Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
30W-ot tud kb.
Most annyi van, hogy a standy 5V megy, és meg is van, de már nem indul a főtrafó, a FET-jei jók, ez biztos, kimértem. Így, hogy a PFC FET-jei nincsenek bent, nincsen zárlat. 310 V körül van a pufferen, nem tudom PFC-vel mennyi volt, akkor nem mértem tudom írtam e, egy Cooler Master B700-asról van szó.
Ha a leválasztótrafóval elindult (ott ugye nincsen védőföld), akkor valamelyik hidegítő kondenzátor, vagy varisztor lesz zárlatos. (kék, vagy sárga színűek, esetleg zsugorfóliázva)
Ahogy észrevettem, a PFC FET-je ment át zárlatba, emiatt volt zárlat, ezt kivéve 100as izóvval sorbakötve megy, a STANDBY, de csak az.
Megméregettem a hidegítőket, ott nincs zárlat, ahol sehol máshol sem, de így gondolom sehogy sem fog elindulni, mert letilt, hogy nincs benne a PFC tekerccs+fet-jei. A panel alját nézve van egy 8 lábú SMD IC, amin nincsen semmi felirat, ennek a 2 lába megy ellenálláson keresztül a primer pufferre, egy pedig a PFC tekercs egyik kivezetésére, gondolom ez az IC engedélyezi, vagy tiltja azt, hogy a táp egyáltalán elinduljon. Találtam közben 1db 20A-es, bivaly tranzisztort, meg egy 900V-os, 10A-es FET-et, nem tudom bármelyik jó-lenne e cserének..(tudom, olyan kellene, ami bele való, de ilyet nemis lehet kapni) Az lenne a kérdésem, hogy az a 8 lábú SMD IC, ami valószínűleg engedélyezi a táp indulását kijátszható-e? Működhet-e PFC rész nélkül, vagy erre semmi esély nincs?
Hello!
Ezt a fajta tápegységet nem ismerem, de az FSP régebbi sorozatú APFC-s tápjaiból jóegypárat átalakítottam. (ezeknél menetrendszerűen a PFC vezérlő IC-je szállt el) Kiforrasztottam a teljes panelt, két helyen kellett átkötni, és azóta is tökéletesen működnek.
Működni kell neki PFC nélkül is, viszont a PFC vezérlő gondolom ilyenkor tiltásban tartja. Jó lenne ha lenne róla rajz, mert akkor könnyen ki lehetne deríteni hogy hogyan iktasd ki.
Valószínüleg itt is ez történt.
Na, annyit sikerült kiderítenem, hogy a PFC IC egy CM6805B, adatlap. Így már el tudunk indulni, hogy mit kéne átkötni? Szinte biztos, hogy ez halt meg.
Az a 8 lábú SMD IC valószínűleg egy komparátor lesz, viszzacsatolva a PFC vezérléséhez ad szabályozójelet. Biztos hogy nem az tiltja.
A passzív és az aktív PFC funkcióját tekintve majdnem azonos (csak az elektronika ugye sokkal olcsóbb mint a réz és a vas, meg hát könnyebb is), az áramkörbe kötésük is azonos - a fő puffer előtt vannak. Ahogy a leégett passzív PFC-nél a tekercs eltávolítása után át lehetett (kellett) kötni a 2x2 kivezetést, ugyanígy kell eljárni az aktívnál is a panel kikötése után. A lényeg, hogy a puffer tudjon töltődni.
Elnézést, ha értetlen vagyok, de mit is kell csinálnom pontosan?
Ennél a tekercsnek 2 kivezetése van összvissz, és azt kapcsolgatta a 2 FET, ami kipukkant ugye. A primer puffer tekercs, és FET-ek nélkül is feltöltődikm pár HSZ-el feljebb tettem is fel képet róla.
Nem tudom, hogy ennél a tápegységnél milyen a PFC áramkör, az FSP-knél egy, ha jól emlékszem kb. 18 - 20 lábú segédpanelen volt. Ezt teljesen eltávolítottam (az összes lábat kiforrasztva), és ahol meg volt szakítva az áramkör a pufferkondenzátor előtt, azt kellett átkötni.
(egyébként ha a kapcsolófetet kivéve is töltődik a puffer, akkor ott valami más sem ok)
Itt a forrasztási oldalon van a PFC vezerlo IC, mellékeltem a képet. Ezen látszik az is, hogy alapbol feltolt a puffer, a PFC tekercs gyakorlatilag "zarlatot kapcsolt", es ennyi volt a feladata. A PFC IC ad PWM jelet a fő trafó FET-jeinek, fentebb mellékeltem a PFC IC adatalapjat is.
Hát - kapcsolási rajz kellene, de ez a táp úgy látom teljesen más mint az FSP-k. Ahol ennyi mindent bíznak egy vezérlő IC-re, az valószínűleg nem alakítható át.
Meg kellene próbálni egy másik vezérlővel, talán beszerezhető vagy helyettesíthető.
Azt nem hiszem, hogy lehet szerezni.
A másik IC egy cm03x, ebből kapna tápot a PFC IC, de nem kap. Elemezgettem az adatlapot, ha jól értelmezem, akkor ha a PFC IC 5-s lábán van feszültség, akkor tilt, ha nincs, akkor nem. Valószínűleg ezt kellene GND-re kötni, és indulna, de egyenlőre meg kéne tudni, hogy miért nem kap tápot.
Itt van a CM03X adatlapja is(nem komparátor ezek szerint)
A PFC IC 1-es lába GND, kimértem, az, 10-es lába PWM OUT, ezis biztos, hogy az, mert ez a láb megy a primer FET-ekre. A PFC IC 8-as lábán kellene tápot kapnia, de nem kap, kb 0.8V van itt, de az a fura, hogy CM03X 3-as lábáról kapná, ami a GATE-je. PFC IC VCC lába GND-hez képest kb. 500 Ohm. Hogy kaphatna tápot GATE-ről? A CM03X IC 8as lábán 100 V van, 7-es lábán 42V.
Valami történt, mert már kap a PFC IC 6V-ot, ha a zöld-fekete össze van kötve, ha nincs, akkor nem kap tápot.
Méregettem, GND-hez képest az 5-s lábon 2V van, a 7es lábon pedig 5.8V. Idézet: „...A panel alját nézve van egy 8 lábú SMD IC, amin nincsen semmi felirat” Én erre mondtam hogy komparátor (és valszeg az is...)
Ez kezd bizarr lenni, már 12.2V van a PFC IC VCC lábán, az 2-es lábon 1,5 V a 3-ason 0V, 4-esen 0.8V, ötösön 2.0, 6-oson 0V, 7-esen 11.6V, 8ason VCC, azaz 12.2V.
Ebből el lehet indulni?
Sziasztok! A következö lenne a problémám: Van egy pc tápom, nem olyan power-on vezetékes, hogy két vezetéket össze kelljen kötni, hogy működjön. A hibajelenség az, hogy elindul, megjelenik egy pillanatra a 12 és 5 volt a kimeneten, utána pár másodperc alatt leáll. Terheltem rendesen, egy sokwattos 470 ohmos ellenállást tettem a 12 voltos kivezetésére, egy 52 ohmos ellenállást az 5 v os kivezetésére. Melyik alkatrész szokott elromlani ilyen hibatüneteknél? Én a visszacsatolo ág, optocsatolo mellett lévö közepesen nagy elko kondikra gyanakszom, hogy kiszáradtak...... Szerintetek?
Köszönöm a válaszokat ![]()
Tegyél rá próbaként egy merevlemezt és nézd meg akkor indul-e. Az 52 Ω és a 470 Ω túl nagy érték terhelésnek.
Sziasztok,
Adott egy Chieftec CFT-620-A12S típusú tápegység ami egy elég furcsa jelenséget produkál. Alapból SB mérhető de furcsa cicergés halható volt a tápból és a szekunder oldali feszültségek is meg vannak (egészen pontosan a tápteszteren az összes led világított kivéve a PG). Szétszerelés után látható volt, hogy a SB szekunder oldalon lévő kondija felfújódott valamint a primer oldalon lévő egyik kis elkó is felfújódott valamint a mellette lévő zéner és alatt a panel elszíneződött. A csatolt képen jelölt kondikat cseréltem és ellenőriztem a zénert. A zéner rendben van nincs zárlatban és csak egyik irányba nyit ki. Viszont az alkatrészek cseréje után a helyzet ugyan az halk cicergés megmaradt és a tápteszteren pulzálnak a kimeneti feszültségekhez tartozó ledek és ebben az ütemben halk kattogást is hallani. Közben sikerült megnézni a primer pufferen a feszt ami hálózatra csatlakoztatás után hirtelen felugrik 280V köré és lassan emelkedik egészen ~320V köré de itt nem megy tovább. Ha jól gondolom akkor a primer pufferen mért feszültség nem oké mivel az aktív PFC miatt 400V körül kellene lenni, valamint a szekunder oldali feszek is az aktív PFC implzusai miatt generálódnak. Van valami ötletetek merrefelé érdemes keresgetni a hiba okát?
Sziasztok!
Évekig ment egy AT táp felemelt 18V-al, de egyszer csak hálózati zárlat lett. Diódahíd zárlat, tranzisztorok zárlat volt mérhető. Csere után rendben van a hálózati rész, megvan a 300V, de a tl494-en nincs 5V. Mi lehet még a baj? Kösz
Kellene egy kép. Van benne lemezelt vasmagos trafócska a primer pufferkondik közös pontja és valamelyik hálózati bemenet között?
Sziasztok!
Van egy PC tápom és igazából működik, csak annyi érdekelne hogy vajon egy egyszerű megoldással (meg kondik cseréjével persze) lehetne e a kimeneti feszültségén növelni. Ha nem jó a topik, akkor kérlek igazítsatok útba ![]() Egy SG6105DZ IC van a tápban, gondolom ez képezi a referenciafeszültséget. Arra gondoltam hogy ha ennek a kimeneti 12V-járól feszültségosztóval levennék, hogy ne 12V menjen tovább, csak mondjuk 10, akkor vajon nőne, vagy csökkenne a táp által előállított kimeneti feszültség. Köszönöm előre is a válaszokat!
Nem tőlem származik, én csak összeollóztam, mert engem is érdekel. A "kistestvérével" a 2003-as ic-vel hasonló dolgokat kell csinálni, ott megcsináltam. 18V-ig lehetett felemelni a feszt.
Íme:
Szia!
Először a primer "éled fel" majd mikor a szekunderen is lesz feszültség akkor kezd el a 494 szabályozni. Nálam hasonló esetben a primer tranzistoroknál levő kis értékű ellenállás szakadt meg. Esetedben ezek 2.2R értékűek (már ha jól látom), mérj rájuk nem-e szakadtak. Idézet: „megvan a 300V, de a tl494-en nincs 5V.” A TL494 14. lábán van 5V referencia feszültség. Az IC12. lába a táp, azon mérj feszültséget a GND-hez képest, és csak azután a 14. lábon.
Köszönöm, valóban az egyik 2,2 ohmos volt szakadt.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy HP 6005-ös gép javításához. A hibajelenség a következő: a gép nem indul, 9 sípolás, szünet, 9 síp stb... Kiszereltem a tápegységet és akkor láttam, hogy nem az általam megszokott 20 pines alaplapi csatlakozó van rajta. Tehát hiába van működő tápom nem tudom kicserélni vele. Marad a javítás. A zöld vezeték testre kötésével beindul a táp a 4 pines csatlakozón (mellékelt kép) 2x12,1V-ot mértem ami jó, a 6 pinesen 2x12,1V jó, vékony kék vezetéken -12,1V jó, vékony lila vezetéken 11,34V NEM JÓ!, az egysoros csatlakozón a fekete és zöld (ezek jelenleg összekötve) van egy szürke vezeték 3,3V szerintem jó és egy fehér és egy fehér piros csíkkal, amiken sem a testhez, sem egymáshoz nem mérek feszültséget. A táp panelján a fehér vezeték mellet "TAC", a piroscsíkos fehér mellett "FAN_CMD" felirat van . Mivel nem tudom mi a fene ez a két vezeték, egyenlőre nem is foglalkoztam velük. A lila vezeték mellé 12V van írva, ezért inkább azzal foglalkoztam. Kivettem egy 470 és egy 1000mikrós kondit, de jóknak tünnek. A 12V-ot előállító Zeener zener már eleve csak 11,34V-ot kap. Na most jönne jól a segítség! Kapcsolási rajz, vagy jó tanács formájában. A tápegység tipusa PC8022-020G 320W A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
Moderátor által szerkesztve
A kivett 470uf és 1000uf kondiknak mekkora a feszültség tűrésük ?
Honnan tudjuk, hogy a lila vezetéken hibás a feszültség ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |