Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fázisjavító kondenzátor
Témaindító: elektrorudi, idő: Máj 13, 2008
Témakörök:
Tisztelt kollégák !
Fázisjavító berendezésben kellene a kondenzátorok állapotát felmérnem. Kérdés : - Hogyan, mivel és mit lehet mérni pl. egy 4kVAr-os kondenzátoron ? - Hogyan mérhető ki, hogy hibás ? ... vagy rövid időn belül hibás lesz ? (természetesen az evidenciákra ne térjetek ki : - púpos, szakadt a biztonsági szál benne, totál zárlatos, stb.) Erre kár lenne a szót vesztegetni... - Ki ismer olyan konkrét műszert, amivel ez mérhető ? Előre is köszönöm.
Lakatfogó?
Bár még középsulis vagyok, de egy jó kapacitásmérővel kisütés után mérhetnél kapacitást. Ha megközelíti a valódi értékét, akkor jó.
Amúgy a magasfeszültségi kapacitás jelentősen eltérhet az alacsonyitól.
A kapacitását kapacitásmérővel lehet lemérni. Ennek hiányában jó az átfolyó áramerősség mérése is, és abból vissza lehet számolni.
A szigetelés állapotát talán a szivárgóáram mérésével lehetne mérni a névleges feszültségen. De hogy mi utalhat arra, hogy rövid időn belül hibás lesz, azt nem tudom.
Annak idején mi egyszerű lakatfogóval mértük a háromfázisú fázisjavító kondenzátor töltőáramát.
Ha jól emlékszem 50kvar-os kondenzátornál 40A körül volt fázisonként,és néhány Amper volt csak az eltérés az egyes fázisáramok között. Látom páran megelőztek
Szia!
természetesen a beépitett digit vezérlővel behatárolható melyik kondi a rossz ,,, kiirja kóddal is -- visszakeresni nehéz. De gyorsan 1Xűen lakatfogóvl áramot mérsz, s összehasonlitod a jókkal ../kb 8A várahtó fázisonként ha jó /
Én úgy tudom ahány kVAr annyi amper, és ebből lehet visszaszámolni százalékosan a kondi állaptát.
Akkor a 50kvar/40A majdnem stimmel is,igaz kb 5 éve volt hogy ott dolgoztam.
Vagy már a mi kondenzátoraink is kezdték megadni magukat
A kondikások szerint a mai csökkentett méretű (Élettartamú ) kondik elég keveset bírnak. A dielektrumuk hamar "elszáll" Ami meg jó állitólag nagyon drága.
Töltsd fel a kondit egyenárammal, és nézd meg mekkora az önkisülésük egy jóhoz (új ) képest. Nem kell csak kisebb feszültség a vizsgálathoz. Ha van katalógusadatod a kondikról, leellenőrizheted a szigetelési ellenállását is, persze ha van műszered. Azt azért had kérdezzem meg mit takar a kvar mértékegység mert régi motoros vagyok de még nem találkoztam vele.
Nem kvar, hanem kVAr, vagyis kilo-volt-amper-reaktív. A kondenzátortelep által termelt meddőteljesítmény, amennyiben a feszültség megegyezik a telep névleges feszültségével.
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat.
A lakatfogóval történő mérés kondenzátoronként és fázisonként durván 28 és 33 Amper közé esett. Fgyelembe véve a kondenzátorok +/- 5%-os tűrését, ez lehet jó is, rossz is. Sajnálatos módon sok kondenzátorhoz nem lehetett hozzáférni lakatfogóval... A legtöbben az árammérést adták a legjobb megoldásnak, de csak egy "emlék kép" volt a 1kVAr~1Amper arány... Meg tudná ezt valaki erősíteni ? Szóba került a szivárgási áram mérése is... Még várnék 1-2 jó ötletre... hátha jön egy abszolut tutti tipp is. A pontokat szívem szerint megosztva adnám. Nem tudom van-e erre lehetőség ?
Nekem az, hogy 1A az 1kVAr-nak felel meg, ez elég saccolásnak hangzik. Ki lehet ezt számolni: Q=Uvonali*Ivonali*gyök(3), tehát 1kVAr megfelel 1,45A-nak, ha a kondenzátortelep háromfázisú.
Hello!
Kondenzátorok veszteségi tényrzőjét a TangensDelta mérésével szokták megállapítani. Ez megmutatja, hogy a kondenzátor feszültsége és áram közötti fáziseltolás, a veszteség hatására, mennyire tér el az ideálistól 90fok-tól. Ideális esetben TgD=0 Amit Ti mértek, az csak az eredő áram értéke, amit még vektorosan értelmezni kellene, hogy a kondi jósági tényezőjéhez jussatok. Én csak kisfeszültségű kondikkal foglalkoztam, de ott volt egy HP műszer, ami közvetlenül mért TgD-t. De nézd meg ezt ! üdv! proli007
"Amúgy a magasfeszültségi kapacitás jelentősen eltérhet az alacsonyitól." Helyesbítek, mert Ferci mondta, a fázisjavító kondiknál nem tér(het) el.
Nagyon köszönöm mindenkinek az értékes hozzászólását.
A pontot végülis potyo-nak adtam, de szívem szerint szétosztottam volna szamóca, Mate78, proli007 és Atis57 között. Külön köszi az oldal linkelését proli007-nek. Sajnos a kondik laborszintű mérésére jelen körülmények között nincs mód. Ez a mérési módszer jó lett volna, ha egy műszer típusa is társult volna a leíráshaz... Úgy döntöttem, lakatfogó+összehasonlítás lesz a dolog vége. Sajnos a berendezés nem olyan új, hogy magától kijelezze a problémát, viszont egy "tudományosabb" megközelítést szerettem volna, mint a lakatfogó. De ha lúd nincs... Azért kérem a moderátorokat, hogy a témát ne fagyasszák, mert lehet, hogy a későbbiekben lesz valakinek egy nagyon ütős hozzászólása. A fázisjavító kondi mérése, pedig nem veszít aktualitásából.
Üdvözlet!
Fázisjavító kondenzátor kapacitásának mérését hideg állapotban ,egy fákométer nevű műszerrel tudod elvégezni.Ez igazából egy kapacitásmérő.Működő kondit pedig lakatfogóval tudsz ellenőrizni.5 kvar-os kondi áramfelvétele 7.2 A....Egyébként nekem van pár eladó vadiúj kondim és vezérlő automatikám.Ha érdekel,írj.
Hi !
Köszönöm a segítséged. Időközeben ezt a pojektet befejeztük. Az ellenőrzést lakatfogóval végeztük, és kb. az általad megadott értékeket mértük ( kVAr x gyök2 = [A] ) (persze csak számszakilag... Viszont a jövőben szükségünk lenne erre a fákóméterre (ha egy milla alatt van...), de a neten még csak hasonlót sem találtam. Nincs ennek valami más neve is ? Vagy konkrét beszerzési forrás ? A Tiéd nem eladó ? Kondi csak akkor vennék, ha a típusa pontosan megegyezik a cserélendővel. Lakatfogós mérés alapján most a 40 egységből egyben sem kellett cserélni... Viszont a magyas hő hatására a sok kábel, vezeték újrafejelése szükséges. Vezérlő elektronikát szinte biztos, hogy nem veszünk, mert, ha cserélni kell, akkor csakis vadi új, gyári (Schneider-es) jöhet szóba. Köszi. De ez a fákómáter...... ? nagyon érdekelne. Köszi.
Szia!
Nekem van egy fákométerem eladó. Használt ugyan,de nagyon jól működik. Kb. 20000 lenne az ára. Ha érdekel,megpróbálok képet küldeni róla. Üdv!
Szia,
Igen, érdekelne. Előre is köszönöm.
Hello!
Elküldtem a képeket az e-mail címedre! Üdv
Helló mindenki!
Tudna nekem segíteni valaki, hogy hogyan lehet kiszámolni a mellékelt kapcsrajzon a motorhoz a kondikat, hogy működjön is mert nekem van egy képletem ami azt irja hogy a kondik értéke kVAr ban 1/10 -e a generátor P-nek- másképpen 80---120 ľF /kW felfelé cökkenő.... ha lehetne kérném a választ emilben mert nem mindig látogatom a fórumot és szükségem lennne rá!! Köszi előre is
Hello!
Hát ez egy gyakorlati képlet. De honnan vetted, hogy csökkenő teljesítményhez csökkenő kondi tartozik? Mert ez a "másképpen" tényleg másképpen van fogalmazva, csak éppen rosszul! A 80..120µF/kW nem azt jelenti, hogy a kondit el kell osztani a teljesítménnyel, hanem azt, hogy kilowattonként kell 80..120µF-os kondi. (A rajzodon, meg van minden, ami szem száj ingere, csak köze nem sok a kérdéshez. Motor-Generátor, 12Vdc ...) üdv! proli007
Sziasztok segitséget szeretnék kérni , mégpedig van egy fázisjavitó kondenzátorom, nincs rajta jelölés de valaki azt mondta hogy 4Kvar os Fázisjavitó kondenzátor, az lenne a kérdésem hogy fojamatosan is lehet áram alatt hagyni? A mühelyemben elég gyenge az áram és hegesztésnél sok hasznát veszem. csak nem akarom mindig leválasztani és kisűtni elég sok energiát tárol,
Hogy tudom megmérni a teljesitményét ?
Tisztelt Moderátorok!
Lenne lehetőség e kérdésemet átrakni a villanyszerelés témába? Ott talán többen olvasnák. Ha igen köszönöm szépen, ha nem akkor egyszerűen másoljam át? Előre is köszönöm! Jazzman
Bontanak a cégnél egy kapcsolószekrényes helységet. Kikerült több darab nagy fázisjavító kondenzátor, 33kvar körüliek, 3 fázisúak, 1984-es gyártásúak és 25kg darabja. Van ezeknek még értékük? Működőképesek lehetnek még? Van esély arra, hogy valakinek szüksége lenne rájuk?
Üdv Inhouse
Ha nem kell azonnal kukázni (mer' rendnek köll lenni!), mérj rajtuk veszteséget, kapacitást. Még áramellátós(Posta, MATÁV) koromban hallottam: ha nem extrém körülmények közt dolgozott, szinte végtelen az élettartama (főleg a régieknek). Ezek annak tűnnek. Milyen gyártmány?
Csináltam képeket, holnap felrakom őket. Akkori magyar gyártmány, adatlappal.
Nincs még kvar mérőm, de nem is tervezem, hogy lesz... Üdv Inhouse |
Bejelentkezés
Hirdetés |