Fórum témák
» Több friss téma |
Megfogom úgy is építeni. LC tagokkal.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2017
Megépítettem az egérfogó vevőt, igaz nincs még teljesen kész, de így is működött
bizonyos mértékig. a diódák előtti potmétert hagytam el (mert nincs 1k osom) a 470 ohmos nélkül a diódák csak az antennára kötve is működött egy kicsit. Beszédfoszlányokat és valamilyen távírót fogtam. Jól hangolható.Jobb lesz ha normálisan összerakom.
Örülök neki ! Akkor alakul a kis szinkrodin vevőd.
1k szerepe a túl nagy jelek csillapítása, ha nincs "jó antennád" akkor lehet nem is kell használni. Bármilyen más közeli értékű is megteszi kb.: 500 - 5k ohm között. Az R1 470 ohmos ellenállás mint lezárás van jelen a keverő bemenete és az antenna részére.Az is lehet 500-2k ohm között. Hangolása fix C kb.: 100 pF esetében : 7 MHz -> L = 20uH (oszci 3.5 MHz rezeg) 7.2 MHz -> L=18,9 uH (oszci 3.6 MHz rezeg) A delta L ~ 1,1 uH a rövidrezárt hurok (1menetes tekercs) pont képes ennyit elhúzni az értékét de lehet többet is. Miközben tekercs jóságát részben rontja , őrvényáramú veszteséget okoz. De mint kölcsönös indukcióként egymásra hatnak. kölcsönös indukcióról elmélet Végülis ha nem tudsz forgókondit beszerezni ez is lehetőség az oszcillátor szélesebb sávú "könnyű" hangolására. Talán könyebb ilyet megvalósítani, mint sok lemezpárból álló nagyobb kapacitású forgókondenzátort . Erről van szó A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
Köszönöm a válaszodat, sok hasznos infó van benne.
Azonban tegnap délután nem haladtam jól. átépítettem az eszközömet, hogy hangosabb legyen, lm386-al. nem lett jó, összeraktam a régebbi állapotot, de nem lett a régi. Breadboardon sok a gond a kontakthibákkal. De itt legalább könnyű kísérletezni, módosítani. Ha hangolom a forgókondenzátorral, időnként valami kattan, ahol ez volt visszatekerem és nagyon nehezen rendkivüli óvatossággal be tudom hangolni, de nem jön be más mint hangos fehérzaj. Tegnap még ezeken a behangolható helyeken valami fogható volt. A bc517 -em nincs helyére mpsa14 -et raktam. Nemcsak lusta voltam két bc 547 ből összeállítani a darlingtont, hanem nem akartam az áramkör bonyolultságát fokozni. Minél több minden van a táblán annál több az esély hogy ne működjön. Azt se tudom, jó e a forgókondenzátorom, régebben kontakthibás volt. Az utóbbi hónapban megjavult, legalábbis kifogástalan volt két regen kapcsolásban. Alapból a kapcsolás ahogy áramot kap begerjed, kattog. A darlington egy 10k -os ellenállással van a plusz 9v-ra kötve. Kicseréltem, egy potméterre(20k) , hogy úgy állítsam a nyereséget, ne gerjedjen a hf erősítő. Sikerült is találnom ilyen potibeállítást, de ez nem nagyobb a 10kohmnál, hanem éppen 0 ohm vagy ahhoz közeli érték. Ez se normális működés.
Az erősítők munkapontját érdemes a lineáris szakaszra beállítani.
Ott ahol a legnagyobb kivezérelhetőség érhető el. Ez akkor jó ha közel a tápfesz felét méred a kollektoron a testhez képest. (BE között pedig a nyitóját ~ 0,5-0,7 V) Amikor tekered a Potit érdemes lett volna a Q2 kollektorát is mérni. R3 R4 értékét is módosíthatod. BE közt ~ 1.2 V lesz mérhető itt . Addig kell a feszültség/áram viszonyait módosítani az RBázis / RCollektor ellenállásokkal hogy ez beálljon. (Q3 R6 / R7 ) Az oszcillátor működőképességét egy diódásdetektorral tudod indikálni. Ha rezeg akkor közel 1 voltos jelet kell mérni , mert a 2 db didódát kikell nyitnia határozottan. Indikátornak a vázolt detektort érdememes megépíteni. Bármilyen érzékenyebb deprez vagy multiméterrel jól indikálható a nagyfrekvenciás energia jelenléte. Az rezgő oszcillátor kimenetén jelentős feszültséget kell mutatnia ha az "antenna" szimólummal jelképezett mérő csúcsot ráteszed a Q1 emmiterére, C9 előtt .Kis jelű tűs Ge vagy Schottky diódát érdemes használni. Ha más nincs akkor 1n4181 is megteszi. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2017
Idézet: „Azt se tudom, jó e a forgókondenzátorom, régebben kontakthibás volt.” A fenti jeldetektorral ezt is be tudod határolni. Ha kontakt hiba/rövidzár jön létre akkor leszakad a rezgés amikor tekered a kondit. Ekkor látványosan lejjeb billen a deprez műszer vagy a DMM kijelzett érték. Ha meg ingadozik akkor az oszcillátor "jóságáról" is képet ad a freki függvényében. Persze egy szkóppal többet is látnál ebből !
Ismeri e valaki ezt az ic-t,CD1691,valami filléres ic,10 db 3 dollár,most nemrégen vettem egy kinai rádiót ,egy doboz csokoládénál olcsóbb volt,benne láttam,és 3 volt táppal elég nagy hangerőt ad ki a hangszórójába,AM,FM,én valami Sony helyesitőét kaptam meg rajzban ,valami CXA1691
Köszönöm amiket írtál, a műszert össze fogom rakni, vannak műszereim, amit
régen szereltünk ki régi magnókból, és ezek elég érzékenyek, de lehet hogy jobb ha digitális multiméterre kötöm. Az érdekelne, ennek egy pólusa van, míg az áram valahonnan, valahová folyik, hogy lehet, hogy így egy pólussal is működik? Megkezdtem az egérfogó vevő deszkára történő átépítését, így nem kell annyira tartanom a kontakthibáktól. Nagy gond az alkatrészhiány, igaz breadboardon már összeraktam, tehát megvan minden, de azokat az alkatrészeket breadboardba akarom használni. De szerintem így is meglesz minden. Gond még a megfelelő rajzszegek hiánya, de szerintem ma ezeket is megszerzem. (boltba nem tudok menni mert 9-17 ig dolgozom.) Mégegyer köszi! Idézet: „egy pólusa van,míg az áram valahonnan, valahová folyik” Működik, simán rádiófrekis szemszögből másként alakulnak a dogok. Igen a magnós indikátorok jók lesznek és eléggé érzékenyek kszoktak lenni. 1.5 V elemmel és 50-200k előtét ellenállással megtudod mérni az alapérzékenységét is 50-100uA körüliek, ami esetleg problémát jelenthet ha fordítva kötöd be a deprez-t és balra akarna kitérni , te meg azt hiszed nem jó a műszer. Idézet: „jobb ha digitális multiméterre kötöm” nézőpont kérdése, ha csak a változások tendenciája a lényeges akkor látványosabb a deprez használata, ha mennyiség is kell akkor meg a DMM A pontosabb mennyiségi méréshez érdemesebb a diódás csúcsindikátort használni lásd RF probe néven futó "alkotások" p.: A soros/párhuzamos/2 utas Elvileg a fényes rajzszeg is forrasztható , nem kell rézfejűnek lennie , érdemes előtte kicsit "begrundolni" , előónozni és utána az alkatrészeket ráforrasztani.
Gyakorlatilag is, én annó sokat használtam kisrádiók bütykölésénél. 75VA-es csehszlovák pisztolypákám van, TS500 folyasztószerrel és 1mm-es SnPb6040 forrasztóónnal probléma nélkül forrasztható. Nem kell megijedni a fura típusoktót hagyományos kalafun és ón használható.
Idézet: „kalafun” Fenyőgyanta. Hangszer (pl. hegedű) minőség
Én a Praktikerben is láttam réz, gömbölyű fejű rajzszeget, általában képszegek között van.
Sziasztok
A muszert megepitettem igaz csak bresdboardon. 80 mv t mert. Ami nem jo hiszen az osc. Mukodik, Kapcsolgatja a diodakat. A vevo szerintem jo, am ado Foszlányokat tudok fogni, de cw t nem találtam, Szerintem az erzekenységével van gond.
Sziasztok!
Az egérfogó vevőnek csak az oszcillátor részét építettem át deszka modellre, a többi breadboardon maradt. Működött mint ahogy az előző posztban írtam, de szerintem nem lesz jobb ha átépítem az egészet a deszkamodellre. Szerintem nincs benne sokkal több lehetőség. Az érdekelne nagyon, bonyolult lenne e építeni valamilyen szuperheterodint? Tudnék e építeni valamilyen egyszerű keverőt, trafó és négylábú fet nélkül?
Szuperheterodin vevő meglehet bonyolultnak tűnik, viszont ha jól építed, és rendesen behangolod, igen jó eredményt ad.
Keverőt építeni sokféleképp lehet, de pl. pont az egyik legegyszerűbbet a négylábú FET (FET teróda) -t zártad ki.
RF előerősítővel fokozattal javíthatsz rajta, aztán azzal is ha kicsinek tünik a diódákat meghajtó jelszint akkor egy elválasztó meghajtó fokozattal erősíteni az oszci jelét.
Hangfrekis 2 fokozat munkapontja hol van? A kollektorokon féltápot kellene mérni, ha ez nincs meg akkor addig módosítani az RB(Q2 : R3 R4, Q3:R6) és RC (Q2: R5, R7) elemeket, hogy beálljon a kollektor féltápra ~ 4-5 V közé. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2017
Idézet: „egyszerű keverőt, trafó és négylábú fet nélkül?” Lehet ... lásd cmos kapcsolókkal kivitelezett keverők . pl.: ZetaSDR vagy JUMA RX ZETASDR a lap második felében (28,224MHz kvarc minden régi analóg telefonmodem PCI / ISA slottos panelen van (7MHz vételre, 14,318MHz kvarc is régi 486 alaplapokon vagy felezed a 28,224MHz ja meg 600:600 ohmos leválasztó trafó is) (ezzel egész európát hallgattam 3.5 MHz sávban egy kb 2 * 20m dipollal, nem volt semmi LC sávszűrő se benne ) (OK persze ehhez kell egy PC hangkártyája és egy program is ) PC nélkül : JUMA RX1 JUMA vevő rajz (mielőtt a uC és DDS és LCD elérhetetlenségén aggódnál használhatsz LC oszcillátort is, annak a stabilitása olyan lesz amilyen , meglehet építeni jól, stabilra is. Igen ezek még ugyan olyan szinkrodin elvű vevők . Keverésre 74HC4053 4MHz körüli KF-re : egyszerű vevő elvirajz a végén 50oldal (az antenna bemeneten lévő 2 3 kapcsoló fetes MUTE áramkör felesleges csak ha adóval együtt használnád) Kompromisszumra kész vagy? Sajnos az analóg RF technikában L C elemeket is kell használni .
Sok jó dolgot írtatok, igyekszek feldolgozni, megérteni.
A fet tetródától se félek annyira(bár ijesztően sok lába van) de nem tudom hogyan szerezhetek itt Debrecenben. Az LC elemek se rémítenek meg, ha tudok venni esetleg találni régi rádióroncsokban, de az se baj, ha el kell őket készíteni. Ic kell sincs bajom, ha be tudom azokat szerezni. A keverő használata az egérfogóban nagyon megtetszett, ezért gondoltam a superhetrodinre. Az egérfogónak is adok még egy esélyt, és megnézem amit irtatok. Gondolkozok még egy rh to kh konverteren, mely hangolható.
A Hambazárban nagyon jó árban tudsz venni MOSFET-et is kb fél és 5öd áron mint bárhol máshol (MP1 csomag) , ok persze ha csak 1-2 db kell lehet drágának tűnik, de ha több alkatrésszel egybe foglalod akkor a postázva se lesz drága.
tranzisztorok-hambazár Nézzél körül benne , vannak tekercsek vasmagok , pici toroidok , kf serlegek , IC-k , félvezetők ... stb. ... "véletlenül" ilyen speciális alkatrészeik vannak ... Persze akkor ha már meg van a csapás irány milyen eszközt építenél ... A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2017
Idézet: „de nem tudom hogyan szerezhetek itt Debrecenben.” Nyitott kapukat döngetsz . Keresd meg őket : A debreceni QRP egyletről saját oldaluk Bizonyára szívesen segítenek az eszközeid megépítésében. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2017
Vagy kukázol valahol egy TV roncsot, akkor a tunerben van legalább 2 Fet. Én sem vettem még egyet sem boltban.
Sziasztok! Úgy gondoltam, teszek fel egy képet a szörnyetegről. Lehet szörnyülködni. Ez már szerintem egy guiness rekord: A legtöbb, panel nélkül, a levegőben összeforrasztott alkatrészt tartalmazó rádió. (Bár elképzelhető, hogy rajtam kívül már más is követett el hasonlót ?)
Még mindig a Poljakov-féle szinkrodin FM vevő. Többet már nem tehetek érte. Van nagyfrekvenciás előerősítője 2 rezgőkörrel, a kettő közötti csatolás is egy trimmer kondenzátorral állítható. Elég nehéz jól behangolni, mivel csak flre lehet, de az antenna köri rezgőkörök hangolásával is simán át lehet állni a Petőfiról a Bartókra. A hangfrekvenciás rész 1 darlington, +1 földelt emitteres "A" osztályú végfok. Kellett bele a zsebrádió kimenő trafó, mert anélkül nem lehetett rendes hangerőt elérni emitterkövetővel sem a 32 ohmos fülhallgatóra. Kellett bele stabilizátor 2 Voltra, a varicap diódák miatt. (A 1/2 germánium tranzisztor diódaként kötve a zéner dióda helyett használt Led dióda 1,75 Voltját egészíti ki annyira.) A Kávés patronból való "tekerő" az oszcillátor hangoló trimmer csavarjára van ragasztva. A varicap diódák megkétszerezik a sáv átfogást. Minden közeli adó bejön rajta, csak az antennát kell állítgatni mindig.
Sajnos későn vettem észre. Fülre hangolgatom, azt akartam írni, nem azt, hogy: flre. Talán a frekvencia mérőt rá lehetne valahol akasztani? Sajnos a gubanctól nemigen férek hozzá,de kibontom, ha tudnám, honnan tudnám levenni a jelet? A fél frekvenciából is már ki lehetne számolni, hogy a Petőfire vagy a Bartókra hangoljam a bemenetet? Az is lehet, hogy az antenna köri dolgok is elviszik a frekvenciát, azért hangolódott mindenfelé az előerősítő nélkül. Minimum 2 bemeneti rezgőkör nélkül meg összevissza gerjedt az előerősítő. Az összes hangfrekvenciás fokozat táp ellátását is szűrni kellett külön-külön, hogy ne gerjedjen össze a varicapos hangolással. Szuper vevők, amiket ajánlgattok helyette, vannak nekem bőven gyáriak, azokat már semmivel nem tudnám überelni, kísérletezgetni viszont ez alkalmasabb, mivel még nem egészen ismertem ki a lelki világát, viszont érdekes, hogy miért tud annyit, mint az egyszerűbb szuperek, ha csak 1 db oszcillátorból áll az egész rádió?
Hangfrekis végfoknak próbáld ki a tl431-et.
Egy fokozat de tud nagyot is erősíteni széles kimeneti impedancia tartomány mellett : többféle verzióban 3-12 V között megépítve
Többször próbálkoztam t431es erősítővel nem volt igazán
sikeres, ezt a kapcsolást is ki fogom próbálni. A 60 db gain mit jelent? 1 milliószoros teljesítmény, vagy feszültségerősítést?
60dB nem milliószoros erősítés.
Au [dB] = 20 * lg(Au[arányszám]) vissza fele Au [arányszám]= 10^(Au[dB]/20) Tehát Au[arány] = 10 ^ (60/20) = 10 ^ 3 = 1000 |
Bejelentkezés
Hirdetés |