Fórum témák
» Több friss téma |
Nem, annak más felbontása van (max. 0,5 °C). Lehetne használni, de ahhoz egy csomó dolgot át kellene írni a programban, ami eredetileg a DS18B20-hoz készült, az pedig 0,0625 °C -os felbontású.
Köszönöm szépen a segítséget, sajnos csak a DS18S20-om van, marad a vásárlás.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Uraim, nincs valakinek egy C18-as működő DS18B20-as programja?
Vagy C programja? Kipróbáltam párat és sajnos egyikkel sem működik megfelelően. Előre is köszönöm.
Adott egy helyiség, ahol alapvetően hűvös van.
Ezt a helyiséget szeretném hűvösen tartani, de szellőztetni is. A célom az, hogy a szabadba vezető fali áttörésbe beépített kb 20cm átmérőjű ventillátor kapcsoljon be akkor, ha a kinti hőmérséklet hűvösebb a bentinél (egy esetleg beállítható értékkel). Természetesen lesz egy másik sima termosztát, ami például 18C-nál nem engedi lejjebb a hőmérsékletet. Próbáltam keresni kész két darab hőérzékelős gyári termosztátot, de nem találtam. Csinált valaki ehhez hasonlót? (vagy pont ilyent...
Parancsolj: Két érzékelős termosztát.
A saját készítésűnek semmi nem pótolja a varázsát, de ha nagy falatnak találod,
egy ABP mini plc is megteheti, de sajnos ott is neked kell megtanítani a dobozkát a feladatra. Grafikusan programozható, mindenféle időzítésekkel is cifrázhatgod, a maradék be és kimenetekre meg még mást is rá lehet bízni.
KÖSZÖNÖM!
Üdv
Megépítettem Bakman Két érzékelős termosztátját lenne egy kérdésem. Ez mikor kapcsol le, mert be bekapcsol ahogy kell, de le az istenért nem akar Napkollektorral fűtők egy puffer tartályt pl 55foknál beindul, de például 35foknál már nem kéne, hogy menjen és nem akar lekapcsolni, ezt be tudom egyáltalán állítani egyáltalán? Köszi a válaszokat
egyik a kollektoron a másik meg a tartályban amit fűtene fel
Ha a kollektorban melegebb a víz mint a tartályban, akkor normális, hogy nem kapcsol ki. A leírásban is ez van.
akkor ez ide nem lesz jó, mert szerintem semmi értelme keringetni a vizet ha csak pár fokkal melegebb a kollektor
Kis türelmet, hétvégén kibővítem a programot, hogy minimális különbséget is meg lehessen adni, ami alatt már kikapcsol a termosztát (3-as paraméter kiegészítése). Ez az opció annó eszembe sem jutott. Így legalább nem vész kárba az eddigi munkád.
Elnézést a késlekedésért, "kicsit" el voltam havazva...
Mellékletben az általad kért módosítással megspékelt program. Az eredeti cikkhez képest a lényeges változások: A 3-as paraméter neve 3.1-re változott, funkcióját tekintve maradt a régi. A 3.1-es paraméter után a 3.2-es következik. Ebben tudod megadni, hogy minimum mennyi legyen a hőmérsékletkülönbség a két oldal között. Ha ettől kevesebb, a termosztát kikapcsol. Itt is, mint a többi hasonló változónál, 0,1 x szorzót kell alkalmazni. Pl.: 3.1 értéke 50, 3.2 értéke 10. Ha a két szonda közötti hőmérséklet 5 °C vagy több, bekapcsol, ha kevesebb mint 1°C, akkor kikapcsol.
Megépítettem én is. Majd próba cseresznye.
Sziasztok,
Tudom a különbségi termosztátának a gyakoribb felhasználása a fűtési rendszerekben van. Én ennek a hűtési változatát szeretném, azaz a hőmérséklet csökkenésével, illetve a különbség csökkenésével kacsolna be és a hőmérséklet növekedésével kapcsolna ki. Nem tudom, hogy csak a mikrocontroller-ben kell-e megváltoztatni a a programot, vagy teljesen át kell-e tervezni az egészet? (Bakman verzióira gondolok) Vagy ha van már valakinek ilyen jellegű vezérlője, akkor megkukkolnám... Heteket szántam rá, hogy keresek hasonlót a neten, de szinte csak fűtésre találtam megoldást, hűtésre nem. Mire lehetne használni? Például plafonhűtés esetén a hűtőközeg (víz) hőmérsékletének szabályozására, hogy a harmatpontot ne haladja meg a különbség a plafon és a szoba között. Üdv.
Ha a két érzékelőt megcseréled, hűtő termosztátot kapsz.
Biztos?
"A két szondához egyszerre tartozik egy differencia érték. A relé csak akkor húz meg, ha a két szonda közötti különbség nagyobb, mint a beállított érték." Hűtésnél alap állapotban soha nem lesz nagyobb, mert a szoba és a hűtő rész közel egyforma hőmérsékletű. Teljesen mindegy a szondákat hova teszem, a különbség a lényeg, mivel alap esetben nem lesz ezért nem fog bekapcsolni. Hacsak nem veszem a differencia értéket 0-ra, de akkor egy szimpla termosztátot kapok. Vagy rosszul gondolom?
Kicsit félreértettem a dolgot. Ha a különbség növelése a cél, akkor a kimenetre egy olyan relét kell tenni, amelyiknek van alaphelyzeben zárt érintkezője. A különbség elérésekor aktivizálódik a kimenet, meghzúzza a relét és ezzel éppen leállítja a különbség növelését.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
Igen ez jó ötlet, ellentétesen kell kapcsolni mint a fűtés esetén, amit egy ellentétesen működő relével is el lehet érni.
Hiszen a hűtő/fűtő termosztátorokban is hasonló van, no nem 2 relé, hanem szerintem valami váltó relé (nem biztos, h így hívják), amíg az egyik kimenete kapcsol, míg a másik old. Ha valaki már esetleg megépítette, kb mennyiből jön ki? Köszönöm.
Azok az ipari termosztátok, amelyeket mi szoktunk használni fűtésvezérléshez, tudják a két üzemmódot, külön-külön. Vagy hűtésre vagy fűtésre lehet őket beállítani, egy szimpla záróérintkezős relé van bennük.
Az anyagkötlség olyan 15 000 Ft körül lehet, minden alkatrész elérhető a HEStore-ban. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
Bakman termosztátja (után építés).
Az előlap 5mm plexi lemez, ebbe lett besüllyesztve a három nyomógomb, imitálva a fólia tasztatúrát.
Medencefűtés építése előtt állok. A téma topikjában tanácsként kaptam a kétérzékelős termosztát használatát mint vezérlés. Építeni nem fogok, mert nem értek hozzá, tehát készen vennék. Amiben elakadtam, hogy milyen módon tudom az érzékelőket a rendszerre kapcsolni? Egyik ugye lenne a medencében, de nem szeretném belógatni, hanem a szivattyúhoz vezető lpe-be kellene beleaplikálni. A másikat, pedig a legmelegebb részen a tetőn lévő szintén lpe csőkígyó rendszerbe. Ezt hogyan tudom megcsinálni?
Idézet: Így nem a medencében lévő víz hőmérsékletét fogod mérni. „a szivattyúhoz vezető lpe-be kellene beleaplikálni”
Attól függ, melyik ágba teszi. A csőkígyó bemenete nagyjából megegyezik a medence vizének hőmérsékletével.
A medence oldalfala lenne a fenékhez közel átvezetve.Innen menne a szivattyúhoz a cső, ami kb.0,5m-re lenne a medencétől. Ebbe az ágba tervezem bekötni. Itt gyakorlatilag ua. a hőmérséklet,mint a medencében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |