Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   125 / 184
(#) sector99 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Ha kicsit visszaolvasol, számtalanszor leírták, hogy LED-et fix - adatlapján megtalálható - árammal és nem fix feszültséggel hajtunk meg. És például egy ilyen kapcsolás semmivel se drágább, mint amit Te mutattál...
(#) ITI47 válasza sector99 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Áruld el már nekem, ha egy ledre olyan stabil feszültséget adunk, ami a megengedett áramán belül van és megfelelő hűtést kap, akkor mitől menne tönkre?
Köszönöm a kapcsolási rajzot, de ez így használhatatlan. Ha kiegészítenéd, nagyon megköszönném.
(#) nedudgi válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Az adatlapokon megadott nyitófeszültség egy tartomány, amit a környezeti és réteghőmérséklet is módosíthat. Hab a tortán, hogy a LED kevés esetben rendelkezik típusjelöléssel, kivéve, ha csomagolási egységben, (cső, 2500 darabos tekercs, esetleg 1000 darabos tasak) vásárolod, akkor az adott szállítmányról tudhatod, miféle. Ez ugye a ritkább eset. A kereskedelemben elterjedt egyszerűsítések miatt kialakult, hogy a fehér (kék) LED nyitófeszültsége 3,2V. Igen, az átlag ennyi, de bizony létezik ettől eltérő nyitófeszültség is. Más alapanyogokból keverik ki a csipet, és hoppá, 2,7 V feszültségen világít? Bizony, és ha megküldöd 3V feszültséggel, Paks túlterhelés miatt leáll, mert nincs áramkorlátod... Hűtheted akár folyékony nitrogénben is, el fog olvadni, vagy a kivezetések belső aranyforrasztása lesz kontakthibás.
Egy LED többféleképpen megy tönkre. Megszakad, zárlatos lesz, vagy a fényereje csökken drasztikusan.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
(#) Massawa válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Te is már FAZ topiktárs nyomába lépsz? Ha egyszer a LEDek áramát kell szabályozni ( már vagy 5x irták) akkor azt kell, s nem a feszültséget. Ráadásul ezt egy autoba teszed, ahol nyáron napsütésben a kikapcsolt LED is vigan 60-70 fokra melegszik. Ha ilyenkor bekapcsolod csak a mennyeiek tudják mennyi áram folyik rajtuk ( a feszültség stabilizátor ilyen esetben teljesen láma).

Hogy miért megy tönkre ? A tudományos magyarázatot ne tőlem várjad...A Google is jó barátod lehet és pl. ez a kis leírás is. És persze az is ha olvasgatod ezt a topikot.
A linkelt áramgenerátort a LED adatlapja alapján tudod méretezni: így.
(#) ITI47 válasza sector99 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Köszönöm a kapcsolási rajzhoz adott méretezőt, ki fogom próbálni.
Más:
Az én spéci áramgenerátoros led izzóm nem bírt ki 6 hónapot. Mióta átalakítottam a tápját, azóta kifogástalanul működik. Más dolog az iskolában tanultak és más a gyakorlat. Nagyon régóta foglalkozom ledekkel, pontosan tudom hogy meddig szabad elmenni a terhelésükkel. Én mindig mérek, csak utána csinálom meg a végleges kapcsolást. Ha közben elszáll egy led, na bumm, akkor mi van? Veszek helyette másikat.
(#) tothbela válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Sajnos semmilyen termék nem mentesül a gyártósori hierarchia alól. Gyakran az egyszerű feladatot a leggyengébb szegmensre bízzák, így előfordulhat, hogy bár a minőségi led chip tökéletesen van felszerelve, de a bekötő drót csak oda van taknyolva. Tehát nem az áramgenerátoros elv a hibás, hanem az, hogy másodlagos fontosságúnak tartották, ezért nem volt megbízható. Abban a kapcsoló üzemű előtétben elég ha a ferritmagos fojtó telítésbe megy, máris kész a baj.

Persze egy 50-100 forintos LED nem egy nagy veszteség, csak inkább bosszúság...Nyilván ebben az árkategóriában ne várj olyan túl hosszú élettartamot. De ha -nagyon helyesen - először mérsz (méretezel!) és azután alkotsz, akkor tégy úgy mint a többség: egy labortápon beállítod a a LED-re max. megengedhető áramot, majd azt elkezded csökkenteni kb. 70-80 %-ra, vagy amíg nincs érezhető fényerő csökkenés. Sokszorosára nő az élettartama ! Jaa, és nagyon jó hűtés mindenképpen pasztával. (a pillanatragasztót nem arra találták ki...)
(#) Bakman válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Idézet:
„Más dolog az iskolában tanultak és más a gyakorlat.”
Ez kb. akkor igaz, ha nem figyeltél az iskolában.
Idézet:
„Az én spéci áramgenerátoros led izzóm nem bírt ki 6 hónapot.”
Ennek 1000 oka lehet, had ne kezdjem el felsorolni.
Idézet:
„Mióta átalakítottam a tápját, azóta kifogástalanul működik.”
Ez úgy fordulhat elő, hogy eleve kevesebb teljesítményt eresztesz rájuk igaz, így nem is adnak annyi fényt.
(#) ITI47 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Igazat adok Neked, mert a ledet meghajtó FET szállt el. Szerencsére a ledek túlélték, ezért sikerült újra életre keltenem a világítást. Utólag nem tudom megállapítani hogy mi okozta a hibát, egy olyan izzóról van szó, amelyiket 8V-tól 80V-ig lehetett használni, de én csak 12,6V-os stabil feszt adtam rá és mégis meghalt. Biztos úgy van, ahogy írod, elég egy gyenge láncszem és vége.
(#) ITI47 válasza sector99 hozzászólására (») Jún 28, 2018 1 /

Pontosan leírtad, ahogy én is csinálom, ebben teljesen azonosan gondolkodunk. A pillanatragasztót a szükség hozta, de bevált. Próbáld ki, ér annyit, mint a paszta.

A pillanatragasztó nem ér annyit, mint a paszta. Rosszabb a hővezető képessége.
(#) qvasz2 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

De legalább melegedéskor elenged
(#) ITI47 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Én igazat adok Neked. A pasztát arra találták ki. Mindig azt használom én is. De, mint írtam, a szükség a ragasztó mellett döntött. Te még nem voltál ilyen helyzetben?

Voltam már olyan helyzetben, hogy vizet kellett innom sör helyett. Ez még nem jelenti azt, hogy leírhatom, a víz ér annyit mint a sör. Ha minden kötél szakad, szükséghelyzetben megteszi.
Az ilyen kijelentésekkel vigyázni kell, mert még komolyan veszi valaki, hiszen "olvasta az interneten", pláne szakmai fórumon. Az internet használata felelősségel is jár.
(#) ITI47 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Ebben is igazad van. De el kell fogadnod hogy a pillanatragasztó, jól odanyomva, fém a fémhez érintkezik. Én előtte be szoktam csiszolni az érintkező felületeket, nem bízom a véletlenre. Ez talán egy szakmai fórumon is elfogadható.
(#) tothbela válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /

Sok TO220 tokozású hibás félvezető gyűlik fel a javítások során. Ezekről lepattintom a plasztik részt, a chipet pedig eltávolítom. 1 W-os ledeket szépen fel lehet rá forrasztani, aztán felcsavarozható a hűtőre. De régi intel processzorok fedlapja is jó. Arra rá fér 4 vagy akár több led is. Szép sima a hátuk, két furatot készítve átlósan, szépen fel lehet szerelni a bordára. Amit vettem ledeket, azok alap korongja szigetelve van a led chiptől. Azért érdemes ellenőrizni.
(#) nedudgi válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ezen ne múljék. Ritka mázlista vagy.
(#) nedudgi válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ha nincs hőmérő, ez is jó a túlmelegedés felismerésére.
(#) FAZ1 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ami alapból LED-es fényforrás kategória, az már eleve nem lehet izzó, mert ugyan mi izzik benne? Maga a LED?
Ha meg valójában a LED izzik, az régen nagyon rossz!
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2018
(#) FAZ1 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Én használtam már "duál módban" megoldást. Rögzíteni kellett, meg aztán a keletkező hőt is elvezetni ...

Tettem bele a közepébe egy ragasztó-pöttyöt, míg köré azt a pasztát.
Vagy fordítva, ha valamivel nagyobb volt a tárgy (pl. a chip-lapkára hűtőbordát). Ott a négy sarkára ment ragasztó, míg a közepére paszta.
(#) ITI47 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Fizikában nincsen mázli. Aki arra épít, jobb ha bele se kezd. Mint írtam, én mindent mérek. A melegedést is. Az 1W-os ledet egy 2 mm vastag 8 g súlyú alu lemezre rögzítettem (pasztával) és 3,3 V-on 300 mA-ral meghajtva, 10 perc után a hőmérő 46 C°-ot mutatott. Szerinted a pillanatragasztó ezen a hőfokon elenged? Természetesen ennél nagyobb hűtőt javaslok a 4 lednek, (minimum 40 g) a biztonság kedvéért. Ha magamnak építenék egy ilyen menetfényt, azt is megmérném, mielőtt felszerelném.
(#) qvasz2 válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Idézet:
„Ha magamnak építenék egy ilyen menetfényt, azt is megmérném, mielőtt felszerelném.”

Az addig rendben is van. Amivel nem számolsz, hogy megméred a szobában 22 fokon, azután kiteszed a napra, ahol 60 fok is lehet. És ha áramgenerátorral hajtod szinte semmi nem változik, te viszont a feszültséget akarod beállítani, ami ebben az esetben biztosan nem fog állandó áramot adni, a jelentős környezeti hőmérséklet változás miatt.
(#) erbe válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ez is egy precíz meghatározás. Grammra mérni a hűtőfelületet.
(#) ITI47 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ha egy led hőmérséklete eléri a 60 fokot, akkor arra már semmit nem szabad kapcsolni.
(#) ITI47 válasza erbe hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Ez egy 6W-os ledes világító "készülék". Te hogy határoznád meg a hűtő felületét?
A súlyát viszont meg lehet mérni.

$_3.JPG

(#) pjg válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Meg hát, de egészen más, ha rézből, alumíniumból, vagy spiáterből van. Utóbbi semmit sem ér mert rosszul vezeti a hőt.
(#) ITI47 válasza pjg hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Így van, ezért csinálják alumíniumból, meg súlya annak a legkisebb. Ennek, az adatlapja szerint 9,07 g.
(#) kadarist válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

A hűtőknél fontosabb szempont a hőátadó felület nagysága, mint a hűtő tömege, hiszen a levegőnek kell átadni a keletkező hőt. Olvasnivaló: Bővebben: Link.Egyébként azért csinálják alumíniumból, mert jó a hővezető képessége és viszonylag olcsó, egyébként rézből lenne....
(#) erbe válasza ITI47 hozzászólására (») Jún 29, 2018 /

Sőt! Az oldaláról még 8 W-ot is le lehet olvasni.
Következő: »»   125 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem