Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   609 / 982
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

A fixen telepített készülékhez a vezetéket méretezzük és utána a kismegszakítót pedig a vezetékhez. Vagyis közvetve a fixen telepített készülékhez méretezzük a védelmet. Ha pl. van egy 2,2kW-os vízmelegítőd akkor ahhoz 2,5mm2-es vezeték dukál amit normális körülmények között 16A-re biztosítunk.
De pl. a héten szereltünk fel D2-es kismegszakítót ugyanis a fixre telepített (amúgy ipari) berendezés áramfelvétele ehhez igazodott, de induláskor nagyon nagy volt az áramfelvétel (1mm2-es YSLY kábellel volt kötve).
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2018
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 6, 2018 / 1

Sok esetben még elképzelés sincs arra, hogy mekkora teljesítményű készülékek lesznek beépítve

Ez is igaz, egyrészt ilyenkor a csatlakozóhoz méretezünk, pl. 16A-es szobai konnektorhoz 2,5mm2-es Cu huzal és B16-os kismegszakító. Aztán azt csatlakoztatnak amit akarnak (meg amit a védelem miatt tudnak ), másrészt ilyenkor van a "szokásokra" hagyatkozva, ami azt mondja, hogy egy szokásos villanybojlernek elég a 16A és a 2,5mm2-es rézhuzal.
Ezért mondom, hogy a hálózatot védjük és nem a bizonytalan készülékeket próbáljuk védeni. Mert úgysem sikerül maximum azt érjük el, hogy amikor a "telefontöltőhöz" méretezett konnektorba (amit 1,5mm2-es huzallal kötöttek és 6A-rel védtek) csatlakoztatott villanymelegítő sokadszorra veri ki a biztosítékot akkor a tulaj egy fuserákkal (mert az a legolcsóbb) kicserélteti nagyobbra (hülye felteszi a C25A-est). Az eredmény lakástűz lehet.
(#) sámli hozzászólása Júl 6, 2018 /

Ezt most találtam (nem magyar oldalon).
(#) Hp41C válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 6, 2018 / 1

Villanysütőt (3500W) villásdugóval árulják..
(#) sámli válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Azt szoktam rövid úton levágni
(#) Zsolt 73 válasza sámli hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Abban a pillanatban ugrott a garancia.
(#) elektroncso válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Nem értem mi a gond, egyrészt 16A-be belefér másrészt ugyanúgy fixre telepített fogyasztó (ráadásul nagyfogyasztó) aminek lehet dedikált konnektort csinálni amibe más nemigen lesz nyomva (dizájd miatt a konyhapult alá vagy a sütő mögé). Amúgy ez a dugós megoldást egy nagy hülyeségnek tartom a gyártó részéről, de ha levágod akkor oda a garancia.
(#) sámli válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Teszek rá az legyen a megrendelő gondja. Én másként nem helyezem üzembe neki. Természetesen előtte egyeztetek vele. Eddig még minden esetben sikerült.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 6, 2018 / 1

A gond az, hogy eddig még minden dugalj amivel találkoztam (nem volt kevés típus) hosszú távon szétég 16A körüli terhelésnél.

Én ezt jól tudom, ezért tartom hülyeségnek. A legtöbb dugóban ponthegesztve van a huzal a kiálló "pöcökhöz" de többen találkoztunk olyannal ahol csak rá volt tekerve.
Ami eddigi tapasztalataim alapján kibírja a huzamos 16A körüli terhelést az az ABB szerelhető dugója, ezzel csak egy gond van, Magyarországon nem lehet használni (amúgy valamikor még a ZSE Praha fejlesztette és gyártotta, csak az ABB felvásárolta az adott részlegét a gyárnak de ez mivel jó konstrukciójú bevált termék volt meghagyták).
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

A régi porcelánok bírják, azokban a csaphoz illeszkedő két lemez nyelv egy rugóval is össze van szorítva. Ezer éve nem kapható ilyen megoldás (vagy csak én nem találkoztam ilyennel).

Nekem az a tapasztalatom, hogy alapállapotban nincs a mai konnektorokkal sem gond. A problémát a dugó okozza. Mivel sok olyan fröccsöntött dugó van ami "selejtes" és terhelés hatására forrósodik benne a fémpöcök, az felforrósítja a konnektor érintkezőit is. A felforrósodott érintkezők megolvasszák az érintkezőket tartó (és feszítő) műanyagot ami ezért megolvad. A megolvadt műanyag nem feszíti eléggé az érintkezőket, még jobban melegszik és kész az ördögi kör egészen a teljes leégésig. A régi porcelán konnektoroknál azért nem jelentkezik ez a probléma mert a porcelán nem hőre lágyuló anyag.
Ellenpéldának pl. fel tudom hozni az ABB Tango sorozatát (ami sajnos már nem kapható), ebben nincs rugó és mégis lassan 20 éve hiba nélkül szolgál minket, pedig sokszor kaptak már rendesen (már ami a terhelést illeti). De alapból az ABB-vel nincs gondunk. Eddig nem érkezett vissza semmi hibára, pedig jó pár helyen villanysütők is mennek róluk. A LEGRAND-al sincs sok gond, szinte mindenhol ahol nincs extra dizájnkövetelmény a VALENA sorozatot használjuk.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Nálam egy régebbi típusú Legrand dugalj volt (már nem emlékszem a típusra) kb. 8-10 évig szolgálta ki a 3,2 kW-os szárítós mosógépet. A csere után nem melegedett a dugalj ill. a villa, tehát ott a dugalj volt a ludas. Így ment ismét kb. 3-4 évet, utána kicseréltük a mosógépet egy jóval kisebb teljesítményű energiatakarékos típusra.
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Valena, a Valena Life, Program Mosaic(ez DLP-be, padlódobozba jó). Schneidert használunk még, Sedna és Unica sorozatot. Ezekkel nem szokott gond lenni, másoknak is ajánlom. ABB-től csak a falon kívüli betörhető ablakos TFK távműködtető dobozt használjuk. Ha még minőségibb szerelvény szükséges, Siemens Delta Line. Az ára is magasabb.
(#) elektroncso válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Nálunk elég elterjedt az ABB mivel nagyrészt meghagyták a felvásárolt ZSE Praha termékpalettáját (csak saját márkanév alatt forgalmazzák). Ráadásul olyan szinten nem módosítottak a meghagyott termékeken, hogy szinte1:1-ben passzolnak a régiek helyére. Így aztán nagyon keresettek mifelénk. Ráadásul a visszább linkelt dugó tud egy olyan kunsztot amit semelyik másik típus nem. 90o-ként el lehet fordítani a belsejét mind a négy irányban. Ennek elsőre nem sok értelme van, de mivel a francia normás konnektorba nem lehet fejjel lefelé benyomni a dugót így itt gondot jelent két "L" alakú dugó benyomása dupla konnektorba. Mivel ebben el lehet fordítani a belsejét így kettőt is könnyű bedugni egy dupla konnektorba.
(#) hegman válasza sámli hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Elosztókat tervezek és gyártok tetszik ez a megoldás
(#) SALáta hozzászólása Júl 7, 2018 /

Jó nagy kérdéskör:
Kimegy a műhelyemben a TN-c hálózat. A kapcsolótáblám alatz lesz belőle TN-s, itt szedtem szét. Adott egy gép 5 ös dugóval, eredetileg TN-c ről üzemelt de külön akarom szedni az egyéni fogyasztói miatt, pár 1 fázisú és jó pár 3 fázisú fogyasutója van. Kell-e külön lekapcsolni a nullát vagy nem? Most csak a 3 fázist kapcsolnám le, így áramtalanítva a gépet.
(#) Atis57 válasza SALáta hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Szia!
Általában nem.Megfelel igy is ; kivételelek vizes dolgok, fémtartályok szabadtéri elhelyezésű stb.
(#) SALáta válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Szia Atis57. Ez egy cnc gép. Hűtővíz, orsóhűtő és sok 1 fázisú fogyasztó van benne: 3 kapcsolóüzemű táp, egyik különlegessége a leválasztó trafó közelezősége de burkolat és táp is földelt. Van benne egy olajzó az kettős szigetelésű. Mivel retrofitting és modernizálom is a szekrényét kap egy klímát. Fő gond forrása a ventillátor által évek alatt bekavart por volt ami a párával keveredve vezetőképes vékony sárréteget alkotott.

Ha szakad a nulla akár rákerülhet egy fogyasztón keresztül egy másik fázis is a villamos részhez. Fixre nem akarom kötni, éppen a vezérlés tápjának fázisán nem akarom hogy a többi 1 fázisú azon lógjon. A "4 eres" TN-c közvetlen az óra után kapott biztosítékot. A keresztmetszet miatt mertem "nullázni" kinti dobozba. Még egy nullázást nem akarok. Az hogy a gép testén kint volt a +24 V(valóságban 28 V) és a konstruktőr mindezt a főorsó motor testkabelén juttatta az elektrokupplunghoz csak egy apró nyalánkság. Arról nem beszélve hogy a szekrény 60% a nem is működött de azért bekötve be volt.

Holnap megyek beszerző körútra, sajnos két 3 pólusú van itthon. Bár az egyik ganz az 4 pólusúvá mókolható ha lenne hozzá alkatrész.

Szerk: Nagyon köszönöm, mivel folyadék is van benne akkor érdemes a 4 pólussal építenem. Hihetetlen extrém esetben de érheti víz is.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) exabit hozzászólása Júl 8, 2018 /

Valakinek van ötlete hogy egy kültéri kábelcsatorna fedelét hogyan és mivel kellene úgy rögzíteni hogy a szél ne tudja levinni?
(#) Remci válasza exabit hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Persze. Olyan kábelcsatornára kell cserélni, aminek a fedele rendesen rá pattan és nem esik le. Vagy pedig kötegelővel átkötöd.
(#) granpa válasza exabit hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Vékony alumínium lemezből csíkokat vágsz, alatta áthúzod, falcolásszerűen ráhajtod a végeket. Örök élet, és bontható.
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Régen volt ilyen bandázs szalag, ami puha volt és remekül használható volt ilyen célra. De kábel rögzítésre, sőt alatta trifexinnel vezeték rögzítésre is használtuk..
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Ha olyan kábelcsatornára gondolsz mint amilyen a mellékletben is látható, akkor vegyél hozzá leszorító elemeket. GYakran használjuk, stabil. Műanyag kötegelő felejtős, még a kimondottan UV álló is szétesik egy év alatt.
(#) proba válasza SALáta hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Némely szerkezeteknél a + a test, Pl vasútnál a távközlésben, vagy némely orosz szerkezetben is. Lehet nem tervezési hiba a testen a tápfeszültség pozitív oldala, csak szokatlan. ( Ami furcsa a vasuti távközlésben a + a test, a biztosító berendezésben meg a -.)
(#) cupika97 válasza proba hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ez komoly hogy Magyarországon a vasúti távkozlésnél a + a test? Ezt sem hallottam még soha. Milyen berendezéseknél pontosan?
(#) Remci válasza Bakman hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1

Ez azért nem teljesen igaz, mi fekete UV állót használunk, többet bírnak 1 évnél.
(#) exabit hozzászólása Júl 9, 2018 /

Köszi az ötleteket mindenkinek. Ez egy teljesen műanyag (PVC) kábelcsatorna, nem az a fajta fém amit Bakman írt. Egy napelemes HMKE-t szereltek pár hete nálunk és most szedte le a szél a falon lejövő DC kábelekről a csatorna fedelét. Lehet garanciálisan ki lesz cseréltetve, de szerintem meg tudom oldani azzal amit granpa írt.
(#) SALáta válasza proba hozzászólására (») Júl 9, 2018 /

Ez valami kókányság volt nálam. Az a táp "lebegni" fog mert minimálisan rossz szerelés esetén és esetlegesen nagy ellenállású zárlatnál egyszerűen bonthatja a gépet. Mindhárom lehetőség előfordulhat, a nagy zárlati ellenállást okozhatja a lassan elkopó szíjpor. De a "beültetett" induktív érzékelők testjére rámérek azért. Hátha amiatt. Szerintem egy füst alatt nem szabad a géptest földjét és a motor földjét elintézni, főleg hogy elox lemez van az öntvény-motor közt. Láttam karón varjút, új eszterán a bemérőkar elszigetelését a gép és a kar festésére bízták. Persze hogy zárlatba ment mikor sérült szerelés/forgácsolás koptató hatasa miatt a festék.
Következő: »»   609 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem