Fórum témák
» Több friss téma |
Közbe turtam a netet is!
Ha használok ballanszeres védelmes panelt és azon hozom ki-be a tápot, akkor töltéshez már bőven elég egy ilyen "kapcsitáp" ugye?
Végre gépnél vagyok, megtaláltam a megfelelő cellát:18500 li-ion cella Hozzá való elektronika+990ft Ezzel kb megoldottam a töltés problémáját. A töltő áramkör terveim szerint belekerül a nyélbe az akkuhoz közel, és így használható marad. Vettem ma 2db fehér 3mm ledet, az eredeti rizsizzós világítás helyett, terveim szerint közvetlenül a celláról lesz hajtva, 15mA árammal.
Beépítettem a balancert a töltőmbe. 18,5V-os tápról, áramgenerátorral töltöm a 4x2 18650-est. Sajnos elfelejtettem mekkora áramra van állítva az áramgenerátor, de biztosan nem nagy áram.
A töltés végén az első aksin 4,4V, a második aksin 4,27V, a 3. 4,2V, és a 4. 4,0V volt. Nem úgy tűnik, hogy a balancer rendesen működött volna. Nem fűtött a balancer panelje. Mit csinálok rosszul?
Legelőször is azt, hogy se lipo őr nem volt a pakkon, és te se követted figyelemmel a töltést! 4.4V-ig sosem töltöttem lipo cellát, szerintem nem is lehetséges. Már régen forrónak kellett volna a cellának lennie. Károsodott az a cella? Nem tudhatod.
A balanszer csak minimális különbség elfűtésére képes, a maga 40-80mA áramával egy óra alatt 40-80mAh különbséget tud kompenzálni. Ez nem sok, de elegendő. Lehet, hogy minden rendben volt, csak a celláid között túl nagy különbség volt a merültségi szintekben. Ha rendes védelmed lett volna, akkor lekapcsolta volna a töltést! Néhány töltés/merítés ciklus után be kell állnia az egyensúlynak. Egy biztos. A mostani pakkod, védelmed és töltési módszered tűzveszélyes! A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
Sziasztok
Ahogy megígértem, megépítettem és az első teszt az jó, Már csak a lemerülést kell tesztelni, amit majd a hétvégén tesztelek. Remélem látható valamennyire.
Üdv! Megosztok egy tapasztalatot.
Egy öreg Samsung G-t használok WathsApp kapcsolat tartására. Az eredeti akkumulátor az év végén megadta magát. Kb a töltés megszűnése után, fél órán belül le is kapcsolt és nehezen indult. A telefon nem mozog, ezért régi, különböző kisebb akkukat párhuzamosan kötöttem és ráforrasztotta a saját akku érintkezőire. Gyanúsan hamar, (egy-két nap), lemerült. Töltéskor a telefon melegedett. Nem a telefon volt. hanem a saját akkuja. Kivettem belőle és próba. Semmi töltés, mert hiányzott a kontroll érintkező. Az eredeti 4,7 kΩ-os, amit egy fix ellenállással pótoltam. Töltés van, újrahasznosítás van, melegedés nincs, napokig üzemel. Az akkuk egyébként régiek. SE 700, SE 800, és két kb 5 éves, szintén SE.
Létezik olyan PCB, ami megoldja a védelmet, a kiegyenlítést, és a töltést is, vagy csak én nem találtam?
Szeretnék egy akkupakkot építeni. Kapcsolóüzemű táppal ellátott dolgok mennének róla (dc-dc step down). 12-24V közötti feszültségre lenne szükségem. 4 cella lenne talán célra vezető. Viszont felmerült az is bennem, hogy az kényelmesség érdekében inkább úgy kellene kialakítani, hogy 5V-ról is tölthető legyen, mivel az kb. bárhol elérhető. Érdemesebb lehet 1 cellában gondolkodni, és step up konvertert használni, illetve a fogyasztókat is eszerint megválasztani?
A cellaszám inkább a kivánt teljesítmény függvénye, erről nem írtál.
Én inkább több soros cella mellett döntenék, ha 5V-ról kell tölteni akkor meg stepup hozzá
Esetleg ilyen?
20W kellene minimum, de 30W a maximum, ami reálisan nézve szükséges lehet.
Ha 5V-ról akarsz tölteni, akkor sokáig fog tartani a töltési folyamat. 5V-ról általában 1A-t lehet levenni, az átlagos kábel soros ellenállásával is számolva 700mA-t. Ez 3.5-5W. Ebből kell magasabb feszültséget készítened, a hatásfokod 80-90% körül lesz. Tehát a magasabb feszültségen lesz kb. 3-4W-od. Ha 4S pakkod van, rendes 2.2Ah-s akksikkal, az 37Wh-nyi tárolt energia, ez 3-4W-tal töltve 9-12 óra töltési időt eredményez. Ha ez neked megfelelő, akkor mehet a buli.
2S akksipakkhoz kapható 2$ körül USB-s töltő, így nem kell házilag megoldani. Ha 8.4V elég a step up converternek (valószínű), akkor én azt használnám. Van hozzá való védő áramkör, balanszolással együtt. A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
Szevasztok.
Vettem 5db 2s 7.4v bms panelt. Az a probléma hogy hiába kötöm be kifelé nem jön fesz. Mit csinálok rosszul? Vagy rossz lenne az összes nyák? Ilyenem van.
Adj áramot a kimenetére, mintha töltenéd az akkut. Utána próbáld ki. Mivel most lett bekötve ezért lehet a kimenet le van kapcsolva, és azt aktiválni csak töltéssel lehet.
Sziasztok!
Szeretném megosztani tapasztalataimat/kísérleteimet, illetve ha tud valaki ésszerű magyarázatot adni, azt szívesen meghallgatom. Szóval, kb 1-1,5 éve foglalkozom ugye 18650-es Li-ion cellákkal ellátott laptop akkumulátorok bontásával (bő 1500db áthaladt a kezeim között), töltésével, kimérésével és viszonteladásával (ez nem hirdetésnek szánom). Többször találkozok olyan cellával ami teljesen lemerült, abszolút nem veszi a töltést, ezt szelektíven kukába dobom. Azonban találkozok olyan cellával ami 1,5 és 2,2V töltöttségen van (papíron az nagyon le van merülve és elvileg az akkumulátor ilyenkor károsodik is), egyből felveszi a töltést (TP4050 kínai csodával töltöm őket), szépen magukhoz ébrednek, 2 részletben töltöm őket, 1 nap állás után simán tudják a 4,15V-ot, és kapacitás mérőre rakva tudja az adatlapja szerint legalább 80% feletti kapacitást. Egyenlőre még felfoghatatlan, hogy ez hogyan lehetséges. Esetleg találkoztatok ilyennel?
A laptop és hasonlo akkupakkokban van védelem, azaz az elektronika észreveszi, ha meghal valamelyik cella, ilyenkor leáll teljesen. ( már nem engedi külsö árammal sem tölteni sem lemeriteni egyik cellát sem). Igy a cellák "kezelés" nélkül maradnak. Az ilyen pakkban a jo (jobb) cellák magukra hagyva lemerülhetnek akár 1V-ra is - hiszen semmi nem akadályozza ezt ( önkisülés). Ez nem ugyanaz a folyamat, amikor külsö terheléssel merited.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2018
Felfoghato.
Ha az eletronika nem engedi sutni, ki kell bontani a cellakat es anelkul tolteni max. 4.2Vra es sutni 2,8-3Vra. A gyartok szeretnek eladni az akkupakkjaikat, es ha a regi nem romlik el nem vesznek helyette ujat dragan.
Beleolvastam a "Panasonic Lithium Handbook" című kiadványba.
Nem szerepel benne konkrét ígéret, jóslat a túltöltés/túlmerítés szituciókra. Mindössze arra figyelmeztet, hogy befolyásolhatja a kapacitást, élettartamot - tehát túlélheti a cella a durva bánásmódot, de garancia nincs rá. Természetesen kerülendő, de de nem feltétlenül végzetes a túlmerítés. Ilyenkor a megfelelően beállított TP4056 (és az össszes hasonló IC) csökkentett árammal próbálkozik, nem dobja el a cellát.
Hello!
Ötletes megoldással találkoztam. 2 cellás akksit lehet tölteni USB-ről. Azt hittem, step up konverterrel van megoldva, de nem. Az 5V-os tápot felváltva kapcsolgatja a két cellára az áramkör félvezetők segítségével. Kb. 1-2mp-es váltásban. Áramot mér a 0.1ohm-os söntön, és a cellák feszültségét is külön tudja mérni, tehát mint "balanszeres" töltő specifikálható, vagy inkább cellánkénti. Nekem tetszik a megoldás nagyon. Ebayen kis kereséssel az "USB lipo charger 2S" esetleg 2S helyett 7.4V keresőszavakkal megtalálható, 2.3$, ha jól emlékszem.
Ötletes. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire tesz jót vagy rosszat a celláknak ez a töltés.
Hm. Jó kérdés. Ehhez rögzíteni kellene egy töltési görbét. Ha jó a program a kontrollerben, akkor az áramot is tudja szabályozni, így CC módban tölt először, majd CV-re vált. Ezt senki se tudja megmondani a fejlesztőn kívül. Egy dolgot sajnálok, hogy nem tudok lipo őrt a cellára dugni töltés közben (kivéve spéci adapterrel).
Tesztelgettem a töltőt. 2S 2Ah lipo akksira van kötve. Lekapcsolt, mert feltöltöttnek gondolta az akksikat, a végfeszültség 4.20V körül volt. 600mA-rel töltött, majd csökkent az áram a töltés vége felé. Gondoltam ismét rádugom a feltöltött akksira a töltőt. Ismét 600mA folyt, majd több perc után lekapcsolt. Harmadjára is ráraktam az akksikat, ismét töltött vagy 5 percet legalább, az egyik cellánál 4.38V volt a töltési feszültség 600mA mellett, a nyugalmi feszültség 4.26V (kicsit sokallom). Nem nagyon foglalkozik a cellák balanszolásával, az egyik cella 4.19V, a másik 4.26V nyugalomban. Negyedjére is rádugom a töltőt a tápra, ismét 300mA folyik, majd 450mA, majd 670mA. 4.19V-os cellán 4.31V a töltési feszültség, a másik 4.26V-os cellán 4.38V. Most az utolsó töltésnél csak pár percet töltött, de folyamatos 600mA-rel, és ha jól láttam, inkább csak az alacsonyabb feszültségű cellát töltötte. A végleges cellafeszültségek: 4.21V, 4.29V. Ha azt nézzük, annyira nem rossz. Elrakom utazós töltőnek. Minden esetre az ötlet nagyon tetszik.
Multiméterrel tesztelve sokkal jobb az eredmény, 4.18V és 4.20V, kb. 50mA terhelés közben. Az egyik lipo őröm 4.26V-ot mutat, mikor multival mérve 4.20V van, tehát van benne egy kis "csalás"...
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
Üdvözöllek,
Három darab sorba kötött 18650 li-ion cellát szeretnék tölteni. Eddig cellánként töltöttem őket TP4056-os modullal. Találtam egy BMS és egy töltőmodult, nem tudom hogy ezek alkalmasak lennének-e a bizzonságos töltésre. https://m.aliexpress.com/item/32732334528.html?trace=wwwdetail2mobi...bl3Kdo https://m.aliexpress.com/item/32822945687.html?pid=808_0000_0209&am...945687
Én olyan BMS-t vennék, amibe van balancer is.
Egyébként teljesen új cellákról van szó. Maximum hány amperrel terhelhetem őket?
Amennyi az adatlapján van.
Sziasztok!
6 órán keresztül töltöttem 4 db LI Ion cellát egy elvileg ballanszírozó töltővel Bővebben: Link. Az akkuk nem egyformák: 2db LG 3000mah és 2db Trustfire 3000mah. Az akkuknak elvileg nem egyformák a belső ellenállásuk. Mire végzett a töltéssel körülbelül ilyenek voltak a feszültség értékek a celláknál: LG 4,18V, Trustfire 4,17V, LG 3,78V, Trustfire 3,87V. A kérdésem az lenne, hogy melyik cella merülne le hamarabb, ha sorba vannak kötve? Vagy egyszerre merülnének le az eltérő belső ellenállás miatt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |