Fórum témák
» Több friss téma |
Eléggé felelőtlen alak lehetek.
31 éve elkészült lakást felújítottuk, kifesttettük és semmihez nem nyúltam az elektromos rendszerében. Pedig 4 éve még napelemeket is raktam fel.
Az elmúlt 30 év alatt szinte biztosan kerültek új fogyasztók a lakásba, ezzel megnövekedett a lakás energiaigénye. A kismegszakítók számának növelése segíti az egyenletesebb elosztást, a kötések száma így csökken, ami megkönnyíti a hibakeresést is .
Ha festés előtt vagy egy ilyen méretű lakásba legalább 8-10 áramkört javaslok.
Helló!
Vonatkozik arra valamilyen szabály, hogy falon kívüli konnektorig vezető kábelcsatornába milyen típusú kábelt fektetünk?
Kábelt, vagy kábelszerű vezetéket. 1 fázis 16A-ig NYM-J 3x2,5mm2-et ajánlott.
Köszi.
Ebből a sodrott típusbúl a 1,5mm2 keresztmetszetű már nem felelne meg? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
Még egy kérdés: 6 darab 1,5mm2-2,5mm2 keresztmetszetű vezetéket mivel szokás manapság összekötni süllyesztett kötődobozban?
1,5mm2 kevés lesz. Terhelhetőség és feszültség esés(ha hosszú a kábel) szempontjából. Sokféle szabványos kötőelem létezik, pl. Wago. Csak tömör erű vezetékre való. Ha sodrottat használsz, érvéghüvellyel kell használni.
Köszi. Igen, az érvéghüvely az logikus.
Ahol vettem a Wago-t, azt mondták hogy tilos használni érvéghüvellyel, mert kör alakúan van rákrimpelve, az pedig asszimetrikusan szorít, végső esetben ki is gyulladhat, bla-bla... na most nekem eleve nincsen fogóm hozzá, laposan nyomom rá a kábelre, hogy leszorításnál ne szakadjanak a szálak. Ilyen esetben mégsem volna probléma?
Üdv!
Érvéghez, vegyeshez: csatos Wago.
Ilyet kaptam. Ha jól sejtem akkor ez csatos?
Valamint a félreértések elkerülése végett, ugye sodrott, érvéghüvelyezetlen érvégre gondoltál? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
Amit vettél, abba mindenféle vezeték csatlakoztatható. Itt egy doksi, amiben a különböző fajta wago csatlakozók alkalmazásáról (alkalmazhatóságáról) szól:
Bővebben: Link
Ez jó dok, kösz!
Egyszerű szigetelt vezeték is lehet, ha a követelményeket kielégíti a csatorna, mely követelmények a következőek:
1. IP4X 2. A fedő vagy szerszámmal, vagy fedőeltávolítási szándékkal távolítható el. A régebbi kiadásban ez úgy volt megfogalmazva, hogy "különösen erős kézi erővel", most tehát enyhítettek rajta, bár az kétségtelen, hogy ha gyerek vagy agyérelmeszesedéses, stb van a lakásban, akkor az egyszerű csatorna és az egyszerű szigetelt vezeték kissé kérdőjelessé válik. Az úgy nem fedi elég jól a valóságot, hogy csak köpenyes vezeték használható.
E helyett ( 222 ), már a 221-es újabb típust érdemes inkább használni. Több előnye van a régebbi 222-eshez képest.
Bővebben: Link
ötfelezős: köszi!
gyuszo: igen, ez már ránézésre is látszik. Schneider Fi relé leírását tanulmányozom: "Csatlakozás max. 35 mm2-es vezetékkel alul és felül, valamint alul villás gyűjtősínnel is!" Ha jól értem alul kapcsolhatom össze fázissínnel a többi kismegszakítóval azon okból, mert ott található a kimenet? Jelenleg a fázissín minden biztosítéknak a tetején van. "Csatlakozás villás gyűjtősínek számára a kismegszakítón és az áramvédőkapcsolókon alul, és fésűs gyűjtősínek valamint vezetékek számára alul és felül lehetséges." Valamint mi a különbség a fésűs és villás gyűjtősín között? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
Idézet: „Ha jól értem alul kapcsolhatom össze fázissínnel a többi kismegszakítóval?” Igen. Viszont nem jelenti azt, hogy t9rvényszerűen az alsó a kimenet, egyszerűen csak az alsó része van kiképezve úgy, hogy sínt lehessen belekötni. Ha megnézed a google találatokat rájössz magadtól is. fésűs sín Legalább is csak gondolom, hogy ez a különbség, mert nálunk egységesen "prepoj sín" fele magyar fele tót... a neve, amit összekötő sínt jelent.
Ezt annak tudatában írtam, hogy előbb azt néztem meg, hogy az alsó a kimenet.
A jelenlegi biztosítékok ilyennel (föntről a második) vannak összekötve, viszont a fí relével ez inkompatibilis. Ilyenkor mi a teendő? Ez szándékos változtatás, hogy lecseréljem az összes biztosítékot olyanra, ami másfajta sínt használ, vagy más csatlakozású fí relé kéne? Netán kompatibilis a biztosítékokkal az a típusú sín ami a fíreléhez való? A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017
Akármilyen sínt akarsz használni, feltétele, hogy a sín által használt csatlakozási pontok két irányból is egy síkba essenek. Olyan nincs hogy inkompatibilis, vagy a villás sínnek nem alakítottak ki helyet (esetedben van hely), vagy ezek a különböző eszközökön nem egy síkba esnek. A nagyobb márkák nagyobb eséllyel keverhetők egy sínen...
A bal oldalra tett 2P Fi bal oldali fázisát a Fi nulla kivezetéséhez eső villa tőből levágásával oldom meg... (szigetelést levéve - csonk sem marad) Korábbi kérdésedre is: A fésűs sín mindenhez használható (a vezeték helyére csatlakozik). A villás csak azokhoz az eszközökhöz használható, amin ahhoz a csatlakozási helyet kialakították. Maguk a villák (méretük-távolságuk) egységesek, a sínek közül olyat kell választanod, ami elfér a dobozban (90°-os vagy lapos, a képen az utolsó 3 fázisú) és útban sincs semminek. A linkelt képen az eső sín csak olyan eszközökhöz használható, amelyeken a csavar feje melletti műanyag kitörhető, ez a sín gyakorlatilag az eszközökön belülre kerül, a dobozban helyet nem foglal.
Köszi!
Hopsz, tényleg van hely alul, eddig rossz síkban néztem! Köszi!
Na, most hogy a gyakorlati kivitelezésre került sor... a franc esne bele.. Moeller vs Schneider..
Erre van valamilyen megoldás, hogy sínnel használhassam?
Igen... Pl ahol méret különbség van, ott áthidalod....
Pedig milyen szép is volt elképzelni, hogy a relétől a biztosítékokig csak fázissínnel van összekötve...
Akkor marad, hogy egy márkát választasz....
Nem tudom hogy lett-e volna Eaton-uk ahol vettem, sajnos meg sem kérdezték hogy melyik márkából kérek, ezek a biztosítékok sem maiak, elvégre Moeller-ek.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2017
Miért nem egy gyártó termékeit vetted? (Mondjuk fura, hogy erre nincs szabvány...)
Megmondom őszintén, fogalmam sem volt hogy ezek milyen biztik, csak most szembesültem vele ahogy leszereltem őket.
Egy márka, ugyanazon termékcsaládja. Ha nem jöhet szóba, akkor marad a 10-es Mkh-val való átkötés.
Ez van, amikor korban és márkában is keverednek a dolgok.
Csak amik kéz alatt vannak, nem túl régi: GE, Legrand, Eti, AEG, Eaton és Mentavill kismegszakítókon ugyanott vannak a bekötési pontok, azaz sínnel összeköthetők egymással, ebből kiindulva a hozzájuk tartozó Fi relével is (Legrand és GE kipróbálva). A képen lévő Fi relével az előbbiek már nem köthetők össze sínnel, mivel azon magasabban vannak a bekötési pontok.
Köszi a válaszokat.
A biztosítékszekrényen belül a lehetőségek szerint a lehető legnagyobb keresztmetszetű mkh volna használandó a belső dolgok összekötésére? pl. a csengőtrafó fázis és nullája, illetve az imént említett a sín helyett. Érdekes dolgot tapasztaltam az újdonsült É.V.relével. Lekapcsoltam a biztosíték főmegszakítóját, az É.V.relét és a kismegszakítókat felkapcsolva hagytam, odébb wago-val szereltem egy 3 eres sodrott kábelt. Miután a kötődobozba kötöttem és a szabadon levő végét elkezdtem vagdosni, majd rövidzárat, vagy kezem által a fázis és védővezetőt összezártam, egy kattanás kíséretében levágódott az ÉV relé. Nem ismerem még a pontos működését, van-e benne kondenzátor a működéshez, hogy 230V hiányában is levágódik, a körülményeket csak találgatom. Az LCD TV a koaxhálózat felől a hálózatra esetlegesen potenciálkülönbséget gyakorol, vagy nem tudom. A tápegységek kondenzátorainak kisületlénségét kétlem, elvégre felkapcsolt izzószálas körtékkel csaptam le a főmegszakítót. Netán kapacitív csatolásban a P.E vezetőhöz képest meghaladta a 30mA-t az áramerősség? Csak találgatok, nem mértem utána, gondolom 0V lett volna a multiméteres mérés eredménye. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |