Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
A terven a +-50 V-hoz a két zéner együtt 75 V. Azért van 2 zéner lehetőség, hogy kényelmesebben elérhető legyen a kívánt érték. A két zéner összegének kell 40-44 V körül lennie (+-32V hoz).
A szövegértésemen van még mit csiszolni de leginkább figyelmetlen vagyok mostanság...
![]()
Azt mivel tudom beállítani pl hogy a relé gyorsabban kisüsse az elkókat és azonnal ejtsen ha Videó elveszem a tápegységet?
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Az azonnal-t nem tudod elérni. Ez a védelem nem olyan mint a többi. Egyéb védelmek általában a trafó váltakozó feszültségét is figyelik, és annak megszűnésekor tényleg azonnal oldanak. Ez akár a kikapcsolási koppanást is képes beelőzni.
Ennél a védelemnél más a működés. A puffer feszültségét figyeli, és ha az eléri a zénerrel beállított értéket, akkor old a relé. Tehát azzal tudod valamennyire gyorsítani, ha terheled a puffereket, mondjuk az erősítővel. A logikának az a lényege, hogy ameddig van feszültség, addig az áramkörök jól működnek, függetlenül a bekapcsoltság tényétől.
Szépen működik a dc detekt is benne ez a legfőbb dolog amiért erre a kapcsolásra esett a választásom és a felhasználóbarát alakíthatóság
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Sziasztok ! Van egy ilyen hangfalvédőm, beüzemeltem dc44,5-kap. Üzemel rendesen csak az R17 ellenállás igen forrósodik meg az R5 ellenállás. Sok neki a dc44,5? dchttp://users.atw.hu/majki/elektro/kapcs/protect/protect.pdf
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
Ez a hangfalvédő nagyon komoly! Mármint az első link.
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
A második linket nekem blokkolja a Malwarebytes !!!
Nincs benne warez tartalom pedig. Kapcsold ki ideiglenesen...
Nem kapcsolom ki, inkább továbblépek ilyeneknél.
Már megoldottam, tökéletes most már
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
Sziasztok,azt szeretném megkérdezni ha a védelemben 2db relé van 1-1 csatornánként,vagyis sztereó,de én a két relét egy csatornára használnám,akkor a 2db 10 amperes relé terhelhetősége összeadódik?
Köszönöm
Sziasztok!
Van egy TA7317p-típusú hangszóró védő ic, Bővebben: Link. Teszt panelen össze is raktam a következő rajz alapján Bővebben: Link Annyit változtattam, hogy a +,- táp ágakon lévő 20kohmot 7,5kohmra cseréltem mivel csak így volt meg a 2,5-3,1 volt közötti feszültség a 9-es lábon (+,- 30 volt állt rendelkezésemre, a rajzon szereplő +,- 50-voltal szemben). Ekkor kis idő elteltével be húzza a relét ahogy kell. Működik a hangszóró védelem is. Viszont az 1-es lábra kötött AC- detektálást nem igazán értem. Azt tudom, hogy amikor kikapcsoljuk az "erősítőt" ekkor azonnal megszűnik a segédtáp AC, ekkor azonnal bontani kellene a relének. Ez a funkció nem igazán működött a teszt során, ami furcsa az, hogy segédtáp "AC" nélkül meg sem szabadna húznia a relének. Próbáltam a gyári adatlapot értelmezni de egy két dolog ködös előttem és nem értem. Ebben szeretnék segítséget és tanácsot kérni Tőletek! A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
Szia! Az 1-es láb egy földelt emitteres NPN tranzisztor bázisa. Amint testhez képest +0,6 V jelenik meg rajta, bontja a védelem a relét. A mintakapcsoláson a 9-es láb és a 19 VAC-ből képzett negatív táp közötti 47 k/100 k osztón a viszonylag hullámos feszültség pozitív csúcsa nem éri ezt a 0,6V-ot mindaddig míg a táp folyamatosan működik. A hálózati feszültség megszűnésével a negatív segédtáp 1 µF pufferét a 15 k ellenállás gyorsan kisüti, gyorsabban mint az erősítő pozitív tápja számottevően csökkenne.
Szia! Köszönöm a választ, ez a segédtáp lehet az erősítő egyik szekunder tekercse, vagy teljesen független szekunder kell? Az alábbi rajzon úgy értelmezem, hogy nincs külön szekunder tekercs a segédtápnak, de javíts ki ha tévedek. Bővebben: Link
Nem kell segédtáp, hiszen a szekundered alig több az ajánlott 19 VAC-nál. Amúgy a 47/100 k osztó módosításával tetszőleges szekunder feszültséghez igazítható. Érthető a működési elve?
Szia! Nem teljesen tiszta, de a próbapanelen kísérletezgetek még. Lehet hogy most sokan nevetnek rajtam, mit nem lehet ezen érteni címszóval de ez van. Eddigi próbák során, bekapcsoláskor sem volt úgymond "segédtáp" az 1-es lábra kötve mégis meghúzott a relé. Elvileg ha jól értelmezem a működést az 1-es lábra kötött negatív feszültség jelenléte nélkül meg sem húzhatna a relé? Hiszen kikapcsoláskor ez a hullámzó negatív táp azonnal megszűnik és bont a relé. Én így értelmezem de lehet, hogy még mindig nem jól.
Szia! A következőket tapasztaltam a teszt során: Negatív segédtáp nélkül +0,8 voltot mérek testhez képest az 1-es lábon, ezzel a pozitív feszültséggel nyitnia kellene a tokon belül lévő Q6 tranzisztort azaz a relé be sem húzhatna. Ha adok negatív segédtápot 100kohmon keresztül az 1-es lábra beáll -0,8 voltra testhez képest. Ha egyszerre kapja meg az áramkör a +,- 30voltot, valamint a negatív segédtápot akkor a relé bekapcsolási késleltetése nem működik, azonnal meghúz. Sőt találtam más érdekes dolgot is, ha a pozitív főtápot kötöm a 2,3-as figyelő lábakra működik a védelem (+0,8 voltot mérek a lábakon), ha viszont a negatív főtápot kötöm 2,3-as lábakra bizonytalan a védelem működése (-0,7 voltot mérek a lábakon ami határeset ahhoz, hogy működjön a védelem). Azt hiszem ez a bontott TA7317p IC kuka lesz.
Jól látod, az IC hibásan működik.
Köszönöm a segítséget, azt hiszem marad a uPc1237-es áramkör, de ezt még tanulmányoznom kell.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy a Skori féle védelemben +-33 Voltos tápfesz mellet, 1u-os kondik mellé mekkora ellenállás való, hogy az időállandó megmaradjon?
Előre is köszi a válaszokat!
Szia! Hol van abban 1 µF kondi?
Amúgy az RC kör időállandója változatlan marad, ha kapacitás és az ellenállás szorzata nem változik.
Szia! Az RC körbe raktam 2.2u helyett. Az a helyzet, annyira érzékeny az egyen feszre, hogy az LM 1036-os IC lökéseire (amikor hirtelen, vagy gyorsan tekerem valamelyik potit), rögtön leold.
Változtattam rajta párhuzamosan van kettő 1u kondi (csak ebből van itthon) meg 33kohm így valamivel jobb de még most is letilt.
Az LM1036-ra nem jellemző, hogy a poti tekerése elvinné a kimeneti egyenfeszültséget, ott valami hibát sejtek.
Az R1-4 lehet 100 k-s.
Üdv!
Az épülő TDA7294-es erősítőmhöz lenne szükségem egy hangsugárzó illetve koppanás gátló kapcsolásra. Tudnátok ajánlani valami jól bevált, egyszerű kapcsolást? (Az erősítő két db. Reloop által tervezet E_2 panel, mely egy fázis fordító segítségével sztereóból hídba lehet kapcsolni). |
Bejelentkezés
Hirdetés |