szet kelljen szedni.Termeszetesen lessz paszta a borda es a led kozott mx2-es.Koszi a segitseget.
Üdv. Vettem kipróbálásra egy kínai LED szalag fényerőszabályozót. 12V 20A, távirányítású.
Gondom az vele, hogy nagyon lassan reagál. Lehet ezzel kezdeni valamit? Vagy nekem az is jó lenne, ha a fényerőt egy PIC vezérelné. Ebben a ketyerében két ME60N03 van párhuzamoasan kötve. Ami a lényeg, és a cél, kell egy fényerőszabályzó, amit egy enkóderrel tudok szabályozni. Megfordult a fejembe olyan, hogy az enkóder jelét feldolgozná egy PIC, és a PIC kimenete vezérelné a fényerőszabályozót. Valakinek valami tipp? hirtelen talált videó: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2017
Szeretnék építeni egy fókuszálható RGB fényforrást, a zseblámpákhoz hasonlóan. Vajon honnan lehet beszerezni hozzá a lencsét és a foncsort? Milyen leddel lehetne megvalositani, ami produkal ertekelheto fenyerot?
Odáig jutottam, hogy a legegyszerűbben egy nagyító lencséjével lehetne megoldani.
Ezzel a 100W-os RGB COB modullal foglalkozott már valaki? Vajon bírja a strapát (a 100W bőven több, mint elegendő, így kisebb teljesítményen használnám)?
Hello! Valószínűleg nem is sejted, hogy ha sikerülne pontosan fókuszálnod azt a LED-et, akkor mit fogsz látni...
De sejtem. Fényképezőgép objektívvel vetítgettem már mintát. De egy tejüvegen keresztül azért jobb a helyzet.
A linkelt COB modulról mi a vélemény, függetlenül attól, hogy akarom-e vetíteni, vagy sem?
Nekem csak 50W-os egyszínű LED-em van...az bizony a nagy hűtőbordára szerelve is nagyon melegszik! "Zseblámpákhoz" nem hasonlíthatóan...
![]() A mellette látható lencserendszerrel többszáz méterre világít... "Tejüveg" lényegesen lecsökkenti a fényerőt... A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
A hűtőborda és az aktív hűtés nem gond, bár azért akkorát nem tennék rá, mint te. meg valószínűleg elegendő az 50W-os is.
Ezt mihez használod egyébként?
Egyébként egy COB LED-t hogyan illik tisztességesen meghajtani, hogy dimmelhető legyen?
Elvileg 30-36V a nyitófeszültsége, és 3000 mA-t tud. Gondolom szumma 3A. Soros ellenállásokkal tudnám korlátozni az áramot. A lehető legkisebb disszipáció kedvéért a tápegységet úgy hangolnám, hogy éppen a legnagyobb nyitófeszültségű fölött legyen. Egy-egy FET-tel pedig megoldott lenne a PWM is. Mit gondoltok?
A hőmérsékletet se felejtsd ki a próbálkozásból. Ha emelkedik a réteghőmérséklet, lecsökken a nyitófeszültség.
És akkor hogyan lehetne megoldani a dimmelést?
Az elég ócska megoldás lenne, fognék egy áramgenerátoros LED tápegységet és ki shuntölném a LED-eket PWM-ezve.?
Akkor már inkább az áramgenerátort kellene be-ki kapcsolgatni vele. Ha a sebessége megengedi. Csak az egy tápnál, várhatóan nem túl nyerő dolog. De a söntölésnek is lehetnek problémái. De inkább szabályozni kellene az áramgenerátor áramát, ahhoz viszont ismerni kell a tápot, és át alakítani.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Lehet, hogy lejjebb megyek a teljesítményben, mert a 100W elég sok. Kisebb teljesítménynél talán könnyebb megoldani a soros ellenállásos dolgot. Energiahatékonyságban nem lenne a legjobb, de ez annyira nem is számít.
Ha rárakok a LED-re egy proci hűtőbordát ventilátorral, akkor nagyságrendileg mennyire mászhat el a nyitófeszültség? Lehet, hogy rendelek egyet, aztán kipróbálom labortáppal, hogy mi merre és hogyan változik.
Hordozható, vagy hálózati fényforrást szeretnél? Elemlámpa, hangulatvilágítás, reflektor?
A PT4115 alapú meghajtó 30V körüli tápfeszültségről 1,2A áramot tud adni, és dimmelhető PWM, vagy analóg jellel..
Hálózati. Hangulatvilágítás, de igazából mennyezetről visszaverten képzelem el.
A PT4115 nem tűnik rossz iránynak, de az "adatlap" ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
Ha mennyezetről visszavert fény, akkor nyugodtan használhatsz különálló LEDeket és meghajtókat. Biztosan van dimmelhető is köztük.
Végül megrendeltem a 100W-ost, már kíváncsiságból is. Házi buli fény lenne, hordozhatónak kell lennie valamilyen szinten, és egyszerűbb, ha csak egy van belőle, de az bevilágítja a teret.
Ez az Allegro A6211 meghajtó sem lenne rossz, csak úgy látom, hogy földi halandóknak nem egyszerű beszerezni.
A PT4115 miért nem jó? Neked 3*1A kell.
Ne gondolkozz ellenállásokban. Rendes, dimmelhető áramgenerátoros tápegység kell (tulajdonképpen egy szabályozható kimeneti áramú áramgenerátoros tápegység, semmi extrára ne gondolj, feszültséggenerátorosban is rengeteg ilyet látsz mindenfelé, éppen te is azzal akartad megoldani
![]()
A LED-ek nyitófeszültsége miatt. Valószínűleg nem tudja teljes fényerőre szabályozni vele.
Lehet 36V fölötti feszültséggenerátoros táp után kötött szabályozható áramkorlátú step-down konverterrel, vagy 24 V-os táp után kötött step-up konverterrel, habár ez utóbbiból állítható áramút nehezebb találni.
A legkisebb és legjobb hatásfokú, de villogásmentes megoldás egy LLC konverteres hálózati táp lenne, a frekvencia növelésével csökkentve a fényerőt. De ilyen nem kapható az e-Bay-en. |
Bejelentkezés
Hirdetés |