Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3293 / 3984
(#) Teaway válasza TakiZoli hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1

Esetleg 2 db 15pF párhuzamosan?
(#) TakiZoli válasza Teaway hozzászólására (») Márc 2, 2019 /

Olyat még nem csináltam párhuzamosan kötve.Kissebb kondenzátorok irányába sem szabad menni akkor 27pF.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) Epu2 válasza TakiZoli hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 1

Lehet.
(#) kbhuinfo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Koszi - biztositekok es hasonlok meresen tul vagyok, nem talaltam hibat. Az eszkoz valamiert megsem megy.
(#) Jani_80 hozzászólása Márc 3, 2019 /

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni abban, hogy elemekkel szeretnék megtáplálni egy áramkört aminek kb 100mA-es áramfelvétele van és csak a haszálat idejére kb 5 percekre lenne bekapcsolva. Van benne egy mikrovezérlő aminek pontosan 5V kell, van benne CD4051 ami akár 20Vot is kaphat maximum, és van benne egy shiftregiszteres rész, ami max 18V ot visel el. Arra gondoltam hoyg a mikrovezérős részt külön táplálnám meg de úgy hogy valamilyen alacsony fogyasztású stab IC-vel 5V-ra stabilizálnám, a többi áramköri részt jó lenne pl két darab 9V-os elemről táplálni, de az egyik IC ugye max 18V-ot visel el és a két 9V-os elem sorba kotve akár 19V-ot is kiadhat és akkor tönkreteheti a 18V-ot elviselő IC-ét, ha stab IC-ét használok ide is akkor az nem meríti gyorsan az elemeket? Milyen megoldást javasoltok? Köszi!
(#) Paul2106 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Gnd? Ez az amelyik ellentétes az elvárt ellenállás értékkel? Azaz ha maximumra csavarom a hangerőt akkor ezen a lábon nagyon nagy ellenállás érték lesz, azaz pont fordítva működik mint az elvárt?
Az ellenállás beiktatás jó ötlet, mértem pár értéket 2000K -ra van állítva mérő:
lecsavarva: 0,29
25%: 0,26
50%: 0,17
75%: 0,03
Bocsi, rég tanultam, megmondanád hogy ezek milyen értékek, szerintem KOhm.. akkor viszont nem jó a 47 KOhm, 50%-ra kéne belőni, azaz 170 ohm-os ellenállás kéne, szerinted?
(#) nedudgi válasza Jani_80 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Ott vesztem el a fonalat, hogy miért kell a 18V tápfeszültség, miért kell a pontos 5V a mikrovezérlőnek?
(#) Jani_80 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Igazából a 18 V onnan jött , hogy pl 2db 9V-osat ha sorba kötök akkor az 18V. De jelenleg ehez az áramköri részhez most 15V-os megtáplálást használok. A mikrovezérlönek azért lenne jó a pontos 5V, mert a mikrovezérlőm AD átalakítója a referenciafeszültséget a mikrovezérlő tápfeszültségéből veszi. Elvileg meg tudnám ugy is csinálni hogy a mikrovezérlő AD referenciafeszültség PIN jére egy 5V-os stab IC-ét teszek, és akkor nem kellene a pontos 5V a PIC-mikrovezérlőnek, de azt a részt már utólag nem nagyon szeretném módosítani...
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Ráadásul mindegyik eleme a szerkezetnek működik 5 V -ról. Teljesen felesleges cifrázni.
(#) Jani_80 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

sajnos kell a 15V nekem az analóg multiplexer IC miatt, mert ha magasabb fesz-ről megy mint 5V azaz pl 15V, akkor a mux csatornaellenállása kisebb és erre a kisebb ellenállásra mindenképpen szükségem volt..
(#) pucuka válasza Jani_80 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Nagyobb kapacitású akumlátor, DC/DC konverter, --> 5V. Éppen megfelelhet egy power bank, tölthető is, kijön belőle az 5 V.
(#) Jani_80 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

sajnos az a tapasztalat hogy dcdc konvertert nem nagyon szeretik a mikrovezerlők, mert nem elég stabil feszt adnak ki, mondjuk ez alkalmazás függő is. amit én csinálok a PIC-kel az ellenállásokat mér és dcdc-t használva instabilan mért, labortáppal viszont pontod volt.
(#) pucuka válasza Jani_80 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

240 vs 80 ohm. kb háromszoros a különbség. Nagy áramot amúgy sem illk vele kapcsolni, a sebesség szükségletről pedig nem írtál semmit.
Talán érdemesebb lenne 4066 -ot használnod.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2019
(#) Bakman válasza Jani_80 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Az eBay-es vackokkal nekem is ilyen tapasztalataim vannak. Viszont, külső referencia igen stabil (pl.: MCP1541) és a belső sem túl pontatlan, már ha van a kontrollerben ilyen.
(#) Epu2 válasza Jani_80 hozzászólására (») Márc 3, 2019 / 1

Feltétlen kell a 15V? Mehetne 3 db lapos zsebtelepről Lemerülés határán még tud 12V -ot. A 100 mA nem terhelés neki. Az 5 V stabil, áramtól függően egy kis teljesítményű analóg stabilizátorról. 10 mA környékén még nem nagy a veszteség. Akár egy 78L05 -ös IC is elég lenne. A két 9V-os telep 20-30 mA felett nem hosszú élettartamú.
(#) Jani_80 válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Köszi, ez jó ötlet! Lehetséges hogy úgy alakítom az 5V os részt, hogy az 5V-os stab IC csak a mikrovezérlőt táplálja meg és minimalis áramfogyasztás legyen az 5V-os stab IC után, ahogy írod mondjuk 10mA körüli, így keveset disszipál majd (vannak olyan 5V-os stab IC-ék is amelyeknek a drop feszültsége nem 2V, hanem még kevesebb így elemhez még jobb lehet), továbbá a 4,5V-os elem is jó ötlet mer az tényleg nagy kapacitású, de most megnéztem egy AA-s ceruza elem is 2000-2800 mAH-ás , így pl abból 10db sorbakötve is egy lehetséges megoldás. A CD4094-es és a CD4051-es IC-ét ha 15V-ról táplálom, amelyet elemek állítanak elő, akkor gondolom annak nem kell stabilizált táp az elem után. Ugye az elem után is szoktak stabilizatort tenni, mert van neki kimeneti ellenállása és emiatt előfordulhat hogy nem lesz stabil a táp... Arra tippelek, hogy ha a 15V-ot stabilizáló IC nélkül kötöm az IC-ékre akkor talán úgy is jó lesz...
(#) toma3757 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Köszönöm a segítséget! Tettem 100nF-et a uC táplábára, illetve 100 µF-ot a bemenetre és most működik.

@kendre256
Köszönöm neked is!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2019
(#) pityu009 hozzászólása Márc 3, 2019 /

Üdv mindenkinek

A képen bekarikázott elemet (S9; ki-bekapcsolás a funkciója gondolom) hol lehet kapni vagy mi a neve/cikkszáma vagy hogy lehet helyettesíteni, mert a jobb oldali egység (S7) helyére kellene, mely már a szétszedés előtt tönkrement.(Esetleg hol tudnak ilyet javítani?)
Válaszotokat előre is köszönöm.
(Elnézést kérek a tolakodásért, hogy a www.hobbielektronika.hu más Fórumában is feltettem már ezt a kérdést)
(#) kendre256 válasza pityu009 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /

Mikrokapcsoló néven kell keresni, különböző méretűek vannak, kölönböző paraméterekkel.
Bővebben: Link
Ezt az alkatrészt csak cserélni lehet, javítani nem.
(#) pityu009 válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /

Köszönöm a (gyors) választ
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 4, 2019 1 /

Sziasztok.

Ezt az adatot miért adják meg?
Min. Switching Current 1A (5Vdc)

Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 4, 2019 / 1

Vannak olyan relék, olyan relékontaktusok, amelyeknek kell egy minimális áram az érintező felületek öntisztulásához. A keletkező ív az oxidokat "leolvasztja" a felületről. Talán ennél a relénél is ez lehet ok.
(#) sarkozi86 hozzászólása Márc 5, 2019 /

Üdvözlök mindenkit.
Nekem egy ilyen relére lenne szükségem. Csak külföldi oldalon találtam. Ez egy ipari olajsütőben volt benne!
Pesten az Orczy alkatrész boltban érdeklődm a mondták nem tudnak segiteni.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza sarkozi86 hozzászólására (») Márc 5, 2019 /

Szia!
Szerintem ezek között találsz 230V-os behúzófeszültségű és áramban is passzoló relét. Másik forrás.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
(#) qvasz2 válasza sarkozi86 hozzászólására (») Márc 5, 2019 /

Helyettesítőt kell keresni. Tudni kéne, hogy milyen érintkezői voltak használva.
Valami pofára hasonló: Bővebben: Link
Vagyis ez inkább: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
(#) zaza99 hozzászólása Márc 5, 2019 /

Sziasztok!
A képen látható ptc kerámia fűtőtest szétesett. Két aluminium lap között van a kerámia fűtőtest ami össze volt ragasztva a lapokkal.
Milyen ragasztóval tudom összeragasztani ami vezeti az áramot és bírja a 260°C-ot?
(#) p3thy hozzászólása Márc 7, 2019 /

Sziasztok

Segítségeteket szeretném kérni különböző műszerekkel kapcsolatban. Ismerek már néhány műszert, de szeretnék "játszani" velük olyan könyvet weboldalt vagy bármilyen jegyzetet segítséget elfogadok, ahol összetett méréseket ismertetnek. Gondolok itt egy szűrő átviteli karakterisztika mérésre áramfelvétel mérésére stb. Azt hiszem mérési jegyzőkönyvnek hívják ezt. Na én ilyet ilyeneket keresek, az egyszerű mérésektől az összetett mérésekig. Köszi a segítséget.
(#) Lamprologus válasza p3thy hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

Milyen műszered, tápegységed, jelgenerátorod, oszcilloszkópod stb van?
(#) p3thy válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 7, 2019 /

A tápegység noname 0-30A 0-2,5A kettős táp, a szkóp egy digitális TDS 2022B, a multiméter maxwell mx-25328, a jelgenerátor most jelenleg egy XR2206 os DIY generátor, de most készülök venni egy komolyabbat ez 50000, van benne gpib meg minden Agilent 33220A
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2019
(#) Bakman válasza p3thy hozzászólására (») Márc 7, 2019 / 1

Ha van GPIB nélküli és olcsóbb, azt vedd meg. Otthoni játszadozásra teljesen felesleges a GPIB.
Következő: »»   3293 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem