Fórum témák
» Több friss téma |
Rendben. 2 db van pont.. kis restaurálást kapnak.. Már csak annyi a kerdésem, hogy a két kimenő ága egyik esetben a rádió, másikban meg az antenna, a koax vége meg akkor koax.
Nem. A két "kimenet" a 240 Ω-os szalagkábel, vagy jelen esetben az antenna volt. A jel irány mindegy ez a trafó illeszti a két impedanciát.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2018
Üdv!
A kék valami az egy Gorenje csatorna erősítő "kocka" Ha nem piszkálták még, akkor az úkvidéki tv adóra van hangolva, ami UHF 41-en ment (934 MHz sávközép, de 25 év távlatából rá kéne nézni pár MHz difi lehet.) Mivel levetted a tetejét, újra kéne hangolni, de kb ott megy. Az akkori időkben jó cucc volt. Asszem 24 voltról megy az aljáról a tápvonalról kapta a betápot a sárga vékony fojtókon keresztül. A táp alapból tovább van adva a bemenetre, mert fejerősítőt is táplálhattak pluszban, ennek a fojtóját ki szoktuk venni, ha nincs fejerősítő, mert az antenna balunjára kimenőtáp elektrolizál és ezért hamarabb rohad a kinti kábel is. Amúgy a rendszer WISI licenc volt. Szerettem, jól hangolható, strapabíró szisztéma volt, bár a fejerősítője nem szerette a sztatikus töltődést.
Hogyan erősített? A képek alapján nem sok minden van benne...
Ha elolvastad volna Jax fórumtárs eredeti hozzászólását, akkor nem ajánlasz neki UHF erősítős antennát. Neki a rádiójához kell a 100 MHz -es sávra. Az UHF, és a VHF balun különbözik egymástól, a VHF balun hengeres, az UHF kétlyukú ferritmagra van készítve. Meg olyan nagyon erősíteni sem kell, a vastag fal miatt valószínűleg elég a külső antenna.
(egyébként az UHF sáv 470 - 862 MHz, a 41 csatorna 630 - 638 MHz, biztos csak elírtad) A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2018
Szia!
A kocka egy sima csatorna szűrő. A két kimeneten keresztül lehetett a földi antennákat felfűzni. Üdv: Gábor
Le (el) is van rohadva a bekötőlemeze. Forrassz rá 1,5-ös rézdrótot, ha nincs másik, ls mehet vissza. Szerintem megjavul.
De szerintem Vásárhelyen is van antennás bolt, VHF balunként keresd! Az UHF balunnak műanyag a magja. (A Gorenje antenna balunja egy fajta van, abban két vasmag van, VHF -UHF egykutya.) Szegeden a Faragó Petőfi sarkán kapsz, vagy a Bolyai J utcán a Bartók térnél. Ha találsz újat azt rakd be megéri. (Ha ez a bolt még meg van.) Egy a baj a Magyar antennákkal, hogy beázik a balun, és fele annyi időt tudnak odakinn mint a Jugó antenna. A WISI tudta valahogy, hogy kell megcsinálni. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2018
Van benne egy tranyó is... Nézd meg jobban!
Hangoltam egy párat,
Bocsi, bátorkodtam elmondani mi van a képen. Gondolom nem fogja ezek után URH-ra használni.
Még sötét volt. 634 MHz lett volna. Igaz már megint az van.
Légszi karikázd már be a tranzisztort a képen!
Te ezek közül gondolhatsz valamelyikre, de az itt Jax által beadott fotón valami passzív cucc van, szerintem sem erősít. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2018
Ebben a témában érdekes retro oldal.
Szia!
Többször is megnéztem a képet, egy fia tranzisztort nem látok de még tápbevezetést se. Szerintem nem egy képet nézünk! Üdv: Gábor
Közvetlen a fogaskerekek mögött de a dízelbefecskendező előtt..
Sziasztok
A rádió tunerhez használhatom a Tv által is használt antennát egy elosztóval? egy ilyen antennát? http://tvelektronika.hu/ordered/8078/pic/mindigtv/AHD_343.jpg
Most csak egy réz vezeték van kifeszítve a koax végére, gondoltam annál csak jobb lehet, bezavarnának egymásnak vagy miért nem jó?
Kísérleti jelleggel üzembe helyeztem a rádiót. Nincs hibája így inkább antenna jellegű kérdésem van. Milyen típust illetve milyen méretbe lehet alkalmazni? Most így használom. Nem tökéletes a vétel de majd kivezetem a padlásra.
Megmondja valaki hogy a különböző rádio sávok vételére mekkora antenna kell? Táblázatra vagy kalkulátorra gondoltam. Illetve egy áthelyezést kérek ha rossz helyre írok.
A méretéből adódóan 0,5-1W-ra saccolok.
Nem egészen ilyeneket, de igen hasonlókat használtunk NDK -s mérővevők elé, ha adóállomás közelében kellett méregetni. az 50/75 ohmos előtétet a kábelTV hálózaton történő mérésekkor használtunk. A teljesítmény 1 - 2 W max, vevőbemenetre való.
Most épp ez a bajom. Meg szeretném a lehetőséghez mérten maximálisan kihasználni. Az viszont furcsa lenne ha egy sáv lefogására több méternyi antenna kellene. Haverom az udvarán kb 10 métert húzott ki egyik végétől a másikig.
Sziasztok!
Analóg rádiót szeretnék hallgatni, ehhez lenne kérdésem, hogy milyen antennát, antennarendszert használjak? 4 frekvencia érdekel, a többi irreleváns. [frekvencia] [polarizáció] [sugárzott teljesítmény] [adótorony helye] 89,5 MHz H 77,6 kW Széchenyi-hegy 94,8 MHz H 78 kW Széchenyi-hegy 92,1 MHz V 1kW Gellért-hegy 96,4 MHz V 2,5kW Gellért hegy Mindkét adótorony szinte ugyanabban az irányban van, mivel én Vecsésen lakom, majdnem a Szészhenyi-hegy-Gellért-hegy szakasz meghosszabításában. Távolság légvonalban utóbbitól 15km, előbbitől 20km. Közvetlen rálátás nincs, az antenná(ka)t padlástérben, betoncserepes tető alatt szeretném elhelyezni. A 89,5 és 94,8 MHz szépen bejön egy kb 2*80cm-esre, hangszórókábelből vágott, házi dipóllal. A 92,1 és 96,4 MHz már nem akaródzik. Előbbi zajosan fogható finomhangolt (81,4 cm-es) házi dipóllal, a minőség élvezhetetlen. A házi barkács dipól játéknak jó volt, viszont hosszú távra komoly és stabilan jó minőségű vételt szeretnék. Milyet válasszak, ami ezt a négy frekit és eltérő polarizációt képes venni?
Vegyél ilyesmi antennát. A tetőn kívülre tenném, de a padláson is elmegy. Ha majd meglesz kiderül, hogy kell-e mindkét polarizációra. Vertikálisan szerelve pont a két gyengébb adót célozhatnád meg és szerintem az erősebbeket az eltérő polarizáció ellenére venni fogja.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Az "ilyesmi antenna" kicsit tág fogalom, pont ezt szeretném szűkíteni.
A link mögött látni horizontális kördipólt, 3-5 elemű URH antennát, Yagit, botantennát, szalag dipólt stb... Pont ezek között szeretnék eligazodni. Ha külön antenna kell a külön polarizációra, akkor azokat milyen eszközzel lehet közösíteni? Hogyan kell rákötni a tunerre? Ennyire már nem értek a rádiózáshoz.
Én egy minél több elemű yagit vennék. De a konkrét antennánál mindig megadják a nyereséget az segít eligazodni. Például ezekkel biztosan nem lősz mellé.
Ami a képeden látszik antenna csak URH-ra jó (de a rádió csak OIRT urh-t tud ahol manapság semmi adó nincs). RH-ra egy 10-20m es sima 1eres kábelt húzz ki (ha csak többeres kábeled van akkor sodord össze mindkét végén az ereket) és a rádió testjét földeld le.
Antennát 100 MHz re kell választanod. Körsugárzó szóba sem jöhet, mert az egyszerűnek nincs nyeresége (a kördipólnak kifejezetten vesztesége van egy egyszerű negyed hullámhosszú függőleges dipólhoz képest, amolyan szükségantenna) a bonyolultabb kivitelű kollineáris antenna viszont a méretek miatt mechanikailag problémás. (gyártmányként nem is fordul elő)
Az antenna nyeresége az irányítottságából adódik. Lehetne dipólokból (Yagikból, zolika60 linkjén) antenna rendszert készíteni, de ennek a méretei is akkorák, hogy padláson semmiképp, de még az udvaron is alig férne el. Az igaz, hogy külön antenna kellene a vízszintes, és függőleges polarizációra, viszont a közösítés vesztesége nagyjából ugyanannyi, mint a keresztpolarizációs csillapítás. A gellérthegyi adók térereje úgyis sokkal kisebb, mint a szabadsághegyieké, mert a kisugárzott teljesítményük is jóval kisebb, és az antenna magasságuk is jóval alacsonyabb. (ezért nem "akaródzik") Ennek megfelelően függőleges polarizációt kellene használnod. Ha mindenképp szándékod a gellérthegyi adók vétele, akkor szükséged lesz a vevőantennák magasan történő elhelyezésére, még a ház tetején túlnyúló árbocon. Azt még megteheted, hogy két többelemes Yagit teszel az árbocra függőleges polarizációval, így mechanikailag is kiegyensúlyozott lesz a rendszer. Fázishelyesen összekötve impedancia illesztő taggal összeadva a nyereség is nagyobb lesz. Tuner bemenetéhez illeszteni kell a levezető kábel impedanciáját, ahhoz az antennák impedanciáját. Pl. a Yagi antenna sugárzója alapból szimmetrikus. Ha a tuner bemenete is az, akkor legjobban jársz, ha szimmetrikus tápvonalat használsz. A két antennát egy egy λ/4 hosszú szimmetrikus tápvonal darabbal közösíted, ehhez csatlakozok a szimmetrikus levezető tápvonal, és ez mehet a tunerbe. Ha a tuner bemenete aszimmetrikus, akkor levezető kábel legyen 75 ohmos koax kábel, a közösítést, és az impedancia transzformációt az antennáknál kell megoldani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |