Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kérdezd meg esetleg itt, hátha: Bővebben: Link
Hali!
Én nem lennék biztos hogy 7VA a trafó, szerintem a 7-12 az a lábkiosztásra vonatkozik...
Alaposabban megnézve a képet valóban. A teljesítmény rész üres. Talán a külső méretekből kikövetkeztethető.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
Vagy a trafó tetejére van írva az áram, vagy a teljesítmény, csak azt nem kaptuk meg.
De a trafó mérete is mérvadó lehet, a makrai trafókkal összehasonlítva közelíthető a teljesítmény értéke. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
Bármelyik tipp tökéletes lehet amit kaptál. A hazai gyártó és a többiek is szabványos méretsorban gyártják ezeket a trafókat, és egymással jelentős arányban csereszabatosak.
Fontos! Ezeknek a trafóknak a feszültsége egyáltalán nem egy konkrét és stabil érték. A méretezési alapelv szerint a névleges terhelésen kell a névleges feszültséget adniuk, de ez még mindig csak elmélet, mert a hálózati feszültség is jelentős mértékben változhat. Ettől sokkal jelentősebb hatás az üresjárati és a terhelt feszültség közti eltérés, ami akár 50 % is lehet. Ez azt jelenti, hogy pl. egy 12 V-os trafó üresjárati feszültsége akár 18 V is lehet. Azok az eszközök amik ilyen trafót használnak eleve számolnak ezekkel a bizonytalanságokkal, ezért a trafó csere egyáltalán nem szokott problémás lenni. Csatlakozok a 24 V vagy 2x12 V feszültségű típusok ajánlásához, ami méretben illeszkedik.
Sziasztok!
Egy differenciális érpáron érkező jelet milyen kapcsolással lehet egyszerűen visszaalakítani "egyvezetékes" jellé?
Az árnyékolás, és a két ér közül bármelyik adja az "asszimterikus" jelet. A másik ér szintén teljes értékű jelet ad, csak ellentétes fázisban.
Hali!
A műveleti erősítóknek differenciális bemenete van Honnan van a jeled? Az rs485 pl ilyen, erre komplett adó/vevő áramkörök vannak.
Méretei alapján ez egy 10 VA-os trafó. Talán valami értékes készülékbe való hogy ennyire keresed?
Koszonom szepen a segitseget mindenkinek. A terheles alatti es a nevleges feszultseg szamomra is ismert volt, de miutan rendeltem egy 22v-os trafot, ami 28v-ot adott terheles nelkul es beepitettem - az eszkoz nem csinalt semmit. Ebbol arra kovetkeztettem (lehet rosszul), hogy nagyon fontos a pontos ertek. Az elso koron tul vagyok - beepitek egy nagyobb teljesitmenyu 24v-ost es megnezem mi tortenik.
Egy masik hasonlo eszkozon talaltam 7VA-t, mashol nincs feltuntetve semmi
Igen - a panel csere draga a gyartotol...
Csupán azért kérdeztem, mert vettem a bolhapiacon egy ilyen tápegységet, 5-600 Ft-ért, szerintem ez biztosan jó lenne Neked.
Üdv!
Valószínű jó, ha a táp tudja amit kellene. A kimenő feszültsége terheletlenül ennek is ugyan úgy magasabb lesz. Csak azért írom, mert nem biztos, hogy a működésképtelenségnek van köze a tápfeszültséghez. Ha csak nem meghibásodás miatt halt meg a transzformátor. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
A differenciális jel egy SN75ALS191 "differential line driver" IC kimenetéről származik (az IC bemenetére egy enkóder van kötve).
Jelenleg egy műveleti erősítővel van megoldva a jel visszaalakítása, a képen látható módon. Az enkóder visszaalakított jeléből egy Arduino nano számolja a pozíciót, ha az enkóder tengelye lassan fordul, pontos a mérés, de nagyobb fordulatszám esetén már kevésbé pontos. A jel frekvenciája becslésem alapján 500 kHz-nél nem nagyobb, a kapcsolásban használt műveleti erősítő pedig úgy tudom, hogy 1 MHz-ig jó. Korábban arra gondoltam, hogy a differenciális jel visszaalakításával lehet a gond, de most már inkább arra gyanakszom, hogy az Arduino nem elég gyors, és ebből származik a pontatlanság. Ez a műveleti erősítős megoldás így helyes ahogy az ábrán is látható?
Lehet, hogy működne így is, hogy csak az érpár egyik vezetékén terjedő jelet venném, de szerintem érzékeny lenne az elektromos zajokra.
Normális estben nincs közvetlen köze a szimmetrikus jelvezetéknek az árnyékoláshoz.
Ha mégis van, abból lesz a földhurok. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
Szia!
Könnyen lehet hogy Neked van igazad, egy trafó nem szokott magától tönkremenni. Kimértem ezt a trafót, bizony 28V egyenfeszültséget ad le terheletlenül, de ez természetes, mivel nincs benne stabilizátor. Terhelve biztos hogy beáll a jó értékre.
Mértél-e áramot, vagy volt-e olvadó biztosíték a trafó után (megfelelően méretezett)? Ha a trafó utáni dolog zárlatos, emiatt leégett az előző trafó, akkor a mostanit is leégetheted. Biztosítékok épek? Eljut a feszültség ahova kell?
Ha meg akarod találni a hibát, keresni is kell, a kipróbálás csak azt tudja megmutatni, hogy a készülék működik.
500 kHz körüli megszakítást, már ha azzal van megoldva a lépésszámlálás, nem olyan egyszerű kezelni. Ugyanakkor érdemes a bejövő jelalakot is vizsgálni a műveleti erősítő előtt és után is.
Nincs tapasztalatom a témában. Az a minimális néhány eset, amivel eddig találkoztam engem igazol. Ott egyértelműen volt egy GND, és volt két ellentétes fázisú jel. Ez utóbbiak akár jelentős hosszon kanyarogva is, a bennük ébredő zajokat zavarokat jelentős hatékonysággal kioltják az ellentétes fázis miatt.
Bohó ifjú koromban, a mikrofonok kizárólag így csatlakoztak az akkori eszközökhöz (a szimmetrikussá tételt a mikrofonba épített kis méretű transzformátorral oldották meg, ami még erősített is valamennyit). A földhurokhoz remélem több kell mint az árnyékolt vezeték árnyékolásának léte.
Idézet: „A jel frekvenciája becslésem alapján 500 kHz-nél nem nagyobb, a kapcsolásban használt műveleti erősítő pedig úgy tudom, hogy 1 MHz-ig jó.” Szerintem itt van a hiba. Ahhoz, hogy egy műveleti erősítőn alakhűen vigyél át négyszögjelet sokkal nagyobb (5-6 felharmonikusnyi rémlik) határfrekvencia kell. Jelenleg jó eséllyel a négyszög sarkai le vannak kerekedve (integrátor szerű működés) ezért az arduino nem tud egyértelműen számlálni. Vagy nagyobb határfrekvenciájú műveleti erősítő kéne, vagy egy gyors schmitt-trigger IC. Utóbbi szerintem egyszerűbb.
Sziasztok! Valaki meg tudná mondani hogy az a kis sárga bigyóval micsoda? Választ köszönöm!
Miért nem mutatod meg a másik oldalát?
Előre is elnézést ha rossz helyre teszem fel a kérdést, de nem tudtam pontosan hova rakjam be.
Hálózati egyenirányítás után töltődik egy nagyobb kondenzátor "bank", ennek a feszültségét hogy tudnám mérni úgy, hogy leválasztva legyen galvanikusan a feldolgozó mikrokontrollerre vagy PC. Minden megoldás érdekel, pontosság se lenne lényeg.
Hali!
Analóg jelet galv. leválasztani-átvinni nem egyszerű... Én inkább megmérnémegy kontrollerrel leválasztatlanul, és soroson optocsatolón keresztül biztosítanám a feldolgozó egység leválasztását
Valaminek kell galvanikus kapcsolatban lennie a feszültséggel! Egy másik uC, ami feszültséget mér, majd optocsatolón átküldi a másik uC-nek?
Mert falra van felszerelve( plafonra), és egy pár napja még nem láttuk.
Igen ez jó ötlet köszi!
pipi-nek is köszönöm a választ.
Talán egy mozgásérzékelő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |