Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nagyon kezdő vagyok az elektronikában.Mit jelent az,hogy soros dióda?Diódákat sorban kötök?Hányat?
Egy diódát sorba kötsz a terheléssel, nyilván megfelelő irányban. Így nem tud rossz irányba folyni az áram, cserébe a diódán esik valamennyi feszültség.
Vizuálisan: soros dióda nélkül: +------------[terhelés]-----GND Soros diódával: +----|>|----[terhelés]-----GND
Ne haragudj, ha értetlenkedek,de az áram nem a negatív saroktól indul és megy a terhelésen keresztül a pozitiv sarok fele?Ennek értelmében nem a minusz és a terhelés közé kell tenni a diódát?Bocs ha hülyeséget írok.
Az áram megegyezés szerint a pozitívtól megy a negatívig, hagyományból kifolyólag. Még nem ismerték az elektronokat amikor ez kialakult.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Van két, jelenleg egymástól teljesen független, 230V-os eszközöm. Az első automatikusan, de véletlenszerűen kapcsol ki/be, viszont a másiknak is ugyanekkor kellene ki/be bekapcsolódni, kézi beavatkozás nélkül. Ehhez a szinkronizáláshoz kérnék segítséget. Az első eszköz teljesítménye 100W, a másodiké 6W. Mindkét eszköz zárt, a belsejébe fizikailag lehetetlen beavatkozni. Ha van több ötlet, mindegyiket köszönettel veszem.
Master - slave elosztó, már ha nem akarsz barkácsolni. Az első eszköz mit csinál? Forog, fűt, ugrál, repül?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2018
Ez első eszköz egy folyadékba merülő hőfokszabályozó, a második pedig egy kis keringető szivattyú.
Hogy néz ki ez a master-slave elosztó? Hogyan működik? Mennyire bonyolult, vagy drága? Házilag elkészíthető? Van-e más megoldás? (Ha nem túl bonyolult, megbarkácsolnám.)
Parancsolj : www.hobbielektronika.hu/forum/master-slave-eloszto
Köszönöm. Közben én is rátaláltam.(Jobb lett volna előbb, mint utóbb.)
Benne ráleltem proli007 kapcsolására. Ez elég egyszerűnek látszik. Megpróbálom megépíteni. (Remélem a nemcsak bekapcsolja a slave-et, hanem ki is.) Kösz neked is és Bakmannek is a válaszokért. Üdv.
Hello! A kapcsolás szempontjából lényegtelen hogy mit vezérel, ha az "Out" vezérlő feszültség tartomány a megfelelő a DC/DC vezérléshez. Egyéb iránt nem látszik mi az az "EZ AZ". De én nem ismerem ezeket a modulokat, lévén nem vásárolok semmi ilyesmit..
Sziasztok a kék varisztor helyére berakhatom a sárgát? Boltban ugyan olyat kértem mint a kék, itthon látom, hogy más számok vannak rajt.
Beteheted,mindkettő azonos feszültség adatokkal rendelkezik (AC275V,DC350V)
Szervusztok, van egy régi fesz. sokszorozó nélküli sorkimenötrafóm és szeretnék hozzá egyet magam építeni. Az lenne a kérdésem hogy milyen diódát érdemes hozzá használni, én eddig 1N4007-esen gondolkodtam, mivel olcsó, 1000V 1A-ert kibír és relatíve gyorsan kapcsol.
Szia! Hasonló esetben ne légy rest beírni a google-ba az alkatrészek típusszámát! Mire megszerkesztetted ezt a hozzászólást, rég láthattad volna az egyezőségüket
Sziasztok.
Egy kis cég (még egyelőre magánszemély) által tervezett erősítő hogyan kaphat CE minősitést? A netes információk nem feltétlen egyértelműek. Nem tudom elég e hozzá a megfelelősségi nyilatkozat amit már egy villanyszerelő is kiadhat? Be kell e jelenteni valahova vagy elég ha majd felszolitanak akkor 8 napon belül megküldeni nekik? Van valaki aki ért ehhez/csinálta már?
Nem jövök rá hogy lehet a három tekercset egyenárammal táplálni-
Korrekt módon sehogy. Ha két gyűrű közé kötöd, akkor az egyik tekerccsel párhozamosan lesz a másik kettő sorosan. Azokban fele áram fog folyni. Gondold tovább.
A CE minősítést egy nemzetközileg akkreditált laboratórium adhat. Elvileg nincs akadálya, hogy ilyet egy "villanyszerelő" működtessen, de igen csekély az esélye.
A megfelelőségi nyilatkozat pusztán csak annyit jelent, hogy megfelel a vonatkozó saját, és nemzetközi szabványoknak, és műszaki előírásoknak. Ezt a tanúsítványt kiállító akkreditált hitelesített eszközökkel mért jegyzőkönyvével bizonyítja. Ezért drága egy ilyen bizonyítvány megszerzése.
Sziasztok! Van egy digitális karórám, és egy digitális rádiós órám. Ezeket össze szoktam másodpercre pontosan állítani. Az miért van, hogy pár óra vagy pár nap múlva kb 30-40 másodperc különbség van? Hogy alakul ki ez az eltérés? Nem ugyanannyi a másodperc értéke a két órán?
Az digitális órák lelke jellemzően egy kvarc, annak a pontossága határozza meg a pontosságukat. Ha pl. a kvarc frekvenciája 8000 Hz, akkor a kvarc 8000 rezgése jelent 1 másodpercet. Egy nap 24*3600, azaz 86400 másodpercből áll. Ha a pládakvarcun frekvenciája nem pontosan 8000 Hz, hanem 8000,0001 Hz, akkor az naponta 8,5 másodperc eltérést jelent a pontos időthöz képest.
A kvarcoknak ezen kvül van hőfüggő és időfüggő driftje is. Mert a kvarcok öregednek is. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
Ha egy aszinkron motor állórészébe behelyeznénk egy autó generátor körmöspólusú forgórészét(csak elmélet), tudna úgy forogni, mintha az aszinkron motor normális(kalickás) forgórésze?Vagyis a mágneses mezők iránya megegegyezik e két típusú forgórész esetében?
Tudom kellene valamiféle módósítás.Mik lennének azok? Én mint kezdő az elektonikában gondolok pl ezekre a dolgokra: -a tekercs rövidre zárása (csúszógyűrűk összekapcsolása) vagy a szembenálló észak-dél körmöspolúsok össze forrasztása...
Sziasztok!
A legkisebb méretű 3 fázisú csatlakozóra lenne szükségem ami bolt forgalomban kapható. Lényegében egy kicsi villanymotorhoz kellene áramfelvétele <1A szóval tényleg egy nagyon kicsi dugvilla és aljzat kellene. Elegendő a 3 fázis és a föld tehát 4 pólusú kellene, bármilyen erre a célra alkalmas csatlakozó érdekelne, próbáltam rákeresni, de nem találtam megfelelőt. Régen volt az a bakelit fekete színű, aminek egy vonalban voltak a lábai, olyan is jó lenne, de már az sem kapható. Valami hasonló kéne vagy akár kisebb is lehet. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
Elolvasva a hozzászólásaidat még nemigen sikerült rájönnöm mit is akarsz igazán.
Nem lenne egyszerűbb azt elmondani?
Hogy megtudjam, hogy a generátor forgórésze hasonlóan viselkedne-e ha 3 fázisú motor állórészébe helyeznénk, mint a kalickás forgórész?
Ezt kisilabizáltam, de ennek mi értelme volna számodra? Azt döntsük már el, hogy most motorból akarsz generátort készíteni, vagy generátorbol motort? Vagy tulajdonképpen mit is?
Mert nem értem, hogy erre a sok elmélkedésre eddig mi szükség volt... A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
Érdekel az elektronika és szeretek elmélkedni, ismereteimet bővíteni, meg barkácsolni.
Válogass van 3+PE, 4+PE is. Ezek elég kicsik.
Akkor tudnod kell, hogy a gépjármű generátorok állórésze is általában háromfázisú tekercseléssel készül. Legjobb, ha megkeresed a topikját!
Ez egy példa... A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |