Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   10 / 52
(#) Collector hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Na, itt lenne a nyákterv+beültetés.
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Összegezve az egész munkát (több kép, leírás stb)
Bővebben: Link
Ez volt idén a technikusi munkám.
(#) Csibi hozzászólása Máj 10, 2008 /
 
Sziasztok
Szeretnék épiteni házilag egy Geiger számlálót. Az oroszoktól szereztem néhány csövet (SBM 20-1). Ezeket a csöveket láttam beépitve több mérőműszerbe, ezért esett a választásom rájuk. Egy trafó nélküli táp áramkör érdekelne. Meg lehet-e a tápot 555-el valósitani (mint a nixie-knél) vagy inkább maradjak a Link -nél található második ábránál?
A képen látható csövek hossza 9cm, a műszeré pedig 12cm. Elég picire össze lehet dobni egy ilyen dosimeter-t
(#) Collector hozzászólása Máj 10, 2008 /
 
Hát trafó nélkül elég körülményes elérni kis méretben a néhányszáz V-os feszültséget. Használhatsz smd sokszorozót is pl, de nem látom sok értelmét.
(#) fureszk válasza Collector hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Engem az érdekelne, hogy mégis hogyan hitelesítetek egy ilyen műszert? Elrepültök csernobilba vagy hogy?
(#) Collector válasza fureszk hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Hát ahogy más műszert. Kell egy ismert aktivitású etalon anyag, és ahhoz hozzá kell kalibrálni. Én még nem hitelesítettem, de idővel megoldom. Igazából kéne a cső beütésszáma is hozzá, csak az enyémhez még nem találtam meg (enélkül pedig nem lesz könnyű a hitelesítés)
Csernobil meg nincs messze 800km-t kocsival is meg lehet tenni
(#) fureszk válasza Collector hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Értem. Hát ez nem túl megnyugtató, hogy ilyen közel van Csernobil!
(#) Csibi válasza Collector hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Trafót elég problémás beszerezni, mig egy pici tekercset jóval egyszerűbb, még elkésziteni is, ezért tartózkodom a trafóktól.
fureszk: Szerzel hitelesitett radioaktiv anyagot, vagy bármilyen hitelesitett mérőműszerrel lemérsz egy radioaktiv anyagot (régi tipusú füst érzékelőből vagy régi világitós óra mutatóból) és az alapján lövöd be a tiedet is.
Egyébként a normálisnál magasabb háttérsugárzás mérésére nem kell messzire menni, elég csak Baita Plai-ra látogatni (Nucet mellett pár km-re, Aranyosvölgy fele (Arieseni)). A bánya területére belépni TILOS, de a sorompóig el lehet menni, itt egy picivel a normálisnál magasabb értékű sugárzás fogad minket :yes: .
(#) Csibi válasza fureszk hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Miért?
Sok helyen, Csernobilban normális értékű háttérsugárzás van, még jó páran ma is ott laknak a 30Km-es zárt zónában. Kiev-ből turistakirándulásokat szerveznek Csernobil nagy részére. Egész túra alatt kevesebb dózist kapsz mint egy Röentgen vizsgálatkor. Ha több érdeklődő lenne én szivesen elmennék. Érdemes megnézni a képeket és a túra leirást, sokat meg lehet tudni belőle.
Bővebben: Link
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Én ezt az oldalt néztem Bővebben: Link
Innen is vannak 'kirándulások'. Azt hiszem 10-20 $ a vezető, de kaját biztosítani kell az embernek. Egyszer én is kimennék ide Pormaszk azért ajánlott a kiürített zónában is. Kis olvasmány : Bővebben: Link
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Hát attól függ milyen trafó kell. Az imi -féle rajzhoz kell egy 9/230V 1,6VA-es nyákba forrasztható trafó. Lomexben egyből adtak. Személy szerint azt a kapcsolást tartom az egyik legjobbnak. Minden bővítési lehetőség adott rajta (frekiszámláló, impulzusszámláló, hang, állítható csőfeszültség, deprez műszer stb)

Amúgy a mosdó lefolyónkban kb 4x akkora a sugárzás, mint máshol a házban. Lehet, hogy a porcelán miatt, vagy a víz.. kitudja.
(#) Csibi válasza Collector hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Azt hiszem kifogom próbálni a trafós és a tekercses változatot is. A tekercses változatnál nagyon alacsony az áram felvétel.
Nálunk szerencsére, nem tudtam nagyobb sugárzást mérni mint 0,15uSv/h.
Egyébként a linkek nagyon szuperek, főleg az Elena Filatova-s.
Köszi!
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Hát nálam nagyjából max 25-30mA. Ha nincs nagy sugárzás, akkor meg 15-20 körül. Ennél lejebb nemigen lehet menni, a trafós nem fog többet fogyasztani, ha a cső üresbe megy, a trafó nem dolgozik.
(#) Csibi hozzászólása Máj 11, 2008 /
 
Végül csak sikerült itthon, nagyobb sugárzást mérnem mint a normális. A rokonságtól összeszedtem pár kütyüt, amelyek szépen felturbózták a számlálót .

Bővebben: Link
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
0,2 mg-nyi americium?! Az rengeteg, az már kéken világítana ott a dobozban :eek2: Csak 0,2mikrogramm van benne, de abban szerintem még kevesebb, ha csak 1.84uSv-t et mér a doziméter. Vagy csak gammát néztél? Alfával együtt, 0,2ug átszámítva kb 1-2 Sv-t produkál. Saccra 10-15MBq lehet az aktivitása. Egyszer huzamosabb ideig nyúlkáltam felette, (szedtem szét éppen a cuccot) és a bal kezem le is gyengül néhány órára. Azóta csak kesztyűben nyúlok hozzá, illetve ólomdobozban tartom. Nagyon óvakodni kell tőle, az egyik legaktívabb hozzáférhető cucc.
A rádiumot érdekes, hogy olyan erősnek találta.
(#) Csibi válasza Collector hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Több helyen utána néztem, 0.2milligramm szerepel majdnem mindenütt. Csak gammát néztem. Ha jól tudom alpha-t produkál, de azt rendesen. Egyébként bizsergést a karomon én is éreztem, de az hamar elmúlt, úgyhogy sokáig nem is szórakozok vele. Az iránytű nagyon régi, már nem is világit a sötétben, de azért a láthatatlan ellenséget ontja magából.
Most olvasok a Radium Girls -ről. Az 1920 években sokan meghaltak a különböző kütyük, számlapja festegetése miatt. Mondjuk nem csoda, szórakozásból kifestették a fogaikat, hogy sötétben szórakoztassák egymást. Emberi butaság, de főként az akkori tudatlanság.
(#) Collector hozzászólása Máj 11, 2008 /
 
Az én füstérzékelőmre 0,2ug volt írva, de lehet, hogy elírták.
Én meg most a Po-210 -ről művelődtem kicsit. 1 gramm 500 fokra hevíti magát, 4400 Ci az aktivitása. Ha 1 grammot szétosztunk 20 millió emberre, 50%-a meghal.
Ja és ha az ember bizmutot neutronnal besugároz, nem kell mondjam, mit kap eredményül..
Hát, jó dolog a gm számláló
(#) Csibi hozzászólása Máj 12, 2008 /
 
Találtam egy oldalt, ahol sokféle sugárzással kapcsolatos számitást, egyszerűen elvégezhetünk, valamint találtam jó néhány érdekes progit az oldalon. Az Americiumtól (Am-241) számitott 0,9cm-en, épp annyi dózist számitott ki, mint amennyit én mértem (1uCi esetében) 1,81uSv/h.
Bővebben: Link
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Aha, de az az érték csak a gammára vonatkozik. Én lemértem egy régi magyar gm számlálóval, és az 0,5 rad/ órát mutatott közvetlen közelről (tud alfát is mérni, végablakos). Az oldalon is csak gammát számol, szóval az oké. Az alfánál a szorzó az 2-10, elvileg a legjobb esetben is 1Sv/h az ekvivalens dózis néhány mm-ről. De ha az energiáját figyelembe veszem, legalább 5-6 a szorzó, és az már 2-3Sv/h. Ez megmagyarázza, miért érez az ember rövid úton mellette furcsa dolgokat.
(#) Csibi válasza Collector hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Igazad lehet.
Volt egy srác, aki durvábban belemászott a dolgokba, házi reaktort próbált késziteni. Könyv és dokufilm is megjelent róla, elég félelmetes dolgokat művelt, főleg a kép láttán.
Leirás a srác kütyüjeiről
Mostani kép róla

Bocs a sok linkért, de szerintem nagyon érdekesek.
Ez szerinted mennyire veszélyes?
(#) Collector válasza Csibi hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
A palit már láttam, egy idióta, rövidesen úgyis meghal.
Ez az unitednuclearos cucc meg nem hinném hogy veszélyes, tekintve hogy végülis egy műszer. Az a baj, hogy ezek csak amcsiba szállítanak, ha nincs ott ismerős, aki továbbküldi ezeket, akkor nemigen jut el idáig sajna.
(#) imi84 válasza Collector hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Elvileg megoldható: http://www.internetvilag.hu/
(#) Faszy hozzászólása Máj 28, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Egykérdéssel fordulnék hozzátok, mégpedig azzal, hogy nemrégiben vásároltam egy Geiger csöves mérőfejet, Philips 18504, és 18529 csöveket tartalmazó mérőfejet. Ezután legjobb elektrós tudásom szerint próbáltam életre kelteni, tápfesz megvan 500V körül, elektronika is megvan ami a beütéseket erősíti és egy hangszóróra vezeti, tehát szerintem minden feltétel adott a helyes működéshez. Azonban sajnos nem csinál egyebet minthogy néha, talán 1-2 percenként pattan egyet. de lehet hogy ez valamiféle hálózati zavar, mert egy hálózati sokszorozó a tápja jelenleg. Az lenne tehát a kérdésem van e ötletetek mi lehet a gond? Én arra tippelek h rossz lehet a cső. De aggaszt hogy egyszerre mindkét cső halott? ez is furcsa lenne.
Aki tud kérem segítsen, mert ha rossz a cső, akkor megpróbálom ezt meghálálni annak akitől vettem....
Köszi mindenkinek

Gabi
(#) Collector válasza Faszy hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
A hálózati sokszorozó az micsoda? Egy feszültség kétszerező van közvetlen a hálózaton? Szedj le minden elektronikát róla, csak a tápfesz maradjon a csövön, és köss sorba egy árammérőt. Valami érzékenyet. Ha van valami aktív anyagod, próbáld ki vele, a becsapódások hatására egy-egy rövid áramimpulzust kell, hogy mutasson a műszer.

Illetve a csövekről írj valamit, mert lehet, hogy csak nagyobb sugárzás hatására jeleznek. Valami füstérzékelős americiumot, vagy tórium-oxidot lámpából, vagy tríciumot radiolumineszenciás dolgokból, rádiumot világítós órákból szerezzél, és vizsgáld meg vele.
(#) Faszy hozzászólása Máj 29, 2008 /
 
Igen egy feszkétszerező van, előtte meg egy leválasztó trafó. Meg fogom próbálni amit mondtál, talán sikerül elérni eredményt. A csövek adatlapja megvan nekem pdf ben, megpróbálom feltölteni ide, hogy megtudd nézni. Elképzelhető hogy valami nagyobb aktivitást képesek csak jelezni.

http://tubedata.itchurch.org/sheets14.html

ezen a linken keresd már meg léci a 18504pdf et és a 18529pdf et, azokra kattintva megnyilik az adatlap acrobat reader ben.
Másképpen nem tudtam elérhetővé tenni, bocsi.

Ha sikerült valamit kihámozni az adatlapból kérlek ird meg, fontos lenne.

Köszi a segítséget
(#) Collector válasza Faszy hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
10Mohm megvan sorban a csővel? Rövid kábeleket használsz?
A cső a normál háttérsugárzásra 20 számolást csinál percenként. Ez a 18504-es lenne.
Ha kadmium fóliával bevonod, akkor neutront is tud detektálni.
Igazából sok elrontanivaló nincs itt, még legfeljebb a fordított polaritás. Ha az árammérős módszerrel nem produkál impulzusokat, akkor gáz van.

A 18529-es cső 1000 rad/óráig mér, tehát az nem fog produkálni impulzusokat magában. Azaz a háttérsugárzás túl kicsi neki. De ha produkál impulzust, az azt jelenti, hogy a környezetedben legalább néhány rad van, ami már önmagában iszonyú nagy dózis. Szóval ez a cső a háttérsugárzásnál csak kb 100 ezerszer nagyobb sugárzást tud csak mérni, illetve onnan kezd mérni.

Ha van 18504 féle csőből még az érdekelne a neutron számláló képessége miatt. Vagy minden cső képes rá, ha kadmium fóliával bevonom vajon? Valaki tud erről valamit?
(#) Faszy hozzászólása Jún 1, 2008 /
 
megvan a 10Mohm is, és rátettem a müszert 0.1uA es méréshatáron, kb 0.06-0.07uA-t jelez, és néha néha lassan a mutató elmozdul egy 0.005uA nyit, azaz mondjuk 0.06 ról 0.065 re..... szóval jelentéktelen ingadozás van és az sem hirtelen, hanem lassan. Ez már az 504 es cső....
Igazából nemtudom mi lehet a magyarázat, egyenlőre itt állok, majd még próbálom valami füstérzékelővel összebarátkoztatni, hátha....
Egyébként az autók lambda szondája esetleg nem tartalmaz aktív anyagot? merthogy cirkónium oxid szonda a neve....nekem van egy hibás valahol, lehet h arra jelezne?
(#) Collector hozzászólása Jún 1, 2008 /
 
Hát valamennyire aktív a cirkónium, a Zr94 és a Zr 96 miatt, de közelsem annyira, mint pl. az Am241. Próbáld ki.
Az a 0,1uA kevés lesz, néhány uA-ig legalább fel kéne mennie az impulzusnak. Szóval műszernek kb 10uA-est használj inkább
(#) Faszy hozzászólása Jún 1, 2008 /
 
azért használtam 0.1uA es méréshatást, mert ez a legkisebb a műszeren, utána már 0.3mA es méréshatár van, ami 300uA ugye. sajnos a 0.1uA es állásban sincs jelentős mutatókitérés, ugyhogy azthiszem a magasabb méréshatárokon sem lesz, de még nem adom fel. Még aban bizok hogy ha minden igaz nemsokára sikerül egy ismerten aktiv anyagnak közelébe vinnem, esetleg ott lesz eredmény...
Azért köszönöm a sok segítséget, de attól tartok hibás a cső, mert már mindent kipróbáltam.
(#) naiv hozzászólása Jún 29, 2008 /
 
Hello! Már régóta olvasgatom a fórumot és sok érdekes dolgot olvastam. Ennek kapcsán szöget ütött a fejmbe, hogy csinálok egy GM számlálót, sikerült is beszereznem, egy 18504-es mérő csövet.
Még nem kezdtem meg az elektronika építését, de egy dolog nagyon foglakoztat, amire eddig nem kaptam még választ: egy mérőcső átvehet radioaktív sugárzást?
Biztos kisség naív a kérdésem, de mindenképpen érdekel, hogy ki mit tud erről! Előre is köszi!
Következő: »»   10 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem