Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   727 / 842
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 26, 2019 / 4
 
Ígértem egy mérést, de inkább csak képet csatolok nehogy valakinek megint végig kelljen szenvedni 5 percnyi videót. Van előttem egy LPSU, ennek a referencia változását mértem és fényképeztem a bekapcsolást követő 3. másodpercben és a bekapcsolástól eltelt 6. percben.
A TL431 TI gyártmány, hogy azon belül melyik (A, B vagy standard) verzió azt meg nem mondom, az A 1%-os, a B 0,5% és a standard 2% tűrésű. A sárga LED az előtétje elől ki van véve, és az előtét ellenállása 0,1%-os hogy ezek kevésbé kavarjanak be a változásba. A rajta lévő 2k2 és 2k7 viszont mezei 1%-os ellenállások.
A változás pár perc alatt 2,4mV, ennyit nőtt, valójában 0,1mV-tal több, mert már annyit elmegy az első 3 másodpercben is, tehát mondhatni 2,5mV. És ahogy néztem ez nagyjából a TL saját hibája (driftje), ugyanis ha csupaszon, ellenállásosztó nélkül a saját 2,5V-os referenciája van csak egy előtétellenállás után, akkor is kb. ennyi a változás, tehát azt nem az ellenállásosztó adja. Fűteni nem fűtöttem, tehát azt nem néztem meg, hogy mondjuk külső 40 fokkal melegítve mekkora változást adna.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Ez a 2,5 mV, a vizsgált idő alatt, feltételezve a maximális 50 V-os kimeneti feszültséget, 25 mV feszültségváltozást jelent. Ez kevesebb min 3 század Volt.
Véleményed szerint ez a labortápos felhasználás szempontjából kritikus mértékű ingadozás?
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Szörnyű !!!
Ha figyelembe veszem a weblap címét "Hobbielektronika", az ide látogatók 99.5% -a közelébe se fog jutni ilyen pontossági igénynek. Nem tudhatom, de nagy valószínűséggel 80% mérni sem tud ilyesmit, sőt észre se igen veszi ...
A maradék idelátogató meg építsen magának jobbat, vagy vegyen egyet !

Természetesen van-lehet olyan helyzet, ami ezt a pontosságot kívánja, de azok az egyének nem hiszem, hogy ide járnak fórumozni, barkácsolni, ismereteket átadni. Legfeljebb betévednek, ami persze nem baj.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 26, 2019 / 3
 
Semmilyen véleményt nem írtam a leírásomban, egyrészt mert nem alkottam véleményt a dologról, másrészt mert ez egy régebbi kérés volt amit mail-ben kaptam, és annak tettem eleget.
Hogy sok vagy kevés azt majd mindenki eldönti magának, illetve majd eldönti az adott feladat, hogy arra megfelel-e vagy sem. Találkoztam már olyan alkalmazással ahol ez nagyon is sok volt, ha viszont azt nézzük, hogy eddig milyen tulajdonságú labortápok láttak napvilágot itt a fórumban, akkor azt mondhatjuk, hogy ez összességében mind közül még a legjobb. És egy hangyányit még javítható is, ha az ember gondosan választ bele TL431-et (esetleg használ mást), meg azt a néhány ellenállást ami a szabályozó és a referencia körben van, jobbra cseréli. Amik a hestore-ban vannak 0,1%-os ellenállások nem a legjobbak, viszont nem is kerülnek sokba, ilyen 50-60Ft körüli tétel, és csak néhány db kell belőle. De ezt már had ne kövessem el, és had ne méricskéljem.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Csak azt nem értem, hogy miért mértél meg egy olyan dolgot, ami a TL431 adatlapjában, grafikonnal ábrázolva, egyértelműen szerepel? Amit viszont nem írtál le, hogy ez a feszültség változás az idő függvényében elindul egy irányba, (ami a kimeneten 0.025V hibát okoz) nem változik a végtelenségig, plusz korlátozva van a maximális eltérés mértéke, szóval nem kell a hobbistáknak attól tartani, hogy ebéd előtt 12.20V volt a labortápon beállítva, ebéd után meg 15V-ot fognak a műszerek mutatni.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Nem tehetek róla ha nem érted, ezek szerint hiába írtam le kétszer is. Linkelem a TI-s 431 adatlapját, mutasd meg nekem rajta azt a grafikont, amelyikből egy átlag ember (vagy bárki) számára kiderül az, hogy egy ilyen 5,5V körüli beállított értéken mennyit mászik el csupán attól, hogy 16mA áram folyik rajta. Mert ugye a környezete hőmérséklete az nem változik, 22 fok a bekapcsolás pillanatában meg 6 perccel utána is. Csak a saját hőmérséklete változik a rajta folyó áramtól. Meg egyébként is elég nagy szórás van köztük adott gyártó típusán belül is, hát még a különféle gyártók termékei között.
Egyébként, aki ezt a mérést kérte, ő azért kérte, mert ezt nem akarta elhinni, úgy gondolta (kevésbé hozzáértőként), hogy a referencia az referencia, miután mutattam neki egy olyan mérést is, ahol a 10,0001V az a bekapcsolás pillanatában is annyi, meg órák múlva is annyi.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
"Nem tehetek róla ha nem érted" - ezt teljesen felesleges volt leírni, máskor hagyd ki kérlek.
Aki nem tudja az adatlapban megkeresni ezt a drift-et, annak valószínűleg nincs szükséges az emlegetett pontosságra. Aki tudja, miről van szó, ő pedig el tudja dönteni, hogy kell-e ez a pontosság.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Felesleges lett volna, ha előtte nem írtam volna le két hozzászólásban külön külön is az okot, amire azzal kezdted a kérdésed hogy nem érted.
Majd leírod, hogy ott az adatlapon a grafikon, amit azóta is várok, mert én nem látok ott olyat de számolást is elfogadok. Tehát vezesd le nekem az adatlap adataiból, hogy ha beállítok neki 2 ellenállással kb. 5,5V-ot, átfolyatok rajta mondjuk 16mA-t, akkor az 2,5mV feszültségváltozást fog eredményezni arra a pár percre, amíg a belső munkapontja teljesen be nem áll. És ennek a változásnak a mértéke nem is lineáris, mert idővel egyre csökken. És most eltekintettem attól (mivel ebben a tápban konkrétan stab IC-ről van táplálva), hogy ha nem stabil tápot kap, hanem sima pufferelt feszültséget ami még ingadozik is a terhelés függvényében, akkor is mászni fog valamennyit.
Hiába van esetleg az adatlapra odaírva a drift, mert azt nem tudhatod, hogy belül a lapka önmagában mennyit melegszik, és ebből a saját melegedésből mennyit vesz el tőle a környezeti hőmérséklet.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Ha már ilyen mérésről van szó, akkor ebből lejöhet pár tanulság:
- Lehet, hogy kisebb árammal érdemes járatni a TL431-et, hogy a chip hőmérséklete kevesebbet változzon. (tanulságos lehetne egy hasonló mérés ahol csak 2mA körüli árammal megy a TL431)
- A TL431-et érdemes stabilizált forrásról járatni.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 26, 2019 /
 
Neked van igazad. Zárjuk le a témát.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Azért tettem fel a mérést ide is, hogy mindenkinek segítsen aki olvassa. De már látom hogy kár volt (újabb tanulság), mert a köszönet helyett inkább beindult a fikázás meg a mellébeszélés. Annak volt igaza aki egyszer azt mondta, hogy nem kell ezeknek írni semmit, járjanak utána ha kíváncsiak valamire... A kisebb áramon való járatásnak valóban van értelme ilyenkor, csak azzal meg elő jön egy másik probléma, (ezt is mértem de majd megnézem alaposabban), de arányokra már nem emlékszem. Szóval mivel kevésbé melegszik belül a lapkája, elvileg kevésbé mászik el a referencia, viszont úgy meg nagyobb hatással lesz rá a külső hőmérséklet. Ha már tápról van szó, én az utóbbi időben a kompaktabb kialakítást preferálom, CPU hűtő, rajta a nyák, azaz bent van a hűtés a dobozon belül, így a meleg nagyobb része is. Ha az áramló melegből a referenciára is jut, akkor mászni fog, minél hidegebb alapból, annál többet. Ezért lenne jobb valami pontosabb referencia, de söntben nem nagyon létezik, sorost meg pl. ebbe a tápba nem lehet csak úgy simán betenni, mert csak rosszabb lesz.
(#) (Felhasználó 122012) hozzászólása Márc 27, 2019 / 2
 
Lassan eljutunk az "otthoni akkreditált laboratóriumig" ...
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Ez mint mérési tény, számomra teljesen elfogadható, és hasznos. Az olvasók pedig saját igényük alapján azt kezdenek vele amit jónak látnak.
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 27, 2019 / 3
 
Mutatok egy másik mérést is, ez egy közepes árfekvésű (nem a TL-hez viszonyítva mert ahhoz képest drága) soros referencia. Ennek a feszültsége 100uV-ra annyi 6 perc elteltével is, mint a bekapcsolás pillanatában. Aztán beállítottam a hőlégpákát kereken 100 fokra, majd rátettem az IC-re és addig hevítettem vele amíg már nem láttam a műszeren változást. Még ezzel a durva hőterheléssel is csak 0,8mV volt a változás.
(#) Ge Lee válasza Triger hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Hát már miért ne érteném? Ha nem akar az ember valamin javítani akkor az a baj, ha meg igen, akkor az a baj.
(#) JZoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 2
 
Van ezen a hobbielektronika oldalon több olyan fórum-építéssel foglalkozó,esetleg javítós ami csak szűk kört érint- de nem gond ez, így amit Te tettél fel is hasznos lehet néhány embernek! Akinek nincs ilyen stabilitásra igénye az maximum nem foglalkozik ezzel, ezért kár leszólni bárkinek is. Szerintem ilyen pontosságú dolgok is ide tartozhatnak, így csak biztatni tudlak, hogy nyugodtan oszd meg ezeket a dolgaidat IS, biztos lesz akinek segít ez a hozzászólás is.
(#) Egri Frédi válasza Triger hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Kicsit felülmúltál, de azért jó, hogy egyetértesz...
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 1
 
Az az érdekes, ha nem Te, hanem mondjuk Proli007 írta volna le ugyanezt a módosítást, senki nem kötött volna bele, hanem egy értelmes kommunikáció jött volna létre. Ahogy te írsz egy hozzászólást, ahogyan másokkal beszélsz, az vonzza azt, hogy az emberek bele/belédkössenek, teljesen mindegy, mi a téma. Nem tartod furcsának?
Visszaolvastam Triger linkjét, egyből ezt írtad válaszként: "köszönjük Emese". Csodálkozol, ha tőled nem akarnak az emberek semmit elfogadni?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2019
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2019 / 3
 
Érdekes az a szemüveg amin keresztül a világot nézed. Épp az oldal tetején van a legelső hozzászólás ahonnan ez az egész indult. Emeld már ki belőle azt a mondatot, ami az önérzetedet mint olvasónak bármilyen módon sértette. Aztán nézd meg azt is, hogy erre milyen hozzászólások érkeztek. És akkor azon lepődnek meg emberek, hogy sokan itt hagyják a fórumot, mert azt érzik, hogy már segíteni sem érdemes. Nem. Minek, ha ilyen fogadtatása van?
Azért az is érdekes, hogy azon az ominózus indító hozzászóláson 2 felfelé és 0 lefelé mutató mancs van. Ezek szerint rajtad meg még 2-3 emberen kívül nem sok embert irritált.
Utána meg azon sértődsz meg és csodálkozol, hogy felmegy az emberben a pumpa, amikor írsz egy kimondottan kötekedő, semmitmondó szöveget, amit aztán semmivel sem tudsz alátámasztani, lévén butaság. Bár én még mindig várom azt a grafikont, hátha mégiscsak előkerül valahogy arról az adatlapról.
(#) Temela hozzászólása Márc 27, 2019 / 5
 
Én pl. elolvasgatom az írásokat, függetlenül attól, hogy a büdös életben nem fogom használni semmire ezt a pontosságot. Azonban érdekel a téma és nem baj, ha nem maradok buta - valami csak ragad rám belőle- sok egyéb részlet is hordoz hasznos információkat a magyarázatokban.
Tehát "íródjanak" csak azok a magyarázatok van, aki szép csöndben olvasgatja. (,de természetesen a tényeken és tapasztalatokon alapuló az irányadó...)
(#) Ge Lee válasza Temela hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 3
 
Akkor nektek, annak a 0,00125%-nak akiket érdekel, leírom hogy tegnap késő estébe nyúlóan még küzdöttem vele, mivel ma reggel már jöttek érte (LPSU nyákról van még mindig szó). Levettem a TL431 áramát olyan 5-6mA körülire, lejjebb nem nagyon lehet mert akkor már összemérhető az árama az osztón meg a potikon folyó árammal. Az eddigi bekapcsolás utáni referencia elmászás a 2,5mV-ról lecsökkent 0,3mV-ra, tehát majd a tizedére. Hogy maga a kimenet előtte mennyit mászott azt nem tudom (emlékeim szerint 30mV körül vagy afelett), viszont ez után az akció (meg egyebek) után a bekapcsolás pillanata, és úgy 10 perc eltelte után ez 1,8mV-ra csökkent, ami brutálisan jó! Tehát úgy másfél óra pihenő után bekapcsoltam a tápot, volt a kimenetén 12,0376V, ami 10 perc alatt 12,0394V-ig mászott el!
Mondtam a gazdájának, hogy most a melegedés hatására majd jobban fog mászni mint előtte, de azt felelte nem gond, neki ez éppen így tökéletes. Nem tudom miket épít meg fejleszt, de neki már a 10mV mászkálás is sok volt, és mivel kell neki legalább 6 féle tápfesz (hol ilyen hol olyan) nem akart ezért annyiféle drága referenciát vásárolni (10V felett nem is nagyon van).
Az volt neki a lényeg, hogy alacsony terhelésen (100mA alatt) amikor nem fűt még a táp, akkor legyen adott áramkörökhöz precíz, ha meg több A-rel terheli akkor erre úgy sincs szüksége, nem gond ha jobban elmászik. Meg azt hiszem átkapcsolhatóvá tette a fesz potit, így a folyamatos szabályozhatóságon kívül van neki egy 6 állású yaxley-je, 0,1%-os összeválogatott ellenállásokkal amikkel azt a számára szükséges néhány fix értéket be tudja kapcsolni.
Szóval akit esetleg e téren (is) érdekel a dolog, az vegyen a szabályozókörbe (a 2db 100k és a 2db 10k helyett) 0,1%-os ellenállásokat (hestore-ban is van), ugyanígy a referencia osztójába is, meg a TL előtétje helyére is, vegye lejjebb a TL áramát, a sárga led helyére meg tegyen rövidzárat.
Ha eltekintünk a FET kicsi gate árama miatti lassabb kapcsolásától (dinamikus üzemben), meg meg tudjuk óvni a nyákot a melegedéstől, akkor az LPSU ebben a formában szerintem jobb (de legalábbis nem rosszabb) tulajdonságokkal bír, mint a bolti 100-150000Ft-os gyári labortápok.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 1
 
Kié volt a panel, amit módosítottál?
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 28, 2019 / 1
 
Volt kollégámé, nem itteni fórumlakó az illető.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Azt akartam megtudni milyen panelről van szó. Én is kínáltam kész panelokat, a terv is elérhető, és lehet teljesen más megközelítésű felépítés is.
Ha lefotóztad feltennél ide egy képet róla?
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Szerintem a terv itteni lehet, legalábbis eléggé hasonlított bár én nem nagyon nézegettem, de a nyák házilag készült az biztos, egyoldalas. Lehet hogy csináltam képet is róla, majd holnap megnézem miután feltöltött annak a vacak gépemnek az akkuja. Nem húztam le róla a képeket, lemerült akkunál meg nem férek hozzá mert be sem kapcsol.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Csak maradt még benne egy kis szufla... Így néz ki, mintha azt mondta volna hogy a nyákrajz innét való de már nem emlékszem, nekem csak a kapcsolási rajz van meg. Csak a nyákot küldte ajánlott levélben, a puffert meg a fetet a bordával már én biggyesztettem oda ideiglenesen hogy ezzel is spóroljak neki postaköltséget. Le is van csupaszítva, csak a szükséges dolgok vannak a nyákon.
A másik kép meg egy érdekesség, annak bizonyítéka, hogy valamennyit biztosan csal a műszerem, mert azt kizártnak tartom, hogy a gyártó a 0,1%-os ellenállások közé egy ilyen pontosat betegyen, és olyan tűrésűként adjon el.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Ez egy régebbi panelterv, ami most nincs előttem, de rövid rápillantás alapján, a stabilizátor előtti sima dióda helyett mintha egy soros zénert látnék (a fordított beültetés is zénerre utal). És gondolom a panel alján van a nagy puffer negatív lábához kötve, mert felül az anódja bekötetlennek tűnik.
A sárga LED miért zavarja a stabilitást? Azt miért jobb rövidre zárni? R1=330R-ot nem látom beültetve. Itt is a panel alján valamilyen átkötés?
Elvileg a +-10 %-os ellenállások között is lehet pontosan a névleges értékkel azonos darab, de lehet attól eltérő is.
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 28, 2019 /
 
Én is lőttem már olyat 1%-osban (ilyeneket szoktam venni), hogy 3,5 digites multi szerint pont annyi volt, nyilván adott hőmérsékleten adott multival
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
Akkor most az a táp, amit jó páran megépítettünk olyan ~30 gurigából, mégis csak felér egy "bóti" 100 -assal ?
(#) ktamas66 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 29, 2019 /
 
Nekem más adatlapom van, ott 30ppm/C és 156C/W szerepel (TO92 tok). Ebből nekem 2,27mV adódik (5,5V, 16mA).
A munkapontok beállását meg kell várni, gondolom ez a műszeredre is igaz.
Következő: »»   727 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem