Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.Hogy van az,hogy egy telefonhoz való külső akku-t 5 volttal töltünk,majd amikor őt használjuk, akkor szintén 5 volt körül képes tölteni pl egy telefont?Úgy tudom, hogy a benne levő li-ion akku 3,7 v feszültségű,vagy legfennebb 4,2 volt körüli.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
A töltők árammal töltenek, ehhez használnak egy pici step-up áramkört, magyarán a feszültséget felpumpálják először, utána ebből tudnak áramot szabályozni, a töltés kívánalmainak megfelelően.
Általában tekercs, dióda, kondi és valami kapcsolóelem, amit sokszor a szabályozó IC-be integrálnak.
Köszi,ne haragudj,hogy értetlenkedek, de most a töltőn te a külső akksit érted, vagy az otthoni fali dugaszba rakott töltőt?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
Amit linkeltél abban is 1 (vagy kapacitástól függően több) Li-ion akku van. Megtalálod Power bank néven is.
A benne lévő elektronika szabályozza a benne lévő akku töltését, illetve a kimeneti feszültségét megemeli a szokásos 5 V-ra a telefon töltéséhez.
Használtam ugyanezt a fajtát.
A töltőt nem bonyolítottam túl: Bővebben: Link + Bővebben: Link Ezen beállítod a 12,6V-ot és már kész is. Üdv A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
Ezt pont a múlt héten csináltam, kültéri kamera tápegység/szünetmentes ellátással.
Csak nehogy valami gond legyen, kigyulladjanak a cellák (mondjuk zárlatba megy a step down converter FET-je, ami miatt 18V kerül a cellákra (még jó, hogy van BMS)), és leégjen az egész tetőszerkezet! Belemászhatnak hangyák is a dobozba, vagy bármi. Ha elcsúszik kicsit a step down feszültsége, mondjuk 13V-ra, a BMS is meghibásodik, akkor már csak várni kell. Én beraknám két db. lipo bag-be (egyik a másikba) a cellákat, és onnan vezetném ki.
Erről a li-po bagról nem hallottam, nem rossz ötlet, a nyugodt alvás jegyében.
A tápegység jó ha 1 ampert ki tud köhögni (amit linkeltem azokból van) 1 ameres biztosíték a callákon. Lehet, hogy teszek rá egy zenesres védelmet még pluszba. Sajnos a szünetmentesség lényeges és nem akartam ólomakkuval plusz villanyszámlát csinálni
Túltöltés esetén nem alakul ki túl nagy áram, csak a cella egyre többet vesz fel, és folyamatosan emelkedik a hőmérséklete (nyáron alapból 40fokC-ról indulunk tető alatt közvetlenül!), majd kiszabadul a túlnyomás, és tűzzel kísérve megsemmisül. Nincs túláram, a biztosíték nem véd meg, csak ha ki tudod ütni valamivel. De a BMS egy plusz védelemként funkcionál, zenerrel nem sokra mész szerintem, maximum ha több Ampert tud kapcsolni. De, akkor sem biztos, hogy ki fogja ütni a biztosítékot, mivel a tápod se tud 1A-t. Na mindegy, majd átgondolod.
Ha a tápba nincs annyi kraft, hogy kiüsse a zener a biztosítékját akkor valószínűleg lenyomná a feszt ha esetleg úgy alakulna.
De egyébként meggyőztél, paráztam is ettől, ezek szerint liio akku nem alkalmas ilyen használatra, marad az ólom, vagy külön áramkör a hőmérséklet figyelésre, egyenlőre kiiktat. Üdv A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
Azt nem mondtam, hogy nem alkalmas, csak hogy veszélyes. Ha melegszik egy zener egy zárt dobozban, akkor megfőzi az egész elektronikát hosszú távon. Azért is írtam, mert ott a fa gerenda közvetlen közel. Ha megtalálja a biztosító a te kis dobozodat egy tetőszerkezet tűz esetén, elfelejtheted, hogy fizetni fognak...
Szia ! Más alkalmazásban , hasonló félelmeim vannak . Én egy 60 C fokos , alapból zárt hőkapcsolót fogok most beépíteni a cella negatív bemenetére . Természetesen a cella oldalára szerelném teflon szalaggal , vagy hőálló maszkoló papírral . Szerinted jó megoldás lehet ? Töltő áramkört használok hozzá .
Üdv./ Fastaction
Inkább maradj alacsonyabb hőmérsékleten. Ha az akksi 40fokC körül van, akkor már nem kellene jobban terhelni (pl. túlterheled, a nagy áram miatt melegszik). Ha megoldható, rakj rá valami visszajelzést, csipogás, vagy sziréna. Ha 40fokC feletti a cella, azt már meg kell nézni, nem normális dolog. Ha minden jó, sosem fog csipogni!
A lipo safe bag is ajánlott, nem drága, de baj esetén nem fog a tűzcsóva semmit meggyújtani (vagy kisebb az esélye). Én így tárolom az akksikat. A bika, alacsony ellenállásúak pluszban egy második safe bag-ben vannak tárolva, dupla védelem. Csináltam próbát a tárolókkal, a műanyag borítás leolvad azonnal, de a tűz nem tud kijönni... Nagyon erős tépőzár visszatartja a túlnyomást, de a széleken ki tud jönni a füst. Veszélyes dolgok ezek, főleg, ha akkor gyullad be, mikor nem vagy a közelben. És mint mások írták, a cellák maguktól is zárlatba tudnak menni, a velük párhuzamosan kapcsolt cellát rövidre zárva, ami utána melegedni fog, vagy kigyulladni. Ennek nagyon pici az esélye, de meg van. 1500Ft egy ilyen nagy safe bag. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
Rendben , köszönöm ! A safe bag igen hasznosnak tűnik . Úgy látom , hogy üvegszál anyagból készülnek . Lehet , hogy rendelek belőle .
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
Te is lassan ugy jársz mint az uj e-autok oltására készülö tüzoltok. A legujabb szerkezet amit probálgatnak egy kontajner, amit ráemelnek az égö autokra. A szabadban egészen müködöképesnek látszik. egy garázsban, parkoloházban már több mint kétséges, hogyan lehet ezt kivitelezni.
Jobb félni , mint megijedni . Még nem is gyulladt ki semmi a házban !
Sziasztok
Az lehetséges, hogy egy vagyis kettő cellán 4.52V legyen?
0-8.5V között bármi lehetséges. Igencsak túlmerültek szegények.
Hello
Nekem az az észrevételem, ha nagyon ki van egy cella akkor mérek rajta ilyen magas értékeket, persze tartani nem tudja terhelten. Üdv
Rosszúl fogalmaztam, 1 cellán mértem annyit, de kettő van és mindkettő ugyan annyit mutat. Mit tudnék vele kezdeni, tegyem töltőre?
Tölteni egy túltöltött cellát? Minek? Merítsd le 3V-ig, mérd meg a kapacitását közben. Teszteld a cellát. Legközelebb 4.2V-ig töltsd!
Nem én töltöttem túl hanem egy ismerős megrongálódot akkutöltője. Nem találkoztam még ilyennel és nem is vagyok benne annyira.
Köszönöm a válaszokat.
Egy lehetőség azért még van: ha az elem lemerült a műszerben.
Üdv! Jelent-e valamit a litium cellán a C betű és az alatta lévő szám? (Bontott laptop akkumulátorok...
Fénykép nuku?
Mondanám, hogy talán a kisütési C rátát, de ez így látatlanban korántsem biztos. Ha bontott cellákról van szó, akkor már nem is biztos, hogy érvényes az érték, ha mégis úgy lenne... A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
Levadásztam.
C L3FJ25 058261 Közben készítettem hozzá egy túlzott kisütés elleni áramkört. Bontásból származó alkatrészekből. 2,9V-nál kikapcsol, vissza meg 3V-nál. Éles tesztelésen van. A héten sem derül ki, mert 2×2,5 V 100 mA-es izzó merítgeti, a nyolc párhuzamos cellát. Ez is a cél, a hosszú üzemidős lámpa. A fényerőt egy MT3608-2A modul által 12V-tal meghajtott LED spot adja. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
Szia! A tranzisztorok hőfokfüggése miatt a várható maximális és minimális hőmérséklet mellett is érdemes lenne tesztelned. 10-20 fok különbség is okozhat már eltérést a kapcsolási feszültségben.
Annyi észrevételem van még, hogy ez a kapcsolás saját magától nem védi meg az akkut. A 6K3 - led - 10K - 1K vonalon folyamatosan meríti azt. Ha a főkapcsolót elfelejted kikapcsolni, és nem is sietsz feltölteni, akkor pár hónap alatt túlmerítheti az akkut.
Ezekre figyelek. Nem merítem a minimálisra és a töltést is megoldom. A lemerült akkumulátor kisütőárama majd a tényleges lemerülésnél derül ki. Szerintem néhány mikroamperben megáll, vagyis lesz, ha netán elfelejteném, akár hónapja is a töltésre. Kivárom a lemerülést és akkor tovább lépek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |