Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Elnézést kérek.
Szó sincs +18dB-ről, ugyanakkora teljesítmény esetén csak +6dB lesz a hangnyomás növekedése, elvileg.
Mi az az ekvivalens 64W? Üdv!
Ha elolvasod az előzményeket, az volt a kérdés, hogy a 4 hangszórót külön 4 db kisebb erősítővel, vagy 1 naggyal érdemes-e hajtani. Ezért vezettem le, hogy 4, külön erősített 100dB/1W/1m érzékenységű 16W névleges terhelhetőségű hangszóró 112dB, mivel a 16W az +12dB átváltva. Ezek fázisban összegezve 124dB-t adnak le. Ehelyett ebből a 4 hangszóróból egy soros-párhuzamos tömböt létrehozva kapunk egy 64W tehelhetőségűt, ami egy nagyobb teljesítmény, +18dB-t jelent átváltva, ezért is írtam rögtön a wattszám után zárójelben, és érzékenységben nyerünk +6dB-t, amit a 106dB/W/1m-es értékkel jellemeztem, tehát ugyancsak 124dB a végeredmény. Ugyanarról beszélünk, csak nem jól értelmezted, amit írtam.
Ha van rá lehetőséged, newDesigner 20:38-as kérdésére válszolhatnál, mert azt pedig én nem tudom értelmezni, erre az oldalra utal benne.
Ez még mindig zavaros, nem lesz ebből 124dB, de még 112dB sem.
Jó lesz ez annak a 106dB-nek, meg mérni kellene, az a biztos. Üdv!
Szerintem Ockham borotvája.
Ha jól értettem, te abból indultál ki, hogy milyen érzékenységű és terhelhetőségű hangszóró helyettesítené a négy adott képességű hangszórót. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2017
Végülis igen, a soros-párhuzamosan kötött 4 "kis" hangszórót jellemeztem egy "nagy" összesített érzékenységgel és terhelhetőséggel 1 "kis" hangszóróhoz viszonyítva.
Cinema: ez ellen nehéz normálisan érvelni, hogy "zavaros", meg "jó lesz az". Niylván a mérés a biztos, ha ki tudjuk zárni a környezet befolyásoló hatását. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2017
Alapvetőleg ebből indultunk ki. Mivel csak következtetni lehet arra, hogy a párhuzamos bekötést választotta az aki mért, így neki 2x3 dB nyereséget hozott az első kísérlet fele terhelő impedanciával.
A 2-2 soros bekötés párhuzamosítva +6 dB lenne, ez nyilvánvaló, de nem felezett impedanciával. Viszont ha mindegyiket külön "erősítjük", akkor a +3 hangszóró +9 dB-t jelent, mert nincs a soros bekötés miatt veszteség. Ez a matek. De itt van a Klingeri arány is, ami máshogy közelíti meg az akusztikai teljesítménynövekedést töbször duplázás esetén. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2017
A hozzaszolas nagy reszeben van igazsag vagy rész-igazsag. En is beleestem egy ehhez hasonlo dilemmaba. Megprobalok most csucsminosegu alkatreszekbol epitkezni. Dale RN55 es RN60 széria illetve welwyn w20 sorozat. A valodi jelentoseget sajnos en sem fogom megtudni. Azonos kapcsolast kellene megepiteni egy alap ellenallas keszlettel es egy premium ellenallas keszlettel aztan fulelni.
Ja ez alapján már más.
Tulajdonképpen mit akartatok ezzel? Azért lett zavaros a számomra, hogy most ebből mi lesz? Leszűrtem, okoskodás lett. Üdv!
Keszul lassan az F5. Kotegelok halmaza fogja rogzitni a kondikat.
Nem látok semmilyen pozitív változást a korábbi állapothoz képest.
Pedig a feladat világos: a kondi és a diódahíd közti távolságot le kellene csökkenteni. Tehát vagy a diódahidat kellene hátrébb vinni -ez tűnik az okosabb alternatívának- vagy a kondikat kellene előrébb hozni.
Pedig a két kép között van változás!
Valóban van, de nem az aminek lennie kellene.
Sziasztok!
Javítok egy Onkyo TX SV 373-as típusú házimozit. Az elmondás szerint túlmelegedett. Találtam benn egy darab zárlatos végtranzisztort. A többi sípolva jónak mutatkozik. Kérdezném, hogy ennek ellenére forrasszam ki a végtranzisztorokat és dióda vizsgálóval mérjem meg?
Szia! A zárlatos tranzisztort távolítsd el, a B-E lábak helyét kösd össze 100 Ω ellenállással. Izzón keresztül helyezd áram alá a készüléket és mérd a csatornák kimeneti egyenfeszültségét!
Szia! Köszönöm a választ. Mint írtam az egyik 2SC5197 totál zárlat. A párja 2SA1940 viszont BE-BC irányban jó, de EC-ra zárlatot mutat. Végül kiforrasztottam a többi végtranzisztort is. Átmérve jók. A hibásak meghajtója is jónak mutatkozik.
A 100Ohm-on gondolom 0,5-0,7V-ot vársz.
Ha a 100 Ω-on több mint 0,5-0,6 V esik, akkor kár beültetni még a tranzisztort, mert rányit a párjára ás újra tönkremegy. Ilyenkor a mérés a meghajtó irányába folytatódik.
A nem zárlatos tranzisztorok kibontását nem értem. Ha esetleg szakadtak, azt mutatja a kimeneti egyenfeszültség.
Sziasztok!
A osztályú tranzisztoros erősítőt szeretnék utánépíteni. Bevált, ismert kapcsolást keresek. Segítséget előre is köszönöm!
Szia! A JLH és a Hiraga szavakat üsd be a Fórum keresőjébe! Mindkettő egyszerű, jól dokumentált és sikeresek az utánépítések.
Remelem heteken belul meg birok szolaltani egy Firstwatt F5-ot. Ha sikerul, beszamolok. Csak ido ido es ido kellene...
Szia.
Sajnos eléggé lassan haladok. Azt szeretném kérdezni, hogy a csatolt képen látható vastag piros-barna-fekete vezetéken kapja meg a 37V AC-t a trafóról. Tegyek-e 10-10 Ohm-ot az AC ágba élesztésnél? A bekarikázott tranzisztorok mentek tönkre. Érdekes, hogy pont ezek voltak cserélve egy szervizes javítás során. Elképzelhető a nyugalmi áram beállításának a hiánya? A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2017
Semmilyen áramkorlátozó eszköz nem felesleges az élesztés során. Az ellenállásoktól függetlenül izzót is beiktatnék a készülék elé.
Egy esetleges magas nyugalmi áram nem veszélyezteti az erősítő működését, ha van rendes hűtése a végtranzisztoroknak. Az ismétlődés miatt a csatornára kötött hangsugárzót is ellenőrizném.
Idézet: „ha van rendes hűtése a végtranzisztoroknak.” Akkor lassan összeáll a kép, mert mint mondtam a gyári hűtés kevés lehetett. A hangsugárzónak utána kérdezek. Beiktatok egy 60W-os izzót a pimer körbe, illetve a soros 10 Ohm-okat. B-E közé pedig a 100-100Ohm kerül aztán jelentkezem.
Sziasztok. Olyan kérdésem volna hogy van itthon egy Castone CPA-100H 1000W -os erősítő, de ez 100V-os modell,viszont 10ohm kimenő ellenállásra dolgozik elvileg,akkor ha minden igaz ráakaszthatok két 8-ohm-os hangsugárzót sorban kötve igaz? Igaz úgy 16ohm lesz a terhelő,de mivel nem trafós a kimenet így csak halkabb lehet elvileg igaz? A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv! Időközben tovább vizslattam az erősítőt. Meglehetősen nehéz lekövetni, mert sűrűn megrakott alkatrésszel, illetve sűrű a panel huzalozása is. Kiderült, hogy a végfok és a hangfal között van egy koppanásvédelmi relé, ami nem húz meg. A relé érintkezőit rövidrezárva tökétesen szól. a relét működtető IC típusa C1237HA. A környező alkatrészeket kimértem, hibását nem találtam. Az IC funkciója az adatlapja szerint a végfok védelme. Több lehetséges vezérlése van, itt azonban csak a 220 V meglétét figyeli. Miután más hibás alkatrészt nem találtam, az IC-t fogom cserélni és majd kiderül, hogy kell-e tovább vizsgálódni.
Ezek az adatai:
Névleges terhelőimpedancia 10 Ohm Névleges kimenő szint 100 V Névleges kimenő teljesítmény 1000 W Frekvenciamenet (-3dB töréspont) 65 Hz - 32 kHz Torzítási tényező 0,05 % Jel/zaj viszony min. 101 dB Bemenet szimmetrikus Bemeneti érzékenység 0 dBm (775 mV) Bemeneti impedancia 10 kOhm Elvileg akkor bírnia kéne a két 8ohm-os hangsugárzót sorba kötve nem?
100V os rendszerben mindig párhuzamosan kell kötni a hangszórókat szerintem. Persze trafónak kelle lenni előtte.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |
A használat feltételei
• Adatvédelem
• GY.I.K., Használati útmutató és szabályok
• Impresszum
• Elosztó
• Hiba jelentése
K�rlek v�rj...