Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   131 / 193
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Már látszik is, hogy nem néztem körül rendesen. Viszont, tapasztaltabbak hatására JBC állomást vettem. Vertem is a fejem a falba, miért nem előbb vettem meg...
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Idézet:
„Folyasztószernek ez is jó: Bővebben: Link vagy az, amelyiket Attila86 használ és árult egy időben, nekem mindkettő bevált.

Az ellipszis végű hegy tökéletes a TQFP-hez, a konkáv is. Mindkettő igényel némi gyakorlatot de könnyen meg lehet csinálni.

Én nem használok nagyítót forrasztáshoz, csak ellenörzéshez, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mit, mivel tud megcsinálni.”
Gondolkodom, hogy most lecsapjak-e a pákára, hirtelen kellene valamihez.

Sima SMD forrasztásra milyen szélességű véső hegy lenne ideális? Példáual egy 2mm széles, de van 0.4, 1.2, 1.6, 1.8, 2.4mm szélességű és szélesebbek is (némelyikből hosszított verziók is).

Most éppen SMD ellenállást és SMD LED-et szeretnék beforrasztani kényes helyre. SOIC tokozáshoz és általánosságban is ezt szeretném használni SMD-re.

Mi a különbség a konkáv és a sík ellipszis alakú hegy között a használatát illetően?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2018
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
A véső alakúból SMD-hez már az 1,2-es is nagy, a 0,7-0,8 körüli az ideális. Kb. a ceruza alakúból is, de olyat nem érdemes szerintem venni. Próbaképpen vettem egy 0,4-es ceruza alakút (hegyeset) de azzal semmit nem lehet csinálni mert kúszik fel az ón a vastag részére, a végén ahol meg lennie kellene ott nem lesz. A solomonhoz 0,6-os vagy 0,8-as hegyeset használok SMD-hez az úgy ahogy jó hozzá. Lábas alkatrészekhez az 1,6-tól a 2,4-ig bármelyik jó, és érdemes venni egy 5-öset is, az nagyon meggyorsítja a kiforrasztást. Egy TO92 tokos tranyó kiemelése kb. 1 másodperc mert eléri egyszerre mindhárom lábát, a tokja még csak meg sem langyosodik.
Ilyet kisebb heggyel nem lehet csinálni, külön kell a lábakat melegítgetni amitől a tok forró lesz, vagy ónszippantózni kell.
(#) freddyke válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Még tegnap este megrendeltem a nano-t 1.6 és 2.4-es hegyekkel. Ezek a hegyek voltak logikusak és kellően jó áron az Amazon-on.

Vésőből az Ersa-nak ebben a sorozatában 0.4, 1.2 és 1.6 a legkisebb. Legyen inkább 1.2-es? Már nem biztos, hogy le tudom mondani. Újra rendelésnél felszámol szállítást, úgy nem éri meg. Gyárilag szerintem ceruza lesz benne. Neked milyen volt a pico-hoz?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) (Felhasználó 116638) válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Ilyen indukciós pákákat a Thermaltronics is csinál. A reklámokban azt hozzák ki előnyének hogy 1-2 fokon belül tudja tartani a hőmérsékletet, mintha az számítana bármit is. Annál szerintem sokkal többet számít az, hogy ne keljen egy pákához speciális állomás (nagyfrekis tekercsmeghajtás), meg tudjam oda tekerni a hőfokot ahova akarom, mert a gagyi bakelitről a 320 fok már lekapja a rezet.
A kis Ersa-m kellemes, jó minőségű, használhatom egyen és váltófeszről egyaránt, sőt akár az autó 12V-os akkujáról is. Na ilyet az indukcióssal nem lehet.”


A Thermaltronics a Metcal kínai klónja, gyakorlatilag csak a külső design más.
Még a hegyek is kompatibilisek, persze a sárga csíkos kínai hegy minőségben a közelébe sincs a Metcal-nak.
A "reklámban" közölt hőntartás pontossága olyan szinten jelent valamit, hogyha például egy standard heggyel,( mondjuk STTC-036) ólmos forrasztás esetén 1206-os ellenállásról egy thermal pad-es alkatrész forrasztására váltok, Pl SOT-89, vagy Dpak, akkor azt ezzel a heggyel megtehetem, nem kell a hőfokszabályzót tekergetni (nincs is )
a hegyhőmérséklet pontos marad.(Egyikből következik a másik)
Tehát ezt a pontos szabályzást a Metcal- on kívül kevesen tudják prezentálni, a hőtárolós pákák NEM.
Az sem mindegy hogy a TALON csipeszpákával a 601-es heggyel 0603 ültetés után hegycsere nélkül szórod fel a 1210-es kerámia kondikat, probléma nélkül.
Az hogy minden gyártó pákájához "speciális" állomás kell, gyakorlatilag adott, ezért vesz az ember komplett forrasztóállomást. (Márkás cuccokról beszélek, nem kínai klón hobbypákákról)
Az egy másik dolog hogy valaki találékony, és készít Weller, Ersa, stb pákához állomást, ez nem rossz dolog,de ha már egy LR-21 Wellerig eljut valaki, nem hinném hogy nagy dolog lenne megvenni mellé egy EC-2002, vagy WS-50 "trafót".
Persze mindent nem lehet koppintani, hobby készítésű Metcal állomás klónt még nem láttam
Az indukciós pákákkal sokkal könnyebb dolgozni, a hegycsere ideje pár másodperc.
Ez fontos, főleg beültetés esetén, de javításnál sem mindegy mennyi idő alatt váltasz hegyet, illetve mennyi idő alatt fűt fel.
Az MX-500 esetén ez lényegtelen, 2 átkapcsolható portja van, két pákával, 2 féle heggyel már gyorsan lehet melózni, csak átkapcsolod a portot,és mehet a móka.
Na , ilyet a "többivel" nem lehet.
Természetesen saját tapasztalatokat írtam, nem netes videókon látott, meg valakitől hallott legendákat.
(#) jlazar válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Ezek előtt is volt élet, összeszerelés és javítás.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 / 1
 
Így van, de a topic nem arról szól hogy mi volt az indukciós pákák előtt.
Azt tudjuk. De most 2018-at írunk, és ami '72-ben modern volt, az mára elavult.
Azóta bejött pár technológia, pl:SMT, BGA, ami a forrasztástechnika fejlődését, megújulását is hozta.
A forrasztástechnika fontos dolog, ezért sem engedhetők meg a félinfók,és a legendák, illetve a félrevezető, nem szakmai hozzászólások. Hiába hobbi, akkor is helyén kezelendő a dolog.
Nem kell leszólni,és lekezelően állni a modernebb forrasztástechnikához, főleg ha (esetleg)nem dolgoztál velük.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) ngabor0204 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Mi a különbség a konkáv és a sík ellipszis alakú hegy között a használatát illetően?”


Elvileg a konkáv mögötti ötlet az, hogy ott tárolja az ónt, és amikor végighúzod a hegyet a sok SMD-lábon, akkor onnan adagolja. Nekem van egy ilyenem, de nincs sima lecsapott hengerem, szóval nem tudom összehasonlítani a sima ellipszissel.

Egy ideig gyakorolgattam vele, és amikor már úgy éreztem, egész jól megy, akkor balszerencsémre belefutottam John Gammell videóiba, és rájöttem, hogy egy tehetségtelen lúzer vagyok, és közöm nincs a forrasztáshoz
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Ha egy indukciós pákánál nem kell a hőfokot tekergetni, akkor a másiknál miért kéne? Annál sem kell. De éppen ez lenne a lényeg, hogy tudjam tekergetni ha akarom! Az indukcióst nem tudom. Végigmegyek egy nyákon adott hőfokkal, és amikor combosabb dolog jön, vastag kábel vagy akármi akkor tekerek rajta mondjuk 20-30 fokot. Az indukcióson meg nincs mit tekerni.
Idézet:

Az hogy minden gyártó pákájához "speciális" állomás kell, gyakorlatilag adott”
Éppen ez az hogy nem! Mondjuk eredeti formájában az Ersa pico sem használható csak a saját állomásával, de én széthekkeltem és máris jó egy pár száz Ft-os szabályozóval is. Akár 12V-os akkuról is, mert bizony nem egyszer fordult már elő hogy autóban kellett forrasztani, parkolóban, olyan helyen ahol nem volt hálózat. Ezért kár még egy drága gázpákát is tartani, az olcsók meg nem jók semmire.
Az Ersa-mhoz kb. 12000Ft nettó egy fűtőbetét, ehhez kell még egy hegy (kb. 2500Ft) meg a menetes hüvely ami tartja (1500Ft) és működő pákád van, csak kell neki csinálni poliamid rúdból egy nyelet plusz ugye a kábel meg a tuchel. És akkor ez Ersa minőség, nem kínai klón, és ennyiből, nem százezrekből... A Metcal-lal ezt nem tudod megcsinálni, vagy legalábbis nem ennyiből.
A hegycsere nálam is annyi, hogy letekerem az egyik hüvelyt és feltekerem a másikat a másik heggyel, néhány másodperc. Mivel műanyag a hüvely menetes része szerszám sem kell, simán kézzel megfogom.
Én mértem az enyémet, a beállított hőfokhoz képest +/- 5 fokot ingadozik a hegy végének hőmérséklete munka közben. A világon nincs olyan forrasztási igény amihez ez ne lenne több mint elég. A Metcal meg tud +/- 1 fokot. És akkor mi van? Semmi szükség rá. Sőt, én a wellernél is attól kaptam agybajt, hogy volt hozzá a 6-os hegy 310 fokkal, meg a 7-es hegy 370 fokkal. Közte semmi, én viszont 340 fokon szerettem volna forrasztani. Mégis hogyan?
Cseréljek hegyet ha más hőfokot akarok? Ne már...
Az én szememben ez a technológia ugyanúgy elavult mint a kattogós welleré, az imént felsorolt okok miatt. És akkor még bonyolult meg drága is.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Akkor másképp próbálom megfogalmazni.

Metcal:
-Azért NEM SZÜKSÉGES a hőfokszabályzás, mivel a hegy normál használatnál, és extrém hőelvonású felülete esetén is TARTJA a hegy hőmérsékletét.
Lefordítva a hasonlatodra:

Idézet:
„Végigmegyek egy nyákon adott hőfokkal, és amikor combosabb dolog jön, vastag kábel vagy akármi akkor tekerek rajta mondjuk 20-30 fokot. Az indukcióson meg nincs mit tekerni.”


Metcal esetén:
Indukcióssal végigmegyek a nyákon, adott hőfokkal, és amikor combosabb dolog jön, vastag kábel vagy akármi végigmegyek azon is.Tekergetés, probléma nélkül.

Nem akarok téríteni, sem rábeszélni senkit semmire.Nincs Metcal részvényem.
Tényeket közlök.
Az általad említett Ersa Pico egy nagyon frankó kis páka, volt hozzá szerencsém, egy jó választás, ennyi pénzért meg főleg. Rengeteg kis BT-nél, KFT-nél láttam, szépen lehet vele dolgozni, de megvannak a korlátai.(Most magáról a komplett gyári ÁLLOMÁSRÓL beszélek, nem a monyákolt hobby verziókról.)
A hozzászólásaidból kitűnik, hogy igényed van jó pákára, gondolom ezért is nyúltál az ERSA
gyártmányaihoz.
Nekem ugyanerre van igényem, illetve már régóta volt, ezért is próbáltam ki az akkori termékpalettát (2000-es évek eleje) és a Weller, ERSA,JBC,Metcal négyesfogat után EGYÉRTELMŰ volt hogy ár/érték arányban a Metcal a nyerő, hiába az volt a leghúzósabb árban.
Ha azt mondom hogy 15 év szinte problémamentes használat után (egy MX-RM-3E nyél tönkrement 5, vagy 6 év után) ismét ezt a márkát választanám, gondolom nem lepődsz meg.
(#) jlazar válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Így van, nem arról, és nem CSAK az indukciósról szól a topik.
Azt azért nem kell elfelejteni, hogy sosem a páka forraszt, hanem az ember. Automatizált rendszerekben valóban nem mindegy a hőntartás és ezzel kapcsolatosan a forrasztási idő, de ugye nem próbálsz meg feleslegesen győzködni arról, hogy ha a páka esetleg lassabban melegíti fel a pl. DPAK tokot akkor elveszem a hegyet, mert lejárt a forrasztásra szánt idő és nem érdekel, hogy látom, kásás maradt. Hobbi viszonylatban addig tartom ott (nem a végtelenségig, mielőtt ezen kezd valaki okoskodni) amíg meg nem forradt megfelelően és lényegtelen a fél fokos hőntartás mert nem ezen múlik a forrasztás minősége.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Így van, nem arról, és nem CSAK az indukciósról szól a topik.
Azt azért nem kell elfelejteni, hogy sosem a páka forraszt, hanem az ember.”


Teljesen igazad van, mindkét dologban.
Hadd kérdezzem meg, dolgoztál már Metcal állomással?
(#) jlazar válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Metcal állomással pontosan ugyanazt a minőséget tudom forrasztani mint egy kattogós Wellerrel. Ismétlem, nem a páka forraszt, hanem az ember.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Akkor te egy szuperman vagy, irány NASA elektronikai részlege

Viccet félretéve, a forrasztás nagyrészt arról is szól hogy adott idő alatt adott hőt közlök egy forrasztandó felülettel,alkatrész kivezetéssel, stb.
Az indukciós pákák ezt a követelményt tudják.
Példa:
Többrétegű panel, D2PAK tok alatta via-k.
Metcal:Standard, ólmos lapáthegy: SMTC-060, tok+PCB felmelegít,ón megfolyik, alkatrész felemel, alkatrész levétele, 5 sec.
Weller:LR-21, ETCC hegy, 380'C-on: hegy odaragad, nem képes átmelegíteni sem a tokot, sem a PCB-t.Jobb esetben aláfűtéssel megoldható, rosszabb esetben sérül a PCB.
A forrasztás nem, illetve nehezen kivitelezhető.
Erről ennyit.És semmiről sem győzködlek.Kizárólag a személyes tapasztalataim mondom el, amit a javításaim, munkám során tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Valóban, de nem mindegy milyen szerszámmal dolgozol.
Egyáltalán nem.
Megnézném ezt a mutatványt a gyakorlatban is, szerintem valamelyikünk zavarban lenne.
(#) jlazar válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Én is. Kettőnk között az a különbség, hogy én nem akarom ráderőltetni a személyes tapasztalataimat, te viszont mindenáron meg akarsz győzni arról, hogy csak a tiéd a jó.

A zavar valóban meglenne. De tényleg felesleges zavarba jönnöd attól, hogy a megfelelő hőfokon forrasztott alkatrész mindkét esetben ugyanúgy kapaszkodik. Sőt, ha bevonunk egy Solomont, egy Hakkot a körbe, akkor már négy féle egyforma forrasztásról beszélhetünk.

Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de még soha és sehol nem láttam olyan katalógust amiben előírják, hogy egy alkatrész csak egy bizonyos típusú pákával forrasztható, ha van ilyen akkor jelezd, érdekelne, hogy pl. egy Atmega2561 kizárólag indukciós pákával forrasztható, vagy lehet "taknyolni" egy Wellerrel is. Ha van mit, és van kitől akkor szeretek tanulni.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Próbaképpen vettem egy 0,4-es ceruza alakút (hegyeset) de azzal semmit nem lehet csinálni mert kúszik fel az ón a vastag részére”
Nem akarok senkit rábeszélni a hegyre vagy lebeszélni róla, de szerintem nagyon is használható, kis helyeken tökéletes. Igaz, nem a pákahegyre kell tolni a forrasztóónt mert valóban felszalad, hanem azzal csak megelíteni a kívánt pontokat.
(#) Bakman válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Azért NEM SZÜKSÉGES a hőfokszabályzás, mivel a hegy normál használatnál, és extrém hőelvonású felülete esetén is TARTJA a hegy hőmérsékletét.”
Nem a szabályzásról van szó, hanem a beállíthatóságról, nagyon nem mindegy. Én továbbra is azt vallom, hogy jó az, ha be lehet állítani a hőmérsékletet. Ha tartja a beállított hőmérsékletet, akkor jó.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Én is. Kettőnk között az a különbség, hogy én nem akarom ráderőltetni a személyes tapasztalataimat, te viszont mindenáron meg akarsz győzni arról, hogy csak a tiéd a jó.”


Semmi ilyesmit nem írtam.Azzal forrasztasz amivel jólesik.
Kizárólag a forrasztás minőségéről beszéltem, lehet hogy nem kellett volna.
Ha én nem személyeskedek, kérlek Te se tedd.Köszönöm.
Nem kívánok indulatokat gerjeszteni, inkább legyen igazad.
(#) jlazar válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Van valami igazad. Előkaptam gyorsan egy rossz alaplapot, és kipróbáltam.
Egy DPAK levétele tényleg sokkal hosszabb ideig tart. Elérte a 8 másodpercet.


Azt már csak érdekességként említem, hogy egy Fahrenheit páka amibe elvileg weller tipusu hegy tolható. Mivel belefutottam egy hibás vásárlásba, egy 28003-ba való hegyet minden szívfájdalom nélkül belegányoltam és probléma nélkül használom. Ha cseréltem volna nagyobb hegyre az SMD-hez éppen használt 1 mm-es helyett, akkor talán 6 sec-re is leviszem, de a fő probléma inkább az, hogy engem teljesen hidegen hagy, hogy 5 vagy 8 sec alatt lehet levenni egy alkatrészt. Ha 10 az sem hoz zavarba, még ez is bőven kevés ahhoz, hogy a panel darabokra szakadjon alatta.
(#) jlazar válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Sehol nem személyeskedtem, és ismételten leírom, a forrasztás minősége nem attól függ, hogy 3 vagy 300 ezer forintos pákával csinálod. Ebben a konstellációban inkább te vagy az aki lenézi a másikat és nem hiszi el, hogy forrasztási tudással mindegy az eszköz ára és a melegítés megoldása.

Pááá

küzdj tovább a démonaiddal, kiszálltam.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Ha lesz rá módod , azért próbálj ki pár forrasztóállomást, ha van köztük indukciós elvű azt is.
Nem sok értelme van beszélni róla, a személyes használat, tapasztalat többet mondana.
Nem akarlak meggyőzni semmiről, de egy tesztnél te is észrevennéd a különbséget a hőtárolós,és az indukciós technológiák között.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) (Felhasználó 116638) válasza jlazar hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Sajnálom hogy ilyen indulatokat váltott ki belőled a dolog, ez semmiképp sem idevaló,és szükségtelen is.
Beszélgetünk, vitatkozunk, erről szól a topic.

Idézet:
„Ebben a konstellációban inkább te vagy az aki lenézi a másikat és nem hiszi el, hogy forrasztási tudással mindegy az eszköz ára és a melegítés megoldása.


Nem ismerjük egymást, igy ne feltételez rólam nem valós dolgokat.Köszönöm!
(#) freddyke válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
A nagy harcban egy pillanatnyi figyelmet tudnátok fordítani rám is?

1.6 és 2.4 szélességű véső hegyeket hiba volt rendelnem? Még talán le tudom mondani. Vésőből az Ersa-nak ebben a sorozatában 0.4 és 1.2mm-es szélességű a legkisebb. Érdemes lenne beszereznem a kisebbekből is?
(#) jlazar válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Sosem árt ha van mindegyikből. Az SMD-hez jobb a vékony hegy, de normál lábas alkatrészekhez legyen egy vastagabb is. Vezetékek beforrasztásához is jobb a vastag.
Gyakorlat és tapasztalat kérdése. Én speciel probléma nélkül forrasztom a fentebb említett DPAK-ba fagyós (380 fokon????) Weller heggyel az SMD alkatrészeket is, 0603-hoz és az alatt teszek fel nagyon vékonyat, de mint mondta fentebb valaki, a tűhegy néha problémás mert pont azt a részt nem futja be ahol kéne a friss ón.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Idézet:
„Metcal:
-Azért NEM SZÜKSÉGES a hőfokszabályzás, mivel a hegy normál használatnál, és extrém hőelvonású felülete esetén is TARTJA a hegy hőmérsékletét.”
Valamit félreértesz. Az Ersa is ugyanúgy tartja a hőmérsékletet. A szabályozás mindkettőnél szükséges, hiszen nem lenne állandó a hőfok. Az hogy ez +/-1 fok vagy +/-5 fok az a forrasztás sikerességének szempontjából lényegtelen.
Idézet:
„indukcióssal végigmegyek a nyákon, adott hőfokkal, és amikor combosabb dolog jön, vastag kábel vagy akármi végigmegyek azon is.Tekergetés, probléma nélkül.”
Ezt ugyanígy meg lehet csinálni bármelyik másikkal is. A hőfok állíthatósága igenis egy nagyon lényeges szempont. Nem azért tekergetem mert tekergetni kellene, hiszen egy adott hőfokon én is ugyanúgy meg tudom forrasztani az adott nyákot.
Azért tekergetem, mert én nem akarom ugyanazon a hőfokon forrasztani az összes alkatrészt. Érthető? A félvezetőket mindig alacsonyabb hőfokon forrasztom hogy ne melegítsem nagyon fel őket, a kábeleket meg magasabb hőfokon hogy gyorsabb legyen a művelet. De ez nem azt jelenti hogy ne lehetne ugyanazzal a hőfokkal megcsinálni az egészet. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni.
Tehát nem kell ehhez a hegyeket csereberélnem, hanem egyetlen mozdulattal odanyúlok és eltekerem a potit. Ugyanez van akkor is ha bakelit nyákkal kell dolgozni, ott sem kell hegyet cserélni csak eltekerni a potit. És ott még muszáj is, különben rögtön felkapja a páka a forrszemet.
Ezzel csak azt próbáltam neked szemléltetni, hogy ha egy árban lennének, sőt az indukciós netán olcsóbb lenne, nekem akkor sem kellene, akkor is az Ersa-t választottam volna, mert jóval sokoldalúbban használható, vagy mondjuk úgy sokkal univerzálisabb.

Nem tudom konkrétan milyen Metcal-od van, de ha nem 50W-os hanem nagyobb akkor a Weller - Metcal hasonlatod vagy tapasztalatod sem jó, azonos teljesítményű pákákat kell összehasonlítani. Én sem hasonlítom a 80W-os Ersa-t az 50W-os Weller-hez vagy Solomonhoz mert nincs is értelme.
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Ha neked most kellene otthonra pákát választani, és hezitálnál az indukciós technológia, és mondjuk egy WSP80 között, akkor melyiket választanád?
Általános otthoni panelforrasztgatásról van szó. Esetenként SMD, máskor huzallábas, akár új építés, akár javítás témában. (Jelenleg egy alap Solomon állomásom van a saját pákájával, és ezzel is megoldom általában amit kell.)
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Miért lett volna hiba? Azokat fogod a legtöbbet használni. Az SMD-hez kell valami vékonyabb. Most nem állok neki keresgetni mert az Ersa-nak is van kismillió féle hegye, csak nem sok helyen forgalmazzák, főleg azt nem ami kevésbé fogy. Keress akkor a ceruzavégűben olyat ami 0,6-0,8mm körül van. A 0,4-es az biztos nem jó, próbáltam. Az ón elfut a tűhegyes végéről, így az alkatrészt sem tudod felmelegíteni vele, mert ugye az alkatrésszel nem a hegy közli a hőt (nem tudja mert nincs kellő találkozási felület), hanem a kettő között lévő ón ami ott elterül.
Az 1,2-es vésővel forrasztottam SMD-t de az meg már túl nagy hozzá. A solomonnál a 0,6-os ceruzahegyűvel szoktam, az méretben éppen jó a 1206-hoz.
(#) Alkotó hozzászólása Márc 2, 2018 /
 
Ha fűtőpatronos pákát vennék, akkor meddig érdemes elvetni a súlykot? Ez az olcsó páka több mint egy nagyságrenddel olcsóbb mint a híres gyártó pákája. Küllemében még hasonlítanak is kicsit.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Elbeszélsz az általam leírtak mellett, igy nincs értelme eszmét cserélni/vitázni.
Következő: »»   131 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem