Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   124 / 276
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Nov 17, 2017 / 1

Idézet:
„A 60 db gain mit jelent? 1 milliószoros teljesítmény, vagy

feszültségerősítést?”

Igen nagy valószínűséggel feszültség erősítést jelent, mert pl. a bemeneti teljesítményről szó sem esik, így nem értelmezhető a mihez képest állapot. A bemeneti teljesítmény pedig csak meghatározott konkrét bemeneti impedancián értelmezhető.
A feszültség erősítést is alátámasztja az a tény, hogy az ábrán látható táblázat ki, és bemeneti feszültségei között pontosan 60 dB feszültség viszony van. (mV/V)
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2017
(#) Epu2 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Üdv! Most estem a bizonytalanság kétségébe. Eddig úgy tudtam a dB egy viszony szám. 20dB az 10×es. A 60 dB 1000×es. Lehet, hogy soha nem tudtam jól? A mV/V -tal végképp nem tudok mit kezdeni, pedig elég gyakori.
(#) Kera_Will válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Idézet:
„A mV/V -tal végképp nem tudok mit kezdeni, pedig elég gyakori.”

Ha megnézed a táblázatot az elvi rajz alatt akkor ott kb 1000 a viszony a 2 érték között ube mV uki pedig V erre utalt pucuka mV/V jelzéssel ezres viszony az 60dB .
(#) fecameca válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Ez a valami mi akar egyáltalán lenni? Tirisztornak rajzolja, de tudjuk, hogy az nem erősít, csak bekapcsol, és úgy is marad. Hol lehet az ilyet egyáltalán beszerezni? 3 Voltról az a 2 mW nem tűnik soknak. Ha nagyon jóra akarnám a rádiómat, akkor tennék bele TDA 2822-est, az már többször bevált. De a legnagyobb bajom vele, hogy nem lehet vele mozogni, és ezen semmilyen előerősítő nem segít. Percekig húzkodom, tekergetem az antennát, mire megtalálom, hogyan szól tisztán. Másik állomásnál ugyanez újra. Érdekes, van olyan gagyi gyári szuper vevő, ami Kossuthon is, és Dankón is kicsit zajos. Ezen a szinkrodin rádión minden zaj nélkül jön, de elég néhány centimétert mozdulni, hogy torz legyen. A hangolása is olyan, hogy két torz között van középen a kristálytiszta hang, de ahol torz, ott sokkal hangosabban üvölt, ráadásul teljes hangerővel kattog. Ez az ára annak, hogy az állomások között viszont zéró a zaj.
(#) elektroncso válasza fecameca hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Nem tirisztor, a TL431 egy precíziós feszültség referencia IC. Nem is olyan régen (nem tudom pontosan mikor) az RT-ben komplett egyenesvevő leírás jelent meg (modern detektoros vagy valami hasonló néven) amiben minden célra TL431-et használtak tranzisztor helyett.
(#) tnl válasza fecameca hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Tl 431 feszültségreferencia ic. Három lába van
és olyan tokozásban mint egy tranzisztor.

http://www.electro-tech-online.com/attachments/tl431_voltageregulat...74473/

Zener helyett jó, két ellenállás aránya határozza meg hogy milyen "zener" legyen.

Ha két egyforma akkor 5 voltos.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Nem tudom, mond-e valamit, ha azt mondom, hogy feszültség vezérelt áramgenerátor.
Ha megnézed a zéner záróirányú karakterisztikáját a letörési feszültség után szinte egyenes, jelentős áramváltozásnál a feszültség viszonylag állandó marad, tehát áramgenerátor, vagy inkább áram nyelő.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2017 /

Idézet:
„Hangfrekis végfoknak próbáld ki a tl431-et.”
Engem inkább ez a kijelentés lepett meg. Bár, ha belegondolok, mindenféle inverter és kapu IC-ket is felhasználnak minden másra, mint amire tervezték.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 18, 2017 /

Nem "mindenféle" inverter, de pl. a 4049 CMOS invertert, mert ebben csak egy fokozat komplementer CMOS tranzisztor pár van, amit erős negatív visszacsatolással be lehet állítani lineáris tartományba. Ha több fokozat lenne, már nem lehetne lineáris tartományba állítani, mert a fokozatokhoz külön külön nem lehet hozzáférni.
(#) tnl hozzászólása Nov 19, 2017 / 1

Sziasztok !

Végül sikerült 7 mhz cw-t vennem az egérfogó vevővel!
A diódákat bat 46 ra cseréltem ettőé kicsivel hangosabb
lett, de lehet nem ezért. A földelést egy 470 pf en kersztül
csatoltam. Így kevésbé búgott. Az oszcillátor egy műsorvevőn
megkerestem és 3500khz közelébe állítottam. Aztán ezen a
helyen keresgéltem, míg véletlenül átekertem egy halk
jel felett, majd azt beállítottam, Az volt a cw. Képen
a cwskimmer kimenete.

mouset1.jpg

(#) fecameca hozzászólása Nov 20, 2017 /

Kaptam egy panelt, amiben ez van: CD2003GP Ez is megy 3 V - ról.
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Kicsit sok az előző bejegyzésemben az elírás. Itt a javított:

Sziasztok !

Végül sikerült 7 mhz cw-t vennem az egérfogó vevővel!
A diódákat bat46-ra cseréltem, ettől kicsivel hangosabb
lett, de lehet más oka is. A földelést egy 470 pf-en keresztül
csatoltam. Így kevésbé búgott. Az oszcillátort egy műsorvevőn
megkerestem és 3500khz közelébe állítottam. Aztán ezen a
helyen keresgéltem, míg véletlenül átekertem egy halk
jel felett, majd visszatekertem és beállítottam. Az volt a cw. Képen
a cwskimmer kimenete.

(Kép az előző hozzászólásomban)
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Ez a Ta2003,AM FM rádió,már tettem fel rajzokat vele,a világ legegyszerűb FM szupere,de van AM részlege is
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

Ez jó érzékeny, akár a CD 9088, 2uV-nak írják. nem kell tákolgatni bele előerősítőket, se a K F-be plusz tranzisztort. Előnye, hogy működik vele az autórádióból kivett sztereó dekóder is. Az autórádiós dekóder kb. 4 Voltnál indul, ezért a rádióm 3 elemmel fog menni. (Pedig monóban elmenne 3 V-ról is.) Az egész autós rádió panel nagy is, és 12 Volt kellett volna neki, de ezt az egy sor lábas sztereó dekóder I C-t kicsi helyre be lehet tenni. Jön rajta szerb is, román is, a hazaiak pedig az összes zajmentesen, még sztereó üzemmódban is
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Manapság a rádióépités többe kerül mint a kész rádió,de ez az ic látom kivétel,román oldalakon találtam,kb 100 ft darabja,egyetlen gond a kétlábas demodulátor kerámia szűrő,de ezt meg lehet oldani egy tekercses változattal (már tettem fel rajzot),valamikor a 90-es évekbe ezt az ic-t előszeretettel épitették bele az olcsó autórádiókba,órásrádiókba,sokszor az ószereken lehet még ilyen roncsokat kapni . Az AM részét kipróbáltam rövid hullámon is de elég gyatra a szelektivitása,meg kellene próbáljam több 455-ös kerámia szűrővel.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

Az építés jelenleg nálam is csak részben igaz, ez a panel egy rádiós Tv-ben volt, a szokásos kék tekerccsel a demodulátor körben. Gyári készülékben ott kerámia szűrőt még az olyanokban se láttam soha, melyeknek az adatlapján a rajzon úgy van. De én bekötözgettem, kipróbáltam, amit kellett utána hangoltam. A szokásos probléma ezeknél: az IC érzékeny, de a panel úgy van szerelve, hogy ott is vesz adókat, ahol nem kellene. Először is megdupláztam az SFE 10,7 KF szűrőt, a bemeneti szűrő tekercsét elforgattam 90 fokkal (Itt is elhagyták belőle a kerámia szűrőt) ott kisebb kondenzátort tettem az antenna felé. Elláttam a rádiót sztereó dekóderrel, teleptartóval, hang vég-fokozattal, akku töltő elektronikával, csatlakozókkal, ki-be kapcsolóval, bedobozoltam, kis fúrás faragás mégiscsak volt vele.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Nov 22, 2017 /

És van egy másik ic is ,mit látom, hogy ma az olcsó kinai rádiókban használnak ,CD1691,az ebayon 3 dollárért tizet adnak,de van még ennél olcsóbb is,ez valamilyen Sony koppintás, a CXA1691-es kinai klónja,ez az ic már a hangfrekis erősitőt is tartalmazza,elég erősen szól a hangszóróban 3 voltal,az URH-n elég vacak a szelektivitása,meg fogom én is próbálni azt amit te csináltál a TA2003-as rádióval.
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 23, 2017 /

Nekem is van egy Hauser rádióm (Kínában gyártatták) CXA 1691 van benne. Ugyanez volt a baja, hamis Petőfi legalább 5 helyen, stb. Az IC belső nagyfrekvenciás előerősítőjét kiiktattam, azt külön építettem hozzá, az már nem gerjed. Ráadásul az 1 szűrő az olyan rádióban, amelyikben még KF rezgőkör sincs, nem szűrő. Legalább 2 kell belőle, hogy legyen valamilyen szelektivitása.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Nov 23, 2017 /

Most raktam bele a második szűrőt,elég sokat javitott rajta,meg fogom próbálni ugyaneztaz AM részével
(#) tnl hozzászólása Nov 25, 2017 / 1

Sziasztok !

Készítettem egy lm386 erősítőt tartalmazó
regeneratív vevőt! Nincs benne más aktív elem
csak ez az ic. Középhullámon nagyon jó,
de sikerült 3.5 mhz cw is vennem. Erre a célra
nem annyira jó, mint más kapcsolások, amiket
próbáltam.

Az én rádióm ezekhez hasonló.

http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?t=7680
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1

A visszacsatolás hun van?
Így inkább csak audion.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Nov 25, 2017 / 1

A minták az előbbi rádióval készültek, Az egyik a Dankó rádió
Nyiregyháza, a másik ha jól tudom nemzetiségi adó.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2017 /

Gondolom az ic belűl, de az 5-ös lából megy a 7-esbe nekem az is gyanús.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2017 /

A földelést nem szabad rákötni az áramkör beli földre, mert
nagyon lecsökken a szeletivitás! Amikor csináltam egy egyfetes regen rádiót,
akkor az is csak antennát rákötve ment jól.
A regen kontrolt felfelé tekerve javult a szelektivitás, és nőtt a hangerő,
ez engem emlékeztet a visszacsatolás hatására.

Középhullámon nagyon jól működik, ennél jobb nekem csak
a noisy regen volt!
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) Doky586 válasza tnl hozzászólására (») Nov 26, 2017 /

Idézet:
„Az én rádióm ezekhez hasonló.”

Az én házam is ehhez hasonló.. Persze akadhatnak lényegtelen különbségek..
akárcsak a te esetedben
(#) tnl válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /

Ezen a oldalon találtam 3. kapcsolást megépítettem, még nyáron,
és most újra. De nem akart működni. Telefonon internetezve találtam egy
másikat amit megépítettem,(ez van a rajzon) de nem találtam meg újra,
hogy belinkeljem a képet, ezért lerajzoltam a breadboardon összerakott
rádió kapcsolási rajzát. Nem az én művem, csak az eredetit nem találom

Nem tudom tényleg regeneratív e, mert begerjeszteni, nem nagyon lehet,
talán egyszer a hosszúhullámon sikerűlt. Ugyanakkor, kissé zavarja a
mellé helyezett kisrádiót, ha a regen kontrol fel van véve.

Kezdőknek javasolt lehetne a megépítése, mert egyszerű és viszonylag jól szól,
de ugyanakkor nem tanúlhatnak belőle sokat.(Nem egy túl alap és szemléletes
a működése, afféle hackelt dolog)
)

Azért gondoltam megosztom itt mert a maga nemében különleges. Akárcsak az
amikor regen rádiót csinálnak 7805-es stabilizátorral.
(#) tnl válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /

És hol nagyobbak mégis a különbségek,
a rádió vagy a ház esetében ?
(#) hobbyjani válasza tnl hozzászólására (») Nov 28, 2017 /

A külömbség ott van,hogy akinek ilyen háza van vagy volt annak nem kell (kellett) rádiót épiteni,ha éppen nem Marconi volt a tulajdonos.
(#) tdi75 válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 28, 2017 /

(#) tnl válasza hobbyjani hozzászólására (») Nov 28, 2017 /

Szerintem lehet hogy kell, mert belső
kényszer viszi rá, mint minket
Következő: »»   124 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem