Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Még 1 kérdés:
![]() Hűtőbordát szabad festeni? Nem akadályozza a hőcserét?
Jah! kell hozzá külön erősítő és szűrő!
Lehet festeni, nem hiszem hogy sokat zavarna.
Talán az erősítőre találsz ITT egy megoldást.
És egy pár szűrőkapcsolás, ezzel már lehet valamit kezdeni!!!:yes:
HI!
Előre is bocs a kérdéért! Azt szeretném kérdezni , h a metal resistor ellenállás= fémréteg ellenállás carbon resistor = szénréteg ellenállás? itt találkoztam vele. Mégegyszer bocs az idióta kérdésemért , de biztos ami biztos alapon kérdezem csak. Mégegyszer köszi! A legjobbakat!!
Csak anyiban különbözik a Bórkarbon-rétegellenállás a Kristályos szénrétegellenállásoktól, hogy
Idézet: „A gyártás folyamás a szénhidrogénhez BÓR-t tartalmazó vegyületet is adnak... A bórkarbonellenállásoknak nagyobb a stabilitása. Terheléssel és nedvességgel szemben ellenállóbbak a kristályos szénrétegellenállásoknál, és kisebb a hőmérsékleti tényezőjük is.” Tehát JÓK!:yes:
Ha van 1 4-8ohm feliratú hangfalam, akkor azt az erősítő mekkorának érzékeli?
THX: ---ZoLee---
mérd meg a hangszóróit
sztem a magas 8 ohm a mély 4 ohmos lesz...
Hello!
Szingle tápos erősítő kapcsi rajzok érdekelnének... NEm találok sehol, ritka /tda2030kivetel/ Nekem valami nagyobb kellene SUB-hoz Tudnátok valamit? THX: ---ZoLee--- ![]()
pl: ez
ennyit tud tda-m is...
![]() De subnak erősebbre gondoltam, csak trafo nincs ![]() Ha lenne, akkor azt a darlintonos 120W-osat csinálnám... Amugy ma piacon: Trafo: 24V 100VA 0,8A 220V Ez 100W akar lenni? Csak? Marha nagy volt... 4000-ért adta, de következő soron volt 1000-ért is... Majd legközelebb megveszem azt 700-800-ért, addig hadd forrjon a levében a muki ![]() AMugy valami fono vagy szovo -nem emléxem- gépből van...
600HUF-os pákám szétéget, tehát mehettem ma hódhoz is
![]() 3 év gari volt rá... De váci a szervíz, szal... Nem tom hogy lesz... Csak küldenek másikat ![]() ![]() ![]() kb fél évet bírt... Amugy ezek az olcso páká mind ugyanazok, az egész... Hát de kispénzért ez van ![]() Jövő héten elmegyek hétvégi melót keresni... Kell DELLA szerelni.. ![]()
"Trafo:
24V 100VA 0,8A 220V Ez 100W akar lenni?" jah 100Volt(szor)Amper azaz 24V/4.x A -s de 4000ft ért újjat kapsz ![]() singli táposba csak gitárerősítő lesz ám sztem... ahol sok feszről (40-60VDC) ről megy és a fesz körüli telj.. kb sacc.. szerintem..
Hát akkor a VA az a W... nem?
P=U*I 100VA/W=24V*4,xA ![]()
a VA nem = a W -al..
de ezt a nagyoktól kéne kérdezni mért is ![]() ![]()
Igen a V*A nem egyenértékü a W-ttal!
Pontosan így fogalmaz a kisokosom: Idézet: „A transzformátorok teljesítőképessége /jele:S/ (a terhelésükre megengedett legnagyobb teljesítmény) voltamperekben /mért.e.:AV/, ill nagyobb transzformátorok esetében kilóvoltamperekben (kVA) van megadva, ez a látszólagos teljesítmény. A rajtuk átvihető P tényleges vagy hasznos teljesitmény-igégybevételt megkapjuk, ha az S látsólagos teljesítmény (AV) megszorozzuk a mindenkori [/b]cos fi[/b]-jével: P = S * cos fi, ez lessz a W. Ha a cos fi-t nem ismerjük, akkor 0,8-nak szokták venni” PLD: Egy 500 VA-es trafó teljesítményére
:heureka:
Sziasztok!
Ez nem csak nomenkletura? W=VA? Én úgy tanultam még anno, hogy P(teljesítmény,watt)=I(áramerősség,A)xV(feszültség,V), azaz a mértékegységeket nézve W(watt)=A(amper)xV(Volt)=VA(voltamper). Az, hogy a trafóknál megkükönböztetünk látszólagos és hasznos teljesítményt miért befojásolná a mértékegységet? Mindkettő teljesítmény, azaz watt v. voltamer, mind1. Szerintem.
Pedig nem így van
![]() JANI barátunk jól írta...
cos fi???
Hát azt honnan tudom mennyi? Egyáltalán fi az milyen szög, hol nézem? 0,8 az minden esetben jo?
A "fi" az az áram és feszültség közötti szög (avagy fáziskülönbség). Ez váltakozóáramú áramkörökben ismert dolog, ha nem csupán egy ellenállás van rákötve a hálózatra...és ugye a trafó az nem ellenállásként viselkedik a hálózatban...
De most közreadok egy linket, ahol részletesen le van írva, hogy mi-miért és hogyan alakul ki: [link=http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/valtakozoaram.pdf]http://www.puskas.hu/r_tanfolyam/valtakozoaram.pdf[/link]
jah, értem, azt hittem a tekercselésnél valami...
De nem mechanika, már ok Ezeket tanultam... ![]()
EZEK KONDIK?
mEKKORÁK? THX: ---ZoLee---
Szerintem 1µF-os lehet mivel HF kicsatoló kondi (Jellemző értékük 1µF - 10µF-ig). Vagy ha megvan az alkatrészlista, abban biztosan megtalálod... *Esetleg a az IC adatlapja adhat még útmutatást.*
Igen azok... kimeneti csatolókondenzátorok 10..47µF körül érték jó lesz. A szélesebb felük a pozitív.
Értem, köszönöm...
Az érték nem változtat a basszuson? tda2030 on kivül nem tudtok szingle tápos erősítő kapcsikat? thx! ---ZoLee---
dehogyisnem.
a törési frekije 1/(2pi*c*(Rki + Rt) Rki az ic kimenete IDEÁLIS esetben NULLA (amúgy néhány ohm) Rt az a terhelés a C meg a csatolókondi vagyis minnél nagyobb kondit rax oda annál kisebb lesz az elsó határfreki itt még azért nem árt figyelembe venni a becsatolókondit sem mert az is vágja a frekit (de mivel Rbe inkább vágtelem vagyis n*10, n*100 Kohm ezért ez jóvan kisebb frekiket vágja) a kijött freki az Au hoz képest az AU-3db es erősítésnél van (azé - 3 db mert ezt az ember szar füle még nem veszi észre ![]() szal ide még jó a kisebb érték mivel a következő fokozat bementete terheli (n10 Kohm) vagyis még nem lesz nagy az éréke de ha egy végerősítő kimenetén van akkor 1000µF is lehet (ott a Rki n*10ohm TERHELÉS MEG 2,4,8 ohm ---> nagy érték jön ki a kondira hogy az alsó töréspontifreki viszonylag alacsony maradjon ) mégeccer mondom hogy ezen a frekin nem erősít maxot hanem atól 3db-el kevesebbet (Au db: 20lg Au ) vagyis viszonyszámba a 3 db az pont gök2 =1,4125.... kicsit sok lett ![]() csá
Nem ide tartozik, de egy kis érdekesség.
Említetted, hogy Idézet: ...„mert ezt az ember szar füle még nem veszi észre” Namost! A legkisebb teljesítmény amit az emberi fül képes meghallani az 0,0000000000012W. Ugye nem is olyan szar az ember füle!!!
ok de akkor se jóó viszonyítva egy kutyáéhoz vagy macsekéhoz vagy...sorolhatnám
de a basszust azt stereti ![]() szem más az hogy valamit meghallani vagy 2 között külömbséget tenni.
a nullákat számoltad is vagy csak írtad
![]() szal 1,2*10a-12 azaz 1,2pW ? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |