Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3291 / 3994
(#) abcdabcd válasza kbhuinfo hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1

Kérdezd meg esetleg itt, hátha: Bővebben: Link
(#) pipi válasza tbarath hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Hali!
Én nem lennék biztos hogy 7VA a trafó, szerintem a 7-12 az a lábkiosztásra vonatkozik...
(#) Epu2 válasza pipi hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Alaposabban megnézve a képet valóban. A teljesítmény rész üres. Talán a külső méretekből kikövetkeztethető.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019

trafo.jpg

(#) pipi válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Vagy a trafó tetejére van írva az áram, vagy a teljesítmény, csak azt nem kaptuk meg.
De a trafó mérete is mérvadó lehet, a makrai trafókkal összehasonlítva közelíthető a teljesítmény értéke.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
(#) Alkotó válasza kbhuinfo hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Bármelyik tipp tökéletes lehet amit kaptál. A hazai gyártó és a többiek is szabványos méretsorban gyártják ezeket a trafókat, és egymással jelentős arányban csereszabatosak.
Fontos! Ezeknek a trafóknak a feszültsége egyáltalán nem egy konkrét és stabil érték. A méretezési alapelv szerint a névleges terhelésen kell a névleges feszültséget adniuk, de ez még mindig csak elmélet, mert a hálózati feszültség is jelentős mértékben változhat. Ettől sokkal jelentősebb hatás az üresjárati és a terhelt feszültség közti eltérés, ami akár 50 % is lehet. Ez azt jelenti, hogy pl. egy 12 V-os trafó üresjárati feszültsége akár 18 V is lehet. Azok az eszközök amik ilyen trafót használnak eleve számolnak ezekkel a bizonytalanságokkal, ezért a trafó csere egyáltalán nem szokott problémás lenni.
Csatlakozok a 24 V vagy 2x12 V feszültségű típusok ajánlásához, ami méretben illeszkedik.
(#) Yulianus hozzászólása Feb 25, 2019 /

Sziasztok!
Egy differenciális érpáron érkező jelet milyen kapcsolással lehet egyszerűen visszaalakítani "egyvezetékes" jellé?
(#) Alkotó válasza Yulianus hozzászólására (») Feb 25, 2019 /

Az árnyékolás, és a két ér közül bármelyik adja az "asszimterikus" jelet. A másik ér szintén teljes értékű jelet ad, csak ellentétes fázisban.
(#) pipi válasza Yulianus hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Hali!
A műveleti erősítóknek differenciális bemenete van
Honnan van a jeled? Az rs485 pl ilyen, erre komplett adó/vevő áramkörök vannak.
(#) ITI47 válasza kbhuinfo hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Méretei alapján ez egy 10 VA-os trafó. Talán valami értékes készülékbe való hogy ennyire keresed?
(#) kbhuinfo válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Koszonom szepen a segitseget mindenkinek. A terheles alatti es a nevleges feszultseg szamomra is ismert volt, de miutan rendeltem egy 22v-os trafot, ami 28v-ot adott terheles nelkul es beepitettem - az eszkoz nem csinalt semmit. Ebbol arra kovetkeztettem (lehet rosszul), hogy nagyon fontos a pontos ertek. Az elso koron tul vagyok - beepitek egy nagyobb teljesitmenyu 24v-ost es megnezem mi tortenik.
(#) kbhuinfo válasza pipi hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Egy masik hasonlo eszkozon talaltam 7VA-t, mashol nincs feltuntetve semmi
(#) kbhuinfo válasza ITI47 hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Igen - a panel csere draga a gyartotol...
(#) ITI47 válasza kbhuinfo hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Csupán azért kérdeztem, mert vettem a bolhapiacon egy ilyen tápegységet, 5-600 Ft-ért, szerintem ez biztosan jó lenne Neked.

P1060169.JPG

(#) Epu2 válasza ITI47 hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Üdv!
Valószínű jó, ha a táp tudja amit kellene. A kimenő feszültsége terheletlenül ennek is ugyan úgy magasabb lesz. Csak azért írom, mert nem biztos, hogy a működésképtelenségnek van köze a tápfeszültséghez. Ha csak nem meghibásodás miatt halt meg a transzformátor.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
(#) Yulianus válasza pipi hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

A differenciális jel egy SN75ALS191 "differential line driver" IC kimenetéről származik (az IC bemenetére egy enkóder van kötve).
Jelenleg egy műveleti erősítővel van megoldva a jel visszaalakítása, a képen látható módon. Az enkóder visszaalakított jeléből egy Arduino nano számolja a pozíciót, ha az enkóder tengelye lassan fordul, pontos a mérés, de nagyobb fordulatszám esetén már kevésbé pontos.

A jel frekvenciája becslésem alapján 500 kHz-nél nem nagyobb, a kapcsolásban használt műveleti erősítő pedig úgy tudom, hogy 1 MHz-ig jó. Korábban arra gondoltam, hogy a differenciális jel visszaalakításával lehet a gond, de most már inkább arra gyanakszom, hogy az Arduino nem elég gyors, és ebből származik a pontatlanság.

Ez a műveleti erősítős megoldás így helyes ahogy az ábrán is látható?

par.png

(#) Yulianus válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Lehet, hogy működne így is, hogy csak az érpár egyik vezetékén terjedő jelet venném, de szerintem érzékeny lenne az elektromos zajokra.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Normális estben nincs közvetlen köze a szimmetrikus jelvezetéknek az árnyékoláshoz.
Ha mégis van, abból lesz a földhurok.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
(#) ITI47 válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Szia!
Könnyen lehet hogy Neked van igazad, egy trafó nem szokott magától tönkremenni. Kimértem ezt a trafót, bizony 28V egyenfeszültséget ad le terheletlenül, de ez természetes, mivel nincs benne stabilizátor. Terhelve biztos hogy beáll a jó értékre.
(#) Kovidivi válasza kbhuinfo hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Mértél-e áramot, vagy volt-e olvadó biztosíték a trafó után (megfelelően méretezett)? Ha a trafó utáni dolog zárlatos, emiatt leégett az előző trafó, akkor a mostanit is leégetheted. Biztosítékok épek? Eljut a feszültség ahova kell?
Ha meg akarod találni a hibát, keresni is kell, a kipróbálás csak azt tudja megmutatni, hogy a készülék működik.
(#) Bakman válasza Yulianus hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

500 kHz körüli megszakítást, már ha azzal van megoldva a lépésszámlálás, nem olyan egyszerű kezelni. Ugyanakkor érdemes a bejövő jelalakot is vizsgálni a műveleti erősítő előtt és után is.
(#) Alkotó válasza pucuka hozzászólására (») Feb 26, 2019 /

Nincs tapasztalatom a témában. Az a minimális néhány eset, amivel eddig találkoztam engem igazol. Ott egyértelműen volt egy GND, és volt két ellentétes fázisú jel. Ez utóbbiak akár jelentős hosszon kanyarogva is, a bennük ébredő zajokat zavarokat jelentős hatékonysággal kioltják az ellentétes fázis miatt.
Bohó ifjú koromban, a mikrofonok kizárólag így csatlakoztak az akkori eszközökhöz (a szimmetrikussá tételt a mikrofonba épített kis méretű transzformátorral oldották meg, ami még erősített is valamennyit).
A földhurokhoz remélem több kell mint az árnyékolt vezeték árnyékolásának léte.
(#) elektroncso válasza Yulianus hozzászólására (») Feb 26, 2019 / 1

Idézet:
„A jel frekvenciája becslésem alapján 500 kHz-nél nem nagyobb, a kapcsolásban használt műveleti erősítő pedig úgy tudom, hogy 1 MHz-ig jó.”

Szerintem itt van a hiba. Ahhoz, hogy egy műveleti erősítőn alakhűen vigyél át négyszögjelet sokkal nagyobb (5-6 felharmonikusnyi rémlik) határfrekvencia kell. Jelenleg jó eséllyel a négyszög sarkai le vannak kerekedve (integrátor szerű működés) ezért az arduino nem tud egyértelműen számlálni. Vagy nagyobb határfrekvenciájú műveleti erősítő kéne, vagy egy gyors schmitt-trigger IC. Utóbbi szerintem egyszerűbb.
(#) vladcepes hozzászólása Feb 27, 2019 /

Sziasztok! Valaki meg tudná mondani hogy az a kis sárga bigyóval micsoda? Választ köszönöm!
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Miért nem mutatod meg a másik oldalát?
(#) Andr3wJ hozzászólása Feb 27, 2019 /

Előre is elnézést ha rossz helyre teszem fel a kérdést, de nem tudtam pontosan hova rakjam be.

Hálózati egyenirányítás után töltődik egy nagyobb kondenzátor "bank", ennek a feszültségét hogy tudnám mérni úgy, hogy leválasztva legyen galvanikusan a feldolgozó mikrokontrollerre vagy PC.

Minden megoldás érdekel, pontosság se lenne lényeg.
(#) pipi válasza Andr3wJ hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1

Hali!
Analóg jelet galv. leválasztani-átvinni nem egyszerű...
Én inkább megmérnémegy kontrollerrel leválasztatlanul, és soroson optocsatolón keresztül biztosítanám a feldolgozó egység leválasztását
(#) Kovidivi válasza Andr3wJ hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1

Valaminek kell galvanikus kapcsolatban lennie a feszültséggel! Egy másik uC, ami feszültséget mér, majd optocsatolón átküldi a másik uC-nek?
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Mert falra van felszerelve( plafonra), és egy pár napja még nem láttuk.
(#) Andr3wJ válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Igen ez jó ötlet köszi!

pipi-nek is köszönöm a választ.
(#) antikzsolt válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 27, 2019 /

Talán egy mozgásérzékelő.
Következő: »»   3291 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem