Fórum témák
» Több friss téma |
Én sima celuxot használok,pengével meg levágom a széleit és kész.Nem szakad el tekerés közben sem
Sziasztok.
Van egy kis problémám a Technics 615-ös deckel kapcsolatban. Amikor a kazettán lévő szalag a vége felé van, akkor nem indul el a tekerés hátrafelé, csak áll egy helyben. Szíjakat cseréltem plusz görgő is cserélve lett. Mit kellene ellenőrizni, vagy cserélni még?
A kuplungot, a csévélőorsó alatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2019
Köszi, megpróbálom megkeresni melyik is lehet az, nem vagyok egy profi magnószerelő de hátha rátalálok.
Üdv!
Orion SM250-be keresnék donor mehanikát! Akinek van ne tartsa magában! Köszönöm!
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget, oszcillátor élesztéshez. Az induló sztori, teljesen szétbarmolták a szóban forgó magnóban (Sony TC-K75) ezt a modult. Fólia alig volt a nyákon, újra kellett gyártani azt a részt, ami meg is történt, teljesen új alkatrészekkel raktam össze. Leszámítva a trimmert, meg az oszcillátor kimenőtrafót, aminek már előttem kitörték 3 lábát, de persze kapni ilyet teljesen esélytelen. Szóval az egy mechanikusan és korban hasonló, Sony eredetű, de persze más törlőfejű Wega C700SH-ból lett kivéve. Lábkiosztása egyezik, a gyári szám az oldalán már nem az utolsó számjegyig, más adatom pedig nincs róla. A donor készüléket ugyanis szinte a Google sem ismeri, nem hogy még szervizkönyvet találjon hozzá. Ott tartok, hogy beindul az oszcillátor, de a 100 kHz-es gyári adat helyett kb. 50 kHz-en jár. Törlőfej szerintem jó, 4.5 ohm az ellenállása, tehát biztos nem szakadt. Szóval az a tippem, hogy az illesztő tekercs nem stimmel hozzá - sajnos mivel az eredeti (már ha az volt, és nem egy akárhonnan előhúzott, belegányolt darab) egy összeégetett hulladék volt, amit már ki is dobtam, annak a menetszámai sincsenek meg, ez pedig nem igazán tűnik bonthatónak. Úgyhogy a rajzrészlet alapján, mi mást lehetne módosítani ahhoz, hogy a megfelelő frekvencia előálljon? A bázisnál levő kondenzátorokat talán?
C509 18 nF értékét változtasd, csökkentsd 10 nF -ra, vagy még kisebbre.
Köszi, még nem próbáltam, de hamarosan az is eljön. Most a magnóval van gondom, mert nem tökéletes. A VU-métere el van kalibrálódva és az engem zavar. Itt a kép az érintett részről, ami a műszer rész erősítője. Próbálkoztam az R133/233 cserélésével, nem befolyásolta az eredményt. Az R135/235 változtatásával sikerült ugyan eredményt elérnem, de ha beállítom mondjuk 0dB-nél azt, hogy szinkronban legyenek a ledek, akkor -40-nél már eltérés van és fordítva. Lehet, hogy az R136/236 párossal kellene operáljak? Még a diódákra gondoltam, de azokra nem jellemző, hogy normál körülmények között elkalibrálódjanak, mint az ellenállások. vagy mégis? Lehet, hogy valamelyik megfutott egy picit?
Az érdekes, hogy mindkét gépemben (azonosak, Sony TC-K461S) el van állítódva a VU, egyikben a bal csatorna "erősebb", a másikban meg a jobb. Valakinek valami tippje? Köszi
Először mechanikailag kell makulátlanra tisztítani és helyre majd beállítani a dolgkat ezekhez szükséges pár eszköz, ezek hiányában csak egy katyvasz lesz, vu métert pl bemeneti jelszinthez lövünk, nem lejátszáshoz.
Mechanikailag rendben van, a vumétert meg felvételnél néztem, adtam neki mono jelet, sőt, a hangerő potméter után még közösítettem is a jelet, hogy hátha a poci a ludas, de ugyanaz az eredmény, a vuméter két csatornája nincs szinkronban.
Letöltöd a szervizkönyvét, általában részletesen leírják a beállítás módját, jelszint paramétereit.
Nem sikerül beállítani, a gyári értékre abban az esetben kivezérlésjelző összes alkatrészét kiforrasztva ellenőrizni szükséges, majd oldalanként megegyező értékűre párban cserélni. Gyakorlatilag , minden alkatrész beszerezhető hozzá.
Ettől féltem én is, hogy ez következik. Szervizkönyv megvan, a képet onnan ollóztam. Hát, akkor nekiugrom és majd megírom, hogy mire jutottam.
Megott is megírta+ a gépkönyv alapján megoldható.
Kísérletezni van kedved, a két kivezérlésjelzőt is felcserélheted, de biztosan beállítás, vagy alkatrész hiba lesz/ kondenzátorok/, mert ezek, a gyári értékekkel, jól működnek.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni a következő érdekes hibajelenséggel kapcsolatban. Adott kettő Technics RS-B765 deck,amik a beállítás előtti állapotban szinte teljesen együtt működtek,kisebb magas hangok visszaadási különbséggel.Kivezérlés mérők is! A gépek beállítását QZZCFM Test kazettával végeztük a Service manual szerit. A beállításhoz Maxwell MX-25 304 digitális multimetert,és INSTRUSTAR ISDS205B Oscilloscopot használtunk. 1. elvégeztük a fej beéllítását (tesztkazetta 8kHz, -20dB jelnél) 2. Majd a playback gain adjustment( lejátszási erősítés beállítása) következett,aminél a testkazettáról a 315 Hz, 0dB jelnél a deck kimenetén 400mv +/- 0,5DB kell mérni,illetve beállítani. És elérkeztünk a probléma kezdetéhez,mert az egyik decknél a kimeneten lévő 400mV-ot simán be lehetett állítani,úgy hogy a kivezérlés mérő 0 dB-t mutatott,de a másiknál ha a kimeneten 400mV-ot állítunk be,akkor a kivezérlésmérőre +2 dB fölött állt,és hogy azon is 0 dB legyen a kijelzőn,így vissza kellett venni 375mV-ra. És most jön a probléma,mert egy műsoros kazettával ismét meghallgatva a két gépet azt tapasztaltuk,hogy annál a decknél,aminél simán be lehetett állítani a 400mV-ot,szinte minimális lett a változás,de amelyiknél nem jött össze,és még vissza is kellett venni a testkazetta jeléhez képest,az a készülék hangosabb lett,és a kivezérlésmérője is +4 dB-el többet mutat,mint a másik készüléké. Egyenlőre fogalmunk sincs,hogy mi ver át,miért nem lett ugyan olyan a kettő RS-B765-ős deck. Elronthattunk valamit a beállításnál,vagy a hiba a kijelzőnél,vagy valahol az erősítő áramkörben lehet? A Segítséget,válaszokat előre is köszönöm!
Köszi a tanácsot, kicseréltem a kondikat újakra és majdnem tökéletes lett. Zenehallgatás közben nem vevődik észre, hogy a bal csatornát még mindig picivel erősebbnek látja. Majd még kicserélem a 68k-s és 270-es ellenállásokat is, akkor már biztosan minden tökéletes lesz.
Szívesen.
A lényeg a gyári értéknek megfelelő minőségi alkatrészt érdemes beépíteni, oldalanként lehetőleg szimmetrikusan cserélni, mért alkatrészekkel.
Csakis, az ellenállásokat is párban, mérve cseréltem. Vettem mindegyik értékből 10-10 darabot és szépen összeméricskéltem, párokat csináltam, úgy építettem be.
Ez a célravezető megoldás.
A készülék öregedésével, együtt változhat a kijelző egyen futása, fényereje.
Újabb gondom akadt a Sony géppel (TC-K 461S). Remélem valakinek van tapasztalata a dologban. Szereztem beállító kazettát és azt fedeztem fel, hogy a gép hangja lüktet. Kb. fél másodpercenként egy pillanatra megváltozik a visszaadott hang, majd helyreáll. Mintha valami megakasztaná a mechanikát lejátszás közben. Szétszedtem, megtakarítottam, megkentem, semmit nem találtam. Kattogást nem hallok. Lehetséges, hogy a kis tengelyt (most nem ugrik be hogy minek hívják) meghajtó motor vezérlése csinál ilyet? Esetleg egy elröegedett kondi miatt? Köszi
Ja, mindkét gép ugyanazt csinálja, fülre ugyanazzal az ismétlődési periódussal.
Tipp: lehet, hogy a gumigörgő deformálódott.
Juj, már megint a kondicserés javítás.
Sokkal nagyobb az esélye egy mechanikus hibának. a sok gumi alkatrész könnyen okozhat ilyen hibát. Működés közben figyeld meg a görgőket, szíjakat, tárcsákat, hogy ez a lüktetés melyik alkatrész mozgásával hozható összefüggésbe. Ennek a mérőműszere egy állítható frekvenciájú stroboszkóp lehet. Ma már nem nehéz ilyet faragni, egy 555 -ből oszcillátor, és egy nagy fényerejű LED. Húzol egy csíkot a forgó alkatrészre, addig tekered a LED villogásnak a frekvenciáját, amíg állni nem látod a csíkot. Ha bicsaklik az állás, ott a hiba. Ha nem találsz összefüggést, akkor a motorvezérlőt is megnézheted, de ahhoz legalkalmasabb egy oszcilloszkóp.
Szerintem, ha ez a műanyag mechanikás, nem érdemes vele foglalkozni.
Megjegyzem, saját felvétellel is észlelned kellene a hibát. Sok időd van: Tápegységtől elindulva, érdemes mindig kezdeni mennyire stabil a feszültség, ezután következne a mechanika teljes szétszerelése, , perselyek, csapágyak tisztítás -kenés illesztése, valamint jó minőségű szíj , nyomorgörgő beszerzése / már ez sem egyszerű/.
Egy három fejes Onkyo TA-2870 Kazettás deck javításához kérem hozzáértő forum társak segitségét.
Lejátszás közben kb.a szallag 3/4 részénél leáll,nem tekeri az orsóra a szallagot.Szét szereltem,láthatóak a fogaskerekek,a motor által meghajtott középső fogaskerék egyszerüen megáll.Gyorstekercselés előre-hátra,amit ugyanaz a motor és fogaskerék rendszer vezérel normálisan müködik.Az orsó sulyának növekedését nem birja a motor? vagy egyéb surlódás - szorulás probléma lehet? Köszönettel várom tapasztaltabb forum társak válaszát. IKON
Motorhiba is lehet, kopott, beégett kommutátor okozhatja. Kisebb feszültségről megy a motor lejátszás közben és érintkezési felület hibája miatt megállhat.
Egy szíj is hiányzik, bal orsó és a mellette lévő fogaskerékről, hiánya nincs összefüggésben a jelenlegi a problémáddal. Lejátszás közbeni szalagfeszítés lenne a feladata.
Még az is lehet, hogy szándékosan hiányzik, ideiglenes javítás szándékával (kicsit könnyebb legyen a felcsévélés).
Lehet.., általában elszakad és beesik valahová.
Köszönöm a választ! Ha jól értem, az érintkezési felület hibája miatt nem kap megfelelő feszültséget a motor,igy gyengébb erőt tud kifejteni.Ahogy az orson lévő szallag mennyisége eléri a kritikus értéket,-kb. 20 perc után - nincs erő a további csévélésre és LEÁLL!
Eddig jó!De mi lenne a megoldás?Motorcsere? - gondolom a motor javítása ha lehetséges is,már méreteinél fogva is nagyon kényes ügy. Az nem lehetséges hogy már a motorhoz érkező áram feszültsége nem a megfelelő érték?-igaz hogy sehol nem találtam az elöírt feszültség értéket! A hiányzó szíjról...hát nem tudtam hogy hiányzik.Létezéséröl tudtam,meg is van az új,-ugyanis megvásároltam a szíj készletet - a fő szíjat a lendkeréknél kicseréltem,a kis szíj helyét nem találtam,gondoltam a fogaskerekek mögötti fémlap mögött van,hát tévedtem - ez hiányzott! A deck története: Jóhiszemüen az interneten megvásároltam a decket,mikor bekapcsolom a kijelző csodás de nem indul el.A régi tulaj - rég nem használták,lehet hogy szíjat kell cserélni.Nekiálltam amatörként a javításnak.Szíj csere után elindult,de jelentkezett a fentebb leírt probléma - jól átvertek.Csak sikerüljön rendbetenni. Mégegyszer köszönöm a választ. Üdvözlettel IKON
Kösd ki a motor kivezetéseit és forgasd meg 9V DC feszültségről, előre és hátra, motorba tisztítóanyag is próbálj adagolni. Ezzel a módszerrel sikerült néhány motort kitisztítanom.
Köszi a válaszaitokat, igyekszem mindre egyben válaszolni.
-a gumigörgőt cseréltem, semmi változás (van már vagy négy gurigám hozzá ) - saját felvételnél is érzékelhető a pulzálás, de mivel már a felvételben benne van, így visszajátszásnál sokkal kaotikusabb a dolog - nem tudom, mi számít műanyag mechanikának, de itt egy videó egy hasonló mechanikáról (azt leszámítva, hogy az autoreverse). A lendkerék minden esetre műanyag. Csúúúcs. -szerintem még ma nekiugrom és feszültségeket fogok mérni, a melóban éppen ezen gondolkoztam, hogy le tudom mérni a motorra jutó feszt. -a mechanikát szétkaptam a tegnap, semmit nem találtam, friss kenést kapott minden, amit elértem (vazelin, amit korábban valaki itt ajánlott valakinek). Szíjak vadiújak, erősek, a széles szíj tényleg széles, kétszer olyan széles, mint a gyári LOL - oszcilloszkópom nincs, de van a gépemben hangkártya és egy szupi kis progi, a Soundcard Scope (magyarul is tud), nagyon jól felszerelt ingyenes progi, majd készítek egy bemenetet hozzá, hogy a motorvezérlést mérhessem vele.
Hoppá, úgy tűnik, hogy a kazetta a hibás, bár még nem tudom biztosan megmondani, mert az egyetlen készülék, amivel még le tudtam játszani a két decken kívül, az a walkmanem, de azon is tisztán hallani ugyanazt a lüktetést. Írtam most az illetőnek, aki készítette a kazettát, majd meglátom, mit válaszol. (Remélem a jövő héten megérkezik a Kínából bő hónapja megrendelt szíj csomagom is és akkor hétvégén felgumizom a Schneider gépet, azzal is le akarom játszani, hátha mégis csak nálam van a hiba!)
Egyébként újra szétkaptam a decket, semmit nem találtam, ami olyan időközönként egy pillanatra megakaszthatná a szalagot. Amúgy, ha valaki kíváncsi, itt a flac fájl, amit a kazettáról csináltam, hátha ebből ki lehet valamit bogozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |