Fórum témák
» Több friss téma |
Azt azért tudomásul kellene végre venni
- általában a TV-k számítógépes bemenete (akár SUB, akár DVI, vagy akár még a HDMI is) az egyszerűen nem képes ugyanarra, mint a direkt CSAK képmegjelenítési célra kifejlesztett monitorok. Egyszerűen nem tudnak akkora felbontást és képfrekvenciát kezelni, mint amekkorát a monitorok alapból tudnak és amit a gépből a videó-kártya esetlegesen kiad. Azért is villog valójában a kép, mert valamelyik (avagy mindkettő) adott paraméter sok neki. Vedd lejjebb a videó-kártya kimeneti felbontását és a frekvenciáját.
Én kb pont ezt írtam... csak kicsit szűkebben! Nekem ez 3-4 évvel ezelött jelentkezett mint gond, és csak ötletként írtam hogy a kolléga ne kezdjen el rögtön hardveres hibát keresni, mert lehet hogy csak beállításbeli gondjai vannak és szimplán csak tulhajtja a tv-t a videokártya!
Sziasztok,
Nemrég volt bővítés, kaptunk új optikai routert (Sagemcom F@st 5655 v2). Rendszeresen online rádiót hallgatok Winampon, viszont időnként leáll. 10 perc és 1-2 óra között bármilyen időközönként. Ekkor bármely böngészővel a net se megy, a setup menüjéhez se férek hozzá. Ha megpingelem a 192.168.1.1-et, azonnal válaszol. Pár perc után aztán megint megy minden. Ezt csinálja éjjel-nappal, hétközben, hétvégén is. Próbaképp laptopon is teszteltem, ugyanaz. Valakinek valami ötlete, hogy mit nézzek át?
Végülis megkérdeztem valakit aki (elmondásom alapján) a BIOS-ban látta a hiba javíthatóságát. Tehát:
1. Beléptem a BIOS-ba. 2. Letiltottam a hangeszközt (Audio Device). 3. Bebootoltam a Wondowsba és láttam hogy ennek hatására nincs hang. 4. Újraindítottam a gépet és ismét beléptem a BIOS-ba. 5. Újra engedélyeztem a hangeszközt (Audio Device). 6. Bebootoltam és megnéztem egy DOS-os játékot amiben ennek hatására "No Sound" lett a hangbeállítás. 7. Végül visszaraktam a "PC Speaker" beállítást, így most már az összes "BEEP" ismét az alaplapi csipogón távozik! ![]() Tanulság: Nem minden (szoftver) hiba orvosolható Windows rendszerben! A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2018
Pont ilyen problémám volt az 5m-es kínai HDMI kábellel a HTPC-m összerakása után. Meg kell venni a kicsivel drágábbat egy üzletben. Ha neked is hosszú kábel van, akkor helyette a rövidebb jobb választás, amennyiben lehetséges.
Való igaz!
Azért az USB vagy HDMI kábelekkel nem lehet ám egyből jeleket átvinni a világ túlsó végére. Hiába van annyira mind szuper-hypernek beállítva és reklámozva, egy bizonyos hosszúságon túl ezek nem az igaziak. Van egy hossz, ami még elmegy, de aztán közbeszól a fizika és a magas frekvencia. Talán az se lehet véletlen, hogy már magánál a sima 75 ohmos koaxiális kábeleknél megadják annak méterenkénti csillapítását, ami ráadásul az mellett erősen frekvencia-függő. A legnormálisabb megoldás - a minél rövidebb kivitelű jel-átviteli vezetékezés. Az nem igazán módi, hogy pl. a TV alatt van a valami, oszt egyből 3 méteres, szépen karikába tekert átjátszó kábelekkel bohóckodunk. Egyből kijöhetnek a hibák ... Talán nem véletlen, hogy a boltokban már lehet kapni egész "szabvány-hosszúsági sort" a mindenféle kábeleknél. Van belőle fél méteres (60 centis), 1 méteres, másfél méteres, stb. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
Az USB-nél inkább a táplálással van gond, ellenben a HDMI-vel, ahol táplálás ugye nincs. Az előbbit a vékony vezetékek okozzák, sajnos vásárláskor nem látni bele, hogy milyen keresztmetszettel dolgoztak a kínaiak. Minél nagyobb a készülék áramfelvétele, annál jobb kábel kellene, vagy röviddel lehet csak használni. Idegbajt kapok az USB 3.0-s 2,5"-os külső HDD-hez adott 30cm-es kábeltől. Asztali PC-n meg csak az alaplapon volt divat régebben az USB 3.0, a hátlapon, lent. Nem ér fel a kábel a PC tetejéig. Szerencsére kapható 1m-es kábel, amivel még simán jó.
Vonalkódolvasókat hosszabbítunk leltárhoz és a gyári 4-5m-es kábelek sem jók. Vagy működik, vagy nem, pedig egy kézi vonalkódolvasónak nincs nagy áramfelvétele. Csináltam UTP kábelből, 3 érpár a táp párhuzamosítva, a maradék 1 érpár az adat. Na, ezzel megy szépen.
Azért az 5m még bőven benne van a specifikációban. Másrészt a rövidekkel is volt bajom, igaz nem ilyen jellegű. Például HDMI-vel a monitorom nem ment le készenléti üzemmódba, ha a gépet kikapcsoltam (kábel nincs bedugva üzenet). Kábelcsere és jó lett. Szóval nem csak a kínai szuperolcsóval lehet megszívni.
Nálam meg a Mediamarkt-os "minőségi" HDMI kábel 10-20 dugdosás után nem működött. Brtolódott vagy felhajlott a pin a csatlakozóban... Dobhattam ki.
Miért nem vittem vissza gariban? Mert ez a 20 bedugás kb. 2 év alatt történt meg! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2018
Azért én azt a hangkártya drivert amit eddig használt csak feltenném újból.
![]()
Sziasztok!
Kezeim közé került egy ASUS X554L laptop érdekes jelenséggel: ha akkuról üzemel, nincs kép, ha hálózatról, akkor nincs probléma. Gondoltam, hátha csak energiabeállítások között lett valami elrontva, de nem: a BIOS-t nézegetve is ugyanaz a helyzet. Ha nem kap tápot, nincs kép, ha kap, mintha mi sem történt volna, megy... Találkozott már valaki ilyen hibával? Köszönöm!
Úgy tűnik, csak a kijelző háttérvilágítása kapcsol le... (ahogy rásüt a nap, látszik az asztal)
Energiagazdálkodás környékét nézd meg a beállításoknál. Az akkumulátor jó állapotban van?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
Energiagazdálkodási lehetőségeket végigtúrtam, habár ez a win10 egy katasztrófa...
Akku filmnézéssel legalább fél órát bírja. A furcs az egészben, hogy a jelenség már a windows indulása előtt (BIOS turkálása) is jelentkezik... A külső monitoron végig rendben van a kép. Ez hardveres nyűg lesz. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
Szia! Itt egy leírás: Bővebben: Link A gép típusa egyezik, csak ott a porbléma az, hogy ha akkuról üzemel akkor villódzik, egyébként minden OK. Remélem segít
A félórás akkuidő nudli. Amikor a gép az akkufeszütséget vizsgálja, eléggé be van terhelve, tehát alacsonyabb a feszültség az elvártnál, így csípőből leveszi a háttérvilágítást.
Bocs, rosszul írtam. Fél órája ment, akkor volt 90%-on az akku. 4 órát ír még üzemidőnek...
Nagyon köszönöm, de nem hasznát, ezzel kezdtem.
Talán NEM LEHET véletlen, hogy én a kb. egy hetes próbafuttatás után simán letöröltem a winfos 10-et. (format C:)
Annál még tán a Windows XP is sokkal jobb. Vagy mondjuk a Windows 7. Jelenleg sajna azzal hajtok, mert egynéhány eszközömhöz már nem igazán van XP-s driver. (pl. videokaresz) Valójában én még a Windows 7-et se tartom igazán annyira jónak, ám az valahogy még elmegy (s az XP-hez képest tán kissé gyorsabb)
Ha a 10 nem jó vagy nem tetszik, de az XP igen, a 7-essel sem vagy megelégedve, akkor mit akarsz a Windowstól? Használj Linuxot és rájössz, nem is olyan rossz a 10-es.
![]()
Talán az is jó megoldás lehet, hogy írsz egy a Windowsnál jobb, az igényeidet kielégítő operációs rendszert.
Én is WIN7 (XP!!!) párti vagyok, ha windows. (Saját gépemen DEBIAN fut.)
Próbáltam LINUX Live alatt is, de ott sem megy, sőt a BIOS turkálásánál is előjön a hiba, tehát sajnos nem WIN hiba, ilyennel még nem találkoztam...
Szia.
Bios update? Illetve nincs túl frissítve? A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
Előéletéről nem sokat tudok, de nem kizárt, hogy a BIOS-t is frissítették win10 alól. Nem rossz ötlet
![]()
Használtam Linuxot. Érdekes, de éppenséggel nem csodás.
Az Ubuntut nyomattam egy jó darabig, de nekem végül nem jött be. A gyakorlatban ugyanolyan windows-os, mint az igazi windows-ok.
Sziasztok.
Ma nem kérdezni jöttem. Hanem leírni egy kb 2 hónapos szenvedés eredményét. Jó ideje szenvedek különféle fagyásokkal, lassulásokkal. Túlmelegedéssel. Maximumon pörög a ventilátor processzor 100% teljesítményen. Csak egy dolog kerülte el a figyelmem. A gép védelme visszavette a teljesítményt a procinál. Gépet szétszedtem portalanítás. Kicsit jobb lett de nem volt látványos kosz benne. Ezért a gyanúm az lett hogy a paszta hibás lenne amit legutóbb beleraktam(Régóta figyelt a polcon mikor kerül sorra) Most már bordástól jött a ventilátor le a ventilátor. És amit ott találtam az minden csak nem elegendő pasztázás. Foltokban volt a paszta fent a borda és a magok tetején is. "Megy ez nekem, sokszor csináltam" hiba volt ez. Ezért ha ilyesmit csináltok ne kapkodjatok ellenőrizétek a munkátok eredményét. Köszönöm hogy elolvastátok.
Ezen már túljutottam vagy 5-7 éve. Hasonló okokból, mint a Tied, a gyári ezüstpasztát hígítottam szilikon zsírral. A hűtőt, mielőtt rögzítem, a keret engedte lehetőségeken belül körkörös mozgatásnak kitéve, osztom szét és vékonyítom el a pasztát.
saját módszerem van a ventilátorok kenése ügyében is. 5 rész híg olaj. (Kormányszervó [vörös], automataváétó, vagy vékony motor olaj. A műszerolaj nem frankó.) 1 rész grafitos olaj. A grafit ken igazából a siklócsapágyban. 1 rész kopáscsökkentő adalék. (Vas ionokat tartalmazó. A ventilátorok élettartama meg többszöröződik és akár halkabbak is lesznek, mint új korukban. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
Sziasztok!
Igaz ez már legalább egy éves történet, de gondoltam leírom, hátha van valakinek ötlete a hibára. Tavaly nyáron villámcsapás következményeként elszállt az alaplapi integrált LAN kártya, meg úgy minden, ami nem bírta a hálózati túlfeszültséget. Az alaplap azóta olyan jelenséget produkál, hogy szabályos vagy szabálytalan gépleállítás után kb 2 másodperc múlva visszakapcsol normál üzemmódra. Ezt az anomáliát egy darabig úgy küszöböltem ki, hogy leállítás után egyszerűen a tápon lévő főkapcsolót átbillentettem OFF állásba, de mivel az 5VStby feszültség még egy darab jelen van, így is próbál indulni, de a maradék powert is elhasználva a tápból leáll a gép. Utána a főkapcsoló ON állásba billentésével minden normális marad. Később megunva ezt a fajta indítás blokkolást, automatizáltam a folyamatot. A tápegység 230V-os betáp részét egy relé kapcsolja, a relét egy picike áramkör vezérli, ami figyeli a normál 5V jelenlétét. Ha leállítom a gépet, akkor megszűnik az 5V, a relé bontja a 230V-ot, majd kb 10 másodperc múlva visszaadja a betápot. Ezzel a módszerrel nem kell kapcsolgatnom semmit, az alaplap sem indul el magától. Annyi lenne a kérdésem, hogy foglalkozik-e valaki mélyebben az ilyen fajta témákkal? A tápegység tuti jó. Arra gondoltam, hogy leveszem a LAN chipet, talán az zavarja be a leállítást. alaplap Szerintetek? ![]()
Sziasztok! Valaki segítene hogy ezeket az alkatrészeket miként kell lemérni?, úgy érzem itt van a bibi. (bekereteztem őket)
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv!
Azok ott két tekercs, egy ferrit szűrő es egy biztosíték. Hogy az előbbi három tönkremenjen elég nagy áram kell, de abban az esetben már füstölne az egész. A biztosítékot gondolom ki tudod mérni, de ránézésre semmi baja. Szerintem máshol lesz a gond. |
Bejelentkezés
Hirdetés |