Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   453 / 581
(#) messius válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 8, 2017 /

Igazatok van, a bőr hordszíj (ami már nincs meg, elszakadt) is arra utal, hogy nem helyhez kötött keszülék. Először arra gondoltam hogy egy fix jelző berendezés pl. gyárban, vasútállomáson stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2017
(#) messius válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2017 /

Eszembe sincs kidobni! Tisztelem a régi készülékeket és akik megalkották!
(#) zolika60 válasza messius hozzászólására (») Szept 8, 2017 /

Volt ennek fémdobozos katonai változata is, ahhoz még volt szerencsém a seregben a nyolcvanas években.
(#) messius hozzászólása Szept 8, 2017 /

Kurblis "vezeték-teszter" kipróbálva. Működik, szépen csilingel. Szerencsére jó állapotban van. A megmaradt festéket lecsiszolom mert nagyon pattog le a fáról, majd kap egy kis lenolajat, meg egy kis alkatrész tisztogatás és kész. Már csak időt kell szorítanom a renoválásra.
(#) Janó bácsi hozzászólása Szept 10, 2017 / 5

Üdv mindenkinek, folytatom a Standardot.
Ha az ember egy ilyen nagy átépítésbe, újjáépítésbe kezd, nem árt néhány dologra különösen ügyelni. Először is össze kell gyűjteni a majdan beépítendő anyagokat, alkatrészeket, és mindent fel kell próbálni mechanikusan a panelre, hogy minden elférjen ne akadjanak össze, stb. Különösen figyelni kell arra, hogy lehetőleg a gyári helyére kerüljön minden, elsősorban a szigetelések, árnyékolások, meg a gerjedés veszély miatt. Igen macerás dolog a már behuzalozott panelon utólag fúrni, faragni, változtatni. A másik szempont, hogy beépítés előtt mindent ki és be kell próbálni, csak biztosan működő alkatrészt szabad berakni, ne hogy utólag emiatt, még javítani is kelljen a masinát.
Akkor kezdjük az alkatrészekkel. Ez egy klasszikus 2+1-es visszacsatolt audion rádió, a szokásos kezelőszervekkel. Az első a visszacsatoló kondi. Ez egy 2-300 pf es bakelit szigetelésű forgókondi szokott lenni, ebbe is ilyen volt, de némi furcsasággal. Ugyanis rá van építve a hálózati kapcsoló. Olyan mint egy kapcsolós pot méter, csak nem ellenállással, hanem kondenzátorral. Nem láttam még más készülékben ilyet. Fura egy szerkezet, na. Persze tiszta rozsda volt, szét kellet fúrni, kitisztítani beolajozni, stb. A lefúrt szegecsek helyett csavarokkal lett összerakva, most szépen működik. A tengelyét is meg kellett toldani, mert valaki levágott belőle, csak azt nem tudom miért?
Apropó tengely toldás. Ez egy gyakori művelet a felújításoknál, még is keveset beszélünk róla. Sokféle megoldás van, a gyári csavaros toldóktól, a bevágott, szegecselt, forrasztott, stb változatokig. Én az alábbi egyszerű megoldást használom évek óta. A tengelyeket kicsit hosszabbra veszem a kelleténél, és mindkét részt kb 6-8 mm hosszban félig bevágom, bereszelem. Ezt nem árt pontosra csinálni, hogy ne akadjon el, vagy ne lötyögjön. Ezután vastagon bekenem műgyantával, vagy pillanat ragasztóval, és egy kb 3 centi hosszú 6 mm belső átmérőjű csövet húzok rá. A megoldás előnye, hogy szép egyenes meg vékony marad, át lehet húzni rajta a rögzítő csavart, és nem akad el az előlapban, mint a csavaros változatok. 6 mm-es csőhöz viszonylag könnyű hozzá jutni, valaha méterben árulták minden háztartási boltban, "Vitrázs rúd" volt a neve, kisebb függönyök, falvédők felerősítésére használták. Mikor kiment a divatból én szépen begyűjtöttem a kidobáltakat, úgy hogy akad még a műhelybe a toldásokhoz. De lehet szerezni autó bontóban is, fékcső, benzincső, hidraulika cső formájában, vagy jó a régi tranzisztoros rádiók antenna csöveinek középső része is. A képeken a még festetlen szétdobott rádió, a kapcsolós kondi, meg a tengelytoldó megoldások vannak.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2017
(#) BarnaPili hozzászólása Szept 10, 2017 / 1

Sziasztok!
Tegnap otthon voltam ,és csináltam pár fotót a "kincseimről".
Az egyik egy Duna TV,teljesen eredeti állapotban,a kávája is sérülésmentes,van egy kis függ lin problémája.A másik egy 1983 körüli(ha jól emlékszem) amerikai Sony TV .60Hz-es NTSC-s,110V-os,szintén működőképes.Van benne egy óra is,de mivel 60-ig számol mielőtt ugrik a másodperc,így kicsit lassabban telik az idő neki.
István
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 10, 2017 / 5

Most hogy kész a visszacsatolás, jöhet a másik két kezelő szerv. Mindkettő nagyon rozsdás. A hangolással kezdtem. Szerencsére a meghajtás meg volt, csak a forgó kondi hiányzik. Ezt sikerült a börzén szerezni, nem volt olcsó, de hát az 500 pf-es hangoló bakelit forgó sokkal ritkább mint a visszacsatoló. Ez gyárilag dörzs meghajtás, csak a mutatót viszi skálahúr. Lecsiszoltam, vissza hajtogattam, olajoztam, zsíroztam, és a helyére szereltem. Szépen jár. A másik a hull.váltó. Ezt meg sem kíséreltem megjavítani, volt a holmijaim között új, ami alatt azt értem, hogy ez is van vagy 70 éves, de még nem volt használva, beforrasztva. A tengelyét itt is toldani kellett. Ez is be lett szerelve.
Holnap jön a kondik gyártása.
(#) hobbyjani válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Sajnos a Sony tévé egyáltalán nem múzeális ,esetleg retró,én rengetg ilyen tévét dobtam a kukába meg adam ajándékba (amelyik még működöt),a Duna az igen,az nagyon szép,nekem is van egy ilyenem,sajnos nem működik,rossz a sorkimenő trafója.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Igaza van Janó bácsi !
Kivettem a standard hálózati trafóját. A tekercselő huzalokról szinte pereg le a szigetelés.
Ezt valóban tekerni kell.

Másik kérdés: Kb. mekkora feszültség eséssel kell számolni a dióda csövön?
Csak hogy mit mondjak a tekercselőnek. A fűtéseket tudom hogy hány voltosak. De úgy kell számolnom hogy a többi csőnek max 200 voltos az anódjuk a katalógus szerint.
(#) Gobe54 válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Van még pár db. elektroncsöves TV-be való sorkimenő primer tekercsem. Persze nem emlékszem mely típusokhoz jók, de ha Te felismered szívesen adok.
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

A Standard trafó méretezéséhez: Pr. 230V sec: 2X250V fűtés: 6.3V , 4V.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1

Ha megadod a vasmag keresztmetszetét (nyelv szélesség X magasság) akkor kiszámolom és leírom a menetszámokat, drótvastagságokat, vagyis a tekercseléshez szükséges összes adatot.

Ekkorát ejt a dióda? Ha nem számolok fesz. ejtést akkor a puffer kondik így több mint 350 voltra töltődnek. Szinte az összes csőre az van írva hogy max 200 volt. Egyedül a diódán láttam azt hogy 2X300 volt. Amúgy a fűtések 4 voltosak. Sőt még az eredeti skála izzó is eredeti és jó!

Írd már le milyen csövek vannak benne?
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 2

Folytatom a Standardot. Ma az elkó, meg a hál trafó volt soron. Az eredeti elkó már nincs meg, sőt a később berakottak is már rosszak. Egy régi fém kondenzátort bontottam szét, ebbe raktam az új elkókat. Eredetileg 8+4+4 µF volt benne, most 2X20 került bele. Így biztosan nem fog morogni, pláne, hogy még a hangszóró gerjesztés lesz a fojtó trafó. Egy plexivel zártam le a dobozt, a sok kátrány helyett, amibe menetet vágtam a rögzítéshez. Fel is került a panelra, az eredeti helyére.
A hál trafót már valaki kiszedte, szerencsére volt egy hasonló nagyságú félig készen, azt is befejeztem, és beraktam a helyére.

Mondom:
Dióda: PV495
Trióda: AR4101
Tertóda: AS4125 ; AS495 ;
Végpentóda: APP4120
De pl az első tertóda helyett már pentóda van :HP4101
Gondolom javítgatták a rádiót mindennel ami a kéz közelébe került. Mondjuk a tertóda helyett pentódával nem tudtak túl nagy gondot csinálni.

Ezer bocsánat, azt hittem későbbi kiadás. A sec. így 190-200 V lehet. Azzal ne törődj, hogy az elkó csúcsra tölt, ez vissza esik ha rá kerül a terhelés. Kb 10-20V. esik az egyencsövön, ugyanennyi a gerjesztő tekercsen, vagy fojtó trafón A kimenő trafón is esik kb 20 volt. Egyébként majd ha már szól, a feszültségeket be lehet állítani soros ellenállással, ha túl magas lenne.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1

Folyt: Volt a készülék alján egy központi földelő vezeték, ehhez volt kötve minden testelendő alkatrész. Annyira korrodált volt, hogy nem lehetett forrasztani hozzá semmit. Ebből is csináltam újat. Hiányzott az első cső sapkája is, ezt találtam a holmijaim között csak le kellett festeni. Nem Standard, hanem Telefunken de,azért korhű. Most ha már berakom a csöveket látszik a majdani végső kép, de még sok mindent kell csinálni, például tekercseket.

Nagyon köszönöm. Így már mindjárt barátibbak a feszkók.
Amúgy Standard Szuper 33.
Lehet hogy már kérdeztem de azért megkérdem megint mert most nem tudok visszaolvasni.
Az a pirossal bekarikázott jelölés az mi lehet?

BIG kolléga már megfejtette
Bővebben: Link

Már látom. Hogy mekkora vak vagyok. Pedig még olvastam is.
Nos. Lehet hogy ezt már valamikor kivetté belőle, mert nincsen beletekerve semmi. Viszont ötlet. Elvileg ebben van kapcsolható fadding kontroll. Majd megnézem hogy hova mennek a vezetékek a foglalatról. De először trafó. Katasztrófeja hogy hogyan néz ki. Ha hazaérek lemérem a trafó vas keresztmetszetét. Ha nem kell túl sokat sok sok 100 menetet feltekerni akkor akár még kézzel is nekilátok.
(#) E197 válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Kedves tdi75!
Vigyázz a tetróda kifejezéssel, mert kétféle is létezett belőlük. Az egyiknél a katódhoz közelebbi a vezérlőrács, a segédrács ritka tekercselésű, olyan, mint a tiédben is van, ezt árnyékolt rácsú csőnek hívják.(A mai pentóda ősének is nevezhetjük) A másiknál az anódhoz közelebbit használták vezérlőrácsnak, a katódhoz közelebbi tértöltőrács meg sűrű tekercselésű, ez volt a tértöltésrácsú cső. Előnye a kis anódfeszültség (2-12V) így a hordozható készülékekben előszeretettel használták
(Forrás: Kádár Géza: Bevezetés a rádiótechnikába)
(#) BarnaPili válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Igazad van a Sony-val kapcsolatban,de nekem nagy kedvencem. Van ezen kívül pár Kékes,egy Benczúr,meg most sikerült egy VT Velencét is venni.
(#) tdi75 válasza E197 hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Köszönöm. Az ember mindig tanul valamit. De valószínű hogy itt nem tértöltésrácsú van.
Akit már a félvezetők világában tanítottak, annak csak a magán szorgalombeli fejlődés marad.
Minden építő jellegű tippet és tájékoztatást szívesen olvasok. Annak idején amikor a suliba jártam szinte vadásztam a könyvtárban azokat a régi műszaki rádiós könyveket, amik még csövekkel foglalkoztak.

Janó bácsi! Lemértem a vasam keresztmetszetét.
56X26 mm ja és a csévetestnek még nincs oldala
Csak a nagyon régi tápokban láttam ezt a megoldást.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

De mondom ha kiderül hogy nem kell többször nagyon sok 100 menetet feltekerni akár még én is nekiállok. De hogy honnan szerzek papírt a sorok közé azt nem tudom.

Az én számításaim szerint 3.5menet/V 230V=805 menet 0.21mm átm. Sec: 2X700 menet 0.15mm átm
csőfűtés: 16 menet 1.2 mm átm. Egyencső: 16 menet 0.6mm átm. Ezek a huzalvastagságok minimum méretek, ennél csak vastagabbat tegyél rá, ha elfér. Új tekercstestes sem ártana csinálni prespánból oldalfallal. A sorok közötti szigeteléshez egyszerű zsírpapirt használj, kapható a papírboltokban.
(#) mandlitibor hozzászólása Szept 11, 2017 /

Üdv Mindenkinek!

A minap szereztem R4430 as működőképes rádiót.
Mivel nálam nem lenne az őt méltó helyen, így megkérdezem hogy valamelyikőtöket nem érdekelné-e a rádió? Működik, rádióadást is fogott, vannak fotók is.

Ha valakit érdekelne szóljon.

Tibor
(#) Qju válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 11, 2017 /

Szerintem a barna sütőpapír autentikusabb külsőt ad.
Tekecsben vagy lapraszerelten (tepsi méret) lehet kapni.
Esetleg venni sem kell csak a család hölgytagjaitól elkunyizni...
(#) tdi75 válasza Qju hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1

Mondasz valamit. Csak egy gond van. Szinte csak én használok sütőpapírt. Anyukám jól főz csak sütni nem tud. Így az az én dolgom. De nem baj saját magamtól legalább nem kell kunyerálni.
Következő: »»   453 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem