Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése

Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 46
(#) kaqkk válasza HOKY hozzászólására (») Máj 15, 2008 /

Kolléga ha ezt nekem írtad én tudom csak nem részleteztem ki " sokkal nagyobb a meghibásodás lehetősége"
(#) HOKY hozzászólása Máj 15, 2008 /

A klimatelepitésre viszatérve igen a 40000-egyáltalán nemsok. egy komplet szerszámozotság1500000-2000000ft körül mozog attol fügöen mivel dolgozol.Refco,hilti,cpustb+üzemanyag,idő stb
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 16, 2008 /

Relatív, hogy sok az a 40.000ft vagy nem, szerintem korrekt ár. Rossz beidegződés, hogy sokan órabért számolnak... felejtsük már el az órabért! Nekem legutóbb a téli gumi cseréért (20 perces meló) 6.000-et kértek el, ami igazából nem is szakmunka, egy betanult kézmozdulatsor.
Vannak olyan munkakörök ahol meg kell fizetni a szerszámozottságot, a tudást, és a kockázati tényezőt is.
Azért ilyen elb..szott ez az ország mert mindenki mindenhez ért EGY KICSIT. És ezt már iskolás éveinkbe belénk nevelték. Sokkal előrrébb volnánk, ha mindenki 1 valamihez értene, de ahhoz profin, sajnos ez szép ábránd, de erre meg nincs elegendő igény, ezért van az, hogy arra kényszerülünk, hogy több mindenhez értsünk(pl én is ) külömben éhen halunk.ötven fele kell figyelnünk, a vége az lesz, hogy szétszórtak leszünk.
Csak elb..sszuk az időt, holott valaki lehet, hogy negyede idő alatt meg tudná csinálni, szakszerűbben.
Kiröhögjük az amerikai állampolgárt aki nem tudja hol van magyarország, vagy úgy tudja, hogy Luis Armstrong járt a holdon, közbe meg lehet, hogy eszméletlen profi web programozó, és hülyére keresi magát.
Nam vagyok klímaszerelő, de ha ezt így folytatjuk tényleg az lesz a vége, hogy minden normális szakember elhúzza a csíkot külföldre.
(#) golyo01 hozzászólása Máj 16, 2008 /

melyiknek jobb a hatásfoka, a normál klimának, vagy egy nagy teljesitményű peliteres hútésnek? erről infót sehol sem találtam. ugyankkora felvett elektromos telejsitmény mellett a hűtő teljesitményét tekintve. gondolok itt pl 1 KW felvett telesitményből mennyi a leadott hűtő teljesitménye W-ban, a peltiernél meg vna adva, de a klimánál? ott mivel lehet számolni?
(#) Libus válasza golyo01 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

A peltier hatásfoka 0.5-0.7 körül van, egy jobb split klimáé pedig 3.5 fölött. Nem kicsi a különbség
Egy 2 kW-os hűtőteljesítményű mezei klima 800-900 watt körül fogyaszt.
(#) golyo01 válasza Libus hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

köszi, mert mobil klimában gondolkozok, abban van ilyen peltieres, amit megtudbóznék nagyobb peltierrel meg többel, vagy vennék egy kompresszorost. de akkor egyértelműen kompresszoros
köszi a válaszod
(#) McGyver válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 16, 2008 /

Amit te említessz, a specializáció, annak rabja leszel, és amilyen gyorsan változnak a technológiák, éhen halsz, mert nem lesz rád igény. Az meg hogy mennyit kereshet egy amerikai, szubjektíve nem számít, mert te nem vagy ott és nem vagy az. A polihisztorok kora most jött el igazán. A másik meg, hogy töredéke idő alatt megkapod a kívánt szolgáltatást egy szakembertől: illúzió. Sem sok pénzért, sem semennyiért nem kapsz elvárható minő séget. A növekvő terhek a végfelhasználón csapódnak le. Ébresztő !
(#) McGyver hozzászólása Máj 16, 2008 /

Amúgy meg annak is oka van, hogy igyekeznek külföldre terelni a megélhetésre vágyó magyarokat, de ez egy másik fórumba illő téma
(#) pocikk hozzászólása Máj 16, 2008 /

Elnézést kérek, ha valakit megbántottam, nem volt szándékomban,csak hát a sovány magyar pénztárcám kurjantott ki a zsebemből. Kollégák , meg vagyok győzve. Szeretnék a téma eredetére viszatérni és mivel újból közeledik a nyár, szeretném, ha újfennt meghánynánk-vetnénk, hogy hogyan tudnánk a lakásunkat olcsó, saját készítésű berendezéssel hűteni. Talán már valakinél meg is született erre a referencia?
(#) zsoltee0001 válasza McGyver hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Hi
bizonyos részével 1 et értek,

"Sem sok pénzért, sem semennyiért nem kapsz elvárható minő séget."
ezt most miért írtad? mitől ilyen negatív a véleményed? Jó..persze, vannak szakemberek akik átverik az ügyfelet, de akkor se sarkosítanám ezt a dolgot ennyire.

"A növekvő terhek a végfelhasználón csapódnak le. "
ez se teljesen igaz, mert nem annyival emeljük az árakat amennyivel nől az üzemanyag ár, vagy pl a kenyér ára, valamennyi szívást mi is bekajálunk

" specializáció, annak rabja leszel, és amilyen gyorsan változnak a technológiák, éhen halsz, mert nem lesz rád igény"
ez viszont igaz lehet, ha az ember valami olyasmire áll rá aminek nincs jövője, dehát ez csak előrre látás kérdése.
Az a kérdés, hogy mi a jobb, ha mindenki 1 valamihez ért vagy több mindenhez, de kicsit.... ezt döntse el mindenki maga.
1 valami azért tuti: a mai világba csak a profi tudás van megfizetve, a középszerü az mehet a sűlyesztőbe.
Tovább nem OFF-olom a témát
üdv
(#) JZoli válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Szia Zsoltee0001, az a helyzet, hogy én is ilyesmivel foglalkozom az az viz, fűtés,"gáz" lég- és klímatechnika, de én itt a vidéki kistelepülésen nem tudok (nem lehet pénz hiányában) elkérni 40000Ft-ot sőt még 10000-ret sem egy klíma beszereléséért, mivel többet a kutya sem hívna dolgozni sehova. Persze nem is élek meg az ilyen munkákból, így el kellett mennem egy céghez dolgozni, munka után meg rohanok a másodálláűsba dolgozgatni, de csak csurran-csöppen. Abban viszont igazatok van, hogy borzasztóan sokba kerül rendesen felszerszámozni magát az embernek, ami talán nagyon sokára térül meg.Ezért igazából kell elhivatottság is ehez a munkához, és sok-sok tudásfejlesztés, mert most elég sokatváltozik a technológia. Na erről ennyit, jó munkát kívánok nektek.
Építsük a sajátkészítésű "klímákat" tovább, vannak használható ötletek is ebben a forumtémában is.
(#) pocikk hozzászólása Máj 17, 2008 /

A topic témája, ha jól tudom a saját építésű légkondícionálás, ettől nagyon elkalandoztunk a napokban. Visszatérve arra az ötletre, amellyel én ide beléptem és amelyet már jó páran feszegettek, a föld mélyéből, ásott kútból, vagy pincéből nyert hűvös levegő. De olvashattam jópár egyéb ötletről is. A gyári klíma az okey. Azt megveszem a boltban, beszereltetem, és vastag pénzeskötegekért üzemeltetem. Ez kész tény, erről nincs is mit diskurálni. Tehát építsünk valami gazdaságosabb légkondit. Mint említettem, az ötlet adott és meg is valósítható. A bukta utca a fertőtlenítés ill. a vízpára redukálása. Hát ezekről a dolgokról kéne diskurálnunk kedves kollégák. Mondjuk például, ha én a szoba levegőjét a föld alatt levezetem az ásott kút vízébe lefolyó vagy hasonló csővel. A víz alatt spirálisan vezetve, mint egy hőcserélő, a másik végét párhuzamosan visszavezetem a lakásba. Az egészet egy 75 W- os elszívóventillátorral üzemeltetem. A rendszer zárt. A zártság csak a szobában szakad meg. Ebben az esetben nem keletkezhet pára, sem légfertőzés. Vagy mégis?

légkondi.JPG

(#) andpet hozzászólása Máj 17, 2008 /

Ahoy mindenkiek.
Nem tudom hogy már írta e valaki (nem volt kedvem ezt a pár oldalat elolvasni), de ha olcsó és jó légkondit akarsz, akkor kiszámolod a hűteni kívánt szoba térfogatát, veszel annyi csövet (olyat ami jó hővezető) amennyiben a szobád térfogatának megfelelő, vagy annál több levegő elfér. A csövet elásod a földben, lehetőleg 1,5 - 2m mélyen, az egyik fele a szobádban legyen, a másik pedig valahol kint. raksz bele egy ventit, ami szívja be a levegőt, meleg levegő csöbe (ami ugyebár a földben van), ott lehűl, szobába ba a hüvi, oszt csókolom....
(#) HOKY válasza andpet hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

szerinted egy 40 nm-es lakásba holfér elenyi cső?láttál már elpárologtatot?vagy kondenzátort?többszöröse a kiteritett mérete mint a szobax-nmre.
(#) kobold válasza andpet hozzászólására (») Máj 17, 2008 /

Kiszámoltam kétszer is, de javíts ki, ha tévednék.
4x4 m-es alapterületű, 2.5 m belmagasságú szoba 40 légköbméter; 110 mm-es cső keresztmetszete kb. 0.0095 m^2, ezekből számítva 4210 m csövet kellene megvenni, majd embernyi mély gödörben elásni.
Biztosan nagyon olcsó megoldás, már bocsánat...
(#) kaqkk válasza pocikk hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

Pocikk: igazad van, A rendszered zárt ! aszoba levegője
mondjuk 25c -- és ezt a csőben lehűtöd 8c-ra a levegőből
az összes pára kicsapódik! és megáll a zárt csöved alján!
Kb 1 óra alatt lesz anyi desztvized ami már nem engedi
mozogni a levegőt a rendszerben ! A kondenz elvezetést
oldd meg és tökéletes lesz ! Én a legalacsonabb pontra
tennék egy tartályt abba szint érzékelőt és szivattyuval
szivatnám ki a kondenzvizet
(#) makelele hozzászólása Máj 18, 2008 /

Üdv !Ezt a topicot nagyon kedvelem mert ahogy fordul a nap állása úgy jönnek ide az emberek .És mindig vannak új ötletek.Nos én tavaly már bemutattam az általam készített "kútkondit"Szeretném a figyelmébe ajánlani mindenkinek akinek van ásott kútja.Mert valóban működik és valóban kis költséggel.Csupán egy 80-150-wattos szivattyút igényel semmi mást.Persze az elkészítésen kívül A legnagyobb nyári melegben teszteltem és a csövek a sima murvás forró udvaron futottak tehát szigeteletlen slagokon jött ment a kút vize.És így is verte a víz a slagokat egyfolytában tehát óriási hőkülönbség volt a levegő és a víz között.Higgyétek el érdemes vele foglalkozni mert a legforróbb napokon sem volt a víz 16 foknál melegebb.Emitt olvashattok róla bővebben.Jó építgetést mindenkinek.
Bővebben: Link

A (#95946) számú hsz-t keresétek.Ott vannak a képek is.Üdv.
(#) pocikk hozzászólása Máj 18, 2008 /

A kút vízét csak öntözésre használjuk. Ha a keletkezett kondenzvízet visszacsurgatnám a kútba, ezzel meg is oldottam a problémát. Természetesen a legalsóbb pont is a kútban lenne. A válaszom Kagkk hozzászólásához
(#) kaqkk válasza pocikk hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

De nem csorgathatod vissza mert a zárt csőkígyóban csapódik le!!!
(#) pocikk válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

Nagyon igaz! A te ötleted a helyes. De saj nos a legalsó pont a kútban levő csőkígyó, a kondenzvíz itt fog gyűlni. Sajnos nélam ez a pont a föld alatt 8-9 méter, s még ez alá kéne tenni a gyűjtőtartályt, hát fel van adva a lecke. Meg kell vizsgálnom Makalele módszerét, ahol a közeg, gondolom víz.
(#) Tomszy válasza pocikk hozzászólására (») Máj 20, 2008 /

sziasztok, jó rég óta, de visszatértem.. nagyjábol figyelemmel követtem az ötleteket... arra gondoltam mi lenne, ha a csőbe egy kis slagot tennétek, ami lemegy a legalsó pontjára, s az ott összegyűlő kondenzvizet kiszivja? remélem értitek hogy gondolom..
(#) kaqkk válasza Tomszy hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Ez is jó megoldás ,csak csökkenti a csőkígyó keresztmetszetét! De ha a kis slagot egy T idommal
beköti a legalsó ponra eléri a kivánt hatást !!!
(#) Pixi hozzászólása Máj 21, 2008 /

Hali!
Ezen a kutas témán és is filózok!
Az a kérdés miylen csövel lenne a legolcsóbb a vizet a kútból a lakásba juttatni, és miylen szivattyúval menne?
A másik meg hogy zárt rendszerbe keringessem a vizet höcseréléssel vagy nyitottban, hogy a kútból ki és oda utána vissza?
A másik szomorú dolog számomra hogy 4 évvel ezelőttig a szobám ablaka alatt volt egy ásott kút, de a futóhomokot bemosta a víz és betemetődött! :no: :no:
Lehet megjátszom ezt a kutas kérdést csak valami olcsó szivattyú kell meg olcsó cső!
Várom a tippeket!
(#) JZoli válasza Pixi hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Szerintem a víz felszivattyúzása és egy bontott klíma beltérin átvezetve vagy bontott autóhütőn át , ventilátorral hűteni a levegőt sokkal jobb megoldás mint a vastag cső kútból, vagy földben vezetve és be a szobába,.
Az indokaim a következőek: a levegő bevezetéséhez használt 100-110-ES PVC cső elég drága és még a föld feletti részét hőszigetelni is kell a szobáig-a levegő esetleges felmelegedése miatt-és még akkor aközben keletkező kondenzátumra is oda kell figyelni, gondolok itt a lejtéssel szerelésre. Igaz ez a megoldás csak egy ventilátor beépítését igényli, de elég erősnek kell lennie,hogy át bírja hajtani a csövön a levegőt, ami az idomok és a csőhossz miatt viszonylag nagy ellenállást jelent.A víz bejuttatása a szobába egy klíma beltérihez, vagy autóhűtőhőz vagy ehez hasonló szerkezethez olcsó KPE csővel kis helyen megoldható- nem kell lejtés. a Csövet itt is hőszigetelni kell, de vazért egy 2-3 CM-es szigetelő olcsóbb lényegesen mint egy 110-es. A hűtőn meg egy kicsi ventilátorral át lehet juttatni a levegőt, alá tenni egy kondenzátumgyüjtőt nem olyan nagy ügy, vagy ki lehet vezetni a szobán kívülre.Ebben az esetben nem kell ásottkút vagy földmunla a vastag csőnek. Ráadásul a visszatérő vízzel lehet locsolni az udvari gyepet, vagy kertet is.Fertütleníteni mindkét rendszert kell, de a vastagcsőnél végig kell az egész rendszeren juttatni a fertőtlenítőszert a mi azért elég problémás, a vizes rendszerben csak a hűtőt kell néha fertőtleníteni a szagok miatt.
Hát ez elég hosszúra nyúlt, de ez a téma elég sokrétű és az sem mindegy honnan közelíti meg az ember és mit tud hozzá "jutányos áron" beszerezni.
(#) fester válasza Pixi hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Sziasztok,
Szivatyura van ötletem.40 literes pedrolo szivatyú.
Az uj ára ha jol emlékszem 8500 ft
Nekem ilyen van felszerelve a furott kutra, kb 3 naponta 4-5 orát locsoltam vele és 600 ft sem lett a villany számla.
szerintem elsö osztályu vizes klimákhoz akár furt vagy ásott kutbol valo vizkiemelésre
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

bocsi nem vagyok biztos a 8500 ft ban,de ha arra járok a boltba mégegyszer megnézem.
de találtam webáruházban Bővebben: itt 14500 ft ért
(#) fester válasza fester hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

valamiért nem müxik a linkem..
mégegyszer Bővebben: Link
(#) Pixi hozzászólása Máj 21, 2008 /

Nos!
Meg volt a mérés és a kút legfelső szintjén ami alatt még kb 10 méternyi víz van, 12 fokos! Ami sztm istenkirály a vízes légkondí célra!
Most megyek és kipróbálom hogy van egy autófőtésem kibontva ventivel, és annak a radiátorán átnyomatok a tútvizet egy búvárszivattyúval és közben a ventivel fülyatom a levegőt rajt át, és majd meglátom miylen lesz!
Majd ha megvan jövök és ujságolok!
(#) Pixi válasza Pixi hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Itt is vagyok újra!
A próba meg volt!
Következő képp:
Kútban épp a felszín alatt búvárszivattyú, ami felnyomta a vizet egy Trabant 1.1-es komplett fűtésésbe, majd onnan jött ki a cső és visszavezettem a kútba! A fűtőegysébe benne a ventuillátor ami két állású, gyorsabb lassabb, és egy kivétellel az összes kimenetét lezártam, majd szivattyú elindít, ventivel eggyüt, ami eggyesen ment és multiméter hőmérő be a kiáramló levegő útjába és ment a próba!
A szabad levegő 21 fokos a víz 12, és a kiáramló levegő 12-13 fok közt váltakozott, és ha feltettem kettes fokozatra a venti sebeségét, akkor 13-14 fok közt váltakozott, igaz több 2x annyi levegőt szállítva!
Így nagyon tutinak tűnik!
Már csak az a kérdés hogy fogom a vizet kb 50 méterre elhozni!
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Máj 21, 2008 /

Az a hőcserélő kicsi lesz Kb 7 c külömbség ?
Gondolj bele ha lesz 35 c akkor fúj neked 28 -at avval igazán nem sokra mész! Keress valami nagyobb felületű
hőcserélőt ! A klímáknál a hőcserélő 0 - 5 c között van
és nagy melegben fúj 12 -max 15c -os levegőt!
De az alapelv jó !! A kút menyire vasas? vigyázz időnként nézz majd a csőbe mert lerakódik !
Következő: »»   15 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem