Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, nem kell erőltetni
![]()
Mi lenne akkor ha fix 10k kisütő ellenállást építenél a tápba és az erősítő életében jobb esetben egyszer előforduló alkalommal a táp utolsó próbája és a végfok rákötése között kivárnál egy negyedórát?
Nem gond, így hogy most már tudom - köszönet nektek - hogy a rácsalakozáskor kisütött kondikkal szabad csak, előtte kisütöm, rámérek és ha 0V akkor kötöm össze tápot a végfokkal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Az erősítő adatlapján megnézem nincs-e valami hangszóró védelem integrálva a nyákon.
A végfok gyártó oldalán van egy kapcsolás ami arra az esetre mutatnak be, ha valaki nem szimmetrikus tápot használ. Íme:
Oké már megtudakoltam, a koppanástól és hogy ne kapjon véletlenül egyenáramot a hangszóró.
Ez a szimmetrikus táp. Ilyet linkeltem én is. (Más is)
Semmi baj. Ez volt az eredeti kérdésed és meg is válaszoltad magadnak.
Az a Murphy törvény illik ide: - Ha végképp nem működik, olvasd el a használati útmutatót! ![]()
A hangszóróvédelmet a végfok és hangszórók közé kell beiktatni, ugye?
Lehet, összerakok egy ilyet A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Legalábbis a reléjét. Figyeli a tápfeszültséget és a hangszóró kimenetet. Van olyan is, ami a trafóról is kap egy gyengén szűrt feszültséget.
Mi az hogy a reléjét? Ezt az egész kütyüt, nem?
Ezen keresztül halad mindkét csatorna pozitív vezetéke és megy rá 12V-24V táp. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Sziasztok! Egy sztereó kapcsolás megépítésében kérném a segítségeteket. A tervem egy nem hidalt sztereó kapcsolás, amelyet egy pár 6 Ohm 150 Wattos hangsugárzót fog hajtani.
Lényegében csak egy megbízható TDA7293 as nyák tervre lenne szükségem, illetve a megfelelő táp feszültség meghatározásában. Van egy trafóm 2x35 Vac szekunder tekercsel ami kb. 2x50 Vdc, de ez már szerintem nagyon határeset.
Most nézem, hogy ez csak egy késleltető kapcsolás. Semmi különösebb védelem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Dióda híddal lehetne helyettesíteni az alábbi kapcsoláson lévő diódákat?
Ez éppen egy diódahíd, csak másképpen van lerajzolva.
Oké én azért annyira nem látom át, a 35A-es híd már úton van, de most próbáltam diódákkal beszimulálni ezt a bekötést, működik és még hozzáraktam 1-1 ledet párhuzamosan a kondik elé, szépen világít úgy ahogy kell, lekapcsolás után pedig elkezdi leszívni a kondikból a feszültséget, majd 2V tájékán kialszik. Ezután a kondikban maradt feszültség már szerintem elhanyagolható, pár perc elteltével amúgyis lenullázódik. Csak be kell szereznem valami erősebb ellenállásokat, 2k2 1W-osak szerintem bőven megfelelnének, mert amikkel próbáltam nagyon felhevültek.
A rajz szerinti alsó két diódán nem folyik áram, teljesen feleslegesek.
A LED-del mit szeretnél megvilágítani és ahhoz is minek annyi áram?
Nem ismerem a kapcsolást, valóban egyszerűnek tűnik, no a lényeg, hogy tápot kell neki adni nyilván, s a reléje kapcsolja a hangszórókat a végfokra akkor, amikor a tranziensek már lecsillapodtak, vagy nincs jelen egyenfeszültségű komponens. Ez utóbbi már fejlettebb funkció, a végtranzisztorok meghibásodása esetén védi a hangszórók tekercseit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
Csak próbaképp kötöttem be a ledeket, hogy lássam minden rendben van, meg hogy kikapcsolás után hogy áramtalanítódik a rendszer. Minek annyi áram? Kb. 15mA visznek a ledek 2K2 ellenállásal. Mért, ez sok? Igaz, próbáltam 3K3-al is, azzal is világít...
Közben rákötöttem a végfokot (csak egy csatornát) a tápra, a végfokra rákötöttem a subwoofer bejövő jelet, a kimenőre egy kis hangszórót amiért nem kár ha gubanc van, ráengedtem a zenét és csak búgott a hangszóró. A subwoofer jelét erősítve szinkronban erősödött a búgás. Aztán amikor széthúztam a bejövő jel csatlakozóját - gondoltam átdugom a másik csatornára - a hangszóró eszeveszettül elkezdett búgni és elfüstölt TDA7293. Mi lehetett a gond? A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
Az élesztésnek vannak szabályai. Ezek mindegyike azt a célt próbálja elérni, hogyha valamilyen gubanc van akkor lehetőleg minimális kár keletkezzen.
Semmiképpen nem kötünk direktben erősítőt egy tápegységre az első próbák során. Többféle gondolat is van a témában, eltérő elvek mentén. Itt van egy jól átgondolt lehetőség.
Addig nem volt gond (kivéve azt, hogy csak halkan búgott a hangszóró, zene hallata a környéken nem volt) amíg szét nem húztam a bemenő jelet.
Mint az elején is említettem, kétutas egyenirányítással rendelkező táp kell hozzá, vagy mesterségesen osztod az egyszeres tápfeszültséget.
Áramfelvétel és kimeneti egyenfeszültség ellenőrzése nélkül nem kötünk hangszórót a kimenetre. A bemenetet pedig testre zárjuk míg meg nem győződtünk az egyenáramú stabilitásról. A TDA7293 tönkre megy a bemenetének jelentős túlvezérlésétől. Mekkora hűtőbordán volt az IC és mi volt a hővezető/szigetelő anyag a hűtőzászló és a borda között? Mivel nem vagy rutinos építő, célszerű bemutatnod a huzalozást itt a fórumban, mielőtt áramot adsz rá. Számtalan olyan hiba követhető el, ami kép alapján könnyen felismerhető.
"a bemenetet testre zárjuk" pontosan hogy is? Melyik bemenetet? A jel-bemenet pozitívját?
4-5 percig áram alatt volt az egész. Semmi furcsát nem tapasztaltam. Egy párszor megtapintottam a hűtőbordát az incidens előtt, meleg volt de közel sem forró. Szigetelő anyag nem volt. A robbanás akkor történt, amikor le akartam választani a bemenő jelet, nehezen jött szét a cinch dugó, a GND már megszakadt, de pozitív még kapcsolódott és 1 mp alatt elfüstölt az egész. Végeztem egy pár tesztet a jelforrás/erősítő összekötésről. Egy házimozi rendszer egységét használtam fel és bekapcsolt állapotban variáltam a vezetékek összedugásával, a pozitív részei a csatlakozóknak hamarabb érintkeznek és ilyenkor búgás keletkezik. Aztán a negatív (vagy GND) érintkezésekor megszűnik a búgás. Na most a házimozi hangereje csak 1/4-en volt, így a búgás az összedugás pillanatában jelentéktelen volt. Viszont a végfok, amit készítettem maximum hangerőn megy, nincs szabályozási lehetőség, így a búgás pillanatában a maximum terhelés ment, a kis hangszórónak akkora ellenállása volt, kiégette az IC-t. Ez a magyarázat lehetséges? A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2019
A leírás alapján a bemenetre zavar formájában érkező túl nagy jel végezte ki az IC-t. Az RCA (cinch) csatlakozót csak kikapcsolt eszköznél dugjuk be vagy húzzuk ki.
Igen, tanultam belőle.
"a bemenetet testre zárjuk" azt hogy értelmezzem? A nyákon lévő jelbemenet pozitív csatlakozóját kössem össze a jelbemenet GND-jével?
Igen. Lehetőleg közvetlen a panelon.
Csavaros csatlakozók vannak, egymás mellett van a kettő, csak egy darabka drót kell hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |