Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   210 / 3994
(#) proli007 válasza uli hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Szia!

Nem egészen értem a számításodat.

Amikor az 1V-ra eső menetet szeretnéd meghatározni, akkor:
a) befűzöl a trafóra mondjuk 10menetet (nem szeded szét!)
b) bekötöd a 230V-ra a 380V-os tekercset. (2x190V)bekapcsolod, és megméred, hogy a 10 meneten hány volt van.
c) Azt már tudjuk, hogy a 24V-os tekercs csak 15V-ot ad le. Ez 1,6-os szorzót jelent.
d) most a 10 meneten kapott feszültséget, megszorozzuk 1,6-al.
e) most a menetszámot elosszuk a számított feszültséggel. gy megkapjuk az 1V-ra eső menetszámot. (de ez szekunder.)
f) most a menetszámot megszorozzuk 0,9-el. (ez már a primer)
g) a kapot voltra eső menetszámot, megszorozzuk, a hiányzó 40V-al.
h) Most van meg a szükséges menetszám.

pld.:
a) 10 menet befűzve
b) mondjuk Ueff=2V-ot mértél
c) szorzó = 1,6 (ami érthető is, mert 380V/230V is 1,65 szörös)
d) 2*1,6=3,2V
e) 10menet/3,2V=3,125menet/volt (szekunder)
f) 3,125*0,9=2,81menet/volt (primer)
g) 2,81*40=112 menet
h) Tehát ezt fogjuk pluszba rátekerni a primerre, és hozzáadjuk a 190V-os tekercsekhez.

Ha ezt követted, akkor jártál el helyesen.

A szekunderoldalról történő visszatáplálás, csak ez után jön. Célja, hogy fázishelyesen kössük össze a tekercseket.

Lehet nem voltam elég érthető, bocs! Ettől még lehet jó az eredmény, csak nem látom át, mit számoltál.

(Lehetne a menetszámot a visszatáplálással is számolni, csak akkor más a számítás menete, mert akkor a 24V-os tekercs primerként működik, és a rátekert szekunderként. És mint tudjuk 10% veszteséggel kellene számolni a kettő között.
Amikor számítasz, figyeld a mértékegységeket, azoknak is ki kell jönni!. pld. menetpervolt *volt= menet)

üdv! proli007
(#) petya85 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Konkrétan ez egy központi zár vezérlő az ad ki 12 voltot a motorok felé ilyenkor az index is meg tud villani egy pillanatra ami zárás visszajelzésre elég is lenne, de hogy meg lehesen különböztetni a zárást és a nyitást, ezért szeretném ha a nyitásra kettőt villanna fel!!!ezt a jelet egy c945 ös tranyó adja egy relének ami fehuz mikor megnyomom a távirányitó zárás illetve nyitás gombját!!!!
(#) uli hozzászólása Ápr 23, 2008 /

Értelek!! Köszönöm
El leszek vele az este
Másik! a két primer tekercsnek az azonos fázisu (remélem jol irtam) végeit kell ugye összekötnöm. Az egyik tekercsnek van ugye az eleje, ami beljebb van, mint a vége, és ugyan ez a másiknál is. Tehát ha az elejeit összekötöm , és a végeit is akkor az úgy jó ugye?? (de azért megmérem majd, ahogy említetted!)
HA nem jól kötöm össze, fesz.csökkenésen kívül semmi baja nem lesz ugye?
És még egy utolsó:
A primer tekercseim belül vannak, körülötte van a szekunder. Ha én a 3ik, 40 Vos tekercsemet a szekunderek köré tekerem az nem gáz ugye?
És még egy: BAlról jobbra vagy jobbról balra tekerjem???
Kössssz: Uli
(#) _JANI_ válasza petya85 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Köszönöm. Így kicsit jobb.
A zárást és a nyitást függetlenek egymáltól?
Vagy csak egy relé vezérli ezeket a funkciókat?

Egy relé esetén:
Azt nem tudom, hogy menyire lenne elég, ha az egyik funkció reléimpulzának hosszát növelnénk csak meg egy "kicsit". PL: az eredeti záróinpulzusok mondjuk 0.3másodpercig tartana (tarthat), és a meghosszabított impulzus legyen 0.8 másodperc. S ezt felváltva adná ki az eredeti relé felé egy egy gombgyomásra.
Ezt a meghosszabbított impulsuzt menyire tolerálná az eredeti vezérlés? Mert gomdolom nem akarod az egészet újrafűzni. Meg csökkenteni kell a hibalehetőséget is...

Igen két külön kör ez két rellé meg minden! Tejesen függetlenek egymástól!!!
(#) proli007 válasza uli hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Szia!

- Hát úgy is lehet nézni, hogy beljebb van-e, de a mérés biztosabb. Ha ez egy gyári trafó, akkor azt úgy szokták kivezetni, hogy van pld... de inkább lerajzolom.
- Ha a 40V-os tekercset rosszul kötöd be, az gáz, mert akkor levonódik a 190V-ból, és így már mint ha 150V-os tekercsre kötnéd a 230V-ot! Szóval jobb a békesség, ott a 13V-od a szekunderre....
- Nem probléma, ha a szekunderre tekered a primer kiegészítő részét. De jól el kell szigetelni! (pld. triflexinnel) Ha ezt a trafót biztonsági trafónak használnád, akkor gond lenne, mert ott követelmény az osztott csévetest a primer s szekunder között. De egy erősítőben nem gáz.)
- Mindegy milyen irányból tekered, úgy is a fázishelyzet mondja meg, a jó bekötést. Az, meg csak a tekercsek egymáshoz viszonyított tekercselési irányától függ.

üdv! proli007

2x190V.jpg

Igy viszont kicsit egyszerűbb! Nem elég a nyitóimpulzus idejét meghosszabítani?

Elvileg elég lehet!és akor hoygan oldanád azt meg hogy a nyitási idő hosszabb legyen? És a két villanást pl úgy mint egy ledes villogót?
(#) petya85 válasza petya85 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

monjuk 22 µF kondi van kicserélnnénk egy kicsit nagyobbra a kisülés ideje tovább tartana nem? És így tovább tartana a nyitási idő is nem?

Van egy pár variáció... S próbálom a leg egyszerűbbet megtalálni, hogy minnél kevezebb módosítás legyen a gyári elrendezéshez képest.

Az egyik (s ez a leg egyszerűbb,) elgondolás szerint, az eredeti jelet mintegy meghosszabítanánk egy NE555-ös időzítővel. E nem villogna többet, hanem látványosan megnövelné a nyitás viszajelzésének idejét a záráshoz képest. Ekkor elvileg elég csak a kis áramkört a meglévő vezérlőegység és az eredeti relé közé bekötni. De ezt ellemőrizni kell, hogy nincs e zavaró hatása a megnövelt nyítóitőnek.

A másik elgondolás szerint csak a nyitórelé jelét vennék figyelembe. S a "kis kiegészítő villogóelektronika" csak az index lámpákat villantaná meg ( még egyszer - kétszer ). Persze ez egy kicsit bonyolultabb, mert ez plusz relét és huzalozást igényel. ( Ennek a relének a zárópontjait, szerintem a vészvillogó munkaérinkezőivel kellene párhuzamosítani. Szakszerű munkát és nagyáramú kétáramkörös "autórelét" igényel.). Szerintemis elég ebben az esetben a két villogás, mert még valaki férreértené...
...

Ha közevan az időzítéshez, akkor tényleg elég csak azt megduplázni. :yes:

Köszi!

Megpróbálom az első verziót vég járni!
Aztán meglásuk mi lesz belőle!

tudnál nekem egy kapcsolási sémát még ajánlani egy egytranzisztoros villogóra?
(#) uli válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

NA ez így összerakott trafóval nem megy.
Ha szétszedem, vannak benne ugye EI alakú vaslemezek.
ha szétszedném, akkor az EI alakú vasak fedik egymást.
De mivel nekem valószínű nem lesz türelmem igy összerakni... nem lehet hogy az E alakúakat egybe, és a végükre az I alakúakat??
Uli

Hú! Erre most nincs semmi ötletem.
Viszont keress rá a googleval az "UJT kétbázisú tranzisztor" szóra.
Kis szerencsévet talán találsz egy neked tetsző kapcsolást is.
(#) kobold válasza petya85 hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /

Ezen az oldalon, a
Idézet:
„Single Transistor Relay Toggle Circuit”
résznél találsz egyet.
(#) proli007 válasza uli hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /

Hello!

- Nem túl jó ötlet. Nem véletlen van így összerakva. Nem tudod biztosítani a légrés zárását, túláram lesz és búgni fog. A gyári cuccoknál néha alkalmazzák, de akkor síkolják a felületet, és hegesztik a vasat. (Az esetek többségében az is zúg.)
- A trafó vasakat, kb. 5 perc alatt vissza lehet tenni. Szétszedni sokkal nehezebb.
- Először az E lemezeket váltakozva, majd a I lemezeket szépen sorba beverni közé (de nem vas kalapáccsal). Amikor kész, minden oldalról meg kell ütögetni a vasakat, hogy a légrés szépen záródjon össze.
- Ha szét szedted a trafót, akkor a lemezeket érdemes átválogatni. Minden trafólemez a kivágó szerszám kopása miatt, sorjás. Ezt kell kézzel kitapogatni, és az asztalra úgy fektetni a lemezeket, hogy a sorja egy irányba essen (pld. felfelé) Amikor összeszereled, ügyelni, hogy a sorjás résszel mindig felfelé rakd be a lemezt. Így a sorják egymással fedésbe állnak, könnyű és hézagmentesen lehet betolni a lemezeket. Az I lemezeket is ezen módon helyezzük be.
- Elő szokott fordulni, hogy több vasat tudnánk behelyezni, mint ami benne volt. Ilyenkor egy kis bakelit lemezzel (nyáklemez, de réz nélkül!) kiékeljük a hiányzó vasak helyét, hogy ne zizegjen.

Ha az ember valamire az idejét áldozza, akkor annak legyen értelme is.

Hidd el meghálálja a törődést.

üdv! proli007
(#) Gery hozzászólása Ápr 24, 2008 /

Hellosztok!
Szerintetek ez az adó a 400mW-os jó lenne például számítógépet "kihangosítani" rádióra? A sztereó jelet mondjuk 2ellenálláson keresztül vezetném bele. Vagy inkább a stereo FM adót célszerűbb megépíteni? Csakmert a stereo jel nekem mind1 ahova kell, de a stereo ic 600Ft. Szóval én emiatt inkább a 400mW-os adó felé hajlok. Szóval erre a célra jó lenne?
(#) _ampervadasz_ válasza Gery hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /

Üdv! Természetesen igen!
De én azért ellenállások helyett kondit használnék!
(#) kocici17 válasza Gery hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /

Mit értesz szereó ic alatt???????????
Az álltalános értelmezés szerint, a sztereó dekóder......
Akkor mit csinál a számitógép?????
Ha csak erösitö, akkor nem sztereo ic .., hanem dual erösitő.
A számitógépet kihangositani line vonalon nem nehéz , egy rádió /keverö/ elöerösitöét használva..
"Ampernak" igaza van inkább két kondi, ha nem tudsz a dologról többet akkor 2 db mezitlábas stiroflex kondit használy kb 200nF ost és akkor nem lesz gondod.
De ez job és ball oldalas hangfreki, és nem a sztereo jel.
(#) proli007 válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /

Sziasztok!

Miért is kell kondit használni? :no:
(Jujjj ez a "használy" nagyon csúnya!!)

üdv! proli007
(#) _ampervadasz_ válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

Galvanikusan le van választva ilyenkor a transmitter a PC hangkártyájáról, meg egymástól a két csatorna! Üdv kocici !
(#) _ampervadasz_ válasza kocici17 hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

Nem vagyok pszihológus , de szerintem arra gondolt hogy megépít egy áramkört, behangolja és mondjuk a műhelyébe hallaná a rádióján, amit a mondjuk a szobájában lévő pc "tuctuc" -ol. Meg arra gondolt, hogy a sztereó kóder -est építi meg, de ez nemszámít neki, és inkább a tranyósat használná /valószínű a rádión egy hangszóró van/ mert az olcsóbb, csak nem tudja hogyan kösse rá a sztereo jelet, egy mono adó bementére, és lehet azért vetette fel a stereo bemeneteset /mert ott egyértelműnek látszik mit hová kell bekötni/.

Szal, nehéz gyermekkora lehetett, de azért lehetne egy kicsit trükközés nélkül kérdezni/szakszavak megfelelő használata/, mert ez interferenciát okoz annak aki segíteni próbál, aztán jön a gerjedés,stb.
Valószínű ezér volt ennyi kérdőjel kocicinél!
(Ha most lenne vizitdíj kérném az 5ösömet! )
(#) Lázár Péter hozzászólása Ápr 25, 2008 /

Üdv. Miért számol vissza az oldal így: Még 3 nap.
Vátozások lesznek?
(#) zoly15 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

ha jól tudom akkor lessz 3 éves a HE-oldal de nem tuti...
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Ápr 25, 2008 /

Sziasztok!

0.1µF az egyenlő 100nF-dal?

Köszi
Üdv.
(#) Dudus válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

Igen.
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

igennnnn
(#) Petroimro válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

"lessz" Jajaj ez csúnya volt. Helyesen: lesz. Bocsi, hogy megszóltam, de nagyon szúrta a szememet.
1. -ben tanultam:
Amíg a világ világ lesz, a lesz mindig egy sz lesz.
(#) zoly15 válasza Petroimro hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

hy
Biztos a billentyűn maradt a kezem
Következő: »»   210 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem