Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3142 / 3972
(#) Chipmunk1960 válasza luigi71 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szia, Azok 3V-os elemek szoktak lenni, de szerintem csak a beállításokat tárolja, a bekapcsoláshoz semmi köze. De mint fentebb írták 2 vezetékkel forrassz rá bármilyen 3V -os elemet egy próbára. Sajnos a kis méretek, a zsúfoltság, kapcs rajz hiánya, és a spec, gyártó által kifejlesztett alkatrészek szinte beazonosíthatatlanok, miatt a javítás esélye nagyon kevés...
(#) proli007 válasza freddyke hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Hello! Nem egészen értem hogyan tudsz -1.2V/-2.2V-okat mérni, mikor ott van a dióda. De mindegy, erre gondoltam. Persze hogy nem tudsz a szimulátorban zavarjeleket mérni, maximum tranziens jelet egy négyszög válaszára. De váltóáramú átvitelt szokás mérni, abból megállapítható egy-egy adott frekvencián mérhető csillapítás. Egy zavarjel pedig nagyon összetett lehet, csak konkrét jelnek lehet megállapítani vagy mérni a spektrum összetevőit. De Te egyenáramot fogsz mérni, így lehet szűrni bátran.
(#) tcsaba válasza gabilow hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Üdv!
Elméletileg megy a dolog nélküle is.
Az elektronika az átkapcsolási folyamatot figyeli.
Átkapcsoláskor, a relé érintkezői néhány száz milliszekundumig a levegőben lógnak.
Az átkapcsolási folyamat után, az átkapcsoló relé gerjesztő tekercsén csökkenthető az átfolyó áram, mert az állapot megtartásához kisebb áram is elegendő.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) gabilow válasza tcsaba hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Köszi
(#) HiMen válasza Bakman hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Köszönöm Bakman!
FET meghajtóról még nem is hallottam eddig. Nagyon hasznos volt a javaslatod, most beleásom magam és ezután már fogom tudni alkalmazni.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Közben eszembe jutott egy végtelenül egyszerű megoldás. A tranyó bázis-emitter átmenete záró irányban kb. 7..8V között belavinázik. Így korlátozza a feszültséget ez felett. Az osztás miatt, ennek fele jut el az Ad-ra. Fordított polaritás esetén pedig a tranyó kinyit. Mivel kb. 600mV a nyitófeszültsége a bázis-emitternek, így ennek is fele jut el az AD-re.. A szimulátor, nem biztos hogy tudja hogy a bázis letörik, mert az adatlapok, 5V-ban határozzák meg a zárófeszültséget.

PIC-Limit.png
    
(#) Epu2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A zárófeszültség csak egy iránymutató. Szoktam használni a kisebb BC-ket zéner helyett, 8...14 V körül, a BD-ket 8...13V körül. Nem éppen kerek értékeket és nem egyformákat produkálnak, de stabilak és működnek.
(#) Bell válasza gabilow hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Az áramszolgáltató a villanybojler ehhez hasonló átkapcsolgatását korábban illetéktelen vételezésnek minősítette és rettenetes pénzbírsággal, az áramszolgáltatás megszüntetésével sújtotta.
Ráadásul, ha van vezérelt fogyasztásmérőd, nincs JOGOD a bojlert nappali tarifával használni.
Azt csak akkor teheted meg, ha kéred a vezérelt fogyasztásmérő leszerelését és arra jogosult szakemberrel elvégezteted az átalakítást, esetenként új 220-as hálózat és fogyasztási hely létesítésének engedélyezését.
Nem rég érdeklődtem és elborzasztott a dolog.
Azt pedig végképp nem értem, hogy a nemrég felszerelt csili-vili kapcsolt fogyasztásmérőben lévő érintkezőkkel ezt miért nem lehet megvalósítani.
Végülis az áramszolgáltató ragaszkodik ahhoz, hogy ő határozza meg ki és hányszor fürödhet meleg vízben és ki nem.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) kadarist válasza Bell hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Idézet:
„nincs JOGOD a bojlert nappali tarifával használni”

Ezt ugye nem gondolod komolyan.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) tbarath válasza Bell hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szerintem ott van a kutya elásva, hogy vezérelt körön csak fixen bekötött, nem kapcsolható fogyasztó lehet. Az elmü pl. ezt írja:
Idézet:
„szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezéssel rendelkezik,”

Szóval ha ezt megbolygatod, akkor feltételezik azt is, hogy a vezérelt (olcsóbb) áramot másra is használod...
(#) Chipmunk1960 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Meg azt is hogy a gázt is lopod. pedig nincs is a házban!
(#) Bakman válasza HiMen hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Semmi bonyolult, legalábbis ezzel az IC-vel kapcsolatban. Két-két tápfesz láb (mindkettőt be kell kötni), egy bemenet és két kimenet (a kettőt össze kell kötni), valamint egy nem használt lába van, meg is van a nyolc.
(#) Bakman válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Volt már rá példa, hogy a gyanu nem volt alaptalan.
(#) tbarath válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Senkiről nem tételezek fel semmi törvénytelent, és akinek nem inge és satöbbi, de ebben az országban nemzeti sportnak számít az áramlopás. Sokszor nem is kicsiben csinálják, sokszor nem is szegény emberek. Az áramszolgáltató nem tudja az erőmű felé elszámolni, hogy x MWh-t tőle elloptak és ezt nem fizeti ki, szóval a tolvajok által okozott kárt szétterítik a tisztességes fogyasztók között, és ők fizetik meg azt.
(#) vargham hozzászólása Márc 17, 2018 / 1
 
A rendszerirányító kötelessége úgy elosztani a megtermelt villamosenergiát, hogy pontosan mind fel is használják. A kevesebb és a több is gondot okoz.
A távolról vezérelhető eszközök olyan puffer fogyasztást jelentenek a hálózatban, amit bármikor KI vagy BE lehet kapcsolni. Ha te a vezérelt áram lekapcsolásakor átkapcsolod a fogyasztódat a nem vezéreltre, akkor megette a fene az egészet.
Ezért kapod olcsóbban a vezérelt áramot, és nem azért mert kedvesek veled. Tehát te a szerződésben vállalpd, hogy az adott készüléket ők kapcsolgathatják, és nem te. Az átkapcsolás pedig szerződés szegés. Ha ez nem tetszik, akkor ne szerződj rá.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Ez így rendben is van, de az, hogy a "nappali" áramra én mit kötök, egyéni kérdés. Ha nekem úgy tetszik, meglévő vezérelt fogyasztásmérő mellé annyi bojlert kötök a nappalira amennyit akarok/elbír a kismegszakító.

Nem tartom kizártnak, hogy Bellnek azért monták az ellenkezőjét, legyen munkájuk a szerződött partnereknek...
(#) Chipmunk1960 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Volt igen, de amit a Tigáz csinál odahaza, az is felháborító! Óraellenőrzés kapcsán megsértik,
megkarcolják az órát/plombát, majd leszerelik, hogy elviszik bevizsgáltatni. Utána jópárszáz ezres büntetést kiszabnak ártatlan emberekre...
(#) Stewe válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Ha nem is ide való, itt kell reagáljak.
Ha történt is ilyen, valószínűleg nem a TIGÁZ csinálta, hanem az alkalmazottaik... talán jutalom reményében.
(#) Bell válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
A szolgáltatónál egy hölgy világosított fel erről.
Meglepett a dolog, ezért rákérdeztem, hogy "Ez azt jelenti, hogy nincs jogom a bojlert nappali tarifával használni?".
A válasz az volt, hogy "Igen, azt jelenti. Ha nappali tarifával szeretné használni, le kell szereltetnie a vezérelt fogyasztót...".
Szóval 2018-ban nem számítottam ilyen korlátokra.
(#) kadarist válasza Bell hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
A hölgy valamit félreérthetett, mert az a te szuverén jogod, hogy milyen fogyasztót kötsz a normál villamos hálózatodra, ha az folyamatosan és biztonságosan képes ellátni villamos energiával azt.
(#) Stewe válasza Bell hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Arra érthette, hogy ugyanazt(!) a fogyasztót nem használhatod nappali tarifával is.
Másik fogyasztó üzemeltetésének nem lehet jogi akadálya, csak ami a szerződésedben benne van.
(#) Bell hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Köszönöm! Én is erre gondoltam, de ebben a hitemben igyekeztek maximálisan megingatni.
Korábban beregisztráltam hozzájuk a neten, de ott nincs mód kitölteni minden kérdésre a választ egyik böngészővel sem, emailre pedig semmiféle választ nem küldenek.
Majd keresek egy normális mestert, aki ért a dologhoz.
(#) pont válasza Stewe hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Tulajdonképpen mindenkinek igaza van, mert a fogyasztók aláírnak egy szerződést, hogy a vezérelt árammal csak fixen bekötött készülékeket táplálnak, jogilag ez így rendben is lenne, de az azért gyakorlati abszurd a 21.században, ha valakinek nem elég annyi meleg víz az akkor vegyen még egy bojlert. És szakmailag sem indokolható, hisz a vezérelt időszakkal egyensúlyoznák ki a fogyasztást, hát nem mindegy mit köt rá a kuncsaft? Lehet a bojler fel van fűtve, viszont pl. a mosógépnél jól jönne az olcsóbb áram, nem mellesleg zömében az is meleg víz előállításra használná, de nem lehet, így a terhelés sem lesz kiegyensúlyozva és a fogyasztó sem kap olcsóbb áramot. Szóval el kellene törölni ezt a fixen bekötősdit, a házba eddig sem mehettek be ellenőrizni, hisz a felszerelt/megvásárolt vezérelt Amper nincs túllépve, a mérő nincs megkerülve, a lakossági mérők összege egyenlő a szakaszmérőével stb...csak esetleg a sok sufni megoldás helyett lehetne általános, szakszerű kivitelezéseket csinálni. Egyébként a szolgáltató sem foglalkozik különösen a dologgal, nálunk 13 éve van ideiglenesen "kapcsolóóra" nélküli állandó "vezérelt" áram, mert a felszereléskor épp nem volt a szerelőknek. Nem lépjük túl egy átlagos lakás vezérelt fogyasztását éves szinten, innentől kezdve nem érdekli őket a dolog.
(#) Epu2 válasza pont hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Megemlíthető, hogy az "éjszakai" áram, csak akkor van, amikor a hálózat nem kihasznált.
Persze ha elengednék a megkötést, már is kettős tarifa lenne, ami miatt még bonyolultabb lenne az elszámolás. Szabályozhatatlan lenne, ki mit kapcsol rá-Akár a teljes háztartását, vagy iparát.
(#) kadarist válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 17, 2018 / 1
 
Teljesen "kihasznált" hálózat mellett is kötelezően biztosítani kell feszültséget a kapcsolt fogyasztóknak bizonyos ideig, ez nem ajándék vagy hasonló.
(#) pont válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Az ipari fogyasztóknak nincs vezérelt áram, az csak lakossági. És nincs két külön hálózat a lakáson kívül, ugyanúgy terheli egy adott fogyasztás az országos hálózatot. Tehát mindenkinek jobb lenne ha a mosógép és egyéb nagy fogyasztók nem a csúcsban terhelnék a hálózatot. Arról nem is beszélve, hogy amikor ezt a vezérlősdit kitalálták, akkor még a fél Ország villanykályhával éjszakai árammal fűtött, ez mára gyakorlatilag megszűnt, sőt egyre többen a használati meleg vizet is más módon állítják elő, bőven maradt tartalék fogyasztás a vezérelt időszakban, arról már nem is beszélve, hogy míg régen kapcsolóórák voltak kvázi tényleg éjszaka, (már amennyire jól jártak) ma a vezérlést kis területekre leosztva lehet finoman szabályozni. Senki sem várna a tv nézéssel, villanykapcsolással, hajszárítózással, porszívózással addig amíg megjön a vezérelt áram....
(#) tbarath válasza pont hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Szerintem a villanyfűtés soha nem volt igazán elterjedt, különösen nem éjszakai áramról. A rosszul szigetelt lakások teljesen kihűltek volna.
(#) pont válasza tbarath hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Speciel a mi városunkban, minden lakótelepi lakásban villanykályha volt, kéményt sem építettek, távhő, gáz nem is volt a városban, nehéz lett volna mással fűteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
(#) kadarist válasza tbarath hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Hőtárolós kályhákkal fűtöttek, kapcsolt időszakban felfűtötte a samottot, azon kívül pedig a ventilátora kifújta a meleget a belsejéből, így mindig meleg volt a lakásban.
(#) tbarath válasza pont hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Elhiszem, nem azt mondom hogy nem volt ilyen néhány helyen, nyilván ez adottság volt nálatok. Vidéken inkább a fa és szén ment, aztán jött a gáz.
Itt azt találtam, hogy 90-ben 13% volt a villamos fűtés aránya: Bővebben: Link, 3. oldal
Ami nem kevés (én igazából kevesebbre számítottam), de nem is a fél ország.
Következő: »»   3142 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem