Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3065 / 3994
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Bizonyára.. - és a minden adatot nélkülöző kérdés - persze egy kezdő topikban mindenre fel kell készülni.
(#) kenikl hozzászólása Okt 15, 2017 /

Sziasztok,

Ebből az erősítőből 2-t építettem meg (sztereóba)
Bővebben: Link

Az lenne a kérdésem, hogy milyen sztereó potmétert kellene vennem hozzá hangerő szabályzónak?
Gondolom logaritmikus kellene, (bár jobban szeretem a lineárist), viszont nem tudom milyen értékűt vegyek.
PC hangkártyáról fogom majd hajtani.

Köszönöm a segítséget.
(#) Pafi válasza ferci hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Fejegységek kimeneti csúcs feszültsége nem szokott nagyobb lenni mint a tápfesz (14V). Ha folyamatosan négyszögjelbe lenne vezérelve, akkor sem jöhetne ki több 4 ohmon mint 50 W, de ha sorbakötjük a hangszóróval a kérdéses ellenállást, akkor ennek legfeljebb negyede juthat az ellenállásra. Így elvileg lehetne 10...12 W, ha valaki nem zenét hallgatna rajta hanem négyszögjelet. De azért én feltételezem hogy nem süket a kérdező, nem fogja 20 dB-lel túlvezérelni a végfokot, hanem legfeljebb 6 dB-lel, így pedig 4-5 W-nál több nem várható. Ha nem így lenne, akkor eleve azzal jött volna a kérdező, hogy ki tudná újratekercselni a hangszóróit.
(#) Gafly válasza kenikl hozzászólására (») Okt 15, 2017 / 1

2x50K, LOG?
Hangerőhöz logaritmikus illik...
(#) pucuka válasza kenikl hozzászólására (») Okt 15, 2017 / 1

Idézet:
„(bár jobban szeretem a lineárist)”

Azért ez nem szeretet kérdése. Ha lineáris potit használsz hangerő szabályzáshoz, akkor annak az lesz az eredménye, hogy alig forgatod el a potmétert, és máris szinte teljes hangerőn szól az erősítőd.
(#) Tarbur hozzászólása Okt 15, 2017 /

Üdv mindenkinek!
Az óccó napelemes kerti lámpákat meg lehetne valahogy hekkelni hogy ne a napelemet használja fényérzékelőnek? Egy fotoellenállással pl? Mert tök jó fényt ad, elemmel meglepően sokáig bírja, de a napelem természetesen semmit sem tölt vissza, és a gyári akku is kb. hulladék már dobozból. Viszont kicsit átépíteném és a napelemnek nincs helye, de az alkonykapcsolója jól jönne. Külön fényérzékelője nincs, a napelemet használja erre is, feltételezem a feszültséget figyeli valami.
(#) Petyaa válasza Tarbur hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

(#) enree hozzászólása Okt 16, 2017 /

Sziasztok! Nullátmenetes SSR-el kapcsolhatok konyhai szagelszívót? Nem tudom, milyen motor van ezekben, kondit nem látok rajta, két sebességes.
(#) Gafly válasza enree hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 1

Ugyan induktív fogyasztót nem nullátmenetnél kapcsolunk, de ekkora teljesítménynél szerintem belefér.
Nálam is így megy, ha a szagelszívó kontra kandalló reteszelésre gondolsz...
Az más kérdés, hogy kéményseprő elfogadja-e a házi mókolást...
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Nem tudom, mire gondolsz a "nem nullátmenetnél" kapcsolt induktív fogyasztóra..
Talán az erősen vitatott, nagyteljesítményű toroidok bekapcsolására?
Egy folyamatosan menő motornál pl. hol kellene bekapcsolni, milyen gyújtáskésleltetéssel, ha nem a nullátmenet környékén, hogy a maximális teljesítmény ki is jusson a motorra?
Szerintem ez tévedés.
(#) Pafi válasza ferci hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Mivel egy SSR-nél csak a bekapcsolásnak a fázison belüli időpontja határozható meg, a kikapcsolás minden esetben áram nullátmenetben történik, így nyilván csak a bekapcsolásra gondolt, fölösleges volt aláhúzni.

Lehet hogy te csak nagy teljesítményű toroidok kapcsán hallottál ilyenről, de ez általánosan érvényes elv induktív fogyasztóknál, nem a formájuk vagy teljesítményük határozza ezt meg, hanem az integrálszámítás. De ahogy Gafly helyesen írta, kis teljesítménynél nem szokott belőle galiba történni (mivel a nagy soros ellenállás korlátozza a kialakuló telítési áramot).

Folyamatosan járó motornál értelmetlen bekapcsolásról beszélni. Bekapcsolni kikapcsolt eszközt lehet. A maximális teljesítmény motorra juttatásának pedig akkor van értelme, ha le akarod égetni a motort. Na erre tényleg jó a nullátmenetnél folyamatosan ki-be kapcsolgatott táplálás.

Idézet:
„Szerintem ez tévedés.”

Egyetértünk, amit leírtál, az tévedés.
(#) ferci válasza Pafi hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Ahogy gondolod..
Jópár, nullátmenetessel kapcsolt motorral volt még csak dolgom.
Szerinted akkor a legtöbb motor leégne, ha direktben a hálózatra lenne kötve, mivel az a max teljesítményű állapot.
Idézet:
„A maximális teljesítmény motorra juttatásának pedig akkor van értelme, ha le akarod égetni a motort”

Téma zár részemről.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2017

Idézet:
„Szerinted akkor a legtöbb motor leégne, ha direktben a hálózatra lenne kötve, mivel az a max teljesítményű állapot.”

Nem talált. Nem az a motorra legnagyobb teljesítményt juttató állapot. A legnagyobb az, amikor folyamatosan indulási és/vagy telítéses üzemben tartod, ahol a felvett teljesítmény nagyobb mint a névleges, a leadott viszont kisebb, és így a veszteség nyilván extrán nagy.

A baj az, hogy egyszerűen nem foglalkozol az elektrotechnika törvényeivel. A cél egy villamos gépnél nem a felvett teljesítmény növelése, hanem a leadotté, illetve a veszteségi teljesítmény csökkentése.
(#) ferci válasza Pafi hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Légyszi ne beszélj félre...
Nem "tartom sehol sem a motort", hanem a névleges feszültségen való üzemeltetésre gondoltam és a megengedett terheléssel. Gondolom, ez a "maximum", ami elvárható és jogosan.
Teljesen felesleges "karácsonyfát" csinálni a kiindulási kérdésből.
Mehet az a motor ( is ) nullátmenetessel nyugodtan és ennyi.
Uff......
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Szagelszívónál mondjuk szinte teljesen mindegy.
Azt azért jó tudni, hogy többféle szilárdtest relé van, többek között:
- Véletlenszerűen,
- Nullátmenetnél,
- Csúcsfeszültségnél bekapcsoló.
Mindegyiknek meg van a maga alkalmazási területe.

Idézet a gyártótól:
Idézet:
„The best method of turning on transformers and other
saturable, highly-inductive loads is by use of a peak voltage turn-on device.
Turn-on at peak voltage results in minimal surge, if indeed any surge is
present at all.”

Idézet:
„Teljesen felesleges "karácsonyfát" csinálni a kiindulási kérdésből.”

Valóban, nem kellett volna Gafly korrekt hozzászólását tévedésekkel felturbóznod.

Nem én beszélek félre. Maximális motorra jutó teljesítményt írtál ha nem is arra gondoltál. Vélelmezett jog és elvárás itt nem releváns.

Ezt tudtam eddig is.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Nem is szóltam egy rossz szót sem

Oké, semmi gond..
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 16, 2017 /

Sziasztok.

Van többfajta exit felíratos biztonsági lámpám.
Ezekbe 8w g5 neoncsövek mennek. Meg lehet oldani hogy ne neon legyen hanem led égők? Mennyire kell belenyúlni a belsejébe?
gama sonic dl-757
beghelli 626 at
előre is köszi a válaszokat
(#) Gafly válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Próbálj bele valami hasonlót.
Vagy megkeresed az kapcsolt akku feszültséget, és jöhetnek a LED-ek (talán LED szalag ).
Szétszedett állapotról fénykép sokat segítene...
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Mindjárt csinálok róla képet. Mind a két fajtáról. A típusát tudom hogy milyen neon csövek mennek bele. De jó lenne egy kicsit fejleszteni. De ha nagyobb a kiadás mint a várható haszon marad minden a régiben.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Neon helyett nem jó a fénycső!
(#) elektroncso válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 16, 2017 / 1

Először tisztázzuk a fogalmakat, olyan, hogy LED égő nincs. Ha egy LED ég akkor az már régen rossz. Másodszor ezekben nem neoncsövek vannak, hanem fénycsövek (a neon gáz kisüléskor pirosas-narancssárga fényt bocsát ki).
A LED szalagot felejts el, túl alacsony az akkufesz. Amiket eddig én láttam (2-3 típus) abba mindbe 3,7-6V akku volt típustól függően, hacsak nem használsz DC-DC konvertert akkor a 12V-os LED szalag nem lesz jó. Különálló teljesítmény LED-ekkel viszont célba érhetsz, de elég jól bele kell nyúlni a lámpába. A régi inverter komplett kiesik, az új LED-ekhez pedig valamilyen meghajtós is fog kelleni. Hogy megéri-e azt neked kell eldönteni.
(#) antikzsolt válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Akkor sajna marad a régi felállás. Veszek hozzá fénycsövet.
Bocsánat a rossz kifejezésért. Mikor megírtam és elküldtem hogy rossz szavakat használtam.
(#) elektroncso válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Semmi gond!
Esetleg nézd meg, hogy lehet-e kapni 6V-os LED szalagot vagy LED modulokat, azzal könnyebben érnél el eredményt és akkor nem kéne áramgenerátorral küszködnöd, csak kikötni a fénycsőinvertert (úgy látom, hogy külön modul HELYESBÍTÉS most látom, hogy két fajta lámpád van félrenéztem, azt hittem, hogy az egyik a vezérlés panel a másik panel meg az inverter) és bekötni helyette a LED modult.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2017
(#) enree hozzászólása Okt 17, 2017 /

Szép napot! Váltó áramot kapcsoló relé záró érintkezőivel párhuzamosan mit szokás kötni? Láttam már több nyákon, úgy néz ki mint egy kerámia kondi. Gondolom megfogja szikrát, vagy ilyesmi...?
(#) ferci válasza enree hozzászólására (») Okt 17, 2017 / 1

Szia!
Lehet az egy fém-oxid varisztor.
(#) enree válasza ferci hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

Köszi, valami értéket tudnál mondani?
(#) ferci válasza enree hozzászólására (») Okt 17, 2017 /

varisztorok
Itt körülnézel és választani is tudsz az aktuális áramkörödhöz.
Következő: »»   3065 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem