Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2924 / 3599
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Aug 6, 2018 /

Most sült meg két gólya a szemközti oszlopon Bábolnán, szép nagyot szóltak és égtek utána. Nyugodjanak békében, párosan távoztak.
Hetekig voltak itt, mindig láttam őket repülni, a környéket vizslatni.
(#) silent15 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Aug 6, 2018 /

Jelentsd be a madártanisoknak, ők meg majd lépnek az ügyben .
(#) (Felhasználó 51715) válasza silent15 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /

EON már küldi az embereit, holnap úgyis tervezett üzemszünet lesz, de azért írtam nekik is.
(#) silent15 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2018 /

Jani, köszönöm, de ha olyan lesz, akkor integrált kártyás CPU lesz, minél inkább rá akarok menni a 0 fogyasztásra.

Bakman, ez biztató. Még egy dolog, ami nagyon izgat engem, mégpedig a Banana Pi és ezt is a SATA csatlakozó miatt, viszont nem nagyon hallottam róla tapasztalatokat. A hardver papír szerint rendkívül erős, főleg a Rpihez képest, nyílván az ára is nagyobb. Az abszolút nyerés az lenne, ha média szerverként és mySQL szerverként is lehetne használni, bár a média rész csak opcionális.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 7, 2018

Mint azt már több ízben jeleztük, ez NEM egy számítástechnikai fórum. Egy-egy kérdés, ötlet megbeszélése még elmegy, de ne menjünk át informatikai csevejbe, ha kérhetjük!
(#) jani1987 hozzászólása Aug 7, 2018 /

Tegnap vettem egy műszeres csavarhúzó készletet kétezer pár százért. Azóta kicseréltem a telefon hangszórót egy azonos típusú donorból. A forrasztó páka+cin+szippantó+tartó pedig szivaccsal együtt alig több mint 3000.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 7, 2018

Ismét nem idevaló hozzászólások törölve.

Nem számítástechnikai fórum. Nem szeretnénk többször kérni.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2018
(#) tbarath hozzászólása Aug 7, 2018 / 2

Kedves moderátor,
Köszönöm hogy úgy moderáltad ki a hozzászólásomat, hogy az értesítésben benne volt a szöveg, így legalább el tudtam küldeni a kérdezőnek, aki talán hasznát veszi - ha már időt és energiát fektettem a megírásába. Egyébként az 5:53-as moderátori komment olvasása előtt küldtem be, még gondolkodtam is rajta hogy töröljem-e, de úgy voltam vele, hogy az "Egy-egy kérdés, ötlet megbeszélése még elmegy" témába még belefér 6 után egy 7. komment is a témában, folytatni úgyse akartam. Ezek szerint tévedtem.
Nem tudom kinek és miért csípi ennyire szemét ez a téma itt, az elektronika és politikamentes offtopic-ban, de ha ez nem való ide, akkor szerintem célszerű lenne ezt a témát is betenni az elektronika mellé, és egyértelműen tiltani és moderálni.
(#) Topi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

A 12:16-os hozzászólásod jogos kimoderálását nehezményezed ami minden bizonnyal a reggel 5:53-kor kelt moderátori kérés előtt már el volt küldve? Lett volna valamiféle időzóna változás visszafelé Magyarországon hirtelen ma reggel? Hogy a délután negyed egy előbb van mint a reggel 6 óra?
(#) SzervízMacska válasza tbarath hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Szerintem a pc kategorikusan nem való erre a fórumra, legalábbis ebben a formában, ahogy a legtöbben itt művelik. Értelemszerűen ha van igény, itt hardverek javításával (műszeres hibabehatárolás stb) esetleg új, egyedi eszközök készítésével kellene foglalkozni. Nem a gyakran felmerülő lopott szoftverek és oprendszerek problémáival, meg hogy milyen függvényt hol találok stb. Melyik gombot nyomjam meg és társai. És még sok példát lehetne mondani, ami úgy pc-s kérdés, hogy semmi köze az elektronikához, viszont van ezer idevágó másik fórum, ahol meg naphosszat ezekről a felhasználói kérdésekről tárgyalnak. De ha már megtűri a szerkesztőség ezeket az egyáltalán nem ide való témákat, akkor illő volna azokat használni. Nem?
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Ha van napelemed, akkor semmi. De fan-coil, vagy hőszivíttyú rentábilisebb energia oldalról. Igaz magasabb a rendszerköltség. Az "éjszakai" sem éjszakai, hanem csúcskizárásos, de a samottban éppen az a jó, hogy tárolja a hőt. Az egyetlen hely ahol eddig rentábilisan láttam működni, az vályogház volt. Ott is csak két dolog borította a költségeket. Az egyik, hogy az ELMÜ "szakemberei" lazán húzták meg a nulla vezető csavarját. Mivel a kályhák három fázisról mentek, eltolódott a nulla pont és minden fogyasztó kapott 220V helyett kb 300-at. Ezt a hűtő, mikrosütő, TV, DVD lejátszó stb nem igazán tolerálta és füstjelekkel kért segítséget. Persze nem ingyen. A másik, az amikor a szolgáltató egyszer csak gondolt egyet és utólagosan kiszámlázott hasraütve 1,4 Milliós villanyszámlát rendszerhibára hivatkozva + perköltségek.
(#) silent15 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Ismét ott tartunk, hogy nem lehet éles vonalat húzni, hogy hol is van a határ. Én azért ide dobtam be a kérdésem, mert régebben ez a felület közösségként működött és én jobban megbízok azokban akiket ismerek (legalábbis nem vadidegenek). Persze van 100 meg 100 topic és fórum, de tényleg, hol húzzuk meg az OFF határát is? Ha meg a Raspberry topicba dobom be, akkor meg az lenne a kék kocka tartalma, hogy nem eléggé elektronikás, mert csak architektúráról beszélgetünk és nem röpködnek az ónpacák.

Megint az lesz a vége, hogy feledésbe merül ez a csevej, de leginkább meg kéne pontosan fogalmazni egy egy téma lényegét (megjegyzem több topic azért elég konkrét), vagy amit nem lehet, ott tágabb keretek között hagyni. Architektúrát és az architektúra jellemzését, véleményezését szerettem volna Tőletek megkérdezni, de ha erre valaki rámondja hogy elektronika, pfj... ne hogy valaki kimondja itt, hogy mikró (ott ketyeg benne a processzor, pfj)
(#) tbarath válasza Topi hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Nem Topi, félreérthető voltam. Az előző oldal utolsó hozzászólására válaszoltam ma dél körül, előtte nem olvastam végig a topicot. Amikor elküldtem a választ akkor kerültem erre az oldalra, és akkor láttam a reggel 5:53-as moderátori hozzászólást. Ezután gondolkodtam el a hsz törlésén, de úgy éreztem hogy még belefér az "Egy-egy kérdés, ötlet megbeszélése még elmegy" kategóriába, főleg hogy nem nagyon fordul elő számítógépes téma itt.
A moderálás jogosságát nem vitatom, a moderátornak hivatalból mindig igaza van.
(#) tbarath válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 2

Szerintem a PC kategóriát több részre lehet bontani, az egyik amit írsz, azaz a műszeres hibakeresés, stb., erre nem tudom mekkora igény lenne, nem hiszem hogy tömeges.

Aztán van "Számítógép hiba, de mi a probléma?" című "általános" PC topic, egy ideig követtem is de gyorsan lejöttem róla. Amit ott tapasztaltam az szerintem L1 user support kategória, most belenéztem és ilyen firefox telepítős, ez-az eltűnt a youtube felületéről és hasonló problémákat láttam. Szerintem ennek a 90%-a nem való a erre fórumra, és szerintem ott nem is nagyon lehet "értelmes" dolgokról beszélgetni, mert akkora a zaj.

Aztán vannak PC-hez köthető egyértelmű topic-ok, pl. az Eagle az egy PC sw-ről szól, a málnatopic egy SBC-ről, a laptop javítás is egyértelmű, stb., ez rendben van hogy oda kerüljön ami odatartozik.

De vannak olyan dolgok, amik mindenhol offok. Pl. csinálsz egy adatgyűjtő rendszert, egy része hw/uC/szenzor, abban mondjuk itt kérsz segítséget a megfelelő uC/szenzor/akármi topic-okban, rendben. De azt el is kellene valahol tárolni, és a világ már túllépett azon hogy egy FAT filrendszerben lepakolod CSV-be. (Gondolom valamilyen hasonló feladat lehet a mostani mysql-es kérdés.). Vagy mondjuk egy akksi CC kisütési görbéjét akarod rögzíteni és nem akarsz százezreket költeni egy olyan műterhelésre ami tudja, akkor is szóba jöhet egy PC amire logolsz a uC-es műterheléseddel, ott mehet akár közvetlenül az is adatbázisba akár. Vagy a manapság egyre népszerűbb "okosotthon", IoT és hasonló bullshit bingó díjas buzzword-ök mögötti valódi igény, hogy mondjuk fél órával a hazaérkezésed előtt kapcsoljon be a klíma, vagy épp kapj egy értesítést ha elmegy az áram, és ne arra érj haza hogy dobhatod ki a fagyasztó tartalmát.

Ez az a minden más kategória, ami nem konkrét elektronika, de valamennyire kapcsolódik hozzá. Ezeknek nincs konkrét topic-ja, és nem is biztos hogy érdemes csinálni. Egyrészt mert csinálok egy topic-ot amire hirtelen nem tud senki semmit mondani, aztán a bal oldali sávból ki is pörög pár nap alatt, szóval lesz egy döglott topic - hurrá. Esetleg valaki a keresővel előtúrja 2-3 év múlva, ír bele valamit aztán ismét elsüllyed, stb. És az is lehet, hogy a nem ide tartozó téma miatt az egész törölve lesz, mert pl. egy VPN-nel kapcsolatos téma tényleg nem tartozik ide. De ha pl. pár ember itt megbeszéli a dolog elektronikai részét, akkor a programozós résszel menjenek át a prog.hu-ra, a backend részével a hup-ra, stb? Szerintem ez nagyjából életszerűtlen, de mindenképp megnehezíti az itteni fórumozók életét.

Szerintem hasznos lenne, ha lenne egy olyan gyűjtőtopic, ahol az ilyesmiket is meg lehetne beszélni, hasonlóan az elektronikában kezdők kérdéseihez. Így akit ez nem érdekel azt nem zavarnák az ilyen kérdések a kezdő/off/stb. topic-okban, akit pedig igen az értesítésre jelölhetné és tudna tanulni/segíteni - már ha ez a topic nem menne el a "melyik gombot nyomjam" jellegű L1 support irányba. Aztán lehet hogy csak én gondolom túl és nem lenne rá igény, fene tudja. De szerintem nem lenne hülyeség...
(#) silent15 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Szívemből szóltál és teljesen eggyetértek.
(#) SzervízMacska válasza silent15 hozzászólására (») Aug 7, 2018 / 1

Azzal kezdem, mielőtt azt gondolnád, hogy én töröltettelek - nem. Semmi közöm hozzá, sőt egyetlen illetékessel sem beszéltem a tavalyi találkozó óta. Viszont attól függetlenül, hogy - nagyon durva eseteket leszámítva - nem jártatom a számat, hanem inkább tovább görgetek, még szúrják a szememet az ilyen diskurzusok. Azért jelöltem a témát, mert érdekel, “értek hozzá”. Amikor olyan kérdést taglalnak napokon keresztül, ami nem is érdekel és lövésem sincs róla, az rontja a felhasználói élményemet, hiszen nem erre váltottam jegyet. És meggyőződésem, hogy az itt lévő “pihenő pákások” jelentős része nem programozó és adatbázis kezelő, tehát az ilyen témák hasonló ellenszenvet, érdektelenséget váltanak ki a többségből. De mért a cipőboltban kértek pacalt az ebédhez?

Ha kérdésem van, keresek, ha van témája, oda írom be. Ha nincs, és kapcsolódik az elektronikához, nyitok egyet. Ha nem elektronika, és várhatóan hosszas kitárgyalást igényel, akkor megyek a pék, vízszerelő, szobafestő, agysebész stb. fórumra, ahová való. Mert valószínűleg ott tudják megoldani a bánatomat...
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Szerintem mindennek találnék megfelelő témát.
Általánosan: Ha tudjátok a szabályokat, miért kell megkerülni? Off-topc=elektronika mentes téma. Tök egyszerű.
(#) jani1987 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Nem voltam elég gyors ezért agárral kergettem az elektronokat.
(#) Petyaa válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 7, 2018 /

Azért ha csak a háztartási gépeket nézzük, ez máris lehet egy félmilliós kár ha 300v-ot kapnak.
A 'H' tarifa most olvastam hogy legalacsonyabb díja 23ft, és a 'B' tarifánál sosem lehet drágább, ami 25ft/kWh.

Sokan írják fórumokon hogy nem is olyan rossz a hőszivattyús klímával való fűtés. Egy átlag Fujitsura úgy 30-35nm-es fűtési területet írnak. Igaz beltériből kellene az 54nm-re két szoba + konyhába is.

A villanykályha csak azért jó szerintem is, mert tárolja a samott a hőt. Jó lenne az ha olcsóbb lenne az áram. Esetleg még éjszakai árammal... Ha jól emlékszek 1 tégla olyan 500wattnyi hőt tud tárolni. Viszont a hőszivattyús klíma működés közben úgy 800w-ot vesz fel.
(#) kowi hozzászólása Aug 8, 2018 /

Sziasztok. Az mitől lehet hogy csak egy felhasználónak nem bírok privátot írni?
(#) nedudgi válasza kowi hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Letiltott.
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Aug 8, 2018 / 1

Akkor a lényeg:

- gáz és vegyestüzelésű, pellet kazán: 60- 80 fokos hő, rengeteg energia kell a felfűtéshez
- vegyestüzelésű: Van akinek olcsó a fa (főleg vidéken) és a lom ami elég benne. cserébe vigyázni kell a kikeringtetéssel. Vagy etázsfűtés (ma nem divat), vagy keringetni kell, de akkor áramszünet esetén baj lehet.
- gázkazán kondenzációs - ugyanaz, csak ha úgy építed ki a gépészetet, akkor (csakis akkor) vissza lehet nyerni valamennyi hőt a kéményből - cserébe drágább kémény és gépészet, háromjáratú szelep és vezérlés - viszont jó drága és a gáz is drága
- Villanykályha, hőtárolós kályha, villanykazán, infrafűtés 1:1 fogyasztás 100% hatásfok, könnyen szabályozható - akár %-osan is. 1kW villamos energiából 1kW hő. Nincs csoda. 100W-al nem fűtöd fel a nappalit.
Hőleadó közegek: radiátor, fan-coil, felületfűtések (mennyezet, padló, oldalfal.
- radiátor: magas előremenő vízhőmérséklettel tudod jól használni (60-80 fok), olcsó a kialakítás, de drága üzemeltetni
- fan-coil: felrakható a radiátorok helyére, vagy nagy üvegfelületekhez padlóba, vagy álmennyezetbe. kisebb előremenő hőmérsékletű víz - akár csak 26 fok is - energiatakarékosabb, de kell neki áram a ventillátorokhoz. Egy 1kW-os radiátor helyén képes akár 9kW-ot is leadni. Hűtésre, fűtésre használható, 4 csöves rendszerben akár zónánként külön fűtésre és külön hűtésre - van hangja a ventillátornak.
- Felületfűtések: alacsony előremenő vízhőmérséklet, drága kialakítás, de olcsó fenntartás.
Infrafilm, villanykazán, ionkazán: parasztvakítás, mint egy sima hősugárzó, csak némelyik élet és tűzveszélyes is.
Napkollektoros fűtésrásegítés: magyar viszonylatban használhatatlan. 1 évben kb 3 nap használható.
Napelemes energiaellátás: aki megteheti - építse ki, függetlenedni tud a szolgáltatótól. Nem érdemes rentábilitást számolni, dönteni kell.
Napkollektor: behozza az árát, de a gépészet miatt javítások lehetnek (szivattyú, folyadékcsere, fűtőpatron csere vihat esetén).
Hőszivattyú: alacsony előremenő hőmérsékletű folyadékot képes előállítani (bár van magas hőjű is), 40-60 fok, de képes a hűtésre is. 1kW villamos energiából, típustól függően képes 4 -20kW hő előállítására.
- levegő-folyadék hőszivattyú (légkazán): Nekem ilyen van kb 4kW hót tud (4-es COP)
- folyadék-folyadék hőszivattyú (fúrt kutas, vagy talajszondás például): 16-os COP
- Geotermikus hőszivattyú, vagy tiszta geotermikus energia: Akár zéró hőenergia költség, de villamos költség van.
Léteznek még komplex megoldások, mint a Stirling motoros fókuszált napenergia központok, de ez nekünk még elég drága.
Remélem kiveséztem a lényeget.
Ha hőszivattyúd van ! napelem + felületfűtés, annak drágább a kiépítése, de napelemmel kombinálva ingyen fűtesz, hálózatra visszatápláló rendszernél.
Tapasztalat: ismerős 400m2-es házának hő és villamosenergia díja : évi 4000Ft. Ez most emelkedett, mert vett egy elektromos autót, amit ingyen tölt a munkahelyén, de otthon bővíteni kell a napelemet - igaz van megtakarítás jócskán az előbbiek miatt. Hivatalosan sose térül meg, de páratlan érzés, hogy nem kell csekkkeket fizetgetni és beengedni a szolgáltató emberét a privát szférádba.
(#) kowi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Már olyat is lehet? Ez jó. 10 éve vagyok tag örülök hogy minden változik igaz az irányt lehetne vitatni.
(#) zolika60 válasza kowi hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Évek óta lehetséges.
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Mit kerültem meg? Itt feltett valaki egy kérdést, a téma nem elektronikával kapcsolatos volt. Itt tette fel, tehát itt válaszoltam neki, és nem éreztem kevésbé offtopic-nak, mint pl. a villanyfűtésről vagy villámvédelemről folyó diskurzust. Ennyi.
Én részemről befejeztem ezt a témát, ne zavarjuk ezzel a pihenő pákásokat
(#) Petyaa válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Köszönöm szépen a kimerítő választ! Sokat segít majd a közeljövőben
(#) jani1987 hozzászólása Aug 8, 2018 /

Van valakinek rádiós frekvencia sáv táblázata? Mondjuk úgy hogy érdekelne melyiket mire használják. Mivel nem akarom a témát ON-olni így nem rakok ide képet. De egy programmal matekozok. Egy biztos: a kereskedelmi csatornák nem érdekelnek.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Az NMHH oldalán megtalálod a legfrissebbet de feltöltöm ide is, ha véletlenül nem bukkannál rá. De lehet, hogy van ennél frissebb is ez a gépemen van letöltve.
Amit előre mondok, hogy nagyon kevés olyan van amit amatőr készülékekkel könnyen demodulálni és főleg dekódolni tudsz. Sok olyan is van ami titkosított információt hordoz és olyanok is vannak ahol csak időszerűen, ritkán van kommunikáció ennek ellenére nagyon fontosak (pl. vészhívó frekvenciák). Azt is tudnod kell, hogy attól, hogy te nem hallasz adást az nem jelenti azt, hogy ott nincs is vagyis egy látszólag üres sávon se kezdjél adni.
U.i.: Túl nagy nem tudom feltölteni, itt találod meg: 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) jani1987 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 8, 2018 /

Köszi. Van egy haverom aki nagyobb rádió bolond mint én bár ő NASA technológiát használ.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 8, 2018 /

Akad itt olyan, akinek ha nem is szakmája az esztergálás de dolgozott benne huzamosabb időn át? A késekről kérdeznék, mert a talált infók elég zavarosak, néha még egymásnak is ellentmondóak.
Következő: »»   2924 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem