Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Oké
Most amúgy egy 2.5l es zártba van és szólni szól de nemadja a mélyeket... de ez nem fontos mert szubot szeretnék hozzá csinálni idővel... csak azt akartam tudni hogy mekkora dobozba tegyem.../nemistudtamhogyfreeairos/ Ja a TL.Ez mi is?Annyit tudok hogy Transmission Line. De olyat hogy kell csinálni?Mi a lényege? ui:nemlátom a (#211766) számú hsz-t
TL a hangszóródhoz:Kép: Hivatkozás
Azért egy TL-t ettől sokkal joban át kell gondolni! :pardon1: Mer nem veszélytelen. De ha a mélyhangok nem érdekesek, akkor maradjon csak a zárt doboz. Az biztonságos megoldás.
Sziasztok!
Lenne egy X-Tension 15 B400 - 400/800W 100dB - 30-3000 Hz hangszóróm. Az átmérője 40cm . Szeretnék belőle egy mélyláldát csinálni. Segítenétek megtervezni? Mert én ehhez nem nagyon értek és szeretném egy ládába belerakni ne porosodjon így. Légyszi segítsetek! Köszi! Sziasztok!
Mi a veszélyes egy TL-ben?Nehéz megtervezni?Nagy az esély a hibázásra?
Tudom most pofátlan vagyok de mennyi l-t mond a winisd?Ha valaki kiszámolná nekem :worship: thx
Igen, ez a kettő így együtt veszélyes benne.
Winisd? Az nem mondja meg, hány liter kell egy hangszórónak. Programtól ilyet nem lehet elvárni.
TL a hangszóródhoz:
ennyit látok.Ez minden?Vgy írtál mást is?Sztem vmi baj van a firefoxxal... Idézet: „Winisd? Az nem mondja meg, hány liter kell egy hangszórónak. Programtól ilyet nem lehet elvárni.” Hogyhogy?Eddig úgy tudtam ez egy olyan program... Akkor a TL-al mi a helyzet?Tudtok segíteni hogy kezdjem,mi szerint számoljak neki térfogatot/ha kell/,stb stb
Ha csak lehet hanyagold a TL-t (úgy hiszem nem is vagy még felkészülve egy ilyen projectre), most neked a kis zárt doboz a jó, mert azt írtad szub kerül mellé. A TL mélytartományban tudna segíteni a hangszóró átvitelén, de neked ebben az esetben csak plusz problémákat jelentene.
Ui: Winisd: Akkor roszul tudtad. Erre egyik program sem képes, mert nem tudnak gondokodni. A programok Csak arrra jók, hogy helyetted számoljanak a doboz méretét és hangolásást illetően neked kell meghozni a döntéseket, elfogadni az egyikkel-másikkal járó kompromisszumokat.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a hangfalak fázishelyességével kapcsolatban. Hogy tudom leellenőrizni a fázishelyességet abban az estben ha a hangfalkábelen nincs jelölés? Multiméterrel rámértem és valamit nem értek... Ha egy olyan kábelt teszek be amin megvan jelölve az egyik szál a kábelbe,akkor bekötöm a jelölt szálat a "pirosba" ami ugye a + a másikat a - -ba és érdekes módon multiméterrel -19mV-ot mérek. Ha fordítva nézem a polaritást akkor persze +19mV az érték. Ez normális? Most akkor mire kell figyelni,arra hogy a hangfal +-jelébe az erősitő +-jeléből menjen a jel, vagy arra hogy a hangfal + jelölése kapja a fázist a pedig a földet? Mert ha a kábel szine szerint kötöm be,akkor bizony a hangfal + bemente kapja a földet. Előre is köszönöm a válaszokat! üdv!
Udv,
Altalaban (de nem mindig, mert vannak kiveteles esetek) az erosito kimeneten pirossal jelolik a meleg (+) pontot es feketevel a foldet. Nos a hangfalakon is altalaban ez a jeloles a megszokott (kivetelek itt is lehetnek). A feladat ezekutan eleg egyszeru: szinhelyesen kell osszekotni az erositot a hangfalakkal. Ha olyan kabeled van aminek egyik ere sincs megjelolve, akkor jelold meg magad az egyik eret mondjuk egy fekete szigeteloszalag darabkaval (legyen ez a foldpont) es a masik veget muszerrel megkeresed majd oda is teszel egy darab szigeteloszalagot. Igy mar nehez lesz felcserelni a + es fold pontokat.
én is megjártam a piezokkal,, szerintem a potméter az 1ik. megoldás a te bajodra, de még elmondok neked valamit amit tudnod kell a piezokról , piezot csakis úgy érdemes használni hogy a pozitiv ágra teszel 1 kondit : " MKP 1841 1 µF K 250V " mérete kb. 2x3x1 centis kék szinű. ilyet keres kb 100 forintos dolog és megmenti a piezóidat akármeddig tekered a hangerőt bármekkora teljesitményen.
még valami, nem említetted hogy hány ohm osak a mélyek. ha 4 nél több akkor a mélyeknek sem lehet semmi baja az ég adta világon mert ha a mélyek már 8 ohm osak, akkor az erősitő alig 250 wattot ad le..
Hello mindenkinek !
Nem olvastam végig a topicot, ezért elnézést ha volt már hasonló kérdés, és ordítsatok rám ha volt ilyen és visszaolvasok . Szóval adott két 40cm-es SAL hangszóró (tudom nem valami jó a SAL de ez van ebből kell építkezni), amik most egy-egy házilag készített nem méretezett dobozban vannak szinte nem szólnak semmit (jah elfelejtettem írni hogy Subládák). Sajnos pontos hangszóró típust nem tudok mondani mert a SAL már nem gyártja és szét szedni sem szeretném egyenlőre a ládákat, de talán az SRP4050-esre hasonlítanak leginkább csak nagyobb teljesítményűek olyan 200W osak lehetnek (SAL-ban mérve ). Szóval ezeknek szeretnék építeni valami faca ládát természetesen Sub-ot. Szóval ebben szeretném a segítségeteket kérni. Ha kell megpróbálom valahonnan levadászni az adatlapot, vagy legalább a pontos típusát megnézem. (Mostani ládákban a hangszórók a földet nézik, nemtudom ez mennyire szerencsés, vagy hogy jobb lenne olyan láda amiben a hangszórók "előre" néznek?). Bocsánat a pongyola megfogalmazásért, de már késő van . Más: Shalafi66 úgy látom jártas vagy hangszóró témában (nagyon is), és hogy ismered a Vidi -ket. Szóval van nekem 2db 20cm-es mélyem (Vidi DC2020 hangfalakból), amiket én javítottam a habszivacs szélt kellett cserélni. Tehát ezekből szeretnék hangfalat építeni úgy gondoltam megelégszem egy 2 utassal, a kérdés az hogy zárt legyen vagy reflex? általában disco, trance zenét hallgatok, néha rockot ilyen vegyes étrendű vagyok , szóval szeretném ha a mélyhangok is érvényesülnének, és abban kérném a segítséged hogy milyen dobozt építsek hozzájuk? Előre is köszi minden segítséget ! Üdv.: Zsolti
Udv!
A SAL es sajat kezuleg javitott Vidik eseteben ne hagyatkozz semmifele gyari adatlapra. Talan meg jo is, hogy nem talalod oket, sztem ne is keresd. En ugy gondolom hogy 2 lehetoseged van: 1. magad megprobalod megmerni/kiszamolni a hangszorok T/S parametereit 2. ha nem tudod magad megmerni, akkor megmereted valakivel aki tud ilyesmit csinalni (pl. Shalafi). T/S parameterek nelkul sajnos nem fog menni a doboztervezes senkinek sem, a "hasamra utok aztan jo lesz" dobozok pedig nem hozzak meg a vart eredemnyt es ha nagyon mellelőssz, akkor a hangszoroid sinylik meg a dolgot!
Most zártba van,és kopog.Ez attól van hogy kicsi neki a láda?Szted akkor az a 4L zárt lenne a megfelelő?
Sziasztok
Van egy lb1021 es hangszóróm és belőle szeretnék csinálni egy hangfalat csak az a baj, hogy nem értek hozzá és nem tudom milyen hangváltót vegyek hozzá illetve milyen közép és magas hangszórót. Légyszí segítsetek eddig nem jártam nagy sikerrel.
Udv,
Neked is azt tudom tanacsolni mint Solt85-nek az elozo oldalon! T/S parametereket es atvitelt kellene merni, hogy megfelelo dobozot lehessen tervezni ill. megfelelo hangszorokat talaljon hozza az ember + megfelelo valtot lehessen hozza tervezni/kesziteni. Meresek nelkul a vegeredmeny esetleges es sokszor csalodashoz vezet.
Uhh . Azt esetleg le tudnád írni hogy egy ilyen méréshez, vagy legalábbis megközelítő méréshez milyen eszközök kellenének. Van nekem egy ismerősöm Studióba dolgozik ott van egy "majdnem" süket szoba , nem szűrődik be kintról semmi. Gondolom kell valami érzékeny mikrofon meg egy számgép egy progival?
üdv.
Ird be a google-be, hogy "loudspeaker measurement" ill. "thiele-small measurement" es eleg sok eredmenyt kapsz. De ha nem akarsz ezekkel a dolgokkal bibelodni (meg kell erteni hozza mik azok a T/S parameterek, meg kell tanulni a programok kezeleset, meg kell erteni mit miert es hogyan merunk, a meresekbol kovetkezteteseket kell levonni, stb. stb.) akkor inkabb azt ajanlom, hogy hozzaerto szakmeberrel csinaltasd meg a mereseket. Ha magad akarsz elindulni, akkor probalkozz esetleg az LspLAB vagy a Speaker Workshop programokkal. De ahogy Shalafi szokta mondani ezek a programok nem gondolkoznak helyetted, csak szamolnak! Neked kell megerteni a kiszamolt eredmenyeket es hogy azokat hogyan hasznalod fel.
Szia
Ez a hangszóró egy orion hs 280 -as dobozba van beépítve csak hiányzik a váltó és a közép illetve magas hangszóró. Igazándiból ezt szeretném felújítani csak nem tudom hogy mijen váltó kell bele meg a közép és a magas hangszóró is hiányzik. A doboz gyári orion megvan.
Sziasztok! A következő dologban kérném a segítségeteket. Van egy Sony TA-FE 300R típusú erősítőm. A paraméterei:
Erősítés: 2x 50 W /8Ohm 2x 80W /4Ohm ; Loudness ; Source-Direct ; Freq: 7 - 100.000 Hz; + 3 dB ; Signal: 105 dB Az alábbi linken található hangfalat szeretném hozzá párosítani: http://www.sonyszalon.hu/products/product_1597.html (Sony SS-B1000, Frekvenciaátvitel: 60-50000 Hz, Impedancia 8 Ohm, Teljesítmény: 120 W) A kérdésem az lenne, hogy ez minden további nélkül megtehető-e? Nem fog-e tönkremenni vagy az erősítő, illetve hogy nem e kell "extrém" módon nagy hangerőre tekerni az erősítőt, hogy "jól hallható" legyen a hangfal? A válaszokat előre is köszönöm!
A párosítás szerintem tökéletes. De ahhoz, hogy mennyire kell majd az erősítőt feltekerni a nagy hangerőhöz a hangfal érzékenysége árulja el
Akkor azt mondod szuper? Engem is csak az az egy dolog érdekelne igazán, hogy vajon mennyire kell feltekerni a hangerőt. Bár ha azt nézzük, hogy sikerült vennem múlthéten egy Sony CD lejátszót, ami illeszkedik az erősítőhöz, és ha az erősítő a negyedéig van feltekerve, akkor már erőteljesen szólnak a 40 W-os (4 Ohmos) Videoton hangfalak és a mélyek elkezdenek erősen torzítani sajnos Sőt félek is, hogy nehogy tönkre menjenek a hangfalak, de akkor gondolom ezzel a Sony hangfallal feljebb tekerhetném nyugodtan, és tisztább, dinamikusabb lesz a hang, nemde?
Találtam még plusz infókat a hangfalról, bocsi hogy sok helyet foglal (Ennek fényében mit mondasz az összekapcsolásról? ):
Features Audio: Bass Driver(s): Yes (Enhanced H.O.P. Cone) Nano-FineŽ Balanced Dome Tweeter: Yes Specifications: Speaker Frequency Response: 80 - 50,000 Hz Impedance: 8 Ohms Power Requirements: 120W Quantity (Packaged): 2 Quantity of Tweeters: 1 Sensitivity: 87 dB Speaker Terminal Type: Push Type Woofer Size(s): 5 1/4" (13cm) Quantity of Woofer(s): 1 Tweeter Size: 1" (2.5 cm) Audio Frequency Range: up to 50 kHz Dimensions Weight: 6 lb, 6 oz (2.9kg) each Measurements: 6 11/16 x 10 1/16 x 7 1/16" (400 x 170 x 216mm) each
Az adatok közt szerepel a hangfal érzékenysége, ami 87 dB. Az erősítőé 105 dB. Ez a hangerő növelése szempontjából jó hír, vagy épp ellenkezőleg nem annyira örvendetes?
Sziasztok!
Lenne egy X-Tension 15 B400 - 400/800W 100dB - 30-3000 Hz hangszóróm. Az átmérője 40cm . Szeretnék belőle egy mélyláldát csinálni. Segítenétek megtervezni? Mert én ehhez nem nagyon értek és szeretném egy ládába belerakni ne porosodjon így. Légyszi segítsetek! Köszi! Sziasztok!
Sziasztok!
Viszont az iránykaraktere beszűkült. Egyébként a somogyi legócskább dómjáról van szó, 10k-nál végetér az átvitele, és addig is olyan hullámos mint az Alpok. Nem éri meg egyáltalán hozzányúlni sem, nemhogy reszelgetni...
Gyakorlatilag a Sony (Sunyi) a hangszóróknál mindig hazudik. A megadott paramétereknek kb a fele igaz. Amit kinéztél jóval halkabb a videotontól (kisebb érzékenység, tehát nem lesz dinamikusabb), mélyben is sokkal kevesebbet tud (80Hz-et adnak meg, de van az 100 is), és szinte biztos, hogy kevésbé terhelhető (a 120W ekkora hangszóróknál vicc).
Ui: erőlködőnek nincs érzékenysége. Jel/zaj szintekről van szó, ha dB-t látsz.
nem, attól van, mert ilyen a hangszóró, és a paraméterei. Ne várj sokkal többet tőle. Persze az is lehet hogy még az adatlapon megadott szintet sem éri el. A 4 literes dobozban kevésbé "kopogna", de igazából erre a hszre mélyeket nem szabad bízni, azt a tartományt le kell vágni, és illeszteni mellé egy szubot. Ahogy tervezted.
Ui: esetleg több csillapítóanyaggal is próbálhatod, az valamennyit javít a hangszóró+doboz jósági tényezőjén. |
Bejelentkezés
Hirdetés |