Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
És használod mind a 11 zónát? Mert ha nem akkor párhuzamosíthatod a kimeneteket és akkor lesz 3*3+2 zónád amiből az első 3 akár a napi 3xi lehetne, a +2 meg lehetne napi 2x 1 zóna akár..
Én is valami ilyenre gondolok. Most füvesítek, magnak napi 3 locsolás kell.
A magot nem érdekli hányszor locsolod csak mindig nedves legyen a talaj
Ird PIC re... vagyunk itt páran, segitünk... (már ha tudunk)
Amugy miket használsz szelepnek? mert az érdekelne? Énis most tervezek igaz én balkon locsolot de automatát!
Készen kapható szelepet rakok be, a pic program írására gondoltam én is, az idözítés megírásával nem lenne gond, az eső érzékelő és a menügomb megírásával sincs már problémám, csak az az RTC okoz nagy gondot nekem. Ez már magas, I2C kommunikáció, dátum kiolvasása, óra beállítása stb. Itt a fórumon inkább pic-re írt Flowot találok. Ezért gondoltam azt, hogy fogom a 11 zónás öntözésvezérlő nyákját és egy bele való poc-et tennék bele a saját ízlésemnek megfelelő szoftverrel. de nincs lábhelyes pic.
Ha az időzítést megírod , minek az rtc ? Egy locsolóvezérlőhöz nem kell atomóra..
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
Ha Kvarcot használsz az 20PPS tehát egy hét alatt olyan 10 Perc csúszása lehet. Persze ezek most csak számok, de a puding próbája az evés. Nem véletlen, ha körbe nézel, hogy minden ilyen vezérlő RTC-t használ. Ha csak azt vesszük, hogy az órát megtartja áramszünet esetén, ha van egy 3023 rékötve, akkor már sokat mondtam, de nem beszéltem a heti időzítésről, meg lehet akkor adni neki, hogy hétfőtől péntekig ilyen időbe öntözzön, szombat, vasárnap meg máshogyan. Tehát a lényeg, hogy sokkal sokkal több lehetőség nyílik meg. Persze ehhez szóra kell bírni, ami nekem nem megy.
Nézd meg az atosz által írt cikket az egyszerű nixi óráról egy kvarccal kb évi 30s a pontatlansága azért merem állítani mert kipróbáltuk már vagy 6-8 példányban működik (egyébként az rtc is csak olyan pontos mint a mellette lévő kvarc )
Idézet: „Persze ehhez szóra kell bírni, ami nekem nem megy.” Nézd meg az i2c példákat menni fog .. Én csak a kiváncsiság kedvéért írtam ezt a programot rtc vel A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
Szia
Most vettem át az AVR Asp programozómat, most azt tanulmányozom, hogy milyen programmal lehet Atmega644-et égetni. Mivel én Pic párti voltam mindíg is az Azmega egy kicsit távol áll tőlem. Az MPlab IPE-vel pofon egyszerű a programozás, kiválasztom a pic-et kiválasztom a menübe, hogy auómatikusan állítsa be a feszültséget égetésnél, beolvasom a hex-filét, és már égethetem is. Avr-nél hogy van? Kicsit kínai nekem ez.
Sajnos fogalmam sincs hogyan kell égetni az avr-t az másik topik témája ...
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek ESC vezérlésével kapcsolatban. Feltettem a CNC gépemre egy BLDC motort, amihez adott egy 60A-es ESC. A motort NE555-es sikerült beindítani, de a fordulatot nem tudom vele szépen szabályozni. Arra gondoltam, hogy egyszerű áramkörrel és PIC-el csinálnék hozzá egy szabályzót, de elakadtam a programozásban. Csatoltam egy file-t amin talán látszik, hogy mit szeretnék elérni. Szimulációban működik a dolog, de ez csak egy szimuláció. Mi hiányzik belőle? Valószínű a periódus idő sem megfelelő a vezérlőnek. Ha valaki épített már hasonlót, akkor annak az embernek megköszönném a segítségét További szép napot!
A programodhoz nem tudok érdemben hozzászólni, csak annyit, hogy a kimenetének szabványos RC-szervójelnek kell lennie. Az ESC-t meg valószínűleg kalibrálni kell, fel kell um. tanítani a vezérlési tartományra. Leírásában szerepelnie kellene, firmware függő is lehet a dolog.
A szabványos RC jel 1-2 ms között van? A feszültség pedig nyilván 0 és 5V. Az ESC típusa: ESC A leírásban a féket és a gyorsulást írja, hogy a vezérlőn lévő gombbal lehet programozni. De nekem ezek nem is fontosak, mert nem autóban lesz, hanem a egy CNC-n. Induljon el mikor bekapcsolom és álljon meg mikor lekapcsolom. A fordulatszám volna fontos, de erre a leírás nem tér ki, hogy lehetne programozni a tartományt.
Nem dolgoztam még szervóval de nem hiszem hogy az ördögtől kell ellesni összetoltam egy progit konfigurálás után próbáld ki hátha beletrafálok..
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
Próbáltam én is a servo kimenettel, de a te programod is ugyanazt a hibát dobja, mint a képen amit csatoltam.
A makróhoz komolyabb kontroller kell, amelyikben van ECCP modul. Ha minden igaz. A PWM kimenetet használja a szervóvezérléshez.
Na pont azt szeretnéd amire azt mondod hogy nemfontos!
A jelhossz határozza meg a szervokitérést! Jelen esetben a fordulatszámot! Jelen esetben az 1 ms hosszu jela 0 százalék a 2 ms pedig a 100 százalek a fordulatszámra levetitve! Celszerű 10-15ms os csomagokba küldeni neki a jelet!... mondjuk mehet telibe is, de van olyan vezérlő amelyik nem szereti! De a masik... hogy amig nem tanitod meg a vezérlőnek a tartományt addig ő nem fogja neked rendesen szabájozni a fordulatot! Ez a vezérlők 99 százalékánál ugy néz ki hogy gázkar , azaz jelhossz maxra tolva, áramalá helyezni a vezérlőt, utánna pittyenéseknél le minimum.... fel maximum.... le minimum.... fel maximum! Utánna minimumra huz és a vezérlő megtanulta a müködési tartományt
Tehát a feladat, egy sima szervovezérlő, ez lehet makrós, vagy sajat "PWM"
Lényeg hogy a variállt jelhossz 1 és 2 ms között változzon! Amikor ez megvan akkor rákapcsolni a vezérlőre! megtanittatni.... és onnantól kezdve tökéletesen fogod tudni a sebességet allitani! A jel nem 0és 5v hanem "szigoruan 5v"
Még egy gondolat és utanna befejezem a topik szét OFF-olását ha nem akarsz vesződni vele, akkor rendelj e-bay- ről egy " Servo Tester" -t .... Tökéletesen ellátja a feladatot!
Mégegyszer elnézést a Modiktol és a kedves kollégáktol, csak nem akartam privatba, mert igy másnak is hasznos lehet....
Ezek az értékek a pwm-nél hogy kellene kinézzenek? (servo testert azért nem veszek mert 2 hét amíg megjön, és gravírozni szeretnék) Nem tűnik egy bonyolult dolognak, csak nem értem a periódust és a kitöltést.
18f252 picre konfigurálva hiba nélkül fordul a program ,nézd meg milyen piced van és próbáld ki..
628A van csak itthon. Hát a fentiek alapján a periódus idő 10ms a kitöltés pedig 10-20%ig megy, így 1-2ms között változik. Jól értelmeztem?
Idézet: „Lényeg hogy a variállt jelhossz 1 és 2 ms között változzon! ”
Sziasztok.
Nézegetek óra kapcsolásokat, a kvarcos kiépítésnél megakadt valamin a szemem. 4Mhz a kvarc de van olyan rajz ahol 25pF a kondi valahol 30pF (Vincsis oldalán pl) de láttam 35pF is. Most akkor mennyit kell rárakni? Mennyire pontosak kvarcal megoldva az órák? Igaz az, hogy minnél magasabb a kvarc rezonanciája annál pontosabb órát kapunk (persze ez függ tudom a trm2 beállításánál, hogy egész számra jöjjön ki)?
Minden óra annyira pontos mint a kvarc amit mellé teszel (ez az általános vélemény) és valameddig igaz is ! De ha a TMR2 ben jól írod meg a megszakítást akkor még beégetés után is pontosítható évi 10-30s környékére kihozható a pontosság.
Szia!
Használj 3.2768 MHz-eset akkor könnyű egész számot kihozni Mellesleg a szoftveres korrigálást bele lehet írni a programba, vagy hardveresen a fix 33pF kondik helyett trimmer kondit tenni, azzal is lehet minimálisan elhúzni a frekit.
A kondenzátorokkal lehet valamennyire hangolni a frekvenciát. A kvarc pontosságát ppm-ben szokás megadni (Parts Per Million). Az átlag kvarc 20 ppm pontossággal rendelkezik.
Az viszont mindegy, hogy milyen rezgésszámú kvarcot használsz. Az eltérés pl. egy 20 MHz-es és egy 4 MHz-es kristálynál (azonos ppm mellett) egyező lesz. Nagyobb frekvencián az eltérés nagyobb, kissebb frekvencián kissebb, de tulajdonképpen te ezt is, azt is leosztod 1 Hz-re, így az elméleti 1 Hz csak annyira pontos, mint a forrásfrekvencia. Pl.: 10 MHz kvarc, 20 ppm -> 200 Hz eltérés (max.) 20 MHz kvarc, 20 ppm -> 400 Hz eltérés (max.) Ahhoz, hogy 1 Hz-et kapj, mindkettőt osztani kell (HW és/vagy SW alapon, mindegy). 10 MHz / 1*10^6 = 1 Hz, 200 / 1*10^6 = 20*10^-6 20 MHz / 2*10^6 = 1 Hz, 400 / 2*10^6 = 20*10^-6 |
Bejelentkezés
Hirdetés |